Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Нокспрей Дитячий/Нокспрей Малюк (Noxprey Dytiachyi/Noxprey Malyuk) (352439) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Нокспрей Дитячий/Нокспрей Малюк (Noxprey Dytiachyi/Noxprey Malyuk)
Форма випуску
Спрей назальний
Дозування
0,025 %
Об'єм
15 мл
Виробник
Сперко Україна
Сертифікат
UA/1703/01/02 від 30.05.2019
Міжнародна назва

Нокспрей Дитячий/Нокспрей Малюк інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Нокспрей — α-адреноміметик, похідне імідазолу, належить до групи місцевих судинозвужувальних засобів. Звужує судини в місці нанесення, зменшує набряк слизової оболонки носа та верхніх дихальних шляхів, зменшує виділення з носа. Відновлює носове дихання. Усунення набряку слизової носа сприяє відновленню аерації придаткових пазух, порожнини середнього вуха, що запобігає розвитку бактеріальних ускладнень. Оксиметазолін чинить противірусну, протизапальну, імуномодулювальну та антиоксидантну дію. Завдяки цьому комбінованому механізму дії спостерігалося швидше та ефективніше усунення симптомів гострого риніту (закладеності носа, ринореї, чхання, погіршеного самопочуття). При місцевому назальному застосуванні в терапевтичних концентраціях не подразнює слизової оболонки носа, не спричиняє гіперемії. Ефірні олії, що входять до складу препарату Нокспрей дитячий, сприяють усуненню відчуття подразнення слизової оболонки носа, захищають її від надмірного висихання.
Фармакокінетика. У разі застосування назальних крапель препарату дія оксиметазоліну починається впродовж декількох хвилин після закапування.
При місцевому назальному застосуванні в терапевтичних концентраціях не подразнює слизової оболонки носа, не спричинює гіперемії. Т½ становить близько 35 год після застосування препарату. 2,1% препарату виводиться нирками, близько 1,1% — з калом.
Дія препарату триває декілька годин (у середньому 6–8 год), максимально — до 12 год.

Показання Нокспрей Дитячий/Нокспрей Малюк

гострі респіраторні захворювання, що супроводжуються закладеністю носа.
Алергічний риніт.
Напади неінфекційного вазомоторного риніту.
Для відновлення дренажу та носового дихання при захворюваннях придаткових пазух порожнини носа, євстахіїті, пов’язаному з ринітом.
Для усунення набряку перед діагностичними маніпуляціями у носових ходах.

Застосування Нокспрей Дитячий/Нокспрей Малюк

Нокспрей Малюк призначений для застосування в ніс. Немовлятам віком до 4 тиж препарат застосовують по 1 краплі в кожний носовий хід 2–3 рази на добу. Дітям віком від 5 тиж до 1 року застосовують по 1–2 краплі в кожний носовий хід 2–3 рази на добу. Разову дозу слід застосовувати не більше 3 разів на добу. Ефект препарату досягається впродовж кількох хвилин після застосування та триває протягом кількох годин (у середньому 6–8 год, максимум — 12 год). Дози вищі, ніж рекомендовані, застосовувати тільки під наглядом лікаря. Нокспрей Малюк застосовують не довше 5–7 днів.
Нокспрей Дитячий: дітям віком 1–6 років — по 1 впорскуванню в кожен носовий хід 2–3 рази на добу. Разову дозу не слід застосовувати більше 3 разів на добу та довше 7 днів. Не слід застосовувати дози, вищі за рекомендовані.

Протипоказання

підвищена чутливість до компонентів препарату, атрофічний риніт.

Побічна дія

з боку дихальної системи, грудної клітки та середостіння: часто (≥1–<10%) — печіння або сухість слизових оболонок носа, чхання; нечасто (≥0,1–<1%) — збільшення набряку слизової оболонки, кровотеча з носа після припинення застосування; дуже рідко (<0,01%) — апное у новонароджених та дітей молодшого віку.
З боку скелетно-м’язової системи: дуже рідко (<0,01%) — судоми (переважно у дітей).
З боку нервової системи: дуже рідко (<0,01%) — неспокій, безсоння, втомлюваність (сонливість, седативний ефект), головний біль, галюцинації (особливо у дітей).
З боку серцево-судинної системи: рідко (≥0,01–<0,1%) — відчуття серцебиття, тахікардія, АГ; дуже рідко (<0,01%) — аритмія.
З боку імунної системи: нечасто (≥0,1–<1%) — реакції гіперчутливості (висип, свербіж, ангіоневротичний набряк).

