Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

МЕДОТИЛІН (MEDOTILIN) (265592) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
МЕДОТИЛІН (MEDOTILIN)

МЕДОТИЛІН інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Медотилін є засобом, який належить до групи центральних холіноміметиків з переважним впливом на ЦНС. Холіну альфосцерат як носій холіну і попередній агент фосфатидилхоліну має потенційну спроможність запобігати і коригувати біохімічні ушкодження, які мають особливе значення серед патогенних факторів психоорганічного інволюційного синдрому, тобто може впливати на знижений холінергічний тонус і змінений фосфоліпідний склад оболонок нервових клітин. До складу препарату входить 40,5% метаболічно захищеного холіну. Метаболічний захист забезпечує вивільнення холіну в головному мозку. Медотилін позитивно впливає на функції пам’яті та пізнавальні здібності, а також на показники емоційного стану і поведінки, погіршення яких було спричинено розвитком інволюційної патології головного мозку.
Механізм дії заснований на тому, що при потраплянні в організм холіну альфосцерат розщеплюється під дією ферментів на холін та гліцерофосфат: холін бере участь у біосинтезі ацетилхоліну — одного з основних медіаторів нервового збудження; гліцерофосфат є попередником фосфоліпідів (фосфатидилхоліну) нейронної мембрани. Таким чином, Медотилін покращує передачу нервових імпульсів у холінергічних нейронах, позитивно впливає на пластичність нейрональних мембран та функцію рецепторів. Медотилін покращує церебральний кровотік, посилює метаболічні процеси в головному мозку, активує структури ретикулярної формації головного мозку і відновлює свідомість при травматичному ушкодженні головного мозку.
Фармакокінетика. При введенні Медотиліну в середньому абсорбується майже 88% введеної дози. Препарат накопичується переважно в головному мозку (45% концентрації препарату в плазмі крові), легенях та печінці. Виведення відбувається головним чином через легені у вигляді двоокису вуглецю (СО2). Лише 15% дози холіну альфосцерату виводиться із сечею та жовчю.

Показання МЕДОТИЛІН

гострий період тяжкої черепно-мозкової травми з переважно стовбуровим рівнем ушкодження (порушення свідомості, коматозний стан, вогнищева півкульна симптоматика, симптоми ушкодження стовбура головного мозку).
Дегенеративно-інволюційні мозкові психоорганічні синдроми або вторинні наслідки цереброваскулярної недостатності, тобто первинні та вторинні порушення розумової діяльності в осіб літнього віку, які характеризуються порушенням пам’яті, сплутаністю свідомості, дезорієнтацією, зниженням мотивації та ініціативності, зниженням здатності до концентрації.
Зміни в емоційній сфері та сфері поведінки: емоційна нестабільність, дратівливість, байдужість до навколишнього середовища; псевдомеланхолія в осіб літнього віку.

Застосування МЕДОТИЛІН

Лікарський засіб призначений для парентерального застосування.
Дорослі. При гострих станах препарат вводити в/м або в/в (повільно) по 1 г/добу протягом від 15 до 20 днів. Після стабілізації стану хворого, переходити на пероральну форму холіну альфосцерату.
Діти. Досвід застосування дітям відсутній.

Протипоказання

відома гіперчутливість до діючої речовини або до будь-яких інших допоміжних речовин лікарського засобу;
психотичний синдром, тяжке психомоторне збудження;
період вагітності та годування грудьми.

Побічна дія

як правило, холіну альфосцерат добре переноситься навіть при тривалому застосуванні.
Можливі реакції у місці введення.
Протягом перших днів або тижнів лікування можуть виникати такі прояви побічних реакцій: тривога, ажитація, безсоння. Ці симптоми є тимчасовими та не потребують припинення лікування, але можливе тимчасове зниження дози.
Можливе виникнення нудоти (яка головним чином є наслідком вторинної дофамінергічної активації), зниження АТ, головний біль, дуже рідко можливі абдомінальний біль та короткотривала сплутаність свідомості. У такому випадку необхідно знизити застосовану дозу препарату.
Можливі реакції гіперчутливості, включаючи висип, свербіж, кропив’янку, ангіоневротичний набряк, почервоніння шкіри.
Повідомлення про підозрювані побічні реакції, що виникли після реєстрації лікарського засобу, дуже важливі. Це дає змогу постійно спостерігати за співвідношенням користі/ризику при застосуванні лікарського засобу. Працівники системи охорони здоров’я повинні повідомляти про будь-які підозрювані побічні реакції через національну систему фармаконагляду.

Особливості застосування

застосування у період вагітності або годування грудьми. Лікарський засіб протипоказаний для застосування у період вагітності та годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Препарат не впливає на керування автотранспортом та роботу з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

клінічно значуща взаємодія препарату з іншими лікарськими засобами не встановлена.
Несумісність. Не слід застосовувати в одній ємності з іншими лікарськими засобами.

Передозування

симптоми. При передозування може проявлятися нудотою, неспокоєм, збудженням, безсонням.
Лікування. Слід знизити дозу препарату та проводити симптоматичну терапію.

Умови зберігання

зберігати при температурі не вище 25 °С в оригінальній упаковці в недоступному для дітей місці.