Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Аевіт® (Aevit) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Аевіт<sup>&reg;</sup> (Aevit)

Аевіт інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Властивості лікарського засобу визначаються фармакологічними ефектами жиророзчинних вітамінів А і Е, що входять до його складу. Лікарський засіб впливає на ядра клітин органів-мішеней та ініціює синтез білків-ферментів або структурних елементів тканин, стимулює процеси регенерації, підвищує специфічну і неспецифічну резистентність організму.
Лікарський засіб нормалізує обмін речовин, чинить активну антиоксидантну дію, відновлює капілярний кровообіг, тканинну і судинну проникність, підвищує стійкість тканин до гіпоксії.
Фармакокінетика. АЕвіт добре всмоктується у травному тракті. Далі вітаміни А і Е транспортуються у лімфу, потім у плазму крові, де вони зв’язуються зі специфічними білками і транспортуються до органів і тканин. Надлишок вітаміну А депонується в печінці, переважно у вигляді ефірів пальмітинової кислоти. Вітамін А виводиться з жовчю в кишечник і бере участь в ентерогепатичній циркуляції. У печінці він піддається біотрансформації, перетворюючись спочатку в активні метаболіти, а потім — у неактивні продукти обміну, що виводяться нирками, кишечником і легенями. Елімінація вітаміну А відбувається повільно — за 3 тиж з організму виводиться 34% прийнятої дози лікарського засобу. Надлишок вітаміну Е відкладається у тканинах, утворюючи в них депо (особливо в печінці), що підтримує нормальний рівень вітаміну Е в плазмі крові. В організмі вітамін Е піддається біотрансформації, перетворюючись на ряд метаболітів, що мають хінонову структуру. Вітамін Е у незміненому стані виділяється з жовчю, у вигляді метаболітів — із сечею.

Показання Аевіт

АЕвіт показано застосовувати з лікувальною метою при захворюваннях і станах, що потребують тривалого введення високих доз вітаміну А в поєднанні з вітаміном Е: атеросклеротичних змінах судин, порушенні трофіки тканин, облітеруючому ендартеріїті, псоріазі, системному червоному вовчаку, атрофії зорового нерва, пігментному ретиніті, у складі комплексної терапії дерматитів та вугрової хвороби; у комплексній терапії серцево-судинних захворювань (гіпертонічна хвороба з ознаками перенавантаження лівого шлуночка, стабільна стенокардія напруження І та ІІ функціональних класів).

Застосування Аевіт

застосовувати внутрішньо після їди щодня по 1 капсулі на добу протягом 30–40 днів. Повторний курс проводити при необхідності через 3–6 міс.
Діти. Лікарський засіб не застосовувати дітям.

Протипоказання

підвищена чутливість до компонентів лікарського засобу, гіпервітаміноз А і Е, тиреотоксикоз, хронічний гломерулонефрит, жовчнокам’яна хвороба, декомпенсована серцева недостатність, саркоїдоз в анамнезі, хронічний панкреатит, виражений кардіосклероз, інфаркт міокарда.

Побічна дія

з боку нервової системи та органів чуття: підвищена втомлюваність, сонливість, млявість, дратівливість, головний біль, безсоння.
З боку ШКТ: втрата апетиту, нудота, диспептичні розлади (біль в епігастральній ділянці, діарея); дуже рідко — блювання.
Алергічні реакції, включаючи свербіж, висип; суха шкіра, що лущиться; підвищення температури тіла; гіперемія обличчя.
Інші: при тривалому застосуванні — випадіння волосся, біль у кістках нижніх кінцівок.
При тривалому застосуванні можливе загострення жовчнокам’яної хвороби і хронічного панкреатиту. Тривалий прийом високих доз вітаміну А може спричиняти розвиток гіпервітамінозу А.

Особливості застосування

лікарський засіб з обережністю застосовувати хворим з підвищеним ризиком тромбоемболій, тяжким атеросклерозом коронарних артерій, хронічною недостатністю кровообігу, при гострому або хронічному нефриті, холециститі, при тяжких ураженнях гепатобіліарної системи.
Лікарський засіб не слід призначати одночасно з іншими лікарськими засобами, до складу яких входять вітамін А та його синтетичні аналоги, через ризик розвитку гіпервітамінозу А.
Вітамін А має властивість накопичуватися і тривалий час міститися в організмі. Жінкам, які приймали високі дози ретинолу, можна планувати вагітність не раніше, ніж через 6–12 міс. Це пов’язано з тим, що протягом цього часу існує ризик порушення розвитку плода під впливом високого вмісту вітаміну А в організмі.
Застосування у період вагітності або годування груддю. Лікарський засіб протипоказаний у період вагітності або годування груддю.
У разі потреби призначення лікарського засобу годування груддю слід припинити.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Даних щодо впливу лікарського засобу на здатність керувати автомобілем або працювати зі складними механізмами немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

лікарський засіб не можна призначати одночасно з естрогенами, що підвищують ризик гіпервітамінозу А; нітритами та колестираміном, що порушують всмоктування вітаміну А.
Ретинолу пальмітат знижує протизапальну дію глюкокортикоїдів.
Лікарський засіб не можна застосовувати разом з іншими похідними вітаміну А через небезпеку передозування, розвитку гіпервітамінозу А.
Вітамін Е посилює дію стероїдних та нестероїдних протизапальних препаратів (натрію диклофенак, ібупрофен, преднізолон); знижує токсичну дію серцевих глікозидів (дигітоксин, дигоксин), вітамінів А та D.

Передозування

одноразовий прийом великої кількості лікарського засобу супроводжується раптовим підвищенням тиску спинномозкової рідини (без патологічних змін самого ліквору), тяжким головним болем, сонливістю, порушенням зору (диплопією). У тяжких випадках розвиваються судомні напади, серцева недостатність. При тривалому застосуванні лікарського засобу може розвинутися хронічний гіпервітаміноз А, що проявляється ураженнями нервової системи (головним болем, безсонням, дратівливістю, апатією, парестезіями), загальною слабкістю, втратою апетиту, підвищенням температури тіла, змінами з боку шкірних покривів (сухістю і тріщинами шкіри на долонях і ступнях, появою пігментних плям, випадінням волосся, себорейним висипом), жовтяницею, зміною картини крові, болем у кістках та м’язах, розладами ходи, збільшенням печінки і селезінки. При прийомі високих доз протягом тривалого часу можливі креатинурія, підвищення концентрації ХС, тригліцеридів, активності креатинкінази, зниження концентрації тироксину та трийодтироніну в сироватці крові, збільшення вмісту естрогенів та андрогенів у сечі, зниження згортання крові, кровотечі у ШКТ. У разі появи ознак передозування необхідно припинити застосування лікарського засобу.
Лікування симптоматичне.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °C.