Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Травінор® (Travinor) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Травінор<sup>&reg;</sup> (Travinor)
Форма випуску
Краплі очні, розчин
Дозування
0,04 мг/мл
Об'єм
2.5 мл
Сертифікат
UA/16877/01/01 від 03.03.2023
Міжнародна назва

Травінор інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка.
Механізм дії. Травопрост, аналог простагландину F2a, є його повним селективним агоністом, який має високий ступінь спорідненості з FP-рецепторами простагландину, він знижує внутрішньоочний тиск, збільшуючи відтік внутрішньоочної рідини по трабекулярній сітці та увеосклеральним шляхом. Зниження внутрішньоочного тиску у людини розпочинається приблизно через 2 год після застосування препарату, а максимальний ефект досягається через 12 год. Значне зниження внутрішньоочного тиску при застосуванні одноразової дози може зберігатися протягом більш ніж 24 год.
Клінічна ефективність та безпека. За даними клінічних досліджень, у пацієнтів з відкритокутовою глаукомою або очною гіпертензією, які застосовували травопрост 1 раз на добу ввечері, спостерігалося зниження внутрішньоочного тиску на 8–9 мм рт. ст. (приблизно 33%) від початкового показника 24–26 мм рт. ст. Також у клінічних дослідженнях були отримані дані щодо комбінації травопросту з тимололом 0,5% і деякі дані щодо комбінації з бримонідином 0,2%, які продемонстрували додатковий ефект травопросту при його застосуванні з цими антиглаукомними препаратами. Клінічних даних щодо супутнього застосування травопросту з іншими офтальмологічними гіпотензивними лікарськими засобами немає.
Вторинна фармакологія. Травопрост значно збільшував приплив крові до диска зорового нерва у кролів після 7 днів місцевого застосування в око (1,4 мкг 1 раз на добу).
Діти. Ефективність застосування травопросту дітям віком від 2 міс до 18 років було продемонстровано у ході 12-тижневого подвійно сліпого клінічного дослідження травопросту у порівнянні з тимололом у 152 пацієнтів з діагностованою очною гіпертензією або дитячою глаукомою. Пацієнти отримували або травопрост 0,004% 1 раз на добу, або тимолол 0,5% (0,25% — для пацієнтів віком до 3 років) 2 рази на добу. За первинну точку ефективності приймався показник зміни внутрішньоочного тиску (ВОТ) через 12 тижнів дослідження відносно вихідного показника. Середні значення зниження ВОТ у групах застосування травопросту і тимололу були подібними (див. таблицю 1 нижче).
У вікових групах від 3 до 12 років (n = 36) та від 12 до 18 років (n = 26) через 12 тижнів середнє значення зниження ВОТ у групі травопросту було подібним до середнього значення у групі, де застосовувався тимолол. Через 12 тижнів середнє значення зниження ВОТ у віковій групі від 2 місяців до 3 років, де застосовувався травопрост, становило 1,8 мм рт. ст. і 7,3 мм рт. ст. у групі, де застосовувався тимолол. У групі застосування тимололу показник зниження ВОТ базувався на даних тільки 6 пацієнтів, на відміну від 9 пацієнтів у групі застосування травопросту. У 4 пацієнтів із групи застосування травопросту проти 0 пацієнтів у групі застосування тимололу не було релевантного зниження середнього значення ВОТ через 12 тижнів. Дані щодо дітей віком до 2 місяців відсутні.
Ефект зниження ВОТ спостерігався після другого тижня лікування і постійно підтримувався протягом 12 тижнів дослідження в усіх вікових групах.
Таблиця 1
Порівняння зміни середнього значення ВОТ від вихідного показника (мм рт. ст.) через 12 тижнів

NТравопрост, середнє значення (СП)NТимолол, середнє значення (СП)Середня різницяa(95% ДІ)
53–6,4 (1,05)60–5,8 (0,96)–0,5(–2,1, 1,0)
СП — стандартна похибка.
ДІ — довірчий інтервал.
aСередня різниця при застосуванні травопросту/тимололу. Оцінка базується на середніх значеннях методу найменших квадратів (середньоквадратичних значеннях), отриманих за допомогою статистичної моделі, яка включає в себе корельовані показники ВОТ у одного пацієнта (початковий діагноз та вихідний показник ВОТ враховувались).

