Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Урофурагін (Urofuraginum) (266204) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Урофурагін (Urofuraginum)
Форма випуску
Таблетки
Дозування
50 мг
Кількість штук в упаковці
30 шт.
Сертифікат
UA/15368/01/01 від 23.03.2021
Міжнародна назва

Урофурагін інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Фурагін, або фуразидин, — це похідна нітрофурану. Препарати цієї групи діють бактеріостатично на широкий спектр мікроорганізмів, що включає грампозитивні бактерії (Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Staphylococcus faecalis) і багато грамнегативних штамів (Enterobacteriaceae: Salmonella, Shigella, Proteus, Klebsiella, Escherichia, Enterobacter). Похідні нітрофурану чинять антипротозойну дію і лише незначною мірою діють проти грибів. Не впливають на синьогнійні палички (Pseudomonas aeruginosa) і на більшість штамів паличок протея звичайного (Proteus vulgaris).
Найсильніше дія фурагіну виявляється в кислому середовищі (рН 5,5), лужне середовище послаблює його дію. Сильна бактеріостатична дія фурагіну пов’язана з наявністю ароматичного замісника з нітрогрупи.
Похідні нітрофурану відновлюються до активних похідних через бактеріальні флавопротеїни. Потім ці похідні трансформують рибосомальні білки та інші сполуки, необхідні для синтезу клітинних білків, нуклеїнових кислот (ДНК і РНК) і в процесах клітинного дихання. Не спостерігали перехресної стійкості до похідних нітрофурану в комбінації з антибіотиками та сульфонамідами.
Фармакокінетика. Після прийому всередину фурагін дуже швидко всмоктується і досягає Cmax в плазмі крові протягом близько 0,5 год. Крива концентрації в плазмі крові вказує на відкриту, однокомпартментну модель розподілу препарату. Ці концентрації незначні з терапевтичної точки зору і становлять близько 4,2 мкм/мл.
Виведення у осіб, що приймали фурагін, яке визначається в дослідженні його відносної біодоступності, становило в середньому близько 6,25 мг/мл. З доступних опублікованих відомостей випливає, що прийом похідних нітрофурану з їжею, особливо багатою білками, підвищує біологічну доступність на 40–50% і збільшує виведення з сечею, тобто підвищує концентрацію препарату в сечі, що впливає на збільшення його ефективності.

Показання Урофурагін

інфекції нижніх сечовивідних шляхів

Застосування Урофурагін

дорослі
100 мг (2 таблетки) 3 рази на добу.
Спосіб застосування.
Лікарський засіб Урофурагін приймають перорально під час прийому їжі, багатої протеїнами, які збільшують біологічну доступність похідних нітрофурану.
Лікарський засіб приймають від 5 до 10 днів. При необхідності курс лікування можна повторити через 10–15 днів.
Діти. Лікарський засіб не можна застосовувати дітям.

Протипоказання

гіперчутливість до похідних нітрофурану або до будь–якої з допоміжних речовин.
Вагітність та період годування груддю.
Ниркова недостатність (кліренс креатиніну нижче 60 мл/хв або підвищена концентрація креатиніну в плазмі крові). Протипоказано пацієнтам, які перебувають на гемодіалізі або перитонеальному гемодіалізі.
Поліневропатія (в тому числі діабетична).
Недостатність глюкозо-6-фосфатдегідрогенази (ризик розвитку гемолізу).
Порфірія.
Тяжка печінкова недостатність.

Побічна дія

найчастіші побічні реакції: нудота (8%), головний біль (6%) і надмірний метеоризм (1,5%). Інші симптоми спостерігали не більше як у 1% пацієнтів. Побічні ефекти, класифіковані за системами органів, перелічено нижче.
З боку крові та лімфатичної системи
Ціаноз внаслідок метгемоглобінемії. У осіб з дефіцитом глюкозо-6-фосфатдегідрогенази застосування фурагіну може призвести до утворення мегалобластичної або гемолітичної анемії.
З боку нервової системи
Запаморочення, сонливість, порушення зору, периферична невропатія, в т. ч. з гострим перебігом або необоротна (її утворенню сприяють, зокрема, ниркова недостатність, анемія, цукровий діабет, електролітні порушення, дефіцит вітаміну В).
З боку дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння
Гострі, підгострі і хронічні реакції гіперчутливості до похідних нітрофурану. Хронічні реакції спостерігали у пацієнтів, що приймали фурагін більше 6 міс. Хронічні реакції з боку легень (у тому числі фіброз легень і дисемінована інтерстиціальна пневмонія) особливо можливі у літніх пацієнтів. Гострі реакції гіперчутливості з боку дихальної системи: лихоманка, озноб, кашель, біль у грудній клітці, задишка, ексудат в плевральній порожнині, зміни в радіологічній картині легенів і еозинофілія. Найчастіше ці побічні ефекти швидко зникали після припинення прийому препарату.
У разі хронічних реакцій посилення симптомів та їх оборотність після припинення прийому препарату залежать від продовження курсу лікування після виникнення перших небажаних симптомів.
З боку травної системи
Запор, діарея, диспепсичні явища, біль у животі, блювання, сіалоаденіт, панкреатит, псевдомембранозний коліт.
З боку шкіри та підшкірної системи
Алопеція, ексфоліативний дерматит, поліморфна еритема, синдром Стівенса – Джонсона.
Загальні порушення
Лихоманка, пропасниця, погане самопочуття, інфекції, спричинені мікроорганізмами, стійкими до похідних нітрофурану, найчастіше паличками сімейства Pseudomonas або грибами сімейства Candida.
З боку імунної системи
Свербіж, кропив’янка, анафілаксія, набряк Квінке, висип.
З боку печінки і жовчних шляхів
Симптоми медикаментозного гепатиту, холестатична жовтяниця, некроз паренхіми печінки.
Клінічні дослідження показали, що похідні нітрофурану негативно впливають на функції яєчок, можуть знижувати мобільність сперматозоїдів, зменшувати спермовиділення, а також призвести до патологічних змін морфології сперматозоїдів.
Крім того, повідомлялося, що у пацієнтів, які приймають фуразидин, з невідомою частотою спостерігаються порушення з боку опорно-рухового апарату та сполучної тканини: м’язові судоми, біль у м’язах.

