Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Церегліа® (Cereglia) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Церегліа<sup>&reg;</sup> (Cereglia)
Форма випуску
Капсули м'які
Дозування
400 мг
Кількість штук в упаковці
30 шт.
Сертифікат
UA/16976/01/01 від 23.03.2023

Церегліа інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Церегліа є засобом, який належить до групи центральних холіноміметиків з переважаючим впливом на ЦНС. Холіну альфосцерат як носій холіну і попередній агент фосфатидилхоліну має потенційну спроможність запобігати і коригувати біохімічні ушкодження, які мають особливе значення серед патогенних факторів психоорганічного інволюційного синдрому, тобто може впливати на знижений холінергічний тонус і змінений фосфоліпідний склад оболонок нервових клітин. До складу лікарського засобу входить 40,5% метаболічно захищеного холіну. Метаболічний захист забезпечує вивільнення холіну в головному мозку. Церегліа позитивно впливає на функції пам’яті та пізнавальні здібності, а також на показники емоційного стану і поведінки, погіршення яких було спричинено розвитком інволюційної патології головного мозку.
Механізм дії ґрунтується на тому, що при потраплянні в організм холіну альфосцерат розщеплюється під дією ферментів на холін і гліцерофосфат: холін бере учать у біосинтезі ацетилхоліну — одного з основних медіаторів нервового збудження; гліцерофосфат є попередником фосфоліпідів (фосфатидилхоліну) нейронної мембрани. Таким чином, Церегліа покращує передачу нервових імпульсів у холінергічних нейронах; позитивно впливає на пластичність нейрональних мембран і функцію рецепторів. Церегліа покращує церебральний кровотік, посилює метаболічні процеси в головному мозку, активує структури ретикулярної формації головного мозку і відновлює свідомість при травматичному ушкодженні головного мозку.
Фармакокінетика. У середньому абсорбується майже 88% введеної дози лікарського засобу. Препарат накопичується переважно в головному мозку (45% концентрації препарату в крові), легенях та печінці. Елімінація препарату відбувається головним чином через легені у вигляді двоокису вуглецю (CO2). Лише 15% лікарського засобу виводиться із сечею та жовчю.

Показання Церегліа

дегенеративно-інволюційні мозкові психоорганічні синдроми або вторинні наслідки цереброваскулярної недостатності, тобто первинні та вторинні порушення розумової діяльності в осіб літнього віку, які характеризуються порушенням пам’яті, сплутаністю свідомості, дезорієнтацією, зниженням мотивації та ініціативності, зниженням здатності до концентрації; зміни в емоційній та поведінковій сфері: емоційна нестабільність, дратівливість, байдужість до навколишнього середовища; псевдомеланхолія в осіб літнього віку.

Застосування Церегліа

лікарський засіб застосовувати лише дорослим.
Приймати по 1 капсулі 2 або 3 рази на добу.
Тривалість лікування лікар визначає індивідуально.
Діти. Досвід застосування лікарського засобу у дітей відсутній.

Протипоказання

гіперчутливість до компонентів лікарського засобу.
Психотичний синдром, тяжке психомоторне збудження.
Період вагітності або годування груддю.

Побічна дія

як правило, лікарський засіб добре переноситься навіть при тривалому застосуванні.
Протягом перших днів або тижнів лікування можуть виникати такі прояви побічних реакцій: тривожність, ажитація, безсоння. Ці симптоми є тимчасовими і не потребують припинення лікування, але можливе тимчасове зниження дози.
Можливе виникнення нудоти (яка головним чином є наслідком вторинної дофамінергічної активації), зниження АТ, головний біль, дуже рідко можливі абдомінальний біль та короткотривала сплутаність свідомості. У такому разі необхідно знизити дозу лікарського засобу.
Можливі реакції гіперчутливості, включаючи висип, свербіж, кропив’янку, ангіоневротичний набряк, почервоніння шкіри. Церегліа може спричинити алергічні реакції (в т.ч. уповільнені).

Особливості застосування

якщо у пацієнта встановлена непереносимість деяких цукрів, слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати цей лікарський засіб.
Застосування у період вагітності або годування груддю. Лікарський засіб протипоказаний для застосування в період вагітності або годування груддю.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Лікарський засіб не впливає на керування транспортними засобами та роботу з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

клінічно значуща взаємодія препарату з іншими лікарськими засобами не встановлена.

Передозування

при передозуванні лікарським засобом Церегліа, яке може виявлятися нудотою, неспокоєм, збудженням, безсонням, слід знизити дозу препарату.
Терапія симптоматична.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °C.