Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Насіння льону подрібнено 100 г, №1 Лікарський препарат

  • Інструкція
  • Про препарат
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Насіння льону подрібнено

Льону насіння інструкція із застосування

Актуальна інформація

Насіння льону є джерелом цінних жирних кислот, у тому числі поліненасичених; незамінних амінокислот, які не синтезуються в людському організмі. Насіння льону застосовується в гастроентерологічній практиці (завдяки обволікаючим властивостям) та в інших сферах медицини.

Насіння льону: терапевтична дія

У хімічному складі насіння льону виділяють ліпіди — вміст жирів досягає 41% від маси насіння (Резвицкий Т.Х., 2019). Насіння льону — джерело α-ліноленової кислоти, лігнанів та харчових волокон. За даними метааналізу 14 рандомізованих клінічних досліджень, встановлено, що діючі речовини, які входять до складу насіння, сприяють м’якому, але достовірному зниженню АТ. Причому відмічається, що при прийомі їх всередину спостерігається позитивна динаміка у хворих на АГ — при регулярному прийомі відмічається м’яке, але достовірне (-1,6–2,2 мм рт. ст.) зниження як систолічного, так і діастолічного АТ, особливо в тих випадках, коли тривалість прийому >12 тиж (Cicero A.F.G., 2019).
Твердий залишок насіння льону має високу біологічну цінність, оскільки є джерелом незамінних амінокислот, харчових волокон (клітковина, пектини, целюлоза, геміцелюлоза, лігнин), жирів (у тому числі поліненасичених жирних кислот (ПНЖК), омега-3, омега-6, омега-9), каротиноїдів, токоферолів, макро- та мікроелементів тощо (Корзун В.Н., 2016).

Насіння льону: практичне застосування

Насіння льону сприяє збільшенню об’єму кишкового вмісту. Даний ефект використовується в лікуванні хронічних закрепів, особливо в осіб похилого віку, у яких не тільки знижена перистальтика кишечнику, а й вони застосовують низку препаратів, для яких затримка випорожнення є побічним ефектом. До таких препаратів належать антагоністи кальцію, блокатори β-адренорецепторів, антиадренергічні препарати центральної дії, інгібітори АПФ, блокатори рецепторів ангіотензину ІІ, антидепресанти, протисудомні препарати, діуретики та антибіотики. Для досягнення максимального послаблювального ефекту слід доповнювати прийом насіння льону пробіотиками, адекватним водним режимом та помірною фізичною активністю (Ривкин В.Л., 2013).
Існує рекомендація застосовувати насіння льону в терапії синдрому подразненого кишечнику, особливо якщо в клінічних проявах переважає схильність до закрепів (Убеева И.П., 2010).
Насіння льону можна рекомендувати для симптоматичного лікування закрепів у період вагітності (Бурков С.Г., 2017). Вважається, що застосування насіння льону більш безпечне порівняно з послаблювальними засобами, які стимулюють перистальтику кишечнику та (вторинно) підвищують тонус міометрія (Бурков С.Г., 2009).
Обволікаючі властивості насіння льону застосовуються в якості допоміжного засобу при отруєнні пестицидами (похідними класу феноксиалкілкарбонових кислот), оскільки одним з проявів такого отруєння є гострий ерозивний гастрит. У поєднанні з інгібіторами протонної помпи (ІПП) насіння льону сприяє оптимізації процесів репарації та епітелізації ерозій (Ткачишин В.С., 2013).
Насіння льону як джерело нерозчинних харчових волокон рекомендовано включати в раціон харчування пацієнтів з метаболічним синдромом. У поєднанні з дієтою (обмежена кількість жиру та вуглеводів) та помірним фізичним навантаженням це дозволяє зменшити масу тіла та сприяє зниженню ризику розвитку цукрового діабету та серцево-судинних захворювань (Корзун В.Н., 2016).
Рекомендовано призначати насіння льону в доповнення до антисекреторних та антидіарейних препаратів при лікуванні кишкових інфекцій у дітей (Григорьев К.И., 2011). Не застосовувати у дітей віком молодше 3 років (інструкція МОЗ України).
Насіння льону застосовується в період реабілітації після панкреатиту, особливо в дитячому віці. Препарат чинить протизапальну та заспокійливу дію (Григорьев К.И., 2014).
Рекомендовано також застосовувати настій насіння льону при симптомах променевого ураження прямої кишки (діарея, біль), пацієнткам, які проходять курс радіотерапії при місцево-поширеному раку шийки матки (Корепанов С.В., 2018).
Насіння льону входить до складу фітозборів, які застосовуються для лікування захворювань нирок, зокрема пієлонефриту (Хотим Е.Н., 2014), а також при циститі з вираженим больовим синдромом під час сечовипускання (Митрофанов К.В., 2005).
Настій з насіння льону в поєднанні з іншими відхаркувальними фітопрепаратами призначається для полегшення непродуктивного кашлю при бронхіті, особливо в дитячому віці (Данилюк О.А., 2008).

Насіння льону: застережні заходи

Важливо пам’ятати, що в насінні льону міститься ціаногенний глікозид амігдалін, при розкладанні якого в кишечнику може утворюватися газоподібний ціанід (його водний розчин відомий як синільна кислота). Вважається, що в насінні льону міститься кількість ціаніду, аналогічна його вмісту в гіркому мигдалі. За даними European Food Safety Authority, симптоми інтоксикації (головний біль, неритмічне серцебиття, розсіяність свідомості) можуть виникнути, якщо доросла людина приймає всередину 10,9 г насіння льону в сирому вигляді (без термічної обробки) за один раз. Однак термічна обробка сприяє усуненню ризиків отруєння, оскільки ціаногенні глікозиди розпадаються під дією високих температур (Резвицкий Т.Х., 2019).

Насіння льону: висновки

Насіння льону завдяки своєму складу сприяє зменшенню дефіциту жирних кислот, у тому числі поліненасичених, а також нормалізує процеси травлення. FDA рекомендує застосовувати/приймати в їжу (терапія/профілактика) насіння льону, що пройшло термічну обробку (у тому числі у формі настою чи відвару (Резвицкий Т.Х., 2019).