Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Квадевіт® (Quadevit) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Квадевіт<sup>&reg;</sup> (Quadevit)

Квадевіт інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка
Вітамін А (ретинолу ацетат) відіграє ключову роль у синтезі білків-ферментів та структурних компонентів тканин, необхідний для формування епітеліальних клітин, кісток і синтезу родопсину, підтримує поділ імунокомпетентних клітин, нормальний синтез імуноглобулінів та інші фактори захисту від інфекцій.
Вітамін Е (α-токоферолу ацетат) є фізіологічним антиоксидантом, що захищає клітинні мембрани від ушкодження, стимулює синтез гему та багатьох білків.
Вітамін В1 (тіаміну гідрохлорид) — важливий кофермент у метаболізмі вуглеводів, бере участь у функціонуванні нервової системи.
Вітамін В2 (рибофлавін) входить до складу флавінових коферментів — флавінмононуклеотиду (ФМН) та флавінаденіндинуклеотиду (ФАД), які беруть участь в окиснювально-відновних реакціях, є каталізатором процесів клітинного дихання.
Вітамін В6 (піридоксину гідрохлорид) відіграє важливу роль у метаболізмі амінокислот, нейротрансмітерів і гемоглобіну.
Вітамін В12 (ціанокобаламін) є фактором росту, необхідний для нормального перебігу процесів кровотворення та визрівання еритроцитів, бере участь у синтезі амінокислот, нуклеїнових кислот та мієліну.
Нікотинамід — компонент кофактора NAD(H) i NADP(H), частина фактора толерантності до глюкози, бере участь у процесах тканинного дихання, вуглеводного та ліпідного обмінів.
Кислота фолієва необхідна для нормального утворення клітин крові; разом з вітаміном В12 стимулює еритропоез, бере участь у синтезі амінокислот, нуклеїнових кислот, в обміні холіну.
Вітамін С (кислота аскорбінова) бере участь в окиснювально-відновних процесах, необхідний для росту та формування кісток, шкіри, зубів, ендотелію капілярів та для нормального функціонування нервової та імунної систем.
Рутин знижує проникність і крихкість капілярів, бере участь в окиснювально-відновних процесах, пригнічує дію гіалуронідази.
Кальцію D-пантотенат входить до складу коферменту А, необхідний для нормального функціонування циклу трикарбонових кислот, синтезу АТФ, продукування гормонів та антитіл, синтезу ацетилхоліну, засвоєння з кишечнику іонів калію, глюкози, вітаміну Е.
Мідь — есенціальний мікроелемент, бере активну участь у метаболізмі заліза, синтезі гемоглобіну, дозріванні ретикулоцитів, анаболічних процесах.
Калій бере участь в електролітному обміні, проведенні нервових імпульсів.
Фітин — складна органічна сполука фосфору, що містить суміш кальцієвих та магнієвих солей інозитфосфорних кислот; стимулює кровотворення, підсилює ріст та розвиток кісткової тканини, покращує функцію нервової системи.
Кислота глутамінова бере участь у метаболічних процесах, сприяє знешкодженню та виділенню аміаку, стимулює передачу збудження в синапсах ЦНС.
Метіонін належить до незамінних амінокислот, необхідний для росту та азотистої рівноваги організму, бере участь у процесах переметилювання та транссульфування, запобігає жировій інфільтрації клітин печінки.
Вітаміни та мікроелементи знаходяться d лікарському засобі у фізіологічних збалансованих дозах, що відповідають потребам організму людини.
Фармакокінетика лікарського засобу не вивчалась.

Показання Квадевіт

лікарський засіб показаний як профілактичний та лікувальний засіб:
– при розумовому та фізичному навантаженнях;
– при гіповітамінозі, підвищеній потребі організму у вітамінах та мікроелементах внаслідок незбалансованого харчування, дотримання спеціальної дієти, при шлунково-кишкових розладах;
– у період одужання після перенесених тяжких захворювань, операцій, травм та стресових станів;
– для підвищення загальної резистентності організму та профілактики інфекційних захворювань у період епідемій (таких як грип);
– для стимуляції загоювання ран, опіків;
– з метою зниження токсичності та зменшення вираженості побічної дії при лікуванні антибіотиками, під час і після проведення хіміотерапії;
– у комплексному лікуванні атеросклерозу, порушень мозкового кровообігу та серцево-судинної недостатності.

Застосування Квадевіт

лікарський засіб приймають внутрішньо після їди.
З метою профілактики Квадевіт призначають дорослим та дітям віком від 14 років по 1 таблетці на добу, особам літнього віку — по 1 таблетці 2 рази на добу. Тривалість профілактичного курсу — 1–2 міс.
З метою лікування застосовують по 1 таблетці 3 рази на добу. Курс лікування — 3–4 тиж. Повторні курси проводять після 3-місячної перерви.
У період вагітності та годування груддю лікарський засіб застосовують виключно за призначенням лікаря. У І триместр — не більше 1 таблетки на добу, у ІІ і ІІІ триместр — не більше 2 таблеток на добу. У період годування груддю з профілактичною метою приймають 1 таблетку на добу, з лікувальною — 1 таблетку 2 рази на добу.
Діти. Дана лікарська форма препарату не призначена для застосування дітям віком до 14 років.

Протипоказання

підвищена чутливість до компонентів лікарського засобу, тяжкі порушення функції нирок, подагра, гіперурикемія, нефролітіаз, еритремія, еритроцитоз, тромбоемболії, активна форма туберкульозу легень, непереносимість фруктози, тромбофлебіт, гіпервітаміноз А і Е, порушення обміну заліза або міді, тиреотоксикоз, хронічний гломерулонефрит, хронічна серцева недостатність, саркоїдоз в анамнезі, активна пептична виразка шлунка та дванадцятипалої кишки.

