Новини медицини та фармації
Штучні підсолоджувачі — це добавки, які використовують для надання харчовим продуктам та напоям солодкуватого смаку. Вони входять до складу тисяч товарів. Раніше в дослідженнях було показано зв’язок між вживанням штучних підсолоджувачів та збільшенням маси тіла, підвищенням артеріального тиску, судинною дисфункцією, порушеннями мікробіому кишечнику та рівнем запалення. Також продемонстровано вплив вживання підсолоджувачів на підвищення ризику розвитку […]
У недавньому дослідженні було показано, що чим вищою є доступність первинної медико-санітарної допомоги для пацієнтів, тим краще вони обізнані про рівень артеріального тиску. Результати дослідження було опубліковано в журналі «Circulation: Cardiovasual Quality and Outcomes». За даними Американської кардіологічної асоціації (American Heart Association), артеріальну гіпертензію діагностують у близько 50% дорослого населення США. При цьому цю патологію […]
У Великій Британії народжується близько 60 000 недоношених дітей на рік. На момент народження у вкрай недоношених новонароджених легені є незрілими. Для респіраторної підтримки таких дітей використовують штучну вентиляцію легень (ШВЛ). Крім того, для стимуляції дозрівання легень застосовують глюкокортикостероїди, такі як дексаметазон. Дексаметазон сприяє зменшенню вираженості запального процесу в легенях та покращенню їх вентиляторної функції. […]
Інсульт — це серцево-судинна подія, за якої розвивається пошкодження тканини головного мозку та загибель нейронів. Найчастіше відзначають такий тип патології, як ішемічний інсульт, наприклад тромботичний. Інсульт часто призводить до стійкої втрати працездатності. Наслідками патології можуть бути афазія (порушення мовної функції), втрата пам’яті, сліпота, односторонній параліч та ін. Інсульти, що розвинулися у віці до 60 років, […]
На щорічних зборах Європейської асоціації з вивчення діабету (European Association for the Study of Diabetes — EASD) у Стокгольмі, Швеція, було представлено результати дослідження причин госпіталізації пацієнтів із цукровим діабетом ІІ типу (ЦДІІ). Провідний автор дослідження доктор Ді Томік (Dee Tomic) з Інституту серця та діабету Бейкера (Baker Heart and Diabetes Institute), Мельбурн, Австралія, розповів, […]
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ, World Health Organization), малярія — хвороба, яку розповсюджують комарі, у 2020 р. призвела до 627 000 смертей у всьому світі. На сьогодні, за оцінками експертів, артемізинін є найважливішим препаратом першого ряду для лікування пацієнтів з малярією у світі. Для зниження ризику розвитку стійкості малярійного плазмодія (Plasmodium falciparum) до […]
Чай є одним з найбільш широко вживаних напоїв у всьому світі. І чорний, і зелений чай одержують із рослини Camellia sinensis. Різниця між двома видами напою полягає в тому, як чайне листя обробляють після збору. Його збирають, мнуть і скочують перед сушінням. Потім чорний чай окислюють, піддаючи його впливу повітря протягом деякого часу. У нещодавньому […]
Первинна відкритокутова глаукома (ПВКГ) — основна причина незворотної сліпоти в усьому світі. Багато факторів ризику розвитку глаукоми описані в літературі: сімейний анамнез, підвищений внутрішньоочний тиск, літній вік, негроїдна раса, судинні захворювання, включаючи гіпертонічну хворобу, цукровий діабет ІІ типу, мігрень та синдром обструктивного апное уві сні. ПВКГ є найпоширенішим типом глаукоми, частка якого серед всіх випадків […]
Системний червоний вовчак (СЧВ) — це хронічне аутоімунне захворювання. Симптоми СЧВ включають біль і припухлість суглобів, висипання на шкірі, загальну слабкість, швидку стомлюваність, лихоманку, головний біль, чутливість до світла, біль у грудях під час глибокого вдиху. При подальшому прогресуванні системний червоний вовчак призводить до стійкої втрати працездатності. 21 серпня 2022 р. на зборах Американського хімічного […]
Американська академія педіатрії (American Academy of Pediatrics) рекомендує дітям та підліткам снідати. За оцінками експертів, ранкове приймання їжі сприяє підтримці здорової маси тіла, поліпшенню пам’яті та підвищенню концентрації уваги. У нещодавньому дослідженні, проведеному в Іспанії, було показано, що сніданок вдома сприяє покращенню психосоціального здоров’я дітей та підлітків. Результати дослідження опубліковано в журналі «Frontiers in Nutrition». […]
У нещодавно виконаній на базі Відділу медичної епідеміології та біостатистики Каролінського інституту (Karolinska Institutet Department of Medical Epidemiology and Biostatistics) дисертації досліджували ризик розвитку різних захворювань у дітей, зачатих за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ). Також було запропоновано моделі прогнозування ризику ускладнень вагітності у жінок, які завагітніли за допомогою ДРТ. У дисертації було досліджено загальнонаціональні […]
Ще у 2010 р. дві некомерційні організації, що займаються дослідженнями цукрового діабету — Міжнародна асоціація груп вивчення діабету та вагітності (International Association of the Diabetes and Pregnancy Study Groups) у співпраці з Американською діабетичною асоціацією цукрового діабету (American Diabetes Association) — опублікували змінені критерії діагностики цукрового діабету у вагітних. Так, були знижені рекомендовані граничні значення […]