Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Фарінгтон (Farington) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Фарінгтон (Farington)
Форма випуску
Таблетки для смоктання
Кількість штук в упаковці
20 шт.
Сертифікат
UA/7230/01/01 від 27.04.2017

Фарінгтон інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Фарінгтон — комбінований лікарський засіб, що складається з двох компонентів. Хлоргексидин чинить антибактеріальну дію шляхом неспецифічного зв’язування з фосфоліпідами клітинної мембрани бактерій, де хлоргексидин гальмує активність дегідрогенази і АТФ-ази та порушує проникність мембрани для калію, нуклеотидів та амінокислот.
Хлоргексидин діє як бактеріостатичний препарат у низьких концентраціях (менше 20 мг/л) та як бактерицидний — у високих концентраціях. Його дія спрямована головним чином проти грампозитивних мікроорганізмів і Candida albicans та меншою мірою — проти грамнегативних мікроорганізмів. Хлоргексидин особливо ефективний проти Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Escherichia coli, Selenomonas, анаеробних бактерій і Candida albicans. Трохи менше ефективний проти Streptococcus sanquis, Proteus, Pseudomonas, Klebsiella та Veillonella species.
Аскорбінова кислота зменшує запалення та набряк слизової оболонки у роті та носоглотці, посилює імунну відповідь та діє як кофактор у синтезі колагену та регенерації тканин.
Фармакокінетика. Хлоргексидин практично не абсорбується через слизову оболонку та шкіру. Під час смоктання хлоргексидин поступово вивільняється з таблеток до слини та зв’язується зі слизовою оболонкою ротової порожнини і язика, після чого знову потрапляє до слини, де проявляється його антибактеріальна дія. Хлоргексидин можна проковтнути зі слиною, однак його абсорбція зі ШКТ дуже низька. Хлоргексидин метаболізується в печінці незначною мірою та виводиться з жовчю через кишечник. Зазвичай 90% прийнятого хлоргексидину виводиться у незмінному стані з калом.
Концентрація хлоргексидину в рідинах організму вимірюється методом високоефективної рідинної хроматографії з чутливістю методу до 1 мг/л.
Аскорбінова кислота добре абсорбується в ШКТ. Ступінь її зв’язування з білками плазми крові становить приблизно 25%. Аскорбінова кислота метаболізується до дигідроаскорбінової та щавлевої кислот, виводиться головним чином із сечею.

Показання Фарінгтон

місцеве лікування симптомів запалення слизової оболонки горла та гортані.

Застосування Фарінгтон

дорослим та дітям віком від 12 років: розсмоктувати по 1 таблетці 4 рази на добу (кожні 6 год).
Таблетку слід приймати після їди та після чищення зубів.
Рекомендується не полоскати рот та не пити великого об’єму рідини протягом 2 год після смоктання таблеток.
Діти. Рекомендується застосовувати у дітей віком від 12 років.

Протипоказання

гіперчутливість до хлоргексидину або до будь-якого іншого компонента лікарського засобу.

Побічна дія

можливі алергічні реакції, включаючи закладеність носа, шкірний висип, лущення слизової оболонки рота, набряк привушних залоз. Відмічали зміну смаку, збільшення зубного нальоту, зміни забарвлення (коричневі плями) на зубах, пломбах і зубних протезах, подразнення або запалення слизової оболонки рота, подразнення слизової оболонки шлунка та діарею.
Лікарський засіб містить барвник Понсо 4R (Е124), який може спричинити алергічні реакції в осіб з підвищеною чутливістю.

Особливості застосування

застосування лікарського засобу може тимчасово злегка змінювати смакові відчуття, але протягом 4 год після прийому лікарського засобу сприйняття смаку повністю відновлюється. Приймати лікарський засіб рекомендується після їди.
Фарінгтон не слід приймати більше 14 днів, у середньому застосовувати протягом 5–7 днів.
У зв’язку з наявністю цукру у складі лікарського засобу слід обережно застосовувати для лікування хворих на цукровий діабет та зі схильністю до карієсу.
Тривале застосування Фарінгтону може спричинити незначну тимчасову зміну забарвлення зубів та язика, але ці явища минають після відміни лікарського засобу або для їх усунення може знадобитися порада лікаря.
Інколи пацієнти із захворюваннями ШКТ та/або печінки можуть скаржитися на нудоту, блювання та відрижку. У разі появи цих симптомів лікарський засіб слід відмінити.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Досліджень з вивчення впливу хлоргексидину в період вагітності не проводилося. У дослідженнях на тваринах при застосуванні доз, що в багато разів перевищували дози, які могла б отримати людина при застосуванні хлоргексидину, ембріотоксичного ефекту виявлено не було. Однак вагітній слід порадитися з лікарем перед прийомом лікарського засобу.
Проникнення хлоргексидину у грудне молоко не вивчали.
Аскорбінова кислота екскретується в молоко. Жінка, яка годує грудьми дитину, має порадитися з лікарем перед прийомом Фарінгтону.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Лікарський засіб цілком безпечний і не впливає на психофізичну здатність керувати автомобілем і складними механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

немає повідомлень про випадки взаємодії з іншими лікарськими засобами.

Передозування

лікарський засіб практично не абсорбується в ШКТ, тому передозування є дуже малоймовірним. У разі можливого передозування лікарського засобу необхідне клінічне обстеження та симптоматичне лікування.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °C. Зберігати у недоступному для дітей місці.