Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

СПІРИВА® РЕСПІМАТ® (SPIRIVA RESPIMAT) (271527) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
СПІРИВА<sup>&reg;</sup> РЕСПІМАТ<sup>&reg;</sup> (SPIRIVA RESPIMAT)
Форма випуску
Розчин для інгаляцій
Дозування
2,5 мкг/інг
Об'єм
4 мл
Виробник
Берінгер Інгельхайм
Сертифікат
UA/6495/02/01 від 23.04.2020

СПІРИВА РЕСПІМАТ інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Механізм дії. Тіотропій є специфічним антихолінергічним агентом тривалої дії. Тіотропій має подібну спорідненість з всіма підтипами мускаринових рецепторів (від М1 до М5). У дихальних шляхах інгібіція М3-рецепторів викликає розслаблення гладких м’язів. У доклінічних дослідженнях in vitro та in vivo бронхопротекторний ефект був дозозалежним та тривав більше 24 год.
Тривалість ефекту зумовлена дуже повільним вивільненням із М3-рецепторів; T½ тіотропію значно більше, ніж іпратропію. Як N-четвертинний антихолінергік тіотропій є місцево (бронхо) селективним при інгаляційному застосуванні, він демонструє прийнятний терапевтичний діапазон до виявлення системних антихолінергічних ефектів. Дисоціація з М2-рецепторами є швидшою, ніж з М3 в функціональних дослідженнях in vitro. М3 — більш прийнятний (кінетично контрольований) рецептор підтипу селективності, ніж М2. Висока активність і повільна дисоціація з рецепторів клінічно корелювали зі значною та тривалою бронходилатацією у пацієнтів з хронічними обструктивними захворюваннями легень (ХОЗЛ).
Фармакокінетика. Тіотропій є четвертинним амонієвим з’єднанням, яке помірно розчиняється у воді. Тіотропій застосовують у формі сухого порошку для інгаляцій. Як правило, при інгаляційному способі прийому більша частина дози, що вивільняється, осідає в шлунково-кишковому тракті, і менша — в легенях.
Абсорбція. Після інгаляції сухого порошку абсолютна біодоступність становить 19,5%, що є ознакою високої біодоступності фракції, що досягає легень. Абсолютна біодоступність розчину тіотропію для перорального застосування становить 2–3%. Cmax тіотропію в плазмі крові досягається через 5–7 хв після інгаляції.
При стабільному стані максимальний рівень тіотропію в плазмі крові пацієнтів з ХОЗЛ становить 12,9 пг/мл і швидко знижується багатостадійним чином. Нижній рівень концентрації тіотропію в плазмі крові при стабільному стані досягає 1,71 пг/мл. Системний вплив після інгаляції тіотропію через пристрої ХендіХейлер було схоже на вплив після інгаляції тіотропію через інгалятор Респімат.
Розподіл. 72% препарату зв’язується з білками плазми крові. Обсяг розподілу становить 32 л/кг. Локальна концентрація в легенях невідома, але, виходячи із способу застосування, передбачається високий її рівень. У дослідженнях на тваринах доведено, що тіотропій не проникає через гематоенцефалічний бар’єр в значному обсязі.
Біотрансформація. Ступінь біотрансформації — низький, оскільки 74% незміненої субстанції виводилося з сечею після в/в введення здоровим добровольцям. Тіотропій як складний ефір неферментативно розпадається до спирту N-метилскопіну і дитіенілгліколевої кислоти, що не зв’язуються з мускариновими рецепторами.
Далі, згідно з дослідженнями in vitro, на мікросомах печінки і гепатоцитах тіотропій (<20% дози після в/в введення) метаболізується шляхом залежного від цитохрому P450 окиснення і подальшої глутатіонової кон’югації до різних метаболітів фази II. Цей ферментний ланцюг може пригнічуватися інгібіторами CYP 450 2D6 (та 3A4), хінідином, кетоконазолом та гестоденом. Зазначені CYP 450 2D6 та 3A4 беруть участь у метаболічних перетвореннях, які відповідають за виведення меншої частини дози. Тіотропій навіть в супратерапевтичних концентраціях не пригнічує цитохром P450 1A1, 1A2, 2B6, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 та 3A на мікросомах печінки.
Елімінація. Ефективний T½ відмічається через 27–45 год у пацієнтів з ХОЗЛ. Загальний кліренс становив 880 мл/хв після в/в введення молодим здоровим волонтерам. Після в/в введення тіотропій головним чином виводиться з сечею в незміненому вигляді. Після інгаляції сухого порошку виділення з сечею становить 7% (1,3 мкг) незміненої кількості протягом 24 год, залишок не абсорбується у кишечнику і виводиться з калом. Нирковий кліренс тіотропію перевищує кліренс креатиніну, що вказує на виділення в сечу. Після постійної щоденної інгаляції у пацієнтів з ХОЗЛ фармакокінетично стабільний стан досягається через 7 днів без подальшої акумуляції.
Лінійність/нелінійність. Тіотропій продемонстрував лінійні фармакокінетичні властивості в терапевтичному діапазоні незалежно від лікарської форми.

Показання СПІРИВА РЕСПІМАТ

ХОЗЛ. Підтримувальна бронхолітична терапія для полегшення симптомів у пацієнтів з ХОЗЛ.
Бронхіальна астма. Додаткова підтримувальна бронхолітична терапія хворих на бронхіальну астму, які в даний час отримують підтримувальну терапію комбінацією інгаляційних кортикостероїдів (≥800 мкг будесоніду на добу або еквівалент) і β2-агоністів тривалої дії та мали 1 або більше тяжких загострень хвороби протягом попереднього року.

Застосування СПІРИВА РЕСПІМАТ

лікарський засіб призначений тільки для інгаляційного застосування. Картридж можна використовувати тільки з інгаляційним пристроєм Респімат.
Два вдихи за допомогою інгалятора Респімат містять одну дозу.
Рекомендована доза для дорослих становить 5 мкг тіотропію у вигляді двох інгаляцій за допомогою інгалятора Респімат 1 раз на добу в один і той же час доби.
Не слід перевищувати рекомендовану дозу.
При лікуванні бронхіальної астми користь від препарату повною мірою проявляється після прийому декількох доз лікарського засобу.
Особливі категорії пацієнтів. Пацієнти похилого віку можуть застосовувати Спірива Респімат в рекомендованих дозах.
Пацієнти з нирковою недостатністю можуть застосовувати Спірива Респімат в рекомендованих дозах. Про застосування у пацієнтів з нирковою недостатністю від помірного до тяжкого ступеня (кліренс креатиніну ≤50 мл/хв) див. Особливості застосування та допоміжні речовини.
Пацієнти з печінковою недостатністю можуть застосовувати препарат у рекомендованих дозах (див. Фармакологічні властивості).
Діти
ХОЗЛ. Досвіду застосування Спірива Респімат у дітей (віком до 18 років) немає.
Бронхіальна астма. Ефективність та безпека Спірива Респімат для дітей не встановлені.
Спосіб застосування. Для забезпечення належного застосування лікарського засобу лікар або інший фахівець охорони здоров’я повинен продемонструвати пацієнтові, як застосовувати інгалятор.
Інструкція для пацієнта щодо застосування і догляду за інгалятором. Прочитайте уважно інструкцію для застосування і догляду за інгалятором перед прийомом Спіриви Респімат.
Вам необхідно застосовувати цей інгалятор 1 раз на добу.
Кожен раз при застосуванні робіть 2 вдихи.
Якщо інгалятор Спірива Респімат не використовували більше 7 днів, перед застосуванням слід направити його вниз і натиснути 1 раз на кнопку для вивільнення дози.
Якщо інгалятор Спірива Респімат не використовували більше 21 дня, повторіть кроки 4–6 «Підготовка до першого використання», поки не з’явиться хмара аерозолю. Потім повторіть кроки 4–6 ще 3 рази.
Не торкайтеся елемента для проколу всередині прозорої основи.
Як доглядати за інгалятором
Чистити мундштук, в тому числі металеву частину всередині мундштука, необхідно тільки вологою серветкою з тканини або тканиною не рідше 1 разу в тиждень.
Будь-яка мінімальна зміна кольору мундштука не впливає на функціонування вашого інгалятора Спірива Респімат.
При необхідності протріть зовні інгалятор вологою серветкою з тканини.
Інгалятор Спірива Респімат містить 60 вдихів (30 доз) при застосуванні за показаннями (2 вдихи 1 раз на добу).
Індикатор дози показує приблизну кількість залишку препарату.
Коли індикатор доходить до червоної зони шкали, це означає, що р-ну залишилося приблизно на 7 днів (14 вдихів). Саме тоді необхідно придбати новий інгалятор Спірива Респімат.
Як тільки індикатор дози досяг кінця червоної шкали, ваш інгалятор Спірива Респімат буде автоматично заблокований — більше немає доз для вивільнення. З цього моменту повернути прозору основу буде неможливо.
Не пізніше ніж через 3 міс після першого використання інгалятор Спірива Респімат необхідно викинути, навіть якщо не весь розчин був використаний.
Підготовка інгаляційного пристрою Спірива Респімат до першого застосування
1. Відключіть прозору основу.
Ковпачок повинен бути закритий. Натисніть на запобіжник і в той же час іншою рукою витягніть прозору основу.
2. Вставте картридж.
Підключіть менший картридж в інгалятор. Поставте картридж на тверду поверхню і ретельно натисніть, поки він не стане на місце (до характерного клацання). Не знімайте картридж після того, як він був встановлений в інгалятор.
3. Встановіть прозору основу.
Встановіть прозору основу назад на місце до характерного клацання. Прозору основу не слід більше знімати.
4. Поверніть.
Ковпачок повинен бути закритий. Поверніть прозору основу в напрямку стрілок, вказаних на етикетці, до клацання (половина оберту).
5. Відкрийте.
Відкрийте ковпачок повністю.
6. Натисніть.
Направте інгалятор Спірива Респімат вниз. Натисніть кнопку для вивільнення дози. Закрийте ковпачок.
Повторіть кроки 4–6, поки не з’явиться хмара аерозолю.
Після появи хмари аерозолю повторіть ще 3 рази кроки 4–6.
Тепер ваш інгалятор Спірива Респімат готовий до застосування. Ці кроки не впливають на кількість наявних доз. Після підготовки ваш інгалятор Спірива Респімат розрахований на 60 вдихів (30 доз).
Щоденне застосування інгалятора Спірива Респімат
Поверніть. Ковпачок повинен бути закритий. Поверніть прозору основу в напрямку стрілок, вказаних на етикетці, до клацання (половина обороту).
Відкрийте. Відкрийте кришку повністю.
Натисніть. Зробіть повний повільний видих. Охопіть щільно губами мундштук, не закриваючи вентиляційного отвору. Спрямуйте інгалятор на задню стінку глотки. Під час виконання повільного глибокого вдиху через рот натисніть кнопку викиду дози і продовжуйте повільно вдихати поки це буде комфортно. Затримайте дихання на 10 с або настільки, наскільки це буде комфортно.
Повторіть кроки Поверніть, Відкрийте, Натисніть, щоб отримати в загальному 2 інгаляції.
Закрийте ковпачок до наступного використання інгалятора.
Коли необхідно придбати новий інгалятор Спірива Респімат. Інгалятор Спірива Респімат містить 30 доз (60 вдихів). Індикатор дози показує приблизну кількість залишку препарату. Коли покажчик доходить до червоної зони шкали, це означає, що р-ну залишилося на 7 днів (14 вдихів). Саме тоді необхідно придбати новий інгалятор Спірива Респімат. Як тільки індикатор дози досяг кінця червоної шкали, інгалятор Спірива Респімат закривається автоматично — більше немає доз для вивільнення. З цього моменту повернути прозору основу буде неможливо.
Не пізніше, ніж через 3 міс після першого використання інгалятор Спірива Респімат слід викинути, навіть якщо не весь розчин був використаний.
Догляд за інгалятором. Чистити мундштук, в тому числі металеву частину всередині мундштука, необхідно тільки вологою серветкою з тканини або тканиною щонайменше 1 раз на тиждень.
Будь-яка мінімальна зміна кольору мундштука не впливає на роботу інгалятора Спірива Респімат.
При необхідності протирають інгалятор зовні вологою серветкою з тканини.

Протипоказання

гіперчутливість до тіотропію броміду, атропіну або його похідних, наприклад до іпратропію або окситропію, або інших компонентів препарату.

Побічна дія

багато з перелічених побічних ефектів можна віднести до антихолінергічних властивостей препарату Спірива.
Побічні реакції на препарат були визначені за даними, отриманими з клінічних досліджень і спонтанних повідомлень протягом післяреєстраційного періоду. База даних клінічних досліджень включає 9647 пацієнтів, які отримували тіотропій в 28 плацебо-контрольованих клінічних випробуваннях з періодом лікування від 4 тиж до 4 років.
Частота виникнення побічних реакцій відповідно до Конвенції MedDRA: дуже часто (≥1/10); часто (≥1/100, <1/10); нечасто (≥1/1000, <1/100); рідко (≥1/10 000, <1/1000); дуже рідко (<1/10 000); невідомо (неможливо визначити за наявними даними).
З боку обміну речовин: невідомо — зневоднення.
З боку центральної нервової системи: нечасто — запаморочення, головний біль, порушення смакових відчуттів; рідко — безсоння.
З боку органу зору: нечасто — нечіткість зору; рідко — глаукома, підвищення внутрішньоочного тиску.
З боку серцево-судинної системи: нечасто — фібриляція передсердь; рідко — суправентрикулярна тахікардія, тахікардія, відчуття серцебиття.
З боку дихальної системи, органів грудної клітки та середостіння: нечасто — кашель, дисфонія, фарингіт; рідко — бронхоспазм, носові кровотечі, ларингіт, синусит.
З боку травної системи: часто — сухість у роті; нечасто — запор, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, кандидоз ротової порожнини і глотки; рідко — непрохідність кишечнику, що включає паралітичну непрохідність; дисфагія, гінгівіт, глосит, стоматит, нудота; невідомо — карієс зубів.
З боку імунної системи, шкіри та підшкірної клітковини: нечасто — висип; рідко — ангіоневротичний набряк, гіперчутливість (включаючи алергічні реакції негайного типу), свербіж, кропив’янка; невідомо — сухість шкіри, інфекції шкіри і утворення виразок, анафілактичні реакції.
З боку опорно-рухової системи та сполучної тканини: невідомо — набряк суглобів.
З боку сечовидільної системи: нечасто — затримка сечі, дизурія; рідко — інфекція сечових шляхів.
Опис окремих побічних реакцій. У контрольованих клінічних дослідженнях зазвичай спостерігалися антихолінергічні побічні реакції, такі як сухість у роті, які виникали приблизно у 4% пацієнтів.
У 28 клінічних випробуваннях сухість у роті призвела до припинення прийому препарату у 18 (0,2%) з 9647 пацієнтів.
Серйозні побічні ефекти включають глаукому, запор, непрохідність кишечнику, в тому числі паралітичну непрохідність кишечнику і затримку сечі.
Інші особливі групи населення. Кількість антихолінергічних ефектів може збільшитися з віком.

Особливості застосування

тіотропію бромід є бронходилататором, який призначають 1 раз на добу для підтримувальної терапії. Препарат не призначений для початкового лікування гострих нападів бронхоспазму, тобто для невідкладної допомоги. У разі гострого нападу необхідно застосовувати швидкодіючі β2-агоністи.
Спірива Респімат не можна застосовувати в якості монотерапії (першої лінії) для лікування бронхіальної астми. Хворі на астму повинні продовжувати приймати протизапальні лікарські засоби, наприклад інгаляційні кортикостероїди, не змінюючи дозу після введення Спірива Респімат, навіть в разі можливого зменшення вираженості симптомів.
Можуть виникати реакції гіперчутливості негайного типу після застосування розчину для інгаляцій тіотропію.
З огляду на його антихолінергічну активність, тіотропію бромід слід застосовувати з обережністю у пацієнтів з закритокутовою глаукомою, гіперплазією передміхурової залози або обструкцією шийки сечового міхура.
Застосування інгаляційних лікарських засобів може викликати бронхоспазм, обумовлений їх застосуванням.
Тіотропій слід з обережністю застосовувати у пацієнтів з нещодавно перенесеним інфарктом міокарда (<6 міс), будь-якою нестійкою або небезпечною для життя серцевою аритмією або серцевою аритмією, яка потребувала втручання або зміни лікарської терапії протягом останнього року; госпіталізацією через серцевої недостатності (клас NYHA III або IV) протягом останнього року. Ці пацієнти були виключені з клінічних випробувань. Такі стани можуть піддаватися впливу антихолінергічного механізму дії.
Оскільки концентрація в плазмі крові підвищується зі зниженням функції нирок у пацієнтів з нирковою недостатністю від помірного до тяжкого ступеня (кліренс креатиніну ≤50 мл/хв), тіотропію бромід можна застосовувати тільки в разі, коли очікувана користь перевищує потенційний ризик. Немає тривалого досвіду застосування у пацієнтів з тяжкою нирковою недостатністю.
Пацієнтів слід проінструктувати про неприпустимість потрапляння аерозолю в очі, оскільки це може призвести до преципітації або погіршення глаукоми, болю або дискомфорту в очах, тимчасової нечіткості зору, відчуття появи ореолу або кольорових плям перед очима у поєднанні з почервонінням ока у вигляді гіперемії кон’юнктиви і набряку рогівки. При виникненні зазначених симптомів у будь-якій комбінації слід припинити застосування тіотропію і звернутися за спеціалізованою медичною допомогою.
Сухість слизової оболонки ротової порожнини, яка можлива при антихолінергічній терапії, може тривалий час бути пов’язана із зубним карієсом.
Тіотропію бромід не слід застосовувати частіше 1 разу на добу (див. Умови зберігання).
Спірива Респімат не рекомендується при муковісцидозі. У разі застосування препарату Спірива Респімат у пацієнтів з муковісцидозом можливе погіршення ознак і симптомів захворювання (наприклад серйозні небажані явища, загострення легеневих захворювань, інфекції дихальних шляхів).
Застосування в період вагітності та годування груддю. Вагітність. Існує дуже мало даних щодо застосування тіотропію у вагітних. Дослідження на тваринах свідчать про відсутність прямого або непрямого негативного впливу з точки зору репродуктивної токсичності при застосуванні препарату в клінічно значущих дозах.
В якості запобіжного заходу бажано уникати застосування Спірива Респімат в період вагітності.
Годування груддю. Невідомо, чи виділяється тіотропію бромід з грудним молоком. Тіотропію бромід є з’єднанням тривалої дії. Рішення про продовження/припинення годування груддю або про продовження/припинення терапії Спірива Респімат слід приймати, враховуючи переваги годування груддю для дитини і переваги терапії препаратом для матері.
Фертильність. Клінічні дані про вплив тіотропію на фертильність відсутні. Доклінічні дослідження тіотропію показали відсутність будь-якого негативного впливу на фертильність.
Діти. Досвіду застосування Спірива Респімат у дітей немає.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Досліджень здатності впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами не проводили.
Запаморочення або помутніння зору можуть впливати на здатність керувати транспортними засобами або іншими механізмами. Якщо під час лікування відзначають запаморочення або помутніння зору, слід утримуватися від керування транспортними засобами та роботи з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

незважаючи на те що спеціальні дослідження взаємодії з іншими лікарськими засобами не проводили, тіотропію бромід застосовували одночасно з іншими препаратами, показаними при лікуванні ХОЗЛ і бронхіальної астми, включаючи симпатоміметичні бронходилататори, метилксантини, пероральні й інгаляційні стероїди, антигістамінні препарати, муколітики, модифікатори лейкотрієнів, кромони, антиімуноглобулін Е, без клінічних даних про побічні реакції. При застосуванні агоністів β-адренорецепторів тривалої дії та інгаляційних кортикостероїдів не виявлено впливу на тіотропій.
Одночасне застосування тіотропію з іншими антихолінергічними препаратами не досліджували і тому не рекомендується.

Передозування

застосування препарату в високих дозах може викликати антихолінергічні ознаки і симптоми. Однак не зазначено системних антихолінергічних побічних ефектів у здорових добровольців після разової інгаляції дози до 340 мкг тіотропію. Додатково істотних побічних ефектів, крім сухості слизових оболонок ротової порожнини/горла і носової порожнини, не виявлено після 14 днів застосування при дозі до 40 мкг тіотропію, розчину для інгаляцій, у здорових добровольців, за винятком явного зменшення виділення слини після 7-го дня застосування.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С. Не заморожувати! Використовувати протягом 3 міс після першого застосування.