Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Нообут® ІС 500 (Noobut IC 500) (558010) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Нообут<sup>&reg;</sup> ІС 500 (Noobut IC 500)
Форма випуску
Порошок для орального розчину
Дозування
500 мг/доза
Кількість штук в упаковці
10 шт.
Виробник
ІнтерХім
Сертифікат
UA/8831/02/02 від 10.09.2021
Міжнародна назва

Нообут ІС 500 інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Фенібут є похідним ГАМК та фенілетиламіну. Домінуючою є його антигіпоксична та антиамнестична дія. Нообут IC 500 поліпшує пам’ять та увагу, покращуючи процеси навчання, підвищує фізичну та розумову працездатність. Психологічні показники (швидкість і точність сенсорно-моторних реакцій) під впливом лікарського засобу Нообут IC 500 покращуються. Встановлено, що фенібут покращує біоенергетику головного мозку, підвищуючи енергетичний потенціал нейронів за рахунок поліпшення функцій мітохондрій.
Також лікарський засіб Нообут IC 500 має властивості транквілізатора: усуває психоемоційне напруження, тривожність, страх, емоційну лабільність, дратівливість, покращує сон. Фенібут зв’язується в головному мозку виключно з ГАМК В-рецепторами, тому чинить помірну заспокійливу дію, але не викликає небажаної седативної дії: сонливості, запаморочення, зниження уваги та працездатності. Лікарський засіб подовжує латентний період і скорочує тривалість та вираженість ністагму, чинить антиепілептичну дію. Не впливає на холіно- та адренорецептори.
Нообут IC 500 помітно зменшує прояви астенії та вазовегетативні симптоми, включаючи головний біль, відчуття важкості в голові. У пацієнтів з астенією і в емоційно лабільних осіб при застосуванні фенібуту вже з перших днів терапії покращується самопочуття без збудження.
У хворих з психогенною еректильною дисфункцією фенібут, який чинить транквілізуючу, антиастенічну та психоенергізуючу дію, активує центральні проеректильні механізми.
Фармакокінетика. Фенібут швидко всмоктується після перорального застосування та проникає в усі тканини організму, повністю проходить крізь ГЕБ. Розподіл у печінці та нирках близький до рівномірного, а в головному мозку та крові — нижче рівномірного. Через 3 год помітну кількість введеного фенібуту виявляють у сечі, водночас концентрація фенібуту в тканинах головного мозку не знижується, його виявляють там ще через 6 год. Наступного дня фенібут можна виявити лише в сечі; його відмічають у сечі ще через 2 дні після прийому, але виявлена кількість становить лише 5% введеної дози. Найбільше зв’язування фенібуту відбувається в печінці (80%), воно не є специфічним. При повторному введенні кумуляції не виявлено.

Показання Нообут ІС 500

астенічні і тривожно-невротичні стани (емоційна лабільність, погіршення пам’яті, зниження концентрації уваги), неспокій, страх, тривожність, психопатія, невроз нав’язливих станів.
У пацієнтів літнього віку — безсоння, нічний неспокій.
Профілактика стресових станів перед операціями або болючими діагностичними обстеженнями.
Хвороба Меньєра, запаморочення, пов’язані з дисфункцією вестибулярного аналізатора різної етіології, профілактика захитування.
Як допоміжний засіб (для купірування психопатологічних і соматовегетативних порушень) під час лікування абстинентного синдрому при алкоголізмі.
Лікування чоловіків з еректильною дисфункцією психогенного та змішаного генезу як монотерапія, а також у складі комплексної терапії.