Фармакокінетика.
Абсорбція. Травопрост належить до ефірних проліків. Він абсорбується через рогівку, де ізопропіловий ефір гідролізується до активної вільної кислоти. Дослідження на тваринах показали, що Cmax 20 нг/мл вільної кислоти у внутрішньоочній рідині досягається через 1–2 год після місцевого введення препарату Травінор. Концентрація лікарської речовини у внутрішньоочній рідині знижується з Т½ приблизно до 1,5 год.
Розподіл. Після закапування травопросту в очі здоровим добровольцям виявлено низький системний вплив активної вільної кислоти. Через 10–30 хв після введення дози спостерігалися Cmax вільної активної кислоти у плазмі крові на рівні 25 пг/мл або менше. Таким чином, рівні речовини у плазмі крові швидко знижуються протягом 1 год після введення до рівня, нижчого за межі кількісного визначення 10 пг/мл. Через низькі концентрації у плазмі крові та швидке виведення після місцевого застосування Т½ вільної активної кислоти у людини не визначався.
Метаболізм. Метаболізм є основним шляхом виведення як травопросту, так і активної вільної кислоти. Шляхи системного метаболізму паралельні шляхам метаболізму ендогенного простагландину F2a, які характеризуються відновленням подвійного зв’язку 13–14, окиснення 15-гідроксильної та b-окиснювального розщеплення верхнього бічного ланцюга.
Виведення. Вільна кислота травопросту та його метаболіти головним чином виводяться нирками. Дія травопросту досліджувалася у пацієнтів з порушеннями функції печінки (від слабких до серйозних), а також у пацієнтів з порушеннями функції нирок (від слабких до серйозних) (кліренс креатиніну — нижче 14 мл/хв). Коригувати дозу таким пацієнтам немає необхідності.
Діти. Фармакокінетичне дослідження у дітей віком від 2 міс до 18 років після застосування травопросту продемонструвало дуже низьку концентрацію вільної кислоти в плазмі крові, яка становила від менше 10 пг/мл до 54,5 пг/мл, тобто була нижче межі кількісного визначення. У 4 попередніх системних фармакокінетичних дослідженнях у дорослих концентрація вільної кислоти у плазмі крові після застосування травопросту знаходилась у межах від нижче межі кількісного визначення до 52,0 пг/мл. У той час, як більша частина даних демонструвала концентрацію у плазмі нижче межі визначення протягом усіх досліджень, роблячи тим самим статистичні порівняння системного впливу в усіх вікових групах неможливими, загальна тенденція показує, що після місцевого застосування травопросту вміст вільної кислоти у плазмі крові є дуже низьким в усіх вікових групах, які оцінювались.

Показання Травінор

для зниження підвищеного внутрішньоочного тиску у пацієнтів з очною гіпертензією або відкритокутовою глаукомою.
Для зниження підвищеного внутрішньоочного тиску у дітей віком від 2 місяців до 18 років з очною гіпертензією або дитячою глаукомою.

Застосування Травінор

для офтальмологічного застосування.
Застосування для лікування дорослих, включаючи пацієнтів літнього віку
По 1 краплі лікарського засобу Травінор у кон’юнктивальний мішок (мішки) ураженого ока (очей) 1 раз на добу. Оптимальний ефект досягається при введенні дози ввечері.
Після закапування рекомендується затиснути носослізний канал або злегка закрити повіки. Це знижує системну абсорбцію ліків, введених в око, що може зменшити імовірність виникнення системних побічних ефектів.
Якщо застосовувати більше одного офтальмологічного засобу для місцевого застосування, інтервал між їх застосуванням має становити не менше 5 хв.
Якщо дозу пропущено, лікування необхідно продовжити з наступної запланованої дози. Доза не має перевищувати однієї краплі в уражене око (очі) 1 раз на добу.
Якщо відбувається заміна іншого офтальмологічного антиглаукомного засобу на Травінор, застосування іншого препарату слід припинити і наступного дня розпочати застосування лікарського засобу Травінор.
Застосування при порушеннях функції печінки та нирок. Застосування травопросту було досліджено у пацієнтів з порушеннями функції печінки (від слабких до серйозних), а також у пацієнтів із порушеннями функції нирок (від слабких до серйозних) (кліренс креатиніну — нижче 14 мл/хв). Немає необхідності в коригуванні дози таким пацієнтам (див. ФАРМАКОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ).
Щодо пацієнтів, які носять контактні лінзи, див. ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ.
Щоб попередити забруднення краю крапельниці та вмісту флакона, необхідно бути обережним та не торкатися повік, прилеглих ділянок або інших поверхонь краєм флакона-крапельниці.
Діти. Травінор можна застосовувати дітям віком від 2 міс до 18 років за тією самою схемою дозування, що і дорослим. Однак дані щодо вікової групи від 2 міс до 3 років (9 пацієнтів) обмежені (див. ФАРМАКОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ).
Безпека та ефективність застосування лікарського засобу Травінор дітям віком до 2 міс не встановлені. Дані відсутні.

