Сальмонельозна інфекція, або сальмонельоз, — поширене бактеріальне захворювання, що вражає кишечник. Бактерії сальмонели зазвичай живуть у кишечнику тварин, птахів та людини і виділяються з калом.
Людина заражається найчастіше через забруднену воду чи їжу. У частини заражених осіб не розвиваються симптоми сальмонельозу.
У той же час зазвичай через 8–72 год після зараження розвиваються діарея, лихоманка і біль у животі спазматичного характеру.
Сальмонельоз може призвести до розвитку тяжкого зневоднення внаслідок діареї. У такому разі слід негайно звернутися за медичною допомогою. Крім того, можливе поширення інфекційного процесу за межі кишечнику.
Ризик зараження сальмонелою підвищений у мандрівників, особливо у тих, хто відвідує країни з поганими санітарними умовами.
Симптоми та ознаки сальмонельозу:
- нудота;
 - блювання;
 - біль у животі спазматичного характеру;
 - діарея;
 - підвищена температура тіла (гарячка);
 - озноб;
 - головний біль;
 - кров у калі;
 - зневоднення (сухість слизових оболонок, зниження тургору шкіри та ін.).
 
Зазвичай період одужання триває близько тижня. У той самий час відновлювальний період після захворювання іноді триває кілька місяців.
Продукти, при вживанні яких найчастіше відбувається зараження сальмонельозом, включають:
- сире м’ясо, птицю та морепродукти;
 - сирі яйця;
 - фрукти та овочі (можуть бути як заражені в місцях зростання, обробки та транспортування, так і на кухні при контакті із сирим м’ясом та птицею).
 
За матеріалами www.newsnetwork.mayoclinic.org
