Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Кромофарм® спрей (Cromopharm® spray) (260993) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Кромофарм<sup>&reg;</sup> <I>спрей</I> (Cromopharm<sup>&reg;</sup> <I>spray</I>)
Форма випуску
Спрей назальний
Дозування
2 %
Об'єм
15 мл
Виробник
Сертифікат
UA/0885/02/01 від 21.03.2019

Кромофарм спрей інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка.
Протиалергічний засіб, який попереджує внутрішньоклітинне проникнення іонів кальцію, стабілізує мембрани базофілів, гальмуючи їх дегрануляцію, тим самим сприяє попередженню вивільнення медіаторів запалення: гістаміну, брадикініну, лейкотрієнів та інших біологічно активних речовин. Цей механізм дії є універсальним для усіх слизових оболонок (бронхів, носа, очей, кишечнику). Препарат захищає від впливу специфічних алергенів (пил, пилок) та інших подразнювальних факторів навколишнього середовища.
Фармакокінетика.
Після інтраназального застосування менше 7% дози абсорбується з носової порожнини та потрапляє до системного кровообігу. Основним фактором у забезпеченні терапевтичного ефекту препарату є концентрація натрію кромоглікату, що досягається в органі-мішені після місцевого застосування. Період напіввиведення становить 80 хвилин.
Натрію кромоглікат погано розчиняється у ліпідах і тому не здатний проникати через біологічні мембрани, у тому числі через гематоенцефалічний бар’єр.
Натрію кромоглікат не метаболізується. Препарат виводиться з організму у рівних кількостях з сечею та жовчю протягом 24 годин у незміненому вигляді.

Показання Кромофарм спрей

профілактика і лікування сезонного або цiлорiчного алергічного риніту.

Застосування Кромофарм спрей

безпосередньо перед застосуванням треба потримати флакон з препаратом у долоні, щоб зігріти його до температури тіла. Перед введенням препарату треба акуратно прочистити ніс. Під час застосування препарату флакон тримати вертикально, насадкою догори. Перед застосуванням зняти захисний ковпачок, потім помістити наконечник насадки у носовий хід, легким натисканням пальців вприснути препарат. Під час впорскування рекомендується злегка вдихнути через ніс. Після застосування флакон закрити захисним ковпачком.
Одне впорскування Кромофарму спрею містить 2 мг кромоглікату натрію (2,7 краплі розчину препарату).
Дорослим та дітям віком від 5 років – по 1 впорскуванню у кожен носовий хід 4 рази на добу. При необхідності частоту застосування дорослим можна збільшити до 6 разів на добу (по 1 дозі).
При сезонному алергічному риниті лікування слід розпочинати одразу після появи перших симптомів або застосовувати профілактично перед контактом пацієнта з відомим алергеном. Після досягнення терапевтичного ефекту можливо поступове подовження інтервалів між прийомами препарату. Відміну слід проводити поступово, протягом 1 тижня.
Тривалість застосування залежить від виду та тяжкості захворювання.
Діти.
Через відсутність відповідних даних розчин натрію кромоглікату не призначати дітям віком до 5 років. Застосування препарату дітям віком від 5 років можливе лише за призначенням лікаря.

Протипоказання

підвищена чутливість до натрію кромоглікату, бензалконію хлориду або до інших компонентів препарату; тяжка ниркова та/або печінкова недостатність, поліпи носової порожнини.

Побічна дія

з боку дихальної системи: подразнення або печіння слизової оболонки носа, чхання, кашель, ринорея, легка сухість у горлі, утруднення дихання, виразки слизової оболонки носа, чхання кашель, носова кровотеча, осиплість голосу.
З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, мігрень.
З боку імунної системи: алергічні реакції, включаючи свербіж, задишку, бронхоспазм, ангіоневротичний набряк обличчя, губ, язика, гортані, повік, анафілактичні реакції, артралгія.
З боку шкіри: висипання, кропив’янка.
З боку шлунково-кишкового тракту: зміна смаку, дисфагія, нудота, блювання, біль у животі.
З боку серцево-судинної системи: артеріальна гіпотензія.
Інші: сльозотеча.

Особливості застосування

при гострому запаленні та у період загострення хронічного процесу препарат слід застосовувати у поєднанні з антигістамінними засобами або кортикостероїдами. Пацієнта слід попередити про необхідність регулярного застосування препарату. При нирковій недостатності слід проводити моніторинг функціональних показників; при необхідності доза може бути знижена.
Випадкове ковтання розчину Кромофарму є безпечним. Ніяких спеціальних заходів, за винятком медичного нагляду, непотрібно.
При порушенні цілісності флакона, а також при помутнінні розчину препарат використовувати не слід.
Застосування у період вагітності або годування груддю.
Не виявлено тератогенної дії препарату при застосуванні у період вагітності. Однак застосування препарату у цей період рекомендується тільки тоді, коли очікувана користь для матері перевищує потенційний ризик для плода.
Кромоглікат натрію проникає у грудне молоко у незначній кількості, але про небажану дію на дитину при застосуванні у рекомендованих дозах не повідомлялося. Проте застосування препарату у період годування груддю можливе лише у випадку, коли очікуваний ефект від терапії для матері перевищує потенційний ризик для дитини.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами.
Не впливає, однак у чутливих хворих можливо виникнення небажаних реакцій з боку центральної нервової системи, зокрема запаморочення.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

відсутні дані про негативну медичну взаємодію кромоглікату натрію (у формі назального спрею) з іншими лікарськими засобами при одночасному застосуванні. При включенні Кромофарму у терапію разом з антигістамінними препаратами, бета-адреноміметиками, глюкокортикоїдами і теофіліном доза останніх може бути зменшена або їх слід відмінити за рекомендацією лікаря.

Передозування

при місцевому застосуванні препарату випадки передозування малоймовірні і до цього часу не описані. При передозуванні можливе посилення побічних реакцій. Лікування симптоматичне.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С. Зберігати у недоступному для дітей місці.