Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Гевкамен (Gevcamenum) (272714) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Гевкамен (Gevcamenum)
Форма випуску
Мазь
Вага
40 г
Виробник
ООО "ДКП "Фармацевтическая фабрика"
Сертифікат
UA/6071/01/01 від 12.06.2017

Гевкамен інструкція із застосування

Актуальна інформація

Гевкамен мазь згідно з АТС-класифікацією належить до інших засобів, що застосовуються місцево при суглобовому та м’язовому болю. Гевкамен мазь при топічному нанесенні виявляє подразнювальний ефект на рецептори шкіри, за рахунок чого чинить відволікаючу та місцеву знеболювальну дію. Також мазь чинить протизапальну та протимікробну дію, застосовується в комплексному лікуванні патології опорно-рухового апарату, що супроводжується больовим синдромом. Фармакотерапевтична дія препарату зумовлена взаємодоповнюючими та взаємопосилюючими ефектами компонентів, що входять до його складу: ментолу, камфори рацемічної, гвоздичної та евкаліптової олії.

Мазь гевкамен: фармакотерапевтичні ефекти місцевого застосування ментолу

Ментол за хімічною будовою є циклічним монотерпеновим спиртом. Саме ця речовина надає специфічного аромату рослинам роду М’ята (лат. Mentha). Метол при топічному застосуванні стимулює сенсорні нервові закінчення. Суб’єктивно у місці нанесення виникає відчуття прохолоди. Цим пояснюється відволікаючий ефект ментолу (Craighead D.H. et al., 2017). Ментол у складі препаратів для місцевого застосування застосовується в терапії м’язового та суглобового болю (Craighead D.H., Alexander L.M., 2016). Механізм дії ментолу складний та все ще не до кінця вивчений. Завдяки своїй високій ліпофільності він активно взаємодіє з клітинними мембранами, змінюючи їх плинність. Останнє призводить до конформаційних змін мембранних іонних каналів та, відповідно, змін їх проникності для різних заряджених іонів (Ca2+, K +, Na + або Cl) (Oz M. et al., 2017). Таким чином, ментол викликає зниження внутрішньоклітинної концентрації кальцію та, відповідно, релаксацію гладких м’язів судинної стінки (Silva Н., 2020). Окрім того, існують дані, що ментол стимулює вивільнення оксиду азоту (NO) та гіперполяризуючих факторів ендотелію (EDHF), що також сприяє розширенню судин шкіри (Craighead D.H. et al., 2017).

Мазь Гевкамен: камфора рацемічна та її фармакотерапевтичні ефекти при топічному застосуванні

Камфора рацемічна — летюча ароматична речовина класу терпеноїдів (Cherneva E. et al., 2012). Основним джерелом для отримання камфори є деревина камфорного дерева (лат. Cinnamomum camphora). Окрім того, камфору можна отримати шляхом хімічного синтезу із скипидару (Hu X. et al., 2005). Камфора виявляє різноманітні фармакотерапевтичні ефекти: антисептичний, відволікаючий та місцевий знеболювальний (Hu X. et al., 2005; Chen W. et al., 2013). Відволікаюча дія камфори при топічному нанесенні пояснюється її збуджувальною дією на холодові рецептори шкіри. Анальгезивна дія камфори пояснюється тим, що дана речовина викликає гіперполяризацію мембран ноцицептивних рецепторів із розвитком їх десенситизації (Hu X. et al., 2005). Препарати камфори рацемічної застосовуються вже багато століть, проте не втратили своєї актуальності й сьогодні (Theis J.G., Koren G., 1995).

Гевкамен мазь: гвоздична олія — важливий складовий компонент

Гвоздична олія — ефірна олія, яку отримують із квіткових бутонів гвоздичного дерева (лат. Syzygium aromaticum), що належить до родини миртові (лат. Myrtaceae). Вона має виражений специфічний запах та гострий терпкий смак та являє собою рідину від безколірної до світло-жовтого кольору. Гвоздична олія багато років застосовується в традиційній китайській медицині, Аюрведі. Вона багато століть застосовувалася у європейській медицині у якості спазмолітичного, місцевого знеболювального та протизапального засобу. До складу гвоздичної олії входять евгенол (речовина класу фенолів), терпеновий вуглеводень каріофілен, терпени β-мірцен, α- та β-пінени та інші речовини. У сучасних дослідженнях продемонстровані антимутагенна, антиоксидантна, антитромботична, протипаразитарна, протизапальна, антиноцицептивна, жарознижувальна, антибактеріальна, противірусна та протигрибкова дія гвоздичної олії. У результаті дослідження моделі артриту на щурах встановлено, що евгенол, що міститься у гвоздичній олії, виявляє протизапальну активність та зменшує вираженість симптомів артриту (Taher Y.A. еt al., 2015).

Гевкамен мазь: фармакотерапевтичні ефекти місцевого застосування евкаліптової олії

Евкаліптова олія багато років застосовується в медицині. Її отримують з евкаліптового дерева (лат. Eucalyptus). У сучасних дослідженнях продемонстровано, що евкаліптова олія виявляє протинабрякову, протизапальну та анальгезивну активність. Окрім того, за даними електроміографії, евкаліптова олія чинить міорелаксивну дію. Евкаліптова олія містить α-пінен та 1,8-цинеол. Дані речовини виявляють виражену антиоксидантну активність. Окрім того, у дослідженнях на щурах продемонстровано, що 1,8-цинеол чинить виражену протинабрякову та знеболювальну дію. Ці ефекти 1,8-цинеолу зумовлені тим, що він інгібує секрецію цитокінів Т-лімфоцитами (Jun Y.S. еt al., 2013).

Гевкамен мазь: висновки

Гевкамен мазь — комплексний препарат для місцевого застосування. Діючими речовинами є компоненти рослинного походження: ментол, камфора рацемічна, гвоздична та евкаліптова олії. Гевкамен мазь застосовується у якості симптоматичного засобу в лікуванні м’язово-суглобової патології, що супроводжується больовим синдромом. Так, Гевкамен мазь застосовується в симптоматичному лікуванні спондилогенної дорсалгії (Иванова М.Ф. и соавт., 2012), ішіасу, артриту, ревматичного ураження суглобів.