Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Фолієва кислота (Folic acid) (271734) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Фолієва кислота (Folic acid)
Ціна в місті Київ
від 9,09 до  17,55 грн
Без рецепта
Інструкція із застосування Фолієва кислота таблетки 1 мг блістер, №30
Форма випуску
Таблетки
Дозування
1 мг
Кількість штук в упаковці
30 шт.
Сертифікат
UA/6692/01/01 від 21.02.2017
Міжнародна назва

Фолієва кислота інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Після прийому лікарського засобу фолієва кислота відновлюється до тетрагідрофолієвої кислоти, яка є коферментом, що бере участь у різних процесах метаболізму. Фолієва кислота необхідна для нормального визрівання мегалобластів та утворення нормобластів. Стимулює еритропоез, бере участь у синтезі амінокислот (у тому числі метіоніну, серину, гліцину і гістадину), нуклеїнових кислот, пуринів, піримідинів, бере участь в обміні холіну.
Фармакокінетика. Після перорального прийому фолієва кислота добре і повністю всмоктується з травного тракту переважно у верхньому відділі дванадцятипалої кишки. Майже повністю зв’язується з білками плазми крові. Зазнає активації в печінці під дією ферменту дигідрофолат редуктази, перетворюючись у тетрагідрофолієву кислоту. Cmax у крові досягається через 30–60 хв.
Виділяється нирками переважно у вигляді метаболітів; якщо прийнята доза значно перевищує добову потребу у фолієвій кислоті, то нирки починають екскретувати вітамін у незміненому стані. Виводиться із сечею шляхом клубочкової фільтрації; 5 мг перорально прийнятої фолієвої кислоти виводиться з організму через 5 год. Під час гемодіалізу видаляється із системи кровообігу.

Показання Фолієва кислота

макроцитарні анемії, зокрема мегалобластні анемії у вагітних; для лікування спру з метою нормалізіції гемопоезу, усунення або зменшення вираженості клінічних проявів захворювання. Анемії та лейкопенії, зумовлені іонізуючою радіацією, хімічними речовинами, у тому числі ліками; анемії, що виникли внаслідок резекції шлунка або частини кишечнику; мегалобластні анемії, зумовлені туберкульозом кишечнику і хронічними гастроентеритами (при цих захворюваннях показана і без розвитку анемії), перніціозні анемії, пелагра. Як допоміжний засіб при депресіях та синдромі підвищеної тривожності, при лікуванні дисплазії шийки матки.

Застосування Фолієва кислота

фолієву кислоту приймати внутрішньо після їди.
Дозування та тривалість лікування визначає лікар залежно від характеру та перебігу захворювання.
З лікувальною метою лікарський засіб призначати дорослим по 1–2 мг (1–2 таблетки) 1–3 рази на добу. Максимальна добова доза — 5 мг (5 таблеток).
Дітям віком від 3 років, залежно від віку дитини і характеру захворювання, лікарський засіб призначати по 1 мг (1 таблетка) 1–2 рази на добу. Максимальна добова доза — 2 мг (2 таблетки).
Зазвичай курс лікування становить 20–30 днів.
При макроцитарній анемії лікарський засіб призначати дорослим по 5 мг 2–3 рази на добу протягом 10–15 днів.
Вагітним при зниженому рівні гемоглобіну в І триместр вагітності фолієву кислоту призначати у дозі 4 мг/добу в комбінації з препаратами заліза протягом 3 міс. Потім дозу фолієвої кислоти знижувати до 4 мг 1 раз на тиждень.
Діти. Протипоказане застосування лікарського засобу дітям віком до 3 років.

Протипоказання

підвищена чутливість до фолієвої кислоти або компонентів лікарського засобу, дефіцит вітаміну В12, злоякісні новоутворення, злоякісні анемії, нелікований дефіцит кобаламіну.

Побічна дія

лікарський засіб переноситься добре.
З боку травного тракту: нудота, блювання, здуття живота, метеоризм, відчуття гіркоти, анорексія.
З боку імунної системи: алергічні реакції, у тому числі висип на шкірі, еритема, кропив’янка, свербіж і розлади дихання в результаті бронхоспазму, артеріальна гіпотензія, анафілактичні реакції.
З боку ЦНС: лихоманка, розлад нічного сну, судоми.
З боку сечовидільної системи: гіпертрофія епітеліальних клітин у канальцях нирок і порушення їх функцій.

