Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

ФОРТЕЗА (FORTEZA) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
ФОРТЕЗА (FORTEZA)

ФОРТЕЗА інструкція із застосування

Склад

діюча речовина: бензидаміну гідрохлорид;

15 мл розчину містять 22,5 мг бензидаміну гідрохлориду;

допоміжні речовини: сахарин натрію, етанол 96%, метилпарабен (Е 218), гліцерин, полісорбат 20, есенція м’ятна, хіноліновий жовтий (Е 104), патентований синій V (Е 131), вода очищена.

Лікарська форма

Розчин для ротової порожнини.

Основні фізико-хімічні властивості: зелена прозора рідина з м’ятним запахом.

Фармакотерапевтична група

Засоби для застосування у стоматології. Інші засоби для місцевого застосування у порожнині рота.

Код АТХ А01А D02.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Бензидамін — нестероїдний протизапальний засіб (НПЗЗ) зі знеболювальними та протиексудативними властивостями.

У ході клінічних досліджень було показано, що бензидамін є ефективним для полегшення симптомів, якими супроводжуються локалізовані подразнювальні патологічні процеси в ротовій порожнині та глотці.

Крім того, при місцевому застосуванні бензидамін діє як дезінфікуючий засіб, що виявляє місцевий анестезуючий ефект на слизову оболонку ротової порожнини.

Фармакокінетика.

Ефективність бензидаміну при місцевому застосуванні спричинена здатністю проникати в епітеліальний шар та досягати ефективних концентрацій у запалених тканинах.

При місцевому застосуванні у зазначеній концентрації бензидамін абсорбується слизовою оболонкою, однак його концентрація у плазмі крові при цьому настільки мала, що не може чинити будь-якої фармакологічної дії.

Бензидамін виводиться з організму в основному із сечею у вигляді неактивних метаболітів або продуктів кон’югації.

Показання

Симптоматичне лікування:

  • болю, зумовленого гінгівітом, стоматитом, фарингітом;
  • подразнень та запалень ротоглотки;
  • у стоматології після екстракції зуба або з профілактичною метою.

Протипоказання

Підвищена чутливість до діючої речовини або до будь-яких інших компонентів препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Досліджень з вивчення взаємодії не проводили.

Особливості застосування

У випадках виникнення чутливості при довготривалому застосуванні слід припинити лікування та звернутися за консультацією до лікаря, щоб призначити відповідне лікування.

У деяких пацієнтів виразки слизової оболонки щік/глотки можуть бути зумовлені серйозними патологічними процесами. У зв’язку з цим пацієнти, у яких симптоми посилилися або не зменшилися протягом 3 днів або у яких підвищилася температура тіла чи виникли інші симптоми, мають звернутися за консультацією до терапевта або стоматолога у відповідних випадках.

Не рекомендується застосовувати бензидамін пацієнтам із гіперчутливістю до ацетилсаліцилової кислоти або до інших НПЗЗ.

Застосування препарату може спричинити бронхоспазм у пацієнтів, хворих на бронхіальну астму або з бронхіальною астмою в анамнезі. Такі пацієнти мають бути обов’язково про це попереджені.

Для спортсменів: застосування лікарських засобів, що містять етиловий спирт, може давати позитивний результат аналізу антидопінгового тесту, враховуючи межі, встановлені деякими спортивними федераціями.

Препарат Фортеза застосовують для ротової порожнини, не розбавляючи. Розчин не слід ковтати після застосування, а необхідно його виплюнути. Якщо пацієнт скаржиться на печіння або поколювання, рекомендовано розвести препарат (див. розділ «Спосіб застосування та дози»).

Застосування у період вагітності або годування груддю

Наразі немає належних доступних даних щодо застосування бензидаміну вагітним жінкам та жінкам, які годують груддю. Здатність цього засобу проникати у грудне молоко не вивчали. Даних досліджень на тваринах недостатньо для того, щоб зробити будь-які висновки щодо впливу цього засобу у період вагітності або годування груддю. Потенційний ризик для людини невідомий.

Не слід застосовувати препарат Фортеза, розчин для ротової порожнини у період вагітності або годування груддю.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами

При застосуванні в рекомендованих дозах лікарський засіб не чинить ніякого впливу на здатність керувати транспортними засобами та працювати з механізмами.

Спосіб застосування та дози

Застосовувати тільки для полоскання ротової порожнини. Не слід перевищувати рекомендовану дозу.

Дорослим та дітям віком від 12 років полоскати ротову порожнину протягом 20–30 секунд, використовуючи один мірний ковпачок (15 мл) розчину для полоскання. Потім випльовувати рідину, не проковтуючи її. Дозу для полоскання (15 мл) можна розвести такою ж кількістю води у разі необхідності.

Процедуру повторювати 2–3 рази з інтервалами 3–4 години, якщо лікар не порадив іншу схему застосування. При необхідності кількість полоскань можна збільшити до 5.

