Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Вітамін C 500 (Vitaminum C 500) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Вітамін C 500 (Vitaminum C 500)
Форма випуску
Таблетки жувальні
Дозування
0,5 г
Кількість штук в упаковці
30 шт.
Сертифікат
UA/5623/01/01 від 05.07.2019

Вітамін C 500 інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Аскорбінова кислота є необхідною для належного функціонування та формування сполучних тканин, зокрема міжклітинної речовини та колагену. При синтезі колагену вона бере участь у гідроксилюванні проліну та лізину у пептидному ланцюжку. Аскорбінова кислота є частиною багатьох окисно-відновних реакцій в організмі та бере участь, зокрема у метаболізмі фенілаланіну, тирозину, фолієвої кислоти, норепінефрину, гістаміну та деяких ферментних систем, які беруть участь у синтезі ліпідів, протеїнів та у гідроксилюванні карнітину або серотоніну. Аскорбінова кислота стабілізує стінку капілярів та підвищує абсорбцію заліза.
Фармакокінетика. Аскорбінова кислота легко всмоктується у ШКТ та проникає у тканини. Найвища концентрація виявляється у надниркових залозах, гіпофізі та у кишковій стінці. Біотрансформується у печінці. Основним метаболітом аскорбінової кислоти є щавлева кислота, яка виводиться із сечею. Виведення із сечею є ознакою насичення організму вітаміном С. Аскорбінова кислота проникає крізь плаценту та у грудне молоко. Її можна вивести з організму за допомогою гемодіалізу.

Показання Вітамін C 500

для лікування гіпо- та авітамінозу С.
Забезпечення підвищеної потреби організму у вітаміні С:
– у період гострих респіраторних та інфекційних захворювань;
– у період реконвалесценції після тяжких захворювань, оперативних втручань;
– при різних інтоксикаціях, геморагічних діатезах, захворюваннях сполучної тканини (ревматоїдний артрит), кровотечах (носові, легеневі, маткові);
– при променевій хворобі, гепатиті, холециститі, хворобі Аддісона, при пораненнях м’яких тканин, які в’яло загоюються, інфікованих ранах та переломах кісток.

Застосування Вітамін C 500

лікарський засіб приймати внутрішньо після їди, розжовуючи таблетку.
Дорослим та дітям віком від 14 років з лікувальною метою необхідно приймати по 1 таблетці (500 мг) на добу. Термін лікування — 10–15 діб.
При гострих респіраторних та інфекційних захворюваннях для дорослих рекомендується приймати по 1–2 таблетки (500–1000 мг) на добу (за 2 прийоми) протягом 7–10 діб.
Далі — по ½ таблетки (250 мг) на добу. Для отримання потрібного дозування слід застосовувати таблетки з відповідним вмістом діючої речовини.
Термін лікування визначає лікар залежно від стану пацієнта, а також перебігу хвороби.
Діти. Дітям віком до 14 років лікарський засіб рекомендовано застосовувати в іншій лікарській формі.

Протипоказання

підвищена чутливість до аскорбінової кислоти та до інших компонентів лікарського засобу.
Схильність до тромбозів; тромбофлебіт; цукровий діабет; сечокам’яна хвороба.
Дитячий вік до 14 років.
З особливою обережністю слід призначати пацієнтам із порушенням метаболізму заліза (гемосидероз, гемохроматоз, таласемія).
Непереносимість фруктози; синдром мальабсорбції глюкози/галактози.
Тяжкі захворювання нирок. Фенілкетонурія (оскільки препарат містить аспартам).

Побічна дія

вітамін С добре переноситься у рекомендованих дозах, проте можуть виникнути такі побічні реакції:
з боку травного тракту: при застосуванні у дозі понад 1000 мг/добу — подразнення слизової оболонки травного тракту, печія, нудота, блювання, діарея, спазми шлунка;
з боку сечовидільної системи: ушкодження гломерулярного апарату нирок, ниркова недостатність, кристалурія, утворення уратних, цистинових та оксалатних каменів у нирках та сечовивідних шляхах;
алергічні реакції: іноді — екзема, кропив’янка, свербіж, шкірні висипи, ангіоневротичний набряк, анафілактичний шок за наявності сенсибілізації;
з боку ендокринної системи: ушкодження інсулярного апарату підшлункової залози (гіперглікемія, глюкозурія) та порушення синтезу глікогену аж до появи цукрового діабету;
з боку серцево-судинної системи: АГ, дистрофія міокарда;
з боку кровотворної системи: тромбоцитоз, тромбоз, гемолітична анемія, гіперпротромбінемія, еритроцитопенія, нейтрофільний лейкоцитоз; у хворих із недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази кров’яних тілець можливий гемоліз еритроцитів;
з боку нервової системи: підвищена збудливість, стомлюваність, порушення сну, головний біль;
з боку обміну речовин: порушення обміну цинку, міді;
інші: відчуття жару.