Особливості застосування

лікарський засіб призначати з обережністю пацієнтам з анеміями невстановленої етіології, оскільки фолієва кислота може заважати діагностиці злоякісної анемії шляхом поліпшення гематологічних проявів хвороби, дозволяючи при цьому прогресувати неврологічним ускладненням.
Тривалий прийом фолієвої кислоти (особливо у високих дозах) не рекомендується через можливе зниження концентрації в крові ціанокобаламіну (вітаміну В12).
При лікуванні фолієвою кислотою необхідний систематичний контроль за станом крові.
Лікарський засіб містить цукор, що слід враховувати хворим на цукровий діабет і пацієнтам із синдромом глюкозо-галактозної мальабсорбції.
Фолієву кислоту застосовувати в поєднанні з іншими лікарськими засобами: при перніціозній анемії — тільки в комбінації з ціанокобаламіном, оскільки фолієва кислота, стимулюючи гемопоез, не запобігає розвитку неврологічних ускладнень (фунікулярного мієлозу тощо); при спру — у поєднанні з кислотою аскорбіновою, ціанокобаламіном, з проведенням гемотерапії.
У осіб літнього віку перед початком довгострокової терапії необхідно провести тест на абсорбцію кобаламіну.
Цей лікарський засіб не призначений для здорових вагітних, яким можна рекомендувати найнижчі дози, але необхідно призначати вагітним з дефіцитом фолієвої кислоти або жінкам, які мають ризик рецидиву вад нервової трубки.
Застосування у період вагітності або годування груддю. З лікувальною метою лікарський засіб можна застосовувати за призначенням лікаря, у дозах та з тривалістю, зазначеними в інструкції.
Дефіцит фолієвої кислоти або порушення метаболізму фолієвої кислоти пов’язують з виникненням вроджених вад і деяких вад нервової трубки. Втручання в метаболізм фолієвої кислоти або дефіцит фолієвої кислоти внаслідок дії деяких лікарських засобів, наприклад протисудомних, протипухлинних препаратів на ранніх термінах вагітності призводить до вроджених аномалій.
Відсутність вітаміну або його метаболітів може також впливати на виникнення самовільного аборту та затримку внутрішньоутробного розвитку.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Немає даних про негативний вплив фолієвої кислоти на здатність керувати транспортними засобами та працювати з механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

у пацієнтів з дефіцитом фолату застосування фолієвої кислоти може знизити рівень фенобарбіталу, фенітоїну та примідону у плазмі крові та спричинити епілептичний напад. Дефіцит фолієвої кислоти можуть спричинити такі лікарські засоби, як протитуберкульозні препарати, антагоністи фолієвої кислоти, такі як піриметамін, тріамтерен, триметоприм.
Пероральні протизаплідні засоби, етанол, сульфасалазин, циклосерин, глутетимід і метотрексат можуть впливати на метаболізм фолату.
Фолієва кислота підвищує метаболізм фенітоїну. Зниження або зміну абсорбції можуть відмічати при одночасному застосуванні колестираміну і фолієвої кислоти. Тому лікарський засіб необхідно приймати за 1 год до або через 4–6 год після прийому колестираміну.
Засвоєння фолієвої кислоти зменшується при одночасному застосуванні з анальгетиками, протисудомними препаратами, антацидами, хлорамфеніколом, неоміцином, поліміксинами, антибіотиками, сульфаніламідами, цитостатиками.
Ацетилсаліцилова кислота може збільшувати елімінацію фолієвої кислоти. Фолати підвищують ефективність літію. Закис азоту може спричинити гострий дефіцит фолієвої кислоти.
Уникати одночасної комбінації з флюороурацилом. Антацидні препарати, що містять алюміній або магній, можуть зменшити поглинання фолієвої кислоти, тому пацієнтам слід рекомендувати приймати антациди через 2 год після застосування фолієвої кислоти. Фолієва кислота може зменшувати всмоктування цинку в кишечнику.
Не можна застосовувати разом з мінеральними кислотами, лужними речовинами, відновниками, оскільки відбувається інактивація фолієвої кислоти.

Передозування

передозування фолієвої кислоти може маскувати дефіцит вітаміну В12.
Тривале і значне перевищення рекомендованих доз може спричинити небезпечне накопичення кристалів фолацину, що призводить до інтоксикації організму і посилення побічних ефектів.
Лікування. Відміна лікарського засобу, симптоматична терапія.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °C.