Тривалість лікування визначає лікар індивідуально. Рекомендовано не застосовувати препарат більше 7 днів без консультації з лікарем.

Діти

Препарат не застосовувати дітям віком до 12 років у зв’язку з можливістю проковтування розчину під час полоскання ротової порожнини.

Передозування

Не було повідомлень щодо передозування бензидаміном при місцевому застосуванні.

При випадковому внутрішньому вживанні великої кількості бензидаміну (> 300 мг) можливе отруєння, особливо у дітей. Характерними ознаками передозування після внутрішнього вживання є гастроентерологічні симптоми (найчастіше це нудота, блювота, біль у животі, подразнення стравоходу) та симптоми з боку центральної нервової системи (запаморочення, галюцинації, збудження, тривожність, дратівливість, судоми, тремор, підвищена пітливість, атаксія). Таке гостре передозування потребує негайного промивання шлунка, лікування порушень водно-електролітного балансу та симптоматичного лікування, адекватної гідратації.

Побічні реакції

Всередині кожної частотної групи небажані ефекти зазначені у порядку зменшення їхніх проявів.

Небажані реакції класифіковані за частотою виникнення: дуже часто (≥ 1/10); часто (від ≥ 1/100 до < 1/10); нечасто (від ≥ 1/1000 до < 1/100); рідко (від ≥ 1/10000 до < 1/1000); дуже рідко (<1/10000); частота невідома (не може бути оцінена на основі доступних даних).

З боку шлунково-кишкового тракту: рідко − відчуття печіння у роті, сухість у роті; частота невідома − гіпестезія ротової порожнини, нудота, блювання, набряк та зміна кольору язика, зміна смаку.

З боку імунної системи: рідко − реакція гіперчутливості; частота невідома − анафілактична реакція.

З боку респіраторної системи, грудної клітки та середостіння: дуже рідко − ларингоспазм; частота невідома − бронхоспазм.

З боку шкіри та підшкірної клітковини: нечасто − фоточутливість; дуже рідко − ангіоневротичний набряк; частота невідома − висипання, свербіж, кропив’янка.

З боку нервової системи: частота невідома − запаморочення, головний біль.

Фортеза, розчин для ротової порожнини містить метилпарагідроксибензоат (Е218), що може спричинити алергічні реакції (можливо уповільнені).

Термін придатності

Для флаконів місткістю 60 мл: 2 роки.

Для флаконів місткістю 120 мл: 3 роки.

Умови зберігання

Зберігати при температурі не вище 25 °С у захищеному від світла та недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 60 мл або 120 мл розчину у скляному флаконі. По 1 флакону разом з мірним ковпачком у картонній коробці.

Категорія відпуску

Без рецепта.

Виробник

АБДІ ІБРАХІМ Ілач Санаї ве Тіджарет А.Ш.

Місцезнаходження виробника та адреса місця провадження його діяльності

Орхан Газі Махаллеші, Тунч Джаддесі №3, Есенюрт, Стамбул, Туреччина.

Коментарі (1)
Алексей Музыченко
12.01.2023 00:00

В справочнику «Компендіум» 2017 року по препарату ФОРТЕЗА (FORTEZA) була представлена наступна інформація

ФАРМАКОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ:

діючою речовиною препарату Фортеза є бензидамін — НПЗП зі знеболювальними та протиексудативними властивостями. Крім того, при місцевому застосуванні бензидамін діє як дезінфікуючий засіб, виявляє місцевий анестезуючий ефект на слизову оболонку ротової порожнини.
Його ефективність при місцевому застосуванні спричинена здатністю проникати в епітеліальний шар та досягати ефективних концентрацій у запалених тканинах.
При місцевому застосуванні в зазначеній концентрації бензидамін абсорбується слизовою оболонкою, однак його концентрація у плазмі крові при цьому настільки низька, що не може чинити будь-якої фармакологічної дії.
Бензидамін виводиться з організму в основному із сечею у вигляді неактивних метаболітів або продуктів кон’югації.

ПОКАЗАННЯ:


  • cимптоматичне лікування подразнень та запалень ротоглотки;

  • біль, зумовлений гінгівітом, стоматитом, фарингітом;

  • у стоматології після екстракції зуба або з профілактичною метою.

