Все аптеки Украины

Лаферобіон® спрей назальний (Laferobionum® nasal spray) (573155) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Лаферобіон<sup>&reg;</sup> <I>спрей назальний</I> (Laferobionum<sup>&reg;</sup> <I>nasal spray</I>)

Лаферобіон спрей назальний інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Лаферобіон — противірусний, антимікробний, протизапальний, імуномодулюючий, антипроліферативний засіб. Біологічна дія інтерферону характеризується такими ефектами: противірусний — пригнічує реплікацію вірусів (аденовірусів, вірусів грипу та ін.) за рахунок інгібуючої дії на процеси транскрипції і трансляції; антипроліферативний — пригнічує розмноження клітин (більшості ДНК- та РНК-вмісних вірусів); імуномодуляція – посилення фагоцитарної активності макрофагів та специфічної цитотоксичності лімфоцитів відносно клітин-мішеней. Інтерферон ініціює синтез специфічного ферменту — протеїнкінази, яка перешкоджає трансляції завдяки фосфорилюванню одного з ініціювальних факторів цього процесу; активізує специфічну рибонуклеазу, яка пошкоджує матричну РНК вірусу. До ефектів інтерферону належать також: стимулювання продукування інших цитокінів, індукція специфічних ферментів.
Фармакокінетика. Не вивчалась.

Показання Лаферобіон спрей назальний

профілактика та лікування гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ):
– у пацієнтів, що часто та тривало страждають на захворювання верхніх дихальних шляхів;
– при контакті з хворими на ГРВІ;
– при переохолодженні;
– при сезонному підвищенні захворюваності.

Застосування Лаферобіон спрей назальний

препарат вводять у кожний носовий хід.
1 спрей-доза = 1 коротке натискання на дозатор.
Схема застосування спрею назального:
1. Зняти захисний ковпачок з флакона.
2. Активувати мікродозатор-розпилювач натисканням (пробне розпилення).
3. Перебуваючи у вертикальному положенні, помістити кінець насадки у носовий хід і натиснути на насос-дозатор. Повторити введення у другий носовий хід.
4. Після застосування закрити флакон ковпачком.
При перших ознаках захворювання ГРВІ (протягом 5 днів)
Дорослим — по 3 спрей-дози в кожний носовий хід 5–6 разів на день (разова доза — 30 000 МО, добова доза — 150 000 – 180 000 МО).
Діти.
Дітям віком від 1 до 3 років — по 2 спрей-дози в кожний носовий хід 3–4 рази на добу (разова доза — 20 000 МО, добова доза — 60 000 – 80 000 МО).
Дітям віком від 3 до 14 років — по 2 спрей-дози в кожний носовий хід 4–5 разів на добу (разова доза — 20 000 МО, добова доза — 80 000 – 100 000 МО).
Дітям віком від 14 до 18 років — по 3 спрей-дози в кожний носовий хід 5–6 разів на добу (разова доза — 30 000 МО, добова доза — 150 000 – 180 000 МО).
Для профілактики респіраторних вірусних інфекцій у дорослих
При контакті з хворим та при переохолодженні — по 3 спрей-дози 2 рази на день протягом 5–7 днів. При необхідності профілактичні курси повторюють. При одноразовому контакті достатньо одноразового застосування.
При сезонному підвищенні захворюваності — одноразово вранці з інтервалом 1–2 доби.
Діти. Застосовувати дітям віком від 1 року при перших ознаках захворювання ГРВІ.

Протипоказання

підвищена чутливість до інтерферону альфа-2b та інших компонентів, що входять до складу лікарського засобу, тяжкі форми алергічних захворювань в анамнезі; дисфункція щитовидної залози; наявність тяжких вісцеральних порушень у пацієнтів з саркомою Капоші; тяжкі серцево-судинні захворювання; псоріаз; виражені порушення функції печінки та/або нирок; епілепсія та інші захворювання ЦНС (у т. ч. функціональні); хронічний гепатит на тлі прогресуючого або декомпенсованого цирозу печінки; хронічний гепатит у хворих, які отримують або нещодавно отримали терапію імунодепресантами (крім короткого курсу кортикостероїдної терапії); аутоімунний гепатит або інші аутоімунні захворювання в анамнезі. Пригнічення мієлоїдного ростка кровотворення. Період вагітністі та годування груддю.

Побічна дія

загальні розлади: часто — дозозалежний грипоподібний синдром (озноб, підвищення температури тіла, головний та м’язовий біль, біль у суглобах, відчуття стомленості, млявість, пітливість); рідко — нудота, блювання, запаморочення, припливи. Порушення електролітного балансу. Можливе виникнення реакцій гіперчутливості до лікарського засобу, включаючи анафілактичний шок, набряк Квінке.
З боку шкіри та підшкірної клітковини: висип на шкірі (у поодиноких випадках), включаючи герпетичний, свербіж, гіперемія, набряк шкіри, кропив’янка, сухість шкіри, алопеція.
З боку ендокринної системи: порушення функції щитовидної залози.
З боку органів зору: порушення зору, гіперемія кон’юнктиви.
З боку травного тракту: втрата апетиту, підвищення рівня АлАТ, АсАТ, лужної фосфатази.
З боку гепатобіліарної системи: порушення функції печінки.
З боку сечовидільної системи: порушення функції нирок.
З боку системи крові та лімфатичної системи: лейкопенія, тромбоцитопенія, анемія, носові кровотечі.
З боку серцево-судинної системи: артеріальна гіпертензія і гіпотензія, тахікардія.
З боку нервової системи: запаморочення, порушення сну, атаксія, парестезії, сплутаність свідомості, тривожні і депресивні стани, підвищена збудливість, сонливість.
З боку дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння: кашель, диспное.
У разі появи небажаних реакцій слід проконсультуватись з лікарем.

Особливості застосування

препарат містить метилпарагідроксибензоат, який може спричиняти алергічні реакції, в тому числі відтерміновані, у виняткових випадках — бронхоспазм.
Не слід застосовувати препарат у разі порушення цілісності та маркування упаковки, при зміні фізичних властивостей (кольору або прозорості рідини) та після закінчення терміну придатності.
Щоб уникнути поширення інфекції, рекомендовано індивідуальне використання флакона.
Застосування в період вагітності або годування груддю. Застосування протипоказане.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

якщо Ви приймаєте якісь інші лікарські засоби, обов’язково повідомте про це лікаря, а якщо лікуєтеся самостійно — проконсультуйтеся з Вашим лікарем щодо можливості застосування препарату.
Не рекомендується одночасне застосування інтраназальних судинозвужувальних препаратів, оскільки вони сприяють сухості слизової оболонки носа.

Передозування

даних щодо передозування лікарського засобу немає.

Умови зберігання

зберігати в оригінальній упаковці для захисту від дії світла при температурі 2–8 °С.
Термін придатності. 2 роки. Термін придатності після відкриття флакона, за умови зберігання при температурі 2–8 °С, — 10 діб.