Листопад — місяць поінформованості про рак підшлункової залози.

За прогнозами експертів Американського онкологічного товариства (American Cancer Society — ACS), цього року у більш ніж 64 000 людей у США буде діагностовано рак підшлункової залози та зафіксовано понад 50 000 летальних наслідків від цієї хвороби. Рак підшлункової залози є 3-ю за значущістю причиною летальних наслідків від онкопатології в США.

Підшлункова залоза виробляє травні ферменти та гормони, які допомагають контролювати рівень глюкози у плазмі крові.

У підшлунковій залозі можуть розвиватися кілька типів новоутворень, зокрема ракові та неракові пухлини. Найбільш поширеним типом раку, який діагностують у підшлунковій залозі, є аденокарцинома проток підшлункової залози.

Симптоми

На ранніх стадіях перебіг захворювання зазвичай безсимптомний.

Симптоми раку підшлункової залози можуть включати:

  • біль у животі, що віддає у спину;
  • втрату апетиту чи ненавмисне зменшення маси тіла;
  • пожовтіння шкіри та білків очей;
  • кал світлого кольору;
  • сечу темного кольору;
  • шкірний зуд;
  • уперше виявлений цукровий діабет або прогресування вже існуючого захворювання;
  • тромбоутворення;
  • втому, підвищену стомлюваність.

Фактори ризику

Чинники, які можуть підвищити ризик розвитку раку підшлункової залози:

  • куріння;
  • цукровий діабет;
  • хронічне запалення підшлункової залози або панкреатит;
  • сімейний анамнез генетичних синдромів, які можуть підвищити ризик розвитку раку, зокрема мутація гена BRCA2, синдром Лінча та синдром сімейної атипової злоякісної меланоми;
  • сімейний анамнез раку підшлункової залози;
  • ожиріння;
  • літній вік (у більшості випадків рак підшлункової залози діагностують у осіб віком від 65 років).

Як знизити ризик розвитку раку підшлункової залози?

  • Не курити. Якщо ви курите, постарайтеся кинути. Поговоріть зі своїм лікарем про стратегії, які допоможуть вам кинути палити, а також про групи підтримки, лікарські засоби та замісну нікотинову терапію. Якщо ви не палите, не починайте.
  • Підтримуйте нормальну масу тіла. При цьому при схудненні прагніть до повільної та стійкої втрати маси тіла — 1–2 фунти (0,5–1 кг) на тиж. Для зменшення маси тіла поєднуйте щоденні фізичні вправи з дієтою, багатою на овочі, фрукти і цільнозернові продукти, приймайте їжу невеликими порціями.
  • Вибирайте здорову дієту, що містить велику кількість фруктів та овочів, а також цільнозернових продуктів.
  • Лікування раку підшлункової залози залежить від стадії та локалізації онкопатології, а також від загального стану здоров’я пацієнта.

Лікування може включати хірургічне втручання, променеву терапію, хіміотерапію або їхню комбінацію. На пізніх стадіях раку підшлункової залози ці методи лікування, імовірно, будуть неефективними. У такому разі пацієнту показано паліативну допомогу, спрямовану на зменшення вираженості симптомів та покращення якості життя.

За матеріалами www.newsnetwork.mayoclinic.org