Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Флавамед® розчин від кашлю розчин оральний 15 мг/5 мл флакон 100 мл, №1 Лікарський препарат

  • Інструкція
  • Про препарат
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Флавамед® розчин від кашлю
Ціна в місті Київ
від 96,64 до  153,20 грн
Без рецепта
Інструкція із застосування Флавамед® розчин від кашлю розчин оральний 15 мг/5 мл флакон 100 мл, №1
Форма випуску
Розчин оральний
Дозування
15 мг/5 мл
Об'єм
100 мл
Виробник
Сертифікат
UA/3591/01/01 від 30.07.2020
Міжнародна назва

Флавамед розчин від кашлю інструкція із застосування

Лікарська форма

Розчин оральний.

Прозора безбарвна рідина із запахом малини.

Фармакотерапевтична група

Засоби, що застосовуються при кашлі і застудних захворюваннях.
Код АТС R05C B06.

Амброксол, заміщений бензиламін, є метаболітом бромгексину. Його відмінність від бромгексину полягає у відсутності метильної групи та в наявності гідроксильної групи в пара-трансположенні циклогексильного кільця. Хоча механізм дії амброксолу вивчений не повністю, відомо, що препарат чинить секретолітичну та секретомоторну дію. Ефекти препарату проявляються через 30 хв після застосування та зберігаються протягом 6–12 годин залежно від дози. В доклінічних дослідженнях показано, що амброксол збільшує долю серозного компонента в бронхіальному секреті, що полегшує транспорт мокротиння за рахунок зменшення його в'язкості та посилення роботи війчастого епітелію. Амброксол активує систему сурфактанта за рахунок безпосереднього впливу на пневмоцити 2 типу в альвеолах та клітин Клара, розміщених у дихальних шляхах малого діаметра. Амброксол посилює утворення та виведення поверхнево-активного матеріалу в альвеолах і бронхіальному дереві плода та дорослого організму. Крім цього, у багаточисельних доклінічних дослідженнях спостерігались антиоксидантні ефекти амброксолу, однак їх клінічна значущість невідома. На тлі застосування амброксолу спостерігається збільшення концентрації антибіотиків амоксициліну, цефуроксиму, еритроміцину та доксицикліну в мокротинні та бронхіальному секреті. До цього часу клінічна значущість цього ефекту не встановлена. Після перорального застосування амброксол майже повністю всмоктується і його максимальний рівень у плазмі крові спостерігається через 1–3 години, а внаслідок ефекту першого проходження його абсолютна біодоступність зменшується на третину і утворюються метаболіти (наприклад, дибромоантранілова кислота, глюкуроніди), що виводяться нирками. Амброксол зв'язується з білками в середньому на 85%. Період напіввиведення з плазми крові становить 7–12 годин. Амроксол проникає через плацентарний бар'єр та попадає в спинномозкову рідину і грудне молоко. Близько 90% амброксолу виводиться нирками у вигляді метаболітів, що утворюються в печінці, і менше 10% виводиться нирками у незміненому стані. Через високе зв'язування з білками плазми крові та значного об'єму розподілу, а також через повільний перерозподіл з тканин у кров значне виведення амброксолу за допомогою гемодіалізу або форсованого діурезу малоймовірно. При тяжких порушеннях функції нирок можливе накопичення метаболітів амброксолу.

Протипоказання

Підвищена чутливість до амброксолу або до інших компонентів препарату.

Спосіб застосування та дози

Діти віком до 2 років. ½ мірної ложки (2,5 мл) розчину орального 2 рази на добу, що дорівнює 15 мг амброксолу на добу. Препарат застосовують тільки під суворим наглядом лікаря.

Діти віком від 2 до 5 років. ½ мірної ложки (2,5 мл) розчину орального 3 рази на добу, що дорівнює 22,5 мг амброксолу на добу.

Діти віком від 6 до 12 років. 1 мірна ложка (5,0 мл) розчину орального 2–3 рази на добу, що дорівнює 30–45 мг амброксолу на добу.

Дорослі та діти старше 12 років. 2 мірні ложки (10,0 мл) розчину орального 3 рази на добу, що дорівнює 90 мг амброксолу на добу в перші 2–3 доби, а далі — по 2 мірні ложки (10,0 мл) розчину орального 2 рази на добу, що дорівнює 60 мг амброксолу на добу.

Примітка. Для отримання більшого ефекту дорослі можуть застосовувати по 4 мірні ложки (20 мл) розчину орального 2 рази на добу, що дорівнює 120 мг амброксолу на добу.

Розчин оральний приймають після їди, для чого використовують мірну ложку для точного дозування, що додається до упаковки препарату.

Флавамед® розчин від кашлю можна застосовувати самостійно не більше 4–5 діб, після чого слід звернутися до лікаря.

Передозування

Передозування, спричинене амброксолом, не супроводжується серйозними токсичними проявами.

Симптоми. Можливі занепокоєння та діарея. При значному передозуванні вірогідні гіперсалівація, позиви до блювання, блювання та падіння артеріального тиску.

Лікування. Негайні засоби, такі як викликання блювання та промивання шлунка, не показані, їх застосовують лише у випадку значного передозування. За необхідності рекомендується симптоматична терапія.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Одночасне застосування препарату Флавамед® розчин від кашлю із засобами проти кашлю проводиться з обережністю і тільки за наявності вагомих показань, оскільки останні пригнічують кашльовий рефлекс і можуть порушувати видалення мокротиння з дихальних шляхів. При одночасному застосуванні амброксолу з антибіотиками (амоксицилін, цефуроксим, еритроміцин) підвищується їх концентрація в мокротинні.

Термін придатності

3 роки. Після відкриття флакона — 6 місяців. Не застосовуйте препарат після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Умови зберігання

Спеціальні умови зберігання не вимагаються. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Упаковка

Флакон, що містить 60 мл або 100 мл розчину орального, 1 флакон з мірною ложкою в картонній коробці.

Категорія відпуску

Без рецепта.