Всі аптеки України
Київ (адресу не вказано)
Новини медицини та фармаціїПрепарати, що застосовуються при остеопорозі, можуть знижувати ризик розвитку раку яєчника

Препарати, що застосовуються при остеопорозі, можуть знижувати ризик розвитку раку яєчника

Згідно з даними дослідників з Університету Квінсленда (The University of Queensland — UQ) препарати, що застосовуються при остеопорозі, сприяють зниженню ризику розвитку раку.

Для виявлення кореляції між прийомом препаратів для лікування пацієнтів з остеопорозом та ризиком виникнення раку яєчника дослідники вивчили базу знеособлених медичних даних за 2004–2013 рр. До когорти увійшли більше ніж 50 тис. жінок віком старше 50 років. У результаті аналізу даних встановлено, що у жінок, які застосовували азотовмісні бісфосфонати, знижується ймовірність розвитку раку яєчника. За словами дослідника Карена Тьюслі (Karen Tuesley), також встановлені деякі відмінності в ризику залежно від гістологічного типу раку, наприклад, ймовірність розвитку ендометріоїдного раку знижується на 50%, а серозного раку яєчника — на 16%.

За даними Австралійського інституту охорони здоров’я та соціального забезпечення, у 2021 р. діагностовано 1720 випадків раку яєчника, і 83% з них виявлено у жінок віком старше 50 років.

Азотовмісні бісфосфонати є одним з класів препаратів, що найчастіше призначаються, — тільки в Австралії щороку ці лікарські засоби призначають більш ніж 200 тис. пацієнтів. Бісфосфонати перешкоджають зниженню щільності кісткової тканини, за рахунок чого знижують ризик перелому кісток у пацієнтів із остеопорозом.

За матеріалами www.news-medical.net

Новини медицини

Всі новини