Всі аптеки України
Київ (адресу не вказано)
Новини медицини та фармаціїПередопераційна імунотерапія ефективна при агресивному раку молочної залози незалежно від расової приналежності

Передопераційна імунотерапія ефективна при агресивному раку молочної залози незалежно від расової приналежності

Згідно з даними, отриманими в ході клінічного дослідження І/ІІ фази, які було опубліковано в журналі «Clinical Cancer Research», результати лікування пацієнтів з тричі негативним раком молочної залози із застосуванням неоад’ювантної терапії дурвалумабом у поєднанні з хіміотерапією були подібними в осіб негроїдної раси та інших рас.

Дурвалумаб є імунотерапевтичним засобом, механізм дії якого спрямований на шляхи імунних контрольних точок PD-1/PD-L1.

Тричі негативний рак молочної залози — це агресивна форма раку молочної залози, найпоширеніша серед представників негроїдної раси. Тим не менш, такі пацієнти часто недостатньо представлені в клінічних дослідженнях експериментальних методів лікування.

Щоб усунути цю прогалину, дослідники Центру раку молочної залози Єльського онкологічного центру Єльської школи медицини на чолі з професором Лайош Пустаї (Lajos Pusztai) сформували додаткову когорту пацієнтів негроїдної раси у клінічному дослідженні неоад’ювантної схеми імунотерапії в поєднанні з хіміотерапією. У дослідження було включено 67 осіб, з яких 21 (31%) було ідентифіковано як представників негроїдної раси, внаслідок чого частка таких пацієнтів у дослідженні була порівнянна з расовим складом місцевої популяції здорових людей. Характеристики хворих та вихідні ознаки пухлини істотно не відрізнялися залежно від раси.

Серед 67 пацієнтів, включених у дослідження, у 31 (46%) відзначали патологічну повну відповідь (пПО) на неоад’ювантну терапію дурвалумабом у поєднанні з хіміотерапією. Статистично значимих відмінностей залежно від раси не було: у 43% пацієнтів негроїдної раси отримано пПО, порівнянний з таким у 48% представників інших рас.

У всіх расових когортах у пацієнтів з пПО відзначали значно тривалішу виживаність без прогресування та загальну виживаність порівняно з тими, у кого не було отримано пПО. Трирічна загальна виживаність становила 96,8% для пацієнтів з пПО та 81,8% для осіб без неї. Трирічна виживаність без прогресування становила 90,3% та 66,7% серед хворих з пПО та без неї відповідно. Також не було виявлено відмінностей у частоті/вираженості небажаних явищ залежно від раси.

За матеріалами www.medicalxpress.com

Новини медицини

Всі новини