Побічна дія

у рекомендованих дозах лікарський засіб добре переноситься та рідко спричиняє побічні ефекти, які, як правило, пов’язані з індивідуальною непереносимістю одного з компонентів лікарського засобу.
З боку імунної системи: в осіб з підвищеною чутливістю можливі алергічні реакції, включаючи анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк, гіпертермію; бронхоспазм в осіб з гіперчутливістю до вітамінів А, С, групи В.
З боку шкіри та підшкірної клітковини: висип, кропив’янка, свербіж, почервоніння шкіри.
З боку травного тракту: диспептичні розлади, нудота, блювання, діарея, біль в епігастрії, відрижка, запор, збільшення секреції шлункового соку.
З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, підвищена збудливість, сонливість.
Інші: забарвлення сечі в жовтий колір, підвищене потовиділення, порушення зору.
При тривалому застосуванні лікарського засобу у високих дозах можливі подразнення слизової оболонки травного тракту, аритмії, парестезії, гіперурикемія, транзиторне підвищення активності АсАТ, ЛДГ, ЛФ, зниження толерантності до глюкози, гіперглікемія, порушення функції нирок, сухість і тріщини на долонях і ступнях, випадіння волосся, себорейний висип.

Особливості застосування

при застосуванні лікарського засобу необхідно дотримуватися режиму дозування і тривалості курсу прийому.
За відсутності терапевтичного ефекту або появі небажаних реакцій слід звернутися до лікаря за консультацією щодо подальшого застосування лікарського засобу.
Можливе забарвлення сечі в жовтий колір, що є цілком безпечним симптомом і пояснюється наявністю у лікарському засобі рибофлавіну.
Лікарський засіб з обережністю призначають при тяжких ураженнях печінки, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, хворим на нефрит, хронічний панкреатит, жовчнокам’яну хворобу, при декомпенсації серцевої діяльності, ішемічній хворобі серця, цукровому діабеті, пацієнтам з новоутвореннями (за винятком випадків, що супроводжуються мегалобластною анемією), сечокам’яною хворобою.
При застосуванні Квадевіту, як і інших полівітамінних препаратів, необхідна повноцінна білкова дієта, що сприяє кращому засвоєнню та обміну вітамінів, особливо водорозчинних.
Квадевіт не рекомендується призначати разом з іншими вітамінами та лікарськими засобами, що містять мікроелементи, через можливе передозування останніх.
Застосування у період вагітності або годування груддю. У період вагітності або годування груддю лікарський засіб приймають лише за рекомендацією лікаря.
Доза вітаміну А не повинна перевищувати 5000 МО для вагітних і жінок, які планують завагітніти.
Не слід приймати високі дози ретинолу (більше 10 000 МО) жінкам у період годування груддю через загрозу розвитку у грудних дітей гіпервітамінозу А.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Даних щодо впливу лікарського засобу на здатність керувати автомобілем або працювати зі складними механізмами немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

лікарський засіб не рекомендується приймати разом з іншими полівітамінами, оскільки можливе передозування останніх в організмі.
Вітаміни А та Е взаємно посилюють дію і є синергістами. Ретинол знижує протизапальну дію глюкокортикоїдів. Не можна одночасно приймати з нітритами і холестираміном, тому що вони порушують всмоктування ретинолу.
Вітамін А не можна призначати з ретиноїдами, тому що їх комбінація є токсичною.
Лікарські засоби, що містять залізо, пригнічують дію вітаміну Е. Вітамін Е не можна застосовувати разом із препаратами заліза, срібла, засобами, що мають лужне середовище (натрію гідрокарбонат, трисамін тощо), антикоагулянтами непрямої дії (дикумарин, неодикумарин тощо). Альфа-токоферолу ацетат посилює дію стероїдних та нестероїдних протизапальних лікарських засобів (натрію диклофенак, ібупрофен, преднізолон тощо).
Вітамін С посилює дію сульфаніламідів (ризик виникнення кристалурії), пеніциліну, підвищує всмоктування заліза, знижує ефективність гепарину та непрямих антикоагулянтів. Всмоктування вітаміну С зменшується при одночасному застосуванні з пероральними контрацептивами.
Вітамін В6 послаблює дію леводопи, запобігає або зменшує токсичні прояви, які спостерігаються при застосуванні ізоніазиду та інших протитуберкульозних лікарських засобів.
Тіамін, впливаючи на процеси поляризації в ділянці нервово-м’язових синапсів, може послаблювати курареподібну дію.
ПАСК (парааміносаліцилова кислота), циметидин, препарати кальцію, алкоголь зменшують всмоктування вітаміну В12.
Фолієва кислота знижує плазмові концентрації фенітоїну, з іншими протиепілептичними засобами можливе взаємне зниження клінічної ефективності.
Рибофлавін несумісний зі стрептоміцином і знижує ефективність антибактеріальних лікарських засобів (окситетрацикліну, доксицикліну, еритроміцину, тетрацикліну і лінкоміцину).
Трициклічні антидепресанти, іміпрамін і амітриптилін інгібують метаболізм рибофлавіну, особливо у тканинах серця.

Передозування

про випадки передозування лікарського засобу Квадевіт не повідомлялося.
При передозуванні можуть виникнути алергічні реакції (свербіж, гіперемія шкіри, шкірний висип) та диспептичні явища (нудота, блювання, діарея, біль в епігастрії), зміни з боку шкіри і волосся, порушення функції печінки, головний біль, сонливість, в’ялість, гіперемія обличчя, дратівливість.
Лікування: відміна лікарського засобу, терапія симптоматична.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °C. Зберігати у недоступному для дітей місці.