Особливості застосування

особливої обережності слід дотримуватись пацієнтам з порушеннями функцій нирок, печінки, неврологічними порушеннями, анемією, електролітними порушеннями, дефіцитом вітамінів групи В і фолієвої кислоти, а також хворобами легень.
З обережністю препарат повинні приймати хворі на цукровий діабет, оскільки фурагін може спричиняти розвиток поліневропатії. У пацієнтів, що приймали похідні нітрофурану, спостерігали розвиток периферичної невропатії, яка у тяжких випадках може бути необоротною і загрожувати життю пацієнта. Тому при перших симптомах невропатії (парестезії) прийом Урофурагіну слід припинити.
У пацієнтів, що приймали похідні нітрофурагіну, спостерігали гострі, підгострі і хронічні реакції з боку легень. При наявності таких симптомів прийом препарату слід негайно припинити.
При тривалому застосуванні лікарського засобу необхідний контроль морфології крові (лейкоцитоз) і біохімічних параметрів функцій нирок і печінки.
Уникайте вживання алкоголю під час прийому фуразидину.
Лікарський засіб містить сахарозу. Протипоказано застосування пацієнтам з рідкісними спадковими порушеннями, пов’язаними з непереносимістю фруктози, мальабсорбцією глюкози–галактози, дефіцитом сахарази–ізомальтази.
Застосування в період вагітності або годування груддю. Зважаючи на відсутність клінічних даних про можливу тератогенну дію фурагіну, препарат протипоказаний у період вагітності та пологів через ризик гемолітичної анемії у новонародженого.
Годування груддю. Оскільки фуразидин проникає у грудне молоко, препарат не слід застосовувати у період годування груддю.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Дані про вплив фурагіну на здатність керувати автотранспортом і обслуговувати машини відсутні. Однак у деяких пацієнтів можливі побічні ефекти, що можуть впливати на швидкість психомоторних реакцій (див. розділ «Побічні реакції. Порушення з боку нервової системи»).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

фурагін є антагоністом налідиксової кислоти, що ослаблює його бактеріологічну дію. Антибіотики (аміноглікозиди та тетрациклін), прийняті в комбінації з фурагіном, підсилюють його антибактеріальну дію. Хлорамфенікол і ристоміцин підвищують гемотоксичну дію фурагіну.
Урикозуричні лікарські засоби, такі як пробенецид (у високих дозах) та сульфінпіразон, зменшують виведення канальцями похідних нітрофурану і можуть спричинити кумуляцію фурагіну в організмі, збільшуючи його токсичність і знижуючи концентрацію в сечі нижче мінімального бактеріостатичного рівня, що призводить до ослаблення терапевтичної ефективності.
При одночасному застосуванні лікарських засобів з лужним середовищем, що містять трисилікат магнію, всмоктування фурагіну зменшується.
Атропін уповільнює всмоктування похідних нітрофурану, але при цьому загальна кількість абсорбованої речовини не змінюється. Одночасний прийом вітамінів групи В збільшує всмоктування похідних нітрофурану.
У період застосування похідних нітрофурану спостерігали хибно позитивні результати аналізів, що визначають кількість глюкози в сечі з використанням розчинів Бенедикта і Фелінга. Застосування ензиматичних методів визначення глюкози в сечі давало правильні результати.

Передозування

оскільки лікарський засіб виводиться з організму нирками, підвищений ризик передозування мають пацієнти з порушенням функції нирок. При передозуванні можливі такі симптоми: головний біль, запаморочення, алергічні реакції, нудота, блювання, анемія, атаксія, тремор, симптоми нейротоксичного характеру.
У разі передозування рекомендується промивання шлунка і внутрішньовенне введення інфузійного розчину. Показана перевірка морфології крові, проведення лабораторних аналізів функції печінки і моніторинг функції легенів. У тяжких випадках слід провести гемодіаліз.
Для профілактики невритів — вітаміни групи В.

Умови зберігання

зберігати в сухому місці в оригінальній упаковці.