Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Вітамін E (Vitaminum E) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Вітамін E (Vitaminum E)
Форма випуску
Капсули м'які
Дозування
200 мг
Кількість штук в упаковці
30 шт.
Сертифікат
UA/0717/01/02 від 16.08.2018

Вітамін E інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Вітамін Е — жиророзчинний вітамін, який зумовлює значну антиоксидантну і радіопротекторну дію, бере участь у біосинтезі гема і білків, проліферації клітин та інших найважливіших процесах клітинного метаболізму.
Вітамін Е покращує споживання тканинами кисню. Зумовлює ангіопротекторну дію, впливаючи на тонус і проникність судин, стимулюючи утворення нових капілярів.
Імуномодулюючий ефект вітаміну Е зумовлений стимуляцією Т-клітинного та гуморального імунітету.
Токоферол є незамінним для нормальних репродуктивних процесів: запліднення, розвитку плода, формування та функціонування статевої системи.
При дефіциті вітаміну Е розвиваються гіпотонія та дистрофія скелетних м’язів, міокарда, підвищується проникність та ламкість капілярів, розвивається дегенерація фоторецепторів, яка спричиняє порушення зору. Розвивається зниження статевої функції у чоловіків та порушення менструального циклу, схильність до викиднів у жінок.
Дефіцит вітаміну Е може зумовити розвиток гемолітичної жовтяниці у новонароджених, а також синдром мальабсорбції, стеаторею.
Фармакокінетика. Після всмоктування у кишечнику більша частина токоферолу потрапляє у лімфу та кров, швидко розподіляється у тканинах організму з переважним накопиченням у печінці, м’язах, жировій тканині. Найвища концентрація спостерігається у надниркових залозах, гіпофізі, статевих залозах, міокарді. Більша частина лікарського засобу виводиться з організму з сечею, частково — з жовчю.

Показання Вітамін E

гіповітаміноз та авітаміноз вітаміну Е. У комплексній антиоксидантній терапії, у період реконвалесценцiї після травм, тяжких соматичних захворювань, при фізичних перевантаженнях, при незбалансованому харчуванні.
У складі комплексної терапії:
- для запобігання патологіям ембріонального розвитку, вродженим аномаліям (вадам розвитку) плода;
- у разі загрози переривання вагітності;
- у разі порушень менструального циклу, краурозу вульви, клімактеричних розладів;
- у разі перцептивних розладів слуху;
- при атрофічних процесах у слизовій оболонці дихальних шляхів;
- у разі дегенеративних та проліферативних змін у суглобах та фіброзній тканині хребта і великих суглобів; слабкості м’язів унаслідок дискогенних блокад при захворюваннях міжхребцевого диска, склеродермії, червоного вовчака, ревматоїдного артриту, інших системних захворювань сполучної тканини;
- у разі неврастенії з виснаженням, переважно дистрофії м’язів та атрофії м’язів, вторинної м’язової слабкості та міопатії при хронічному артриті;
- у разі вегетативних розладів;
- у разі деяких ендокринних розладів;
- у разі деяких серцево-судинних хвороб;
- у разі атрофічних процесів у слизовій оболонці травної системи, розладів харчування, синдрому мальабсорбції, аліментарної анемії, хронічного гепатиту;
- у разі деяких пародонтопатій;
- при хворобах очей;
- при хворобах шкіри: дерматит, трофічні виразки, псоріаз, екзема;
- у разі пластичної індурації пеніса, баланіту, порушення лібідо, порушення функції статевих залоз у чоловіків, порушення сперматогенезу і потенції у чоловіків, безпліддя (в комбінації з вітаміном А).
Гіпервітаміноз А і D.

Застосування Вітамін E

вітамін Е призначати внутрішньо після їди, дозу підбирати індивідуально, залежно від виду захворювання, перебігу хвороби, стану пацієнта. Капсулу слід ковтати цілою, запиваючи достатньою кількістю води.
Дозування для дорослих:
- у комплексній антиоксидантній терапії: по 200–400 мг 1–2 рази на добу;
- для запобігання патології ембріонального розвитку, вродженим аномаліям (вадам розвитку) плода: по 100–200 мг 1 раз на добу у І триместр вагітності;
- при загрозі переривання вагітності: по 100 мг 1–2 рази на добу протягом 14 днів;
- при порушеннях менструального циклу у комплексному лікуванні: 300–400 мг через добу, починаючи з 17-го дня циклу (повторити 5 циклів);
- при порушеннях менструального циклу у разі застосування препарату до початку гормональної терапії: по 100 мг 1–2 рази на добу протягом 2–3 міс;
- при ревматоїдному артриті: по 100–300 мг щоденно протягом кількох тижнів;
- при м’язових дистрофіях, хворобах нервово-м’язового та сухожильно-суглобового апарату: по 100 мг 1–2 рази на добу протягом 30–60 днів, повторний курс — через 2–3 міс;
- при неврастенії з виснаженням препарат приймати у дозі 100 мг 1 раз на добу протягом 30–60 днів;
- при деяких ендокринних розладах: по 300–500 мг/добу;
- при деяких серцево-судинних хворобах: по 100 мг щоденно;
- при аліментарній анемії: по 300 мг/добу протягом 10 днів;
- при хронічному гепатиті: протягом тривалого часу по 300 мг/добу;
- при деяких пародонтопатіях: по 200–300 мг/добу;
- при хворобах очей: по 100–200 мг 1–2 рази на добу протягом 1–3 тиж у комбінації з вітаміном А;
- при хворобах шкіри: по 100–200 мг 1–2 рази на добу протягом 20–40 днів;
- при пластичній індурації пеніса: по 300–400 мг щоденно протягом кількох тижнів, потім — за призначенням лікаря;
- при порушеннях сперматогенезу та потенції у чоловіків: по 100–300 мг/добу в поєднанні з гормонотерапією протягом 30 днів.
В інших випадках дози і тривалість лікування визначає лікар.
Для дорослих разова середня доза становить 100 мг, найвища разова доза — 400 мг; добова середня доза становить 200 мг, найвища добова доза — 1000 мг.
Вітамін Е у дозі 100 мг можна призначати дітям віком від 12 років.
Діти. Лікарський засіб протипоказаний дітям віком до 12 років.

