Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Катаксол (Cataxol) (355800) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Катаксол (Cataxol)
Форма випуску
Краплі очні, розчин
Дозування
0,15 мг/мл
Об'єм
15 мл
Сертифікат
UA/17621/01/01 від 30.08.2019
Міжнародна назва

Катаксол інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Згідно з квіноїдною теорією стосовно патогенезу катаракти вважається, що SH-радикал розчинного протеїну, що міститься у кришталику ока, дегенерує та окиснюється під дією хіноїдної речовини, утвореної при аномальному метаболізмі ароматичних амінокислот, таких як триптофан і тирозин.
Азапентацен має велику спорідненість з SH-радикалом розчинного протеїну, пригнічуючи дію хіноїдної речовини на протеїн, який міститься у кришталику ока. Крім того, виявлено, що він здатний стимулювати дію протеолітичного ферменту, що міститься у внутрішньоочній рідині передньої камери ока.
Вважається, що азапентацен чинить профілактичну дію проти утворення катаракти та може уповільнювати дегенерацію кришталика.
Застосування азапентацену у якості очних крапель уповільнює розвиток галактозної катаракти (включаючи ядерну катаракту) у щурів.
Азапентацен не спричиняв гострої токсичності у мишей після одноразового перорального застосування дози, що становить 5000 мг/кг.
Імовірність виникнення подразнення ока при застосуванні азапентацену низька згідно з даними дослідження, протягом якого кролям 5 разів на добу протягом 4 тиж місцево вводили в око азапентацен.
Фармакокінетика. Дослідження фармакокінетики не проводили.

Показання Катаксол

катаракта (вікова, травматична, вроджена, вторинна).

Застосування Катаксол

препарат призначений тільки для офтальмологічного застосування.
Закапувати по 2 краплі препарату у конʼюнктивальний мішок ураженого ока (очей) 3–5 разів на добу.
Після закапування рекомендується нососльозова оклюзія або щільне закриття повіки. Це знижує системну абсорбцію засобів, введених в око, що знижує вірогідність виникнення системних побічних ефектів.
Щоб запобігти забрудненню края крапельниці та р-ну, слід бути обережними та не торкатися повік, прилеглих ділянок або інших поверхонь краєм флакона-крапельниці.
Діти. Ефективність та безпека застосування азапентацену у дітей не встановлені. Препарат не рекомендується застосовувати цій групі пацієнтів.

Протипоказання

реакції гіперчутливості до діючої речовини або інших компонентів препарату.

Побічна дія

наступні побічні реакції були виявлені під час застосування азапентацену. Частоту проявів побічних реакцій неможливо оцінити за наявними даними.
З боку органа зору: біль в очах, подразнення очей, підвищена сльозотеча, гіперемія очей.
Повідомлення про підозрювані побічні реакції. Повідомлення про підозрювані побічні реакції, що виникли після реєстрації лікарського засобу, надзвичайно важливі. Це дає змогу постійно спостерігати за балансом користь/ризик лікарського засобу. Працівників системи охорони здоров’я просять повідомляти про будь-які підозрювані побічні реакції через національну систему повідомлень.

Особливості застосування

якщо одночасно застосовувати декілька засобів для місцевого застосування в очі, слід зачекати 10–15 хв між їх застосуванням. Очні мазі слід застосовувати останніми.
До складу препарату входить тіомерсал (ртутьорганічна сполука) у якості консерванта та може спричинити алергічні реакції. Препарат також містить метилпарагідроксибензоат та пропілпарагідроксибензоат у якості консервантів, які також можуть призводити до появи алергічних реакцій (можливо, уповільненого типу).
Застосування у період вагітності або годування грудьми
Вагітність. Дані щодо місцевого застосування азапентацену у вагітних обмежені. Препарат не рекомендується застосовувати у період вагітності, а також жінкам репродуктивного віку, які не застосовують контрацептивні засоби.
Період годування грудьми. Невідомо, чи проникає азапентацен у грудне молоко після місцевого застосування; однак не можна виключати ризик для немовляти, яке знаходиться на грудному вигодовуванні. Слід розглянути можливість тимчасового припинення годування грудьми або припинення застосування препарату, зважаючи на потенційну користь від застосування азапентацену для матері та ризик для дитини.
Фертильність. Досліджень впливу азапентацену при місцевому застосуванні в око на репродуктивну функцію не здійснювали.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Під час застосування азапентацену можливе тимчасове затуманення зору чи інші порушення зору, що можуть впливати на здатність керувати транспортними засобами або іншими механізмами. У разі розвитку таких реакцій після закапування препарату пацієнту слід зачекати, поки зір проясниться, перш ніж керувати транспортними засобами або іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

не описано будь-яких клінічно релевантних взаємодій.

Передозування

у разі передозування при місцевому застосуванні вимити надлишок препарату з ока теплою водою.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С в оригінальній упаковці та недоступному для дітей місці. Після відкриття флакона препарат використати протягом 28 днів.