Всі аптеки України
Київ (адресу не вказано)
Новини медицини та фармаціїБільш тривалі інтервали вакцинації підвищують рівень нейтралізуючих антитіл

Більш тривалі інтервали вакцинації підвищують рівень нейтралізуючих антитіл

Результати дослідження PITCH (Protective Immunity from T-cells in Healthcare Workers) припускають, що збільшення інтервалу між введенням доз вакцини Comirnaty призводить до більш високих титрів нейтралізуючих антитіл.

Дослідження PITCH — це багатоцентрове дослідження, проведене у національній співпраці університетів Великобританії, яке супроводжує співробітників британської системи охорони здоров’я з червня 2020 р. з метою визначення реакції імунної системи на інфекцію SARS-CoV-2.

У ході аналізу дослідники вивчили вплив коротких і довгих інтервалів між введенням доз вакцини Comirnaty на 503 медичних працівників у Великобританії. У результаті встановлено, що осіб, у яких в середньому інтервал між вакцинацією становив 10 тиж, рівень антитіл знижувався протягом 10 тиж після першої дози, але рівні Т-клітин були збережені.

Рівень антитіл в 2 рази вищий

Довший інтервал між введенням доз вакцини подвоював нейтралізуючі антитіла проти всіх протестованих варіантів COVID-19, включаючи Delta, порівняно з більш коротким інтервалом, коли середні інтервали між введенням доз вакцини становили 3 або 4 тиж. Вчені також встановили, що хоча абсолютна кількість Т-клітин проти спайк-білка була меншою після тривалого інтервалу, ніж після короткого, відповідь Т-клітин мала більше характеристик допоміжної відповіді, включаючи довгострокову пам’ять і здатність продукувати антитіла.

«8 тиж — це, ймовірно, золота середина, коли справа доходить до повної вакцинації якомога більшого числа людей і надання населенню можливості виробляти більш високі рівні антитіл», — зазначила керівник дослідження Сюзанна Дуначі (Susanna Dunachie).

Ситуація в Німеччині

Згідно з інформацією про вакцину рекомендується вводити другу дозу Comirnaty через 3 тиж після першої дози. Згідно з Постановою про вакцинацію від коронавірусу Постійною комісією з вакцинації (Ständige Impfkommission — STIKO) рекомендований інтервал між першою і подальшою вакцинацією становить 3–6 тиж. Однак комісія рекомендує максимально збільшити інтервал вакцинації мРНК-вакцинами до 6 тиж.

За матеріалами www.gelbe-liste.de

Новини медицини

Всі новини