Особливості застосування

оскільки вітамін С має легку стимулювальну дію, не рекомендується приймати цей лікарський засіб наприкінці дня.
У зв’язку зі стимулювальним впливом аскорбінової кислоти на утворення кортикостероїдних гормонів при застосуванні її у високих дозах потрібен контроль функції нирок та АТ.
Лікарський засіб застосовувати з обережністю при підвищеному згортанні крові.
Слід з особливою обережністю призначати пацієнтам:
– із недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази (аскорбінова кислота у високих дозах може спровокувати гемолітичну анемію);
– із нефролітіазом в анамнезі (ризик гіпероксалурії та осаду оксалатів у сечовому тракті після прийому кислоти аскорбінової у високих дозах).
Довготривале застосування аскорбінової кислоти у високих дозах може прискорювати її власний метаболізм, тому після відміни лікування може виникнути парадоксальний гіповітаміноз. Не слід перевищувати рекомендовану дозу.
Не застосовувати одночасно з іншими препаратами, які містять вітамін С.
З обережністю слід застосовувати лікарський засіб при поліцитемії, лейкемії.
Всмоктування аскорбінової кислоти може змінюватися при порушенні моторики кишечнику, ентериті або ахілії (пригніченні шлункової секреції).
Необхідно враховувати, що застосування вітаміну С у високих дозах може змінювати деякі показники лабораторних аналізів (глюкози у крові, білірубіну, трансаміназ, сечової кислоти, креатиніну, неорганічних фосфатів). Може бути негативним результат дослідження наявності прихованої крові у калі.
Лікарський засіб містить аспартам (Е951) — джерело фенілаланіну, що становить небезпеку для хворих на фенілкетонурію. Лікарський засіб містить барвник жовтий захід FCF (E110), який може спричинити алергічні реакції.
При встановленій непереносимості деяких цукрів слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати цей лікарський засіб. Лікарський засіб містить сорбіт (Е420), тому пацієнтам із рідкісною спадковою непереносимістю фруктози не слід приймати цей лікарський засіб.
Застосування у період вагітності чи годування грудьми. Тривале застосування вітаміну С у підвищених дозах у період вагітності може негативно вплинути на розвиток плода, тому слід дотримуватися рекомендованого дозування.
При годуванні грудьми від прийому лікарського засобу слід утриматись, оскільки аскорбінова кислота проникає у грудне молоко.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами чи роботі з іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

при одночасному застосуванні аскорбінова кислота підсилює абсорбцію заліза, пеніциліну, етинілестрадіолу зі ШКТ. Подібний ефект стосується і алюмінію, тому це необхідно враховувати при одночасному лікуванні антацидами, що містять алюміній.
Аскорбінова кислота при одночасному застосуванні знижує ефективність гепарину, антикоагулянтів.
Абсорбція аскорбінової кислоти знижується при одночасному застосуванні пероральних контрацептивних засобів, вживанні фруктових або овочевих соків, лужного пиття. Одночасний прийом вітаміну С і дефероксаміну підвищує тканинну токсичність заліза, особливо у серцевому м’язі, що може призвести до декомпенсації системи кровообігу. Вітамін С можна приймати лише через 2 год після ін’єкції дефероксаміну. Тривалий прийом аскорбінової кислоти у високих дозах знижує ефективність лікування дисульфірамом.
Застосування препарату у високих дозах знижує ефективність трициклічних антидепресантів, нейролептиків — похідних фенотіазину, канальцеву реабсорбцію амфетаміну, порушують виведення мексилетину нирками.
Аскорбінова кислота підвищує загальний кліренс етилового спирту. Препарати хінолонового ряду, кальцію хлорид, саліцилати, тетрацикліни, кортикостероїди при тривалому застосуванні зменшують запаси аскорбінової кислоти в організмі.
При високих дозах аскорбінова кислота впливає на резорбцію вітаміну В12.
Вітамін С підсилює виділення оксалатів із сечею, таким чином підвищуючи ризик формування у сечі оксалатних каменів. Вітамін С підвищує ризик кристалурії при лікуванні саліцилатами.

Передозування

вітамін С добре переноситься. Аскорбінова кислота є водорозчинним вітаміном, її надмірна кількість виводиться із сечею. Однак при тривалому застосуванні вітаміну С у високих дозах можливе пригнічення функції інсулярного апарату підшлункової залози, що потребує контролю стану останньої.
Передозування може призвести до змін ниркової екскреції аскорбінової та сечової кислот під час ацетилювання сечі з ризиком випадання в осад оксалатних конкрементів.
Застосування лікарського засобу у високих дозах може призвести до блювання, нудоти або діареї, які зникають після його відміни.
Лікування симптоматичне.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °C. Зберігати у недоступному для дітей місці.