Особливості застосування

кінчик насадки флакона вводити в кожен носовий хід і різко натискати 1 раз на флакон. Під час упорскування повітря втягувати носом. Не слід відхиляти голову назад і перевертати флакон при впорскуванні Нокспрея дитячого (флакон тримають строго вертикально). Для попередження поширення інфекції не слід користуватися одним флаконом кільком особам.
Слід уникати тривалого застосування та передозування препарату, особливо при призначенні дітям. Дози, що перевищують рекомендовані, слід застосовувати тільки під наглядом лікаря. Консервант (бензалконію хлорид), що міститься в препараті, може викликати набряк слизової оболонки носа, особливо при тривалому застосуванні. Медичне спостереження показане для недоношених новонароджених або немовлят зі зниженою масою тіла, щоб уникнути ризику передозування. Довготривале застосування та передозування протинабрякових засобів для носа може призвести до зниження ефективності препарату та мати схожу клінічну картину з вазомоторним ринітом. Зловживання цим засобом може спричинити медикаментозний риніт, атрофію слизової оболонки порожнини носа та реактивну гіперемію (зворотний ефект).
Слід уникати довготривалого застосування і передозування препарату. Довготривале застосування протинабрякового засобу для носа може призвести до послаблення дії препарату. Зловживання цим засобом може спричинити атрофічний риніт, атрофію слизової оболонки та реактивну гіперемію з медикаментозним ринітом. Після застосування препарату необхідне особливе спостереження за пацієнтами з хронічним ринітом та у випадку усунення набряку перед діагностичними маніпуляціями. Дози, вищі за рекомендовані, потрібно застосовувати тільки під наглядом лікаря.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Дані щодо впливу оригінального оксиметазоліну в обмеженої кількості жінок у І триместр вагітності не вказують на розвиток побічних реакцій, які б впливали на перебіг вагітності або на здоров’я плода/новонародженого. Інші епідеміологічні дані дотепер відсутні. Дослідження на тваринах показали репродуктивну токсичність при застосуванні доз, що перевищують терапевтичні. Слід з обережністю застосовувати препарат у період вагітності тільки після ретельної оцінки співвідношення ризику для плода та користі для матері. У період вагітності не слід перевищувати рекомендованого дозування, оскільки це може погіршити кровопостачання плода.
Дані щодо проникнення оксиметазоліну в грудне молоко невідомі. Препарат слід застосовувати в період годування грудьми у випадку ретельної оцінки співвідношення користь/ризик. У період годування грудьми не слід перевищувати рекомендоване дозування, оскільки це може зменшити кількість грудного молока у жінки.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Після тривалого застосування препарату в дозах, що перевищують рекомендовані, не можна виключити загального впливу на серцево-судинну та нервову системи. У таких випадках здатність керувати транспортним засобом може знизитися.
Діти. Нокспрей Малюк застосовують дітям віком до 1 року. Нокспрей Дитячий слід призначати дітям віком 1–6 років.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

препарат не слід застосовувати одночасно з іншими місцевими судинозвужувальними засобами та засобами, що вводяться інтраназально (підвищується частота розвитку побічних реакцій), з інгібіторами МАО транілципромінового типу, трициклічними антидепресантами та іншими засобами, які спричиняють підвищення АТ через ризик АГ.
При передозуванні оксиметазоліну або при його заковтуванні, або при застосуванні одночасно або одразу після трициклічних антидепресантів та/або МАО-інгібіторів можливе підвищення АТ.

Передозування

передозування може виникнути після назального або випадкового перорального застосування. Клінічна картина інтоксикації похідними імідазолу може бути невизначеною, оскільки періоди стимуляції можуть чергуватися з періодами пригнічення ЦНС, серцево-судинної та дихальної систем.
Стимуляція ЦНС може виявлятися у вигляді тривожності, ажитації, галюцинацій, судом.
Пригнічення ЦНС може виявлятися у вигляді зниження температури тіла, летаргії, сонливості, можливого розвитку коми.
Також можуть виникнути такі симптоми: міоз, мідріаз, підвищення температури тіла, підвищене потовиділення, блідість, ціаноз, прискорене серцебиття, тахікардія, брадикардія, аритмія, зупинка серця, артеріальна гіпертензія, артеріальна гіпотензія аж до розвитку шоку, нудота, блювання, дихальна недостатність та апное, психічні розлади.
Зокрема, у дітей передозування може спричинити переважно ефекти з боку ЦНС: судоми та розвиток коми, брадикардію, апное, а також АГ з можливим переходом в артеріальну гіпотензію.
Лікування. У випадках тяжкого передозування показана інтенсивна терапія. Рекомендується негайний прийом активованого вугілля (абсорбента), сульфату натрію (проносного засобу) або промивання шлунка (у випадку передозування великою кількістю препарату), оскільки оксиметазолін може швидко всмоктуватися. Протипоказано застосовувати вазопресорні засоби. Як антидот можна застосовувати неселективні блокатори α-адренорецепторів. При необхідності можна вжити заходів для зниження температури тіла, провести протисудомну терапію та вентиляцію легень.

Умови зберігання

Нокспрей Дитячий — при температурі не вище 30 °С, Нокспрей Малюк — при температурі не вище 25 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.