Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Гексавіт (Hexavit) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Гексавіт (Hexavit)
Форма випуску
Драже
Кількість штук в упаковці
50 шт.
Сертифікат
UA/4914/01/01 від 06.08.2021

Гексавіт інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Полівітамінний лікарський засіб, властивості якого зумовлені вітамінами, що входять до його складу та беруть активну участь у різних метаболічних процесах, які регулюють гомеостаз організму в нормі та при патології. Поєднання вітамінів сприяє виявленню більш вираженої та різносторонньої їх біологічної дії.
Вітамін A (ретинолу ацетат) необхідний для розвитку клітин епітелію та синтезу зорового пігменту.
Вітамін В1 (тіаміну гідрохлорид) нормалізує функціональну активність нервової, серцево-судинної та травної систем.
Вітамін В2 (рибофлавін) відіграє важливу роль у білковому, жировому та вуглеводному обміні, бере участь у підтримці нормальної гостроти зору, нормалізує функції шкіри.
Вітамін РР (нікотинамід) є специфічним протипелагричним засобом, поліпшує вуглеводний обмін.
Вітамін В6 (піридоксину гідрохлорид) необхідний для регенерації шкірних покривів та клітин печінки, відновлення роботи нервової системи, поліпшує жировий обмін при атеросклерозі.
Вітамін С (аскорбінова кислота) відіграє важливу роль у регулюванні окисно-відновних процесів, вуглеводного обміну, згортання крові, регенерації тканин, нормальної проникності капілярів, утворенні стероїдних гормонів та складових сполучної тканини, сприяє підвищенню опірності організму інфекційним захворюванням.
Фармакокінетика. Водорозчинні вітаміни (вітаміни групи B, вітамін C) добре абсорбуються у кількостях, що відповідають добовій потребі. Надмірна кількість виводиться із сечею та у деяких випадках також і калом. Ці вітаміни зберігаються в організмі в обмежених кількостях, тому вони мають регулярно надходити з їжею для підтримання необхідної концентрації у тканинах.
За наявності жирів перорально застосований жиророзчинний вітамін A добре абсорбується у тонкій кишці.

Показання Гексавіт

• профілактика та лікування гіповітамінозів у дорослих;
• лікування гіповітамінозів у дітей;
• для осіб, професійна діяльність яких потребує постійної підвищеної гостроти зору (пілотам, водіям транспорту, операторам підйомних кранів); • для підвищення опірності організму до інфекційних та застудних захворювань у період несприятливої епідемічної обстановки;
• при тривалій терапії антибіотиками.

Застосування Гексавіт

лікарський засіб застосовувати внутрішньо після їди.
Для профілактики гіповітамінозів дорослим призначати по 1 драже на добу, з метою лікування — по 1 драже 3 рази на добу.
З профілактичною метою вагітним (у ІІ–ІІІ триместр) та у період годування грудьми добова доза лікарського засобу не повинна перевищувати 1 драже на добу. Курс визначається індивідуально.
З лікувальною метою дітям віком від 14 років лікарський засіб призначати по 1 драже на добу.
Лікарський засіб застосовувати впродовж 30 днів (курс лікування повторювати 2–3 рази на рік), але тривалість застосування і повторюваність курсів терапії залежать від конкретного показання до застосування, вираженості та форми патологічного процесу, віку пацієнта.
Діти. Лікарський засіб не призначати дітям віком до 14 років.

Протипоказання

гіперчутливість до компонентів лікарського засобу, нефролітіаз, тяжкі порушення функції нирок, подагра, гіперурикемія, хронічний гломерулонефрит, виражені порушення функції печінки, активний гепатит, тромбоз, тромбофлебіт, тромбоемболія, непереносимість фруктози, синдром мальабсорбції глюкози-галактози, АГ (тяжкі форми), гіпервітаміноз А, саркоїдоз в анамнезі, виразка шлунка та дванадцятипалої кишки у фазі загострення, порушення обміну заліза чи міді.