Коментарі (1)
Юлия Владимировна Топузлиева
22.05.2019 16:37

Кислота фолієва — це невелика молекула, відома як вітамін B9. Це хімічна сполука, яка бере участь у багатьох важливих біохімічних процесах. Вона широко використовується як вектор для цільового лікування і діагностики, особливо в терапії раку. (Gazzali AM, Lobry M, Colombeau L, Acherar S, Azaïs H, Mordon S, Arnoux P, Baros F, Vanderesse R, Frochot C, 2016). В даний час визнана основним компонентом періконцептуальної допомоги жінкам репродуктивної вікової групи. Дефіцит фолієвої кислоти може привести до дефектів нервової трубки плода і мегалобластноїанемії у матері. Через її нижчою біодоступності з натуральних продуктів харчування багато країн прийняли обов’язкові програми збагачення харчових продуктів фолієвою кислотою. Хоча ці програми стали тріумфом громадської охорони здоров’я в зниженні тягаря дефектів нервової трубки, все так же зростає занепокоєння з приводу ролі фолієвої кислоти в зростанні захворюваності на рак товстої кишки за останнє десятиліття. Більшість наявних на сьогоднішній день фактичних даних є обнадійливими, і до тих пір, поки не будуть завершені подальші довгострокові дослідження, а також лабораторні дослідження, фолієва кислота буде продовжувати грати життєво важливу роль на ранніх термінах вагітності. Медичним працівникам важливо бути в курсі останніх даних, що свідчать про підвищення потреби в фолієвої кислоти у певних груп жінок, і призначати правильні рекомендації щодо застосування добавок фолієвої кислоти. (Talaulikar VS, Arulkumaran S.)
Фолієва кислота необхідна для розвитку клітин; для метаболізму специфічних біохімічних реакцій в організмі, таких як перетворення гомоцистеїну в метіонін; і для метаболізму конкретних протисудомних препаратів. Фолієва кислота взаємопов’язана з вітаміном B12. Дефіцит фолієвої кислоти сприяє розвитку гіпергомоцистеїнемії, стану, пов’язаному з посиленням серцево-судинних захворювань і дефекту нервової трубки. Для профілактики дефекту нервової трубки рекомендується, щоб жінка дітородного віку вживала щодня 400 мкг фолієвої кислоти; тим не менш, середнє споживання фолієвої кислоти в раціоні становить половину цієї кількості, а збагачені фолатом зернові культури додають тільки 100 мікрограмів на день. Таким чином, необхідна кількість фолієвої кислоти для жінок дітородного віку не відповідає рекомендації по дієтичному харчуванню і збагаченню їжі. Добавка фолієвої кислоти має важливе значення, тому що нервова трубка у плода закривається через 23-27 днів після зачаття. Отже, фолієва кислота, яка містить в складі багатьох вітамінних комплексів, є практичним рішенням в даний час, якщо не збільшувати зміст її в їжі. Біодоступність фолату в вітамінному препараті приблизно в два рази вище, ніж в дієтичному фолаті. Більшість препаратів містять 400 мкг фолієвої кислоти, і жінка на додаток до своєї дієти (230 мкг фолієвої кислоти) приймає ще й вітаміни (400 мкг фолату), і ця концентрація не перевищує 1000 мкг (1 мг) в день, що вважається верхньою межею щоденного прийому фолієвої кислоти шляхом збагачення організму за допомогою дієти і вітамінних добавок. (Maekawa A, Nakajima H, Kawata T.) Хоча цей факт не є загальноприйнятим стандартом практики, слід розглянути питання про додавання фолієвої кислоти, яка міститься в багатьох вітамінних препаратах комплексного складу, в режим для чоловіків і жінок, які починають прийом протисудомних препаратів, щоб запобігти зниженню фолієвої кислоти, яке спостерігається при використанні карбамазепіну. Жінки в дітородному віці повинні приймати фолієву кислоту під час прийомі противосудомного препарату. В цілому, схоже, що всі чоловіки і жінки виграють від збільшення споживання фолієвої кислоти. Однак, якщо в майбутньому збільшиться збагачення харчових продуктів фолатом, питання про вітамінні добавки доведеться вирішувати заново. (Berg MJ.)