Протипоказання

підвищена чутливість до діючої речовини або до інших компонентів лікарського засобу.

Побічна дія

інфекції та інвазії: простий герпес, герпетичний кератит.
З боку імунної системи: підвищена чутливість, сезонна алергія.
З боку психіки: депресія, відчуття тривожності.
З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, порушення поля зору, дисгевзія.
З боку органа зору: гіперемія ока, гіперпігментація райдужної оболонки ока, біль в оці, відчуття дискомфорту в оці, сухість ока, свербіж ока, подразнення ока, ерозія рогівки, увеїт, ірит, запалення в передній камері ока, кератит, точковий кератит, світлобоязнь, виділення з ока, блефарит, еритема повік, періорбітальний набряк, свербіж повік, зниження гостроти зору, затуманення зору, підвищена сльозотеча, кон’юнктивіт, ектропіон, катаракта, утворення лусочок по краях повік, ріст вій, знебарвлення вій, астенопія, іридоцикліт, запалення ока, фотопсія, екзема повік, набряк кон’юнктиви, виникнення ореолу навколо джерела світла, фолікули кон’юнктиви, гіпестезія ока, мейбомеїт, пігментація передньої камери, потовщення вій, макулярний набряк, западання очей.
З боку органа слуху та рівноваги: вертиго, шум у вухах.
З боку серцево-судинної системи: прискорене серцебиття, нерегулярність серцевого ритму, зниження ЧСС, біль у грудній клітці, брадикардія, тахікардія, зниження діастолічного АТ, підвищення систолічного АТ, артеріальна гіпотензія, АГ.
З боку респіраторної системи, торакальні та медіастинальні порушення: диспное, БА, закладання носа, подразнення горла, респіраторні порушення, біль у глотці, кашель, дисфонія, загострення БА.
З боку ШКТ: загострення пептичної виразки, розлади ШКТ, запор, сухість у роті, діарея, біль у шлунку, нудота.
З боку шкіри та підшкірних тканин: гіперпігментація шкіри (навколо ока), знебарвлення шкіри, порушення структури волосся, гіпертрихоз, алергічний дерматит, контактний дерматит, еритема, висипання, зміни кольору волосся, мадароз, свербіж, аномальний ріст волосся.
З боку скелетно-м’язової системи, сполучної тканини, кісток: м’язово-скелетний біль, артралгія.
З боку нирок та сечовивідних шляхів: дизурія, нетримання сечі.
Порушення загального характеру та стани, пов’язані з місцем введення: астенія.
Лабораторні дослідження: підвищення рівня простат-специфічного антигену.

