Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Когнум (Cognum) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Когнум (Cognum)

Когнум інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Механізм дії зумовлений прямим впливом гопантенової кислоти на ГАМКБ-рецептор-канальний комплекс. Лікарський засіб чинить ноотропну і протисудомну дію, підвищує стійкість головного мозку до гіпоксії і дії токсичних речовин, стимулює процеси анаболізму в нейронах, поєднує помірну седативну дію з м’яким стимулювальним ефектом, знижує моторну збудливість. Підвищує розумову і фізичну працездатність. Сприяє нормалізації ГАМК при хронічній алкогольній інтоксикації і подальшій відміні етанолу. Пролонгує дію новокаїну і сульфаніламідів за рахунок інгібування реакцій їх ацетилювання. Викликає гальмування патологічно підвищеного міхурового рефлексу і тонусу детрузора.
Фармакокінетика. Когнум швидко всмоктується в ШКТ, проникає через ГЕБ; вищі концентрації утворюються в печінці, нирках і шкірі.
Час досягнення Cmax — 1 год. Лікарський засіб не метаболізується і виводиться в незміненому вигляді протягом 48 год: 67,5% від прийнятої дози — із сечею, 28,5% — з калом.

Показання Когнум

у складі комплексної терапії:
– когнітивні порушення при органічних ураженнях головного мозку (у тому числі наслідки нейроінфекції та черепно-мозкових травм);
– цереброваскулярна недостатність, викликана атеросклеротичними змінами судин головного мозку;
– екстрапірамідні порушення (міоклонус-епілепсія, хорея Гентингтона, гепатолентикулярна дегенерація, хвороба Паркінсона);
– епілепсія з уповільненням психічних процесів (у комплексній терапії з протисудомними лікарськими засобами);
– психоемоційні перевантаження, зниження розумової й фізичної працездатності (для підвищення концентрації уваги і запам’ятовування);
– нейрогенні розлади сечовипускання: енурез, полакіурія, імперативні позиви, імперативне нетримання сечі;
– лікарський засіб показаний дітям віком від 3 років з перинатальною енцефалопатією, розумовою відсталістю різного ступеня вираженості, із затримкою розвитку (психічного, мовного, моторного), з різними формами дитячого церебрального паралічу, при гіперкінетичних розладах (синдромі гіперактивності з дефіцитом уваги, тиках), при заїканні (переважно клонічної форми), неврозоподібних станах.

Застосування Когнум

Когнум застосовують у складі комплексної терапії.
Таблетки слід приймати через 15–30 хв після їди.
Разова доза для дітей віком від 12 років і дорослих — 250–1000 мг, для дітей віком 3–12 років — 250–500 мг.
Добова доза для дітей віком від 12 років і дорослих — 1500–3000 мг, для дітей віком 3–12 років — 750–3000 мг.
Курс лікування становить 1–4 міс, в окремих випадках — до 6 міс. Через 3–6 міс можливе проведення повторного курсу лікування.
При наслідках нейроінфекцій і черепно-мозкових травм: дітям віком від 3 років і дорослим — по 250 мг 3–4 рази на добу.
При цереброваскулярній недостатності: дорослим — по 250 мг 3–4 рази на добу.
Для лікування екстрапірамідних порушень, спричинених застосуванням нейролептиків: дітям віком від 12 років і дорослим — по 500–1000 мг 3 рази на добу, дітям віком 3–12 років — по 250–500 мг 3–4 рази на добу. Курс лікування становить 1–3 міс.
При епілепсії в комбінації з протисудомними засобами: дітям віком 3–12 років — по 250–500 мг 3–4 рази на добу, дітям віком від 12 років і дорослим — по 500–1000 мг 3–4 рази на добу щодня протягом тривалого часу (до 6 міс).
При психоемоційних перевантаженнях, зниженні розумової і фізичної працездатності: дітям віком від 3 років і дорослим — по 250 мг 3 рази на добу.
При розладах сечовипускання: дітям віком від 12 років і дорослим — по 500–1000 мг 2–3 рази на добу, дітям віком 3–12 років — по 250–500 мг (добова доза — 25–50 мг/кг маси тіла) 2–3 рази на добу. Курс лікування — 1–3 міс.
Дітям віком 3–12 років при перинатальній енцефалопатії, розумовій відсталості, із затримкою розвитку, церебральним паралічем Когнум призначають по 500 мг 4–6 разів на добу щоденно протягом 3 міс, при затримці мовного розвитку — по 500 мг 3–4 рази на добу протягом 2–3 міс.
При гіперкінетичних розладах, тиках, заїканні, неврозоподібних станах лікарський засіб призначають дітям віком 3–12 років по 250–500 мг 3–6 разів на добу щоденно протягом 1–4 міс, дітям віком від 12 років і дорослим — по 1500–3000 мг/добу щоденно протягом 1–5 міс.
Тактика призначення лікарського засобу: підвищення дози протягом 7–12 днів, прийом у максимальній дозі впродовж 15–40 днів і поступове зниження дози до відміни Когнуму протягом 7–8 днів. Перерва між курсами терапії становить 1–3 міс.
Діти. Застосовувати дітям віком від 3 років.

Протипоказання

підвищена чутливість до компонентів лікарського засобу; гострі тяжкі захворювання нирок.

Побічна дія

можливі алергічні реакції, включаючи риніт, кон’юнктивіт, висип на шкірі. При появі алергічних реакцій лікарський засіб слід відмінити.
Під час застосування лікарського засобу можливі: кропив’янка, свербіж, гіперемія шкіри, гіперемія обличчя, лущення шкіри. У такому випадку слід знизити дозу або відмінити лікарський засіб. Можливі неврологічні розлади, включаючи порушення сну або сонливість, шум у голові, які зазвичай короткочасні та не потребують відміни лікарського засобу.

Особливості застосування

у період тривалого лікування не рекомендується одночасне призначення інших ноотропних та стимулювальних засобів. З урахуванням ноотропної дії лікарського засобу його приймають переважно в ранкові та денні години.
Застосування у період вагітності або годування груддю. Когнум протипоказаний у період вагітності або годування груддю.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Під час лікування лікарським засобом слід дотримуватися обережності при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

в умовах тривалого лікування не рекомендується одночасне застосування Когнуму з іншими ноотропними і стимулювальними засобами.
Лікарський засіб пролонгує дію барбітуратів, підсилює дію протисудомних лікарських засобів та засобів, що стимулюють ЦНС, запобігає побічній дії фенобарбіталу, карбамазепіну, антипсихотичних засобів (нейролептиків), посилює дію місцевих анестетиків (новокаїн).
Лікарський засіб здатний інгібувати реакції ацетилювання, які є складовими механізмів інактивації новокаїну і сульфаніламідів, завдяки чому досягається пролонгована дія останніх.
Дія Когнуму посилюється в поєднанні з гліцином, етидроновою кислотою, ксидифоном.

Передозування

посилення симптомів побічних реакцій.
Лікування: активоване вугілля, промивання шлунка, симптоматична терапія.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °C.