Протипоказання

підвищена індивідуальна чутливість до діючої речовини та до будь-яких компонентів лікарського засобу, виражений кардіосклероз, гострий інфаркт міокарда, тиреотоксикоз, гіпервітаміноз Е, дитячий вік до 12 років.

Побічна дія

зазвичай препарат переноситься добре, проте при тривалому застосуванні високих доз у межах від 400 мг до 800 мг на добу можливі посилення гіпотромбінемії, зорові розлади, запаморочення, нудота, розвиток шлунково-кишкових кровотеч, діарея, біль у шлунку, збільшення печінки, креатинурія, розлади травлення, підвищена втомлюваність, загальна слабкість, головний біль. Можливі алергічні реакції, включаючи шкірні висипи, свербіж, почервоніння шкіри та підвищення температури.

Особливості застосування

з обережністю призначати при атеросклерозі, підвищеному ризику розвитку тромбоемболії.
Рідко відзначаються креатинурія, підвищення активності креатинкінази, підвищення рівня ХС, тромбофлебіт, тромбоемболія легеневої артерії та тромбоз у пацієнтів, схильних до цього. При бульозному епідермолізі у місцях, вражених алопецією, може почати рости волосся білого кольору.
При застосуванні лікарського засобу необхідно дотримуватися дозування і тривалості курсу лікування, призначених лікарем, для запобігання передозуванню та виникненню гіпервітамінозу Е.
При тривалому застосуванні лікарського засобу у високих дозах необхідно контролювати час згортання крові.
Застосування у період вагітності чи годування грудьми. Препарат можна застосовувати під контролем лікаря у рекомендованих дозах у період вагітності чи годування грудьми.
Препарат частково проникає крізь плацентарний бар’єр; вітамін Е потрапляє в організм плода, де його кількість становить 20–30% концентрації вітаміну Е у плазмі крові матері.
Вітамін Е також проникає у грудне молоко.
Здатність впливати на швидкість реакціϊ при керуванні транспортними засобами чи роботі з іншими механізмами. При виникненні запаморочення, затуманення зору слід утриматися від керування транспортними засобами чи роботи з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

вітамін Е не можна застосовувати разом із препаратами заліза, срібла, засобами, що мають лужне середовище (натрію гідрокарбонат, трисамін), антикоагулянтами непрямої дії (дикумарин, неодикумарин).
Вітамін Е посилює дію стероїдних та НПЗП (натрію диклофенак, ібупрофен, преднізолон); знижує токсичну дію серцевих глікозидів (дигітоксин, дигоксин), вітамінів А та D. Застосування вітаміну Е у високих дозах може спричинити дефіцит вітаміну А в організмі.
Вітамін Е та його метаболіти зумовлюють антагоністичну дію щодо вітаміну К.
Вітамін Е підвищує ефективність протиепілептичних лікарських засобів у хворих на епілепсію.
Холестирамін, колестипол, мінеральні масла знижують всмоктування вітаміну Е.

Передозування

симптоми. При прийомі препарату у рекомендованих дозах небажані реакції не проявляються. Застосування вітаміну Е у високих дозах (400–800 мг/добу протягом тривалого часу) може спричинити зорові розлади, діарею, запаморочення, головний біль, нудоту чи спазми у животі, дуже сильну втомлюваність або слабкість.
Застосування вітаміну Е в дуже високих дозах (>800 мг/добу протягом тривалого часу) може призвести до підвищення ризику кровотеч у пацієнтів із дефіцитом вітаміну К; порушення метаболізму гормонів щитовидної залози та підвищення ризику виникнення тромбофлебіту і тромбоемболії у чутливих пацієнтів, підвищення активності креатинкінази, збільшення концентрації ХС, ТГ у плазмі крові, підвищення вмісту естрогенів та андрогенів у сечі.
Лікування. Відміна лікарського засобу, симптоматична терапія.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С.