Всі аптеки України
Київ (адресу не вказано)
Новини медицини та фармаціїПлануєте вагітність? Спочатку перевірте серце

Плануєте вагітність? Спочатку перевірте серце

Результати нового дослідження Northwestern medicine свідчать, що наявність або відсутність кардіальної патології у жінки до того, як вона завагітніє, багато в чому визначає ймовірність виникнення ускладнень під час вагітності чи пологів.

У дослідженні оцінювалася наявність чотирьох факторів ризику серцево-судинних захворювань у жінок до настання вагітності: куріння, надлишкова маса тіла, артеріальна гіпертензія і цукровий діабет. За наявності кожного додаткового фактора ризику ймовірність несприятливого результату вагітності у жінки ставала все вищою. Ці несприятливі наслідки включають: госпіталізацію матері у відділення інтенсивної терапії, передчасні пологи, низьку масу тіла дитини при народженні і смерть плода.

За словами автора-кореспондента Садія Хан (Sadiya Khan), доцента медицини та профілактичної медицини Медичної школи Файнберга Північно-Західного університету (Northwestern University Feinberg School of Medicine), загальновідомо, що ожиріння чи гіпертонічна хвороба пов’язані з вищим ризиком несприятливих наслідків вагітності. Однак вкрай важливо те, що з кожним додатковим фактором ризику ймовірність несприятливих наслідків вагітності стає все вищою. Ризик за наявності декількох факторів перевищує суму ризиків кожного окремого фактора.

Результати дослідження, в якому брали участь більше 18 млн вагітних, опубліковані в «European Journal of Preventive Cardiology», журналі Європейського товариства кардіологів (European Society of Cardiology).

На думку С. Хан, отримані дані вказують на необхідність більш комплексного підходу до оцінки серцево-судинних захворювань до вагітності, а не акцентування уваги на окремих факторах ризику, таких як індекс маси тіла чи артеріальний тиск.

Автор дослідження зазначає, що насправді не всі вагітності плануються, але в ідеалі слід обстежити жінок задовго до настання вагітності, коли ще є час для відновлення здоров’я. Необхідно переглянути пріоритети і акцентувати увагу на зміцненні здоров’я жінок дітородного віку, тому замість того, щоб просто констатувати факт розвитку артеріальної гіпертензії, треба запобігати підвищенню артеріального тиску.

Перший автор дослідження, студент 4-го курсу медичного факультету Файнберга (Feinberg) Майкл Ван (Michael Wang) відзначає, що поки розуміння того, як ці результати дослідження впливають на здоров’я жінок та їхніх дітей у віддаленій перспективі, неповне. Очікується, що отримані результати допоможуть у наданні медичної допомоги жінкам під час вагітності та при її плануванні і дозволять заповнити прогалини, що наразі існують у цій сфері.

«Ідеальний шторм» при ускладненнях вагітності

За словами С. Хан, поширеність у жінок ожиріння до вагітності і високого артеріального тиску підвищуються. У результаті у жінок з’являються фактори ризику серцево-судинних захворювань у більш молодому віці, ніж раніше. Крім того, усе більше жінок вагітніють у більш пізньому віці, так що до моменту настання вагітності фактори ризику накопичуються.

«У популяції відзначається прогресивне наростання більшої кількості факторів ризику, більш ранніх і більш пізніх вагітностей», — підкреслив С. Хан.

Дослідження в цифрах

Дослідження було проведене у вигляді перехресного аналізу даних про матерів і дітей Національного центру статистики охорони здоров’я США (U.S. National Center for Health Statistics — NCHS), в якому зібрана інформація про народження живих дітей і внутрішньоутробні смерті після 20-го тижня вагітності. Були об’єднані дані щодо пологів у жінок у віці 15–44 років в період 2014–2018 рр.

Усього в аналіз було включено 18 646 512 вагітностей. Середній материнський вік становив 28,6 року.

Учені оцінювали фактори ризику за шкалою 0–4 (наприклад, 0 — відсутність чинників ризику і 4 — всі 4 фактора). У понад 60% жінок відзначали хоча б один фактор ризику серцево-судинних захворювань до вагітності, при цьому у 52,5; 7,3; 0,3 і 0,02% виявляли 1, 2, 3 і 4 фактори ризику відповідно.

У дослідженні було продемонстровано диференційований зв’язок між великою кількістю факторів ризику і ускладненим перебігом вагітності — будь-яким із чотирьох несприятливих наслідків. Наприклад, у порівнянні з жінками, які не мають факторів ризику, ймовірність госпіталізації матері до відділення інтенсивної терапії в 1,12 рази вища для жінок з 1 фактором ризику; в 1,86 рази вище ймовірність для жінок з 2 факторами ризику; у 4,24 рази — для жінок з 3 факторами ризику; та у 5,79 рази — для жінок з 4 факторами ризику.

Усі аналізи були скориговані з урахуванням віку матері на момент пологів, раси/етнічної приналежності, освіти, отримання допологової допомоги, а також з урахуванням паритету та кількості плодів при даній вагітності.

За матеріалами www.medicalxpress.com

Новини медицини

Всі новини