ЗАСТОСУВАННЯ:

Фортеза, розчин для полоскання. Застосовують тільки для полоскання ротової порожнини. Не слід перевищувати рекомендовану дозу.
Дорослим та дітям віком від 12 років полоскати ротову порожнину протягом 20–30 с, використовуючи один мірний ковпачок (15 мл) розчину для полоскання. Потім необхідно випльовувати рідину, не проковтуючи її. Дозу для полоскання (15 мл) можна розвести такою ж кількістю води у разі необхідності.
Процедуру повторювати 2–3 рази з інтервалами 3–4 год, якщо лікар не порадив іншу схему застосування. При необхідності кількість полоскань можна збільшити до 5.
Тривалість лікування визначає лікар індивідуально. Рекомендовано не застосовувати препарат більше 7 днів без консультації з лікарем.
Фортеза, спрей для ротової порожнини. Перед застосуванням необхідно встановити розпилювач. При натисканні на помпу утворюється аерозоль, котрий містить 1 дозу спрею — 0,18 мл.
Дозування:

дорослим: 4–8 розпилень 2–6 разів на добу;
дітям (6–12 років): 4 розпилення 2–6 разів на добу;
дітям (4–6 років): 1 розпилення на кожні 4 кг маси тіла, до максимальної дози, еквівалентної 4 розпилюванням 2–6 разів на добу.
Не перевищувати рекомендовані дозування.

ПРОТИПОКАЗАННЯ:

підвищена чутливість до діючої речовини або інших компонентів препарату.

ПОБІЧНА ДІЯ:

всередині кожної частотної групи небажані ефекти зазначено у порядку зменшення їхньої серйозності.
Небажані реакції класифіковано за частотою їхнього виникнення: дуже часто (≥1/10); часто (від ≥1/100 до <1/10); нечасто (від ≥1/1000 до <1/100); рідко (від ≥1/10 000 до <1/1000); дуже рідко (<1/10 000); частота невідома (не може бути оцінена на основі доступних даних).
З боку ШКТ: рідко — відчуття печіння у роті, сухість у роті; частота невідома — гіпестезія ротової порожнини, нудота, блювання, набряк та зміна кольору язика, зміна смаку.
З боку імунної системи: рідко — реакція гіперчутливості; частота невідома — анафілактична реакція.
З боку респіраторної системи, грудної клітки та середостіння: дуже рідко — ларингоспазм; частота невідома — бронхоспазм.
З боку шкіри та підшкірної клітковини: нечасто — фоточутливість; дуже рідко — ангіоневротичний набряк; частота невідома — висипання, свербіж, кропив’янка.
З боку нервової системи: частота невідома — запаморочення, головний біль.
Препарат містить парагідроксибензоати (метилпарабен), які можуть спричинити алергічні реакції уповільненої дії.

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ:

якщо симптоми захворювання не зменшилися протягом 3 діб, доцільність подальшого лікування препаратом визначає лікар.
У деяких пацієнтів відмічалися виразки слизової оболонки щік та глотки. При відсутності покращення у цих пацієнтів слід звернутися до лікаря (стоматолога).
Бензидамін не рекомендовано застосовувати пацієнтам із підвищеною чутливістю до ацетилсаліцилової кислоти чи інших НПЗП.
Застосування препарату може спричинити бронхоспазм у пацієнтів з бронхіальною астмою або з бронхіальною астмою в анамнезі. Такі пацієнти повинні бути обов’язково про це попереджені.
Довготривале лікування бензидаміном може призвести до явищ підвищеної чутливості.
Фортеза, спрей для ротової порожнини, містить парагідроксибензоати (метилпарабен), які можуть спричинити алергічну реакцію уповільненої дії.
Для спортсменів: застосування лікарських засобів, що містять етиловий спирт, може давати позитивний результат аналізу в антидопінговому тесті, враховуючи межі, встановлені деякими спортивними федераціями.
Слід уникати контакту препарату з очима.
Фортеза, розчин для полоскання, застосовують для ротової порожнини, не розбавляючи. Розчин не слід ковтати після застосування, а необхідно його виплюнути. Якщо пацієнт скаржиться на печіння або поколювання, рекомендовано розвести препарат.
Застосування в період вагітності або годування грудьми. Період вагітності. Достатні дослідження не проводилися, тому не рекомендується застосовувати препарат у цій групі пацієнтів.
Період годування грудьми. Достатні дослідження не проводилися, тому не рекомендується застосовувати препарат у період годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Місцеве застосування бензидаміну в рекомендованих дозах не змінює здатність керувати транспортними засобами або працювати з іншими механізмами.
Діти. Не рекомендується застосування препарату в формі розчину у дітей віком до 12 років у зв’язку з можливістю його проковтування під час полоскання ротової порожнини. Препарат у формі спрею не рекомендується застосовувати у дітей віком до 4 років.

ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ:

немає повідомлень.

ПЕРЕДОЗУВАННЯ:

не було повідомлень щодо передозування бензидаміну при місцевому застосуванні.
Однак відомо, що бензидамін при потраплянні внутрішньо у високій дозі (яка у сотні разів перевищує можливі дози цієї лікарської форми), особливо у дітей, може спричинити збудження, судоми, тремор, нудоту, підвищене потовиділення, атаксію, блювання. Таке гостре передозування потребує негайного промивання шлунка, лікування порушень водно-електролітного балансу та симптоматичного лікування, адекватної гідратації.

УМОВИ ЗБЕРІГАННЯ:

при температурі не вище 25 °С.