Всі аптеки України
Київ (адресу не вказано)
Новини медицини та фармаціїРежим трикомпонентної терапії підвищує виживаність при метастатичній меланомі

Режим трикомпонентної терапії підвищує виживаність при метастатичній меланомі

Для пацієнтів з метастатичною меланомою трикомпонентна терапія за схемою атезолізумаб + вемурафеніб + кобіметиніб покращує показник виживаності порівняно з лікуванням комбінацією вемурафеніб + кобіметиніб.

Доктор Чао Кай (Chao Cai) з Університету Південної Кароліни в Колумбії (University of South Carolina in Columbia) зазначив, що, за даними проведеного дослідження, потрійна комбінація інгібітора PD-L1 атезолизумабу в поєднанні з інгібітором BRAF вемурафенібом була схвалена Управлінням з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) у липні 2020 р. як перша потрійна схема лікування пацієнтів із запущеною меланомою з мутаціями BRAF V600.

Основними критеріями порівняння різних терапевтичних схем були тривалість життя в роках (life-years — LY) та оцінка якості життя щороку (quality-adjusted life-year — QALY). Окрім того, оцінювався коефіцієнт додаткової економічної ефективності (incremental cost-effectiveness ratio — ICER) нової потрійної терапії порівняно зі стандартною схемою лікування.

Ч. Кай та його колеги зазначили, що додавання атезолізумабу до вемурафенібу та кобіметинібу дає додаткові 3,267 QALY у порівнянні з подвійним режимом.

Автори відзначають, що схема атезолізумаб + вемурафеніб + кобіметініб значно підвищує виживаність порівняно з комбінацією вемурафеніб + кобіметініб.

Доктор Рекха Чаудхарі (Rekha Chaudhary) з Медичного коледжу Університету Цинцинаті (Cinncinati College of Medicine), гематолог і онколог, що спеціалізується на раку шкіри та меланомі, прокоментував, що трикомпонентна терапія більше підходить молодим пацієнтам з об’ємним захворюванням, що швидко прогресує. Ефективність тактики пов’язана з тим, що імунотерапевтичний препарат забезпечує добрий клінічний результат, але його дія проявляється повільно. До появи вираженого клінічного результату зростання пухлини пригнічується завдяки швидкодіючим інгібіторам BRAF і MEK.

Р. Чаудхарі акцентує увагу на необхідності подальших досліджень, які дозволять оцінити, чи слід застосовувати всі три препарати одночасно чи послідовно, для досягнення максимального клінічного ефекту.

За матеріалами www.medscape.com

Новини медицини

Всі новини