Побічна дія

лікарський засіб зазвичай добре переноситься. У поодиноких випадках можливі такі побічні реакції.
З боку імунної системи: в осіб з підвищеною чутливістю можливі алергічні реакції, включаючи анафілактичний шок, ангіоневротичний набряк.
З боку серцево-судинної системи: АГ.
З боку шкіри та підшкірної клітковини: шкірні висипання, кропив’янка, свербіж, почервоніння шкіри, сухість шкіри/слизових оболонок очей, рідко — бронхоспазм в осіб із гіперчутливістю до вітамінів А, С, групи В.
З боку ШКТ: диспептичні розлади, нудота, блювання, біль у шлунку, відрижка, запор, діарея, збільшення секреції шлункового соку.
З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, підвищена збудливість, сонливість, порушення сну, припливи, що можуть супроводжуватися відчуттям серцебиття, стомлюваність, дратівливість, пітливість.
З боку обміну речовин: кристалурія, глюкозурія.
З боку системи крові та лімфатичної системи: порушення згортання крові, гемоліз еритроцитів у пацієнтів із недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази.
Інші: можливе забарвлення сечі в жовтий колір, порушення зору, гіпертермія.
При тривалому застосуванні у високих дозах можливі порушення толерантності до глюкози, порушення обміну цинку, міді, гіперглікемія, судоми, анорексія, подразнення слизової оболонки ШКТ, шлунково-кишкові порушення, аритмія, артеріальна гіпотензія, еритроцитопенія, нейтрофільний лейкоцитоз, транзиторне підвищення активності АсАТ, ЛДГ, ЛФ, порушення електролітного балансу, порушення функцій нирок, ниркова недостатність, сухість і тріщини на долонях та ступнях, випадіння волосся, себорейні висипання, гіперпігментація, міалгія, міопатія, жовтяниця, жирова дистрофія печінки.

Особливості застосування

лікарський засіб не рекомендується призначати разом з іншими полівітамінами, оскільки можливе передозування останніх в організмі.
Жінкам, які застосовували ретинол у високих дозах (>10 000 МО), можна планувати вагітність не раніше ніж через 6–12 міс. Це пов’язано з тим, що впродовж цього часу існує ризик неправильного розвитку плода під впливом високого вмісту вітаміну А в організмі.
Можливе забарвлення сечі у жовтий колір, що є цілком нешкідливим фактором і пояснюється наявністю у лікарському засобі рибофлавіну.
З обережністю застосовувати при тяжких ураженнях печінки, пептичній виразці шлунка і дванадцятипалої кишки в анамнезі, при гострому нефриті, декомпенсації серцевої діяльності, жовчнокам’яній хворобі, хронічному панкреатиті, алергічних реакціях, ідіосинкразії, ІХС, при дистрофічних захворюваннях серця, цукровому діабеті, захворюваннях органів кровотворення, при порушеннях метаболізму заліза (гемосидероз, гемохроматоз, таласемія), при шлунково-кишкових захворюваннях, хворим із сечокам’яною хворобою, при глаукомі, геморагіях, артеріальній гіпотензії помірного ступеня. При застосуванні лікарського засобу необхідний контроль АТ і стану нирок.
Не рекомендується приймати лікарський засіб наприкінці дня, оскільки аскорбінова кислота має легку стимулювальну дію. Не слід перевищувати рекомендовану дозу. При застосуванні препарату, як і інших полівітамінних засобів, необхідна повноцінна білкова дієта, що сприяє кращому засвоєнню та обміну вітамінів, особливо водорозчинних.
Лікарський засіб містить цукор, що слід враховувати хворим на цукровий діабет.
Застосування у період вагітності чи годування грудьми. Застосування у період вагітності або годування грудьми можливе з урахуванням переваги користі для матері над потенційним ризиком для плода/дитини.
Доза вітаміну А не повинна перевищувати 5000 МО для вагітних і жінок, які планують вагітність.
У ІІ–ІІІ триместр вагітності та в період годування грудьми лікарський засіб слід застосовувати лише з профілактичною метою (винятково за призначенням та під контролем лікаря) у дозі не більше 1 драже на добу. Лікувальні дози лікарського засобу вагітним і жінкам, які годують грудьми, застосовувати не можна.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами чи роботі з іншими механізмами. Водіям та операторам складних механізмів слід враховувати імовірність таких побічних ефектів як запаморочення, сонливість.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

вітамін А знижує протизапальну дію глюкокортикоїдів. Не можна одночасно приймати з нітритами і колестираміном, тому що вони порушують всмоктування ретинолу. Вітамін А не можна призначати з ретиноїдами, оскільки їх комбінація токсична.
У зв’язку з можливістю розвитку гіпервітамінозу А не рекомендується поєднане застосування лікарського засобу з іншими лікарськими засобами, що містять вітамін А.
Вітамін С посилює дію і токсичність сульфаніламідів (можливість кристалурії), пеніциліну, підвищує всмоктування заліза, абсорбцію алюмінію (враховувати при одночасному лікуванні антацидами, що містять алюміній), знижує ефективність гепарину та непрямих коагулянтів. Застосування препарату у високих дозах знижує ефективність трициклічних антидепресантів, нейролептиків — похідних фенотіазину, канальцеву реабсорбцію амфетаміну, порушують виділення мексилетину нирками.
Аскорбінову кислоту можна приймати лише через 2 год після ін’єкції дефероксаміну. Тривалий прийом препарату у високих дозах знижує ефективність лікування дисульфірамом.
Аскорