Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Риб'Ячий жир-Тева (Fish oil-Teva) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Риб'Ячий жир-Тева (Fish oil-Teva)
Форма випуску
Капсули
Дозування
500 мг
Кількість штук в упаковці
90 шт.
Виробник
Сертифікат
UA/6681/01/01 від 24.11.2016

Риб'Ячий жир-Тева інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. У риб’ячому жирі містяться дві поліненасичені жирні кислоти — ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) і докозогексаєнова кислота (ДГК), що мають гіполіпідемічний ефект, чинять незначну антикоагуляційну, антиагрегантну, протизапальну та імуномодулювальну дії.
Гіполіпідемічний ефект зумовлений нормалізацією вмісту ЛПНЩ і ЛПДНЩ, зміною рідинних властивостей мембран клітин і підвищенням функціональної активності мембранних рецепторів, що сприяє покращенню взаємодії ліпопротеїдів з рецепторами, нормалізації метаболізму ліпопротеїдів.
Антиагрегантна дія пов’язана зі зміною складу ліпідів клітинних мембран, у тому числі й мембран тромбоцитів, що характеризується зменшенням вмісту в них арахідонової кислоти та підвищенням рівня ЕПК. Внаслідок цього відбувається зниження синтезу тромбоксану А та інших двоненасичених ейкозаноїдів (дериватів арахідонової кислоти), що посилюють агрегацію тромбоцитів та стимулюють синтез тромбоксану з ЕПК, тромбоксану А та інших триненасичених ейкозаноїдів, які не виявляють агрегантного ефекту. У зв’язку із цим може підвищуватися ризик виникнення кровотечі. Ніякого суттєвого впливу на фактори згортання крові не спостерігається.
Вазодилататорна дія пов’язана з впливом на синтез вазодилататорних простагландинів, а також інших вазоактивних речовин, що беруть участь у регуляції судинного тонусу (вивільнення депресорного аденозину, зниження рівня норадреналіну у плазмі крові, пригнічення транспортування кальцію в середину клітини).
Фармакокінетика. ЕПК і ДГК надходять в організм у формі тріацилгліцеролів, де вони гідролізуються ліпазами підшлункової залози та тонкої кишки і проникають в епітеліальні клітини кишечнику у вигляді вільних жирних кислот. Після реацилювання в ентероцитах вони утворюють хіломікрони з фосфоліпідами, ХС та апопротеїнами. Хіломікрони надходять у системний кровообіг через лімфатичну циркуляцію. Хіломікрони руйнуються ліпопротеїновими ліпазами, що в результаті спричиняє вивільнення есенціальних жирних кислот. Потім жирні кислоти або включаються в мембрани різних типів клітин, або руйнуються, або накопичуються.

Показання Риб'Ячий жир-Тева

препарат застосовується для профілактики захворювань або в комплексній терапії наступних хвороб:
– профілактика раннього атеросклерозу та уповільнення процесу атеросклерозу;
– у комплексній терапії захворювань, що супроводжуються патологічно підвищеними рівнями ліпідів.

Застосування Риб'Ячий жир-Тева

Риб’ячий жир-Тева застосовувати перорально у дорослих та дітей віком від 6 років по 1–2 капсулі 3 рази на добу.
Рекомендується застосовувати препарат курсами (2–3 міс). Після 2–3 міс застосування необхідно провести контроль параметрів системи згортання крові й залежно від цього результату продовжувати курс лікування.
Капсули бажано приймати після їди і запивати достатньою кількістю рідини.
Тривалість курсу лікування визначає лікар індивідуально.

Протипоказання

підвищена чутливість до компонентів препарату, порушення згортання крові, гемофілія, усі порушення, пов’язані з кровотечами, ідіопатична гіперкальціємія, гіперкальціурія, активні форми туберкульозу легень, гострі та хронічні захворювання печінки або нирок, нефроуролітіаз, гострий та хронічний холецистит та панкреатит, період загострення хронічного холециститу та панкреатиту, гіпервітаміноз D, саркоїдоз, тривала іммобілізація, тиреотоксикоз.

Побічна дія

частота побічних явищ визначається відповідно до наступного принципу: дуже часто (≥1/10), часто (від ≥1/100 до <1/10), нечасто (від ≥1/1000 до <1/100), рідко (від ≥1/1000 до <1/1000) та дуже рідко (<1/10 000, у тому числі й окремі повідомлення), частота невідома (не можуть бути оцінені у зв’язку з недостатністю наявних даних).
З боку імунної системи: невідомо — алергічні реакції.
З боку судинної системи: невідомо — носові кровотечі, кровотечі (у разі наявності ран або саден).
З боку ШКТ: рідко — розлади шлунка; невідомо — видихуване повітря зі специфічним запахом, діарея, загострення хронічного холециститу, панкреатиту.

Особливості застосування

слід дотримуватися особливої обережності при прийомі препарату Риб’ячий жир-Тева пацієнтам, які застосовують антикоагулянти (наприклад варфарин); при ураженнях серця, гострих і хронічних захворюваннях ШКТ, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, гіпотиреозі; хворим літнього віку.
Не рекомендується застосовувати препарат разом з іншими вітамінними препаратами, до складу яких входять вітаміни А і D, щоб уникнути їх передозування.
Якщо препарат призначається курсами, необхідно регулярно проводити лабораторний контроль параметрів системи згортання крові (зазвичай кожні 2–3 міс).
Рекомендовано припинити прийом препарату принаймні за 4 дні до операції або інших хірургічних втручань.
Препарат містить сорбіт, тому якщо у пацієнта встановлена непереносимість деяких цукрів, слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати цей лікарський засіб.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Через антитромботичну дію препарату його застосування в період вагітності можливе лише з дозволу лікаря і після ретельної оцінки співвідношення ризик/користь.
Немає достатніх даних щодо застосування препарату в період годування грудьми. Застосування можливе лише за призначенням лікаря.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Вплив не спостерігався.
Діти. Препарат не застосовувати у дітей віком до 6 років.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

з особливою обережністю необхідно застосовувати Риб’ячий жир-Тева одночасно з препаратами-антикоагулянтами. Може також спостерігатися взаємодія з ацетилсаліциловою кислотою або іншими НПЗП. Ознаками таких взаємодій можуть бути носові кровотечі, гематурія, мелена, дуже рідко — блювання з домішками крові, кровохаркання. У таких випадках рекомендується негайно припинити застосування препарату та звернутися до лікаря.
Активність вітаміну D може знижуватися при його одночасному застосуванні з протисудомними засобами або барбітуратами.
При одночасному застосуванні з естрогенами підвищується ризик гіпервітамінозу А. Вітамін А знижує протизапальну дію глюкокортикоїдів.

Передозування

випадки передозування не зареєстровані. При тривалому застосуванні високих доз може підвищуватися ризик розвитку побічних ефектів: у дорослих — сонливість, млявість, головний біль; у дітей — підвищення температури тіла, сонливість, підвищене потовиділення, блювання, шкірні висипання.
Лікування: симптоматичне, відміна препарату, обмеження надходження кальцію в організм з їжею.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С в оригінальній упаковці.

Актуальна інформація

Риб’ячий жир-Тева належить до групи гіполіпідемічних препаратів.
Риб’ячий жир-Тева переважно містить ейкозапентаєнову кислоту (ЕПК) і докозагексаєнову (ДГК), що належать до омега-3 поліненасичених жирних кислот (ПНЖК).
Ейкозапентаєнова (тімнодонова) кислота є незамінною жирною кислотою (Kaur N., Chugh V., Gupta A.K., 2014). Її основні джерела ― жирна риба, морські водорості.
Докозагексаєнова (цервонова) кислота також належить до класу незамінних поліненасичених кислот, вона необхідна для синтезу складних жирів у тканинах людини і тварин (Kaur N., Chugh V., Gupta A.K., 2014). Джерело надходження кислоти для людини ― жирна морська риба.
Організм людини не може самостійно синтезувати ЕПК і ДГК із простіших речовин (можлива побудова цих сполук із альфа-ліноленової кислоти), вони потрапляють в організм головним чином з їжею.

Сфера застосування препарату Риб’ячий жир-Тева

Риб’ячий жир-Тева показаний для профілактики розвитку атеросклерозу, повторного інфаркту міокарда, а також у якості додаткового препарату при захворюваннях, пов’язаних з високим рівнем ліпідів.
Крім гіполіпідемічних, препарат має також незначні антиагрегаційні, протизапальні, імуномодулюючі та антикоагулянтні властивості.
Атеросклероз
Атеросклероз ― це захворювання, що вражає артерії. Внаслідок порушення жирового і білкового обміну в стінці судини починає відкладатися холестерин, формуються атеросклеротичні бляшки. Ці бляшки можуть кальцифікуватися й проростати сполучною тканиною. Згодом бляшка зменшує діаметр просвіту кровоносних судин, погіршуючи кровопостачання певних органів і тканин. Іноді вона може повністю перекрити просвіт судини, у результаті чого виникає ішемія органів та тканин. Атеросклероз ― часта причина інсультів та інфарктів.
Риб’ячий жир-Тева нормалізує обмін ліпідів, у результаті чого захворювання не прогресує, атеросклеротична бляшка перестає збільшуватися у розмірах.
Інфаркт міокарда
Інфаркт міокарда ― це ділянка некрозу в м’язовій тканині серця, у яку або повністю, або частково перестає надходити кров. Інфаркт міокарда можна назвати одним з варіантів перебігу ішемічної хвороби серця (ІХС). Його розвиток обумовлений погіршенням кровопостачання серцевого м’яза, у тому числі й через атеросклеротичне ураження коронарних артерій.
Пацієнт при інфаркті відчуває сильний біль за грудиною, що може віддавати в ліву частину тіла, також порушується серцевий ритм, може виникнути раптова зупинка серця.
Оскільки порушення ліпідного обміну належить до факторів ризику, що призводять до розвитку ІХС та інфаркту міокарда, нормалізація цього обміну знижує ймовірність повторного інфаркту.
Крім перерахованих вище захворювань, риб’ячий жир призначають при рідкісних генетичних аномаліях, пов’язаних з порушенням ліпідного обміну. У складі комплексного лікування омега-3 ПНЖК сприяють нормалізації жирового обміну й, відповідно, поліпшенню стану пацієнта.

Механізм дії

Провідна роль у формуванні атеросклеротичних бляшок належить ліпопротеїнам низької щільності (ЛПНЩ) та ліпопротеїнам дуже низької щільності (ЛПДНЩ). Підвищення їх концентрації у крові веде до формування атеросклеротичної бляшки. Омега-3 ПНЖК здатні знижувати концентрацію цих речовин, тим самим перешкоджаючи прогресуванню атеросклерозу. На даний момент вважається, що зниження рівня ЛПНЩ і ЛПДНЩ досягається шляхом нормалізації чутливості мембранних рецепторів до ліпопротеїнів.

Дослідження

Властивості ПНЖК вивчаються в багатьох галузях медицини. На даний момент найбільш часто риб’ячий жир та інші препарати, що містять омега-3 ПНЖК, призначають у кардіології. Учені виявляють нові терапевтичні ефекти від призначення ЕПК і ДГК також у сфері гінекології, неврології, алергології.

Рівні омега-3 ПНЖК та розвиток коронарного атеросклерозу

У 2020 р. було опубліковано дані щодо того, що при низькому рівні ЕПК і ДГК у сироватці крові ризик розвитку раннього коронарного атеросклерозу є вищим.
Кальцифікація коронарних артерій свідчить про вищу ймовірність розвитку серцевої патології, тому, відповідно, факт її наявності можна вважати маркером розвитку атеросклерозу.
Для дослідження було відібрано 71 пацієнта. Пацієнтам провели вимірювання рівня коронарного кальцію за методом Агатстона, а склад ПНЖК в еритроцитах визначали, використовуючи стандартизовану методику. Ранній коронарний атеросклероз визначали в тих пацієнтів, у яких рівень кальцію відповідав 75 процентилям за методом Агатстона. У 51 пацієнта значення індексу Агатстона перевищило 75-й процентиль. Під час аналізу жирних кислот саме у цих пацієнтів було встановлено більш низький вміст ЕПК і ДГК (після всіх поправок, пов’язаних з віком, статтю, застосуванням статинів і рівнем креатиніну).
Таким чином, було встановлено взаємозв’язок між низьким рівнем ПНЖК і ймовірністю кардіоваскулярних порушень. Однак існує необхідність у проведенні більш масштабного дослідження (Bittner D.O. et al., 2020).

Омега-3 ПНЖК і бронхіальна астма (БА)

Омега-3 ПНЖК можуть впливати на перебіг БА (мають протизапальний ефект). У дослідженні взяли участь 253 пацієнти з БА і 137 здорових людей. В усіх учасників дослідження визначали рівень жирних кислот у мембранах еритроцитів, вимірювали показники легеневої функції та розраховували бал згідно з контрольною анкетою JuniperAsthma (ACQ). Під час дослідження було встановлено, що: у пацієнтів з більш високим рівнем жирних кислот частіше переважає контрольована або частково контрольована форма БА. Хворим з більш високим рівнем омега-3 ПНЖК призначали більш низькі дози підтримувальних кортикостероїдів. Підвищення рівня омега-3 ПНЖК в еритроцитах дозволяє знизити дозу кортикостероїдів під час терапії БА (Stoodley I. et al., 2019).

Вплив ейкозапентаєнової та докозагексаєнової кислот на захисні властивості астроцитів

Омега-3 ПНЖК підсилюють антиоксидантні властивості різних видів клітин. Метою одного з досліджень було підтвердити здатність омега-3 ПНЖК посилювати антиоксидантний захист астроцитів.
Астроцити були взяті у щурів, вони інкубувалися протягом 24 год із ДГК і ЕПК. Після цього було виміряно рівні антиоксидантних ферментів, глутатіону (трипептид, відповідальний за антиоксидантні властивості в клітині) і рівень активних форм кисню (вільних радикалів).
У результаті дослідження було встановлено, що обробка клітин ДГК підвищувала в них рівень тільки ДГК, у той час як обробка клітин ЕПК підвищувала рівень і ДГК, і ЕПК.
Обидві кислоти знижували утворення активних форм кисню. Було виявлено дозозалежний зв’язок між кількістю ПНЖК та ступенем прояву ефектів.
Таким чином, збагачення астроцитів омега-3 ПНЖК може захистити клітини від оксидативного стресу в несприятливих умовах (Zgórzyńska E. et al., 2017).

Омега-3 ПНЖК прискорюють відновлення нервової тканини після пошкодження

Виявлено позитивний вплив омега-3 ПНЖК на відновлення нервової тканини після пошкодження.
Об’єктом ще одного дослідження стали щури з хронічним звуженням ложа сідничного нерва і хибнопрооперовані щури. Їх розподілили на групи. 1-й групі тварин вводили фізіологічний розчин, а тварини з 2-ї групи отримували риб’ячий жир, насичений ДГК і ЕПК. Тривалість дослідження становила 21 добу. Була проведена оцінка механічної алодинії та термічної гіпералгезії до початку дослідження, через 3; 7; 14 днів і на 21-й день після отримання травми.
У результаті експерименту було встановлено, що введення омега-3 ПНЖК значно зменшило механічну алодинію і термічну гіпералгезію. Крім того, на 21-й день було виявлено відновлення аксональної поверхні нервових волокон без утворення невроми, що сприяло відновленню функціонального індексу сідничного нерва. Дані властивості омега-3 ПНЖК можуть стати приводом для їх включення до протоколів лікування нейропатичного болю (Unda S.R. et al., 2019).

Омега-3 ПНЖК здатні захищати ДНК клітин від вільних радикалів

Було виявлено здатність омега-3 ПНЖК захищати ДНК клітин аорти людини.
Дослідження проводилося на ізольованій культурі клітин ендотелію аорти людини. Ці клітини обробляли перекисом водню, після чого фіксувалися ділянки пошкодження ДНК. Потім ці клітини оброблялися ДГК і ЕПК. Через певні проміжки часу спостерігалося відновлення цих ділянок ДНК. Вчені дійшли висновку, що ПНЖК все ж перешкоджають розвитку атеросклерозу (Sakai C. et al., 2017).
Вплив ейкозапентаєнової й докозагексаєнової кислот на зниження ймовірності передчасних пологів
У 2018 р. було опубліковано дані щодо впливу ДГК і ЕПК, що містяться в риб’ячому жирі, на тривалість гестаційного періоду. Дослідники використовували дані 70 рандомізованих контрольованих досліджень, у яких взяли участь 199 270 жінок. У більшості досліджень порівнювали групи жінок, що приймали омега-3 ПНЖК, і групи, що не приймали їх або приймали плацебо. У деякі групи було включено жінок, у яких відмічали ризик передчасних пологів.
Було зафіксовано, що прийом омега-3 ПНЖК дозволив знизити ймовірність передчасних пологів (34–37 тиж). Також існує інформація, що прийом ПНЖК сприяє пролонгації вагітності понад 42 тиж. У результаті дослідження було отримано інформацію про те, що ризик потрапляння в реанімацію немовлят у матерів, які приймали препарати риб’ячого жиру, був нижчим. Взаємозв’язок між частотою виникнення післяпологової депресії та прийомом омега-3 ПНЖК не встановлено (Middleton P., Gomersall J.C. et al., 2018).
Дані дослідження є актуальними, оскільки пологи до 37 тиж підвищують ризик смерті дитини та інвалідності в перші 5 років життя. Прийом омега-3 ПНЖК, що містяться в риб’ячому жирі, може розглядатися в якості заходу профілактики передчасних пологів.

Висновки

Сьогодні такі складові риб’ячого жиру, як ЕПК і ДГК, розглядаються як засіб профілактики захворювань серцево-судинної системи. Провідним механізмом дії омега-3 ПНЖК вважається зменшення кількості ТГ, ЛПНЩ і ЛПДНЩ. Також існує інформація про здатність омега-3 ПНЖК перешкоджати пошкодженню ДНК ендотелію судин (Sakai C. et al., 2017).
На тваринних моделях було виявлено здатність омега-3 ПНЖК потенціювати антиоксидантний захист, а також усувати симптоми пошкодження нервових волокон.
За статистикою, у осіб з БА відзначають більш контрольований її перебіг, якщо вони приймають препарати, що містять ЕПК і ДГК. Цим пацієнтам можуть бути призначені більш низькі дози кортикостероїдів з метою терапії основного захворювання.
Існують дослідження, що мають позитивні результати щодо впливу ЕПК і ДГК на пролонгацію (збереження) вагітності, що дає привід розглядати їх як препарати для профілактики передчасних пологів.
Різні дані щодо профілактики серцево-судинних захворювань і позитивного впливу ПНЖК на нервову тканину на тваринних моделях свідчать про те, що існує необхідність продовжувати дослідження застосування омега-3 ПНЖК у різних галузях медицини.