Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Зовіракс (Zovirax) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Зовіракс (Zovirax)
Форма випуску
Крем
Дозування
5 %
Вага
2 г
Виробник
Халеон ЮК Трейдінг Лімітед
Сертифікат
UA/8629/01/01 від 22.10.2018
Міжнародна назва

Зовіракс інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Ацикловір – противірусний препарат, який має високу активність in vitro проти вірусу простого герпесу 1-го та 2-го типу. Токсична дія щодо клітин організму господаря мінімальна. Потрапляючи у клітини, інфіковані вірусом герпесу, ацикловір фосфорилюється з утворенням активної сполуки — ацикловіру трифосфату. Перший етап цього процесу залежить від наявності вірусокодованої тимідинкінази. Ацикловіру трифосфат діє як інгібітор та субстрат для вірусної ДНК-полімерази, запобігаючи подальшому синтезу вірусної ДНК, не впливаючи на звичайні клітинні процеси.
Фармакокінетика. Фармакокінетичні дослідження показали мінімальний рівень системної абсорбції ацикловіру після місцевого застосування крему, що повторювалося.

Показання Зовіракс

лікування у разі інфекцій губ та обличчя, спричинених вірусом простого герпесу (Herpes labialis).

Застосування Зовіракс

препарат призначений для зовнішнього застосування.
Дорослим та дітям віком від 12 років. Крем слід наносити 5 разів на добу приблизно з 4-годинними інтервалами, за винятком нічного часу. Важливо розпочати лікування якнайшвидше на початку інфекції, найкраще — під час продромального періоду чи на стадії еритеми. Можна почати лікування і на пізніх стадіях — папули чи пухиря.
Лікування триває щонайменше 4 дні. Якщо загоєння не відбулося, можна продовжити терапію до 10 днів. Якщо симптоми захворювання не зникають після 10 днів лікування, хворому необхідно звернутися до лікаря. Слід вимивати руки до та після використання крему та уникати зайвого тертя чи торкання рушником уражених ділянок, щоб запобігти загостренню чи передачі інфекції.

Протипоказання

гіперчутливість до ацикловіру, валацикловіру, пропіленгліколю або до інших компонентів крему.

Побічна дія

з боку шкіри та сполучних тканин. Нечасті (≥1/1000; <1/100): тимчасовий гострий або пекучий біль після нанесення крему, помірне висушування та лущення шкіри, свербіж.
Поодинокі (≥1/10 000; <1/1000): еритема, контактний дерматит після нанесення крему (при проведенні випробувань чутливості показано, що ці випадки найчастіше були пов’язані з компонентами кремової основи, а не з ацикловіром).
З боку імунної системи. Рідкісні (<1/10 000): реакції негайної гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк та кропив’янку.

Особливості застосування

крем слід застосовувати лише для лікування у разі герпесу на губах та обличчі. Не рекомендується наносити крем на слизову оболонку, наприклад ротової порожнини чи очей, не можна застосовувати його при генітальному герпесі. Слід уникати випадкового потрапляння крему в очі.
Особи з особливо тяжкими і повторюваними проявами Herpes labialis потребують консультації лікаря. Пацієнтів із герпесом потрібно застерегти від контактної передачі вірусу іншим людям, особливо за наявності відкритих уражень (наприклад слід мити руки до та після використання крему). Не рекомендується застосовувати особам з імунодефіцитом. Такі пацієнти потребують консультації лікаря стосовно лікування будь-якої інфекції.
Лікарський засіб містить пропіленгліколь, який може спричинити подразнення шкіри, та цетостеариловий спирт, який може спричинити місцеві шкірні реакції (наприклад контактний дерматит).
Застосування у період вагітності чи годування грудьми. Вагітним та жінкам, які годують грудьми, препарат рекомендується застосовувати лише тоді, коли користь, на думку лікаря, перевищує ризик. Однак системне проникнення ацикловіру після зовнішнього нанесення крему є дуже низьким.
У клінічних дослідженнях встановлено, що застосування ацикловіру в препаратах будь-якого складу не призводить до збільшення дефектів розвитку плода.
Деякі клінічні дані свідчать, що ацикловір проникає в грудне молоко при його внутрішньому введенні. Проте кількість ацикловіру, що може потрапити в організм немовляти при годуванні грудьми після нанесення цього препарату у формі крему, є незначною.
У ході клінічних досліджень показано, що ацикловір після застосування перорально не має клінічно значущого впливу на фертильність чоловіків. Дані щодо впливу ацикловіру на фертильність жінок відсутні.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами чи роботі з іншими механізмами. Даних немає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

взаємодії не виявлено.

Передозування

несприятливої дії лікарського засобу після перорального чи місцевого застосування всього вмісту тюбика крему не очікується у зв’язку з мінімальним системним впливом. У разі підозри щодо передозування необхідно звернутися за медичною допомогою.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 ºС у недоступному для дітей місці. Не заморожувати.