Застосування Нообут ІС 500

вміст саше розчинити в 0,5 склянки кип’яченої води і приймати внутрішньо. Курс лікування становить 2‒6 тиж.
Лікарський засіб застосовувати по 500 мг 1–3 рази на добу. З метою зниження подразливої дії фенібуту на ШКТ (див. ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ) лікарський засіб можна приймати після їди.
Нообут IC 500 можна комбінувати з іншими психотропними засобами, це підвищує його ефективність (див. ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ), при цьому можна знизити дозу лікарського засобу Нообут IC 500 та інших лікарських засобів, які застосовують разом із ним.
Для лікування запаморочення у випадку дисфункції вестибулярного аналізатора інфекційного генезу (отогенний лабіринтит) і хвороби Меньєра лікарський засіб застосовувати в період загострення по 500 мг 4 рази на добу протягом 5–7 днів, зі зменшенням вираженості вестибулярних розладів — по 500 мг 2–3 рази на добу протягом 5–7 днів, а потім — по 500 мг 1 раз на добу протягом 5 днів. При відносно легкому перебігу захворювань лікарський засіб застосовувати по 500 мг 1 раз на добу протягом 5–7 днів, а потім — по 100 мг 2–3 рази на добу протягом 7–10 днів. Для досягнення рекомендованої дози застосовувати лікарський засіб Нообут IC 100.
Для лікування запаморочення у випадку дисфункції вестибулярного аналізатора судинного та травматичного генезу лікарський засіб застосовувати по 500 мг 1–2 рази на добу протягом 12 днів.
Для профілактики захитування лікарський засіб застосовувати одноразово в дозі 500 мг за 1 год до передбачуваного початку хитавиці або при появі перших симптомів захитування.
Дія лікарського засобу Нообут IC 500 посилюється при підвищенні його дози. При наявності виражених проявів (блювання, нудота) застосування лікарського засобу є малоефективним навіть у дозі 1000 мг.
Для лікування алкогольного абстинентного синдрому в перші дні терапії лікарський засіб застосовувати по 500 мг 2–3 рази протягом дня і по 500 мг на ніч з поступовим зниженням добової дози до звичайної для дорослих.
Для лікування чоловіків з еректильною дисфункцією психогенного та змішаного генезу лікарський засіб застосовувати по 500 мг 1 раз на добу. Курс лікування — 21–28 днів.
Якщо один або кілька разів завчасно не було прийнято чергову дозу, то продовжувати курс лікування слід згідно з раніше призначеними дозами.
Діти. Лікарський засіб у даному дозуванні у дітей не застосовують.

Протипоказання

підвищена індивідуальна чутливість до будь-яких компонентів лікарського засобу.
ГНН.

Побічна дія

з боку нервової системи: сонливість (на початку лікування), головний біль та запаморочення (при застосуванні доз вище 2000 мг/добу, при зниженні дози вираженість побічної дії зменшується).
Порушення психіки: емоційна лабільність, порушення сну (ці побічні реакції можуть відмічати у дітей у разі застосування лікарського засобу із недотриманням інструкції для медичного застосування).
З боку ШКТ: нудота (на початку лікування), блювання, діарея, біль в епігастральній ділянці.
З боку гепатобіліарної системи: гепатотоксичність (при тривалому застосуванні у високих дозах).
З боку імунної системи: алергічні реакції, включаючи висип, свербіж, кропив’янку, почервоніння шкіри.
У разі появи будь-яких небажаних реакцій слід звернутися за консультацією до лікаря.

Особливості застосування

пацієнтам із патологією ШКТ слід бути обережними при застосуванні лікарського засобу Нообут IC 500 через подразливу дію фенібуту. Таким пацієнтам слід застосовувати нижчі дози лікарського засобу або приймати лікарський засіб після їди.
У випадку тривалого застосування необхідно контролювати клітинний склад крові, показники функціональних печінкових проб.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Не рекомендується застосовувати лікарський засіб у період вагітності або годування грудьми, оскільки немає достатніх даних щодо застосування фенібуту в цей період.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Пацієнтам, у яких під час лікування препаратом виникають сонливість, запаморочення або інші порушення з боку ЦНС, слід утримуватися від керування транспортними засобами або роботи з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Нообут IC 500 можна застосовувати з іншими лікарськими засобами, у тому числі з психотропними препаратами — транквілізаторами та нейролептиками (ефекти взаємно посилюються). Нообут ІС 500 посилює та подовжує дію снодійних, наркотичних, нейролептичних та протипаркінсонічних лікарських засобів.

Передозування

Нообут IC 500 — малотоксичний лікарський засіб, лише в добовій дозі 7–14 г у разі тривалого застосування він може бути гепатотоксичним. Зазначені дози значно перевищують рекомендовані терапевтичні дози (терапевтична доза становить 500–2000 мг). Лише у разі застосування максимальної дози лікарського засобу відмічалися еозинофілія та жирова дистрофія печінки. Якщо лікарський засіб застосовували в нижчих дозах, таких змін не відзначалося.
Симптоми: сонливість, нудота, блювання, можливий розвиток артеріальної гіпотензії, гостра ниркова недостатність.
Лікування: промивання шлунка; терапія симптоматична. У випадку ускладнень (артеріальна гіпотензія, ниркова недостатність) необхідно вжити допоміжних та симптоматичних заходів.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С.