Особливості застосування

зміна кольору очей. Травінор може поступово змінювати колір очей за рахунок збільшення кількості меланосом (пігментних гранул) у меланоцитах. Перед початком лікування пацієнти повинні бути поінформовані щодо можливості незворотної зміни кольору очей. Лікування одного ока може призвести до незворотної гетерохромії. Віддалені ефекти та наслідки довготривалого впливу на меланоцити дотепер невідомі. Зміна кольору райдужної оболонки відбувається повільно і може бути непомітною протягом місяців або навіть років. Зміна кольору ока насамперед була відзначена у пацієнтів зі змішаним кольором райдужної оболонки, тобто блакитно-карим, сіро-карим, жовто-карим і зелено-карим; однак це явище спостерігалося також і в пацієнтів із карими очима. Зазвичай коричнева пігментація навколо зіниці концентрично розповсюджується до периферії райдужної оболонки ураженого ока, однак уся райдужна оболонка або її частини можуть набути більш інтенсивного коричневого кольору. Після припинення лікування подальшого збільшення кількості коричневого пігменту в райдужній оболонці не спостерігалося.
Зміни шкіри повік та періорбітальної ділянки. Повідомлялося про потемніння шкіри повік та/або періорбітальної ділянки у зв’язку із застосуванням травопросту у 0,4% пацієнтів.
При застосуванні аналогів простагландинів спостерігалися зміни з боку періорбітальної ділянки та шкіри повік, включаючи поглиблення борозни повіки.
Травінор може поступово змінювати структуру вій ока (очей), у яке його застосовують (збільшення довжини, товщини, пігментації та/або кількості вій). Механізм зміни структури вій та віддалені наслідки цієї дії дотепер невідомі.
Відомо, що в дослідженнях, що здійснювалися на тваринах, травопрост спричиняв незначне розширення очної щілини. Однак даний ефект не спостерігався при проведенні клінічних досліджень та розглядається як видоспецифічний.
Немає досвіду застосування препарату Травінор при запальних захворюваннях ока, при неоваскулярній глаукомі, закритокутовій глаукомі, вузькокутовій або вродженій глаукомі. Є лише обмежений досвід застосування препарату при захворюваннях очей, спричинених порушеннями функції щитовидної залози, при відкритокутовій глаукомі у пацієнтів із псевдофакією, при пігментній або псевдоексфоліативній глаукомі. Таким чином, Травінор слід з обережністю призначати пацієнтам з активними проявами інфекції ока.
Пацієнти з афакією. Під час лікування аналогами простагландинів F повідомлялося про виникнення набряку макули.
Рекомендується з обережністю призначати Травінор хворим з афакією, псевдофакією та з розривом задньої капсули кришталика чи передньокамерними лінзами, або для лікування пацієнтів із відомими факторами ризику розвитку цистоїдного макулярного набряку.
Ірит/увеїт. Травінор слід з обережністю призначати пацієнтам з відомими факторами ризику розвитку іриту/увеїту.
Контакт зі шкірою. Слід уникати контакту препарату Травінор зі шкірою, оскільки в дослідженнях на тваринах була продемонстрована трансдермальна абсорбція травопросту.
Простагландини та їх аналоги є біологічно активними речовинами, які можуть абсорбуватися через шкіру. Тому вагітним або жінкам, які мають намір завагітніти, слід дотримуватися відповідних застережних заходів, щоб запобігти прямому впливу вмісту флакона. При випадковому потраплянні істотної кількості вмісту флакона необхідно негайно ретельно очистити уражену ділянку.
Контактні лінзи. Пацієнти повинні бути проінформовані про необхідність знімати контактні лінзи, перш ніж закапувати Травінор, і про те, що потрібно зачекати 15 хв після закапування і лише тоді встановлювати контактні лінзи.
Діти. Дані щодо ефективності та безпеки застосування лікарського засобу пацієнтам віком від 2 міс до 3 років (9 пацієнтів) обмежені (див. ФАРМАКОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ). Щодо дітей віком до 2 міс дані відсутні.
Для дітей віком до 3 років з первинною вродженою глаукомою першою лінією лікування залишаються хірургічні втручання (наприклад, трабекулотомія/гоніотомія).
Дані довготривалих досліджень щодо безпеки застосування дітям відсутні.
Застосування у період вагітності або годування груддю.
Жінки репродуктивного віку/контрацепція. Травінор не слід застосовувати жінкам репродуктивного віку, які не користуються контрацептивними засобами.
Вагітність. Травопрост чинить шкідливу фармакологічну дію на вагітних та/або плід/новонароджену дитину. Травінор не слід застосовувати в період вагітності без очевидної необхідності.
Годування груддю. Невідомо, чи проникає травопрост з очних крапель у грудне молоко. Дослідження на тваринах показали, що травопрост і його метаболіти здатні проникати в грудне молоко, тому застосовувати Травінор у період годування груддю не рекомендується.
Репродуктивна функція. Немає даних стосовно впливу лікарського засобу Травінор на репродуктивну функцію людини. Дослідження на тваринах продемонстрували, що травопрост у дозі, що в 250 раз перевищувала максимальну рекомендовану дозу для офтальмологічного застосування, не чинить шкідливого впливу на репродуктивну функцію.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. Травінор не впливає або має незначний вплив на здатність керувати транспортними засобами або іншими механізмами, однак, як і при застосуванні будь-яких очних крапель, тимчасове затуманення зору або інші візуальні розлади можуть вплинути на здатність керувати автомобілем або працювати з механізмами. Якщо затуманення зору настає під час закапування, пацієнт має зачекати, поки зір не проясниться, перед тим як керувати автомобілем або працювати з механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

досліджень щодо взаємодії з іншими лікарськими засобами не проводилося.
Дослідження специфічної взаємодії in vitro проводили із застосуванням травопросту і препаратів, що містять тіомерсал. Жодних доказів преципітації не спостерігалося.

Передозування

не було повідомлень про будь-які випадки передозування. Місцеве передозування навряд чи призведе до виникнення токсичного ефекту або буде пов’язане з ним. При місцевому передозуванні лікарським засобом Травінор слід промити око (очі) теплою водою. У разі випадкового проковтування препарату слід провести симптоматичну та підтримувальну терапію.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 30 °C. Зберігати у недоступному для дітей місці.
Після розкриття флакона термін зберігання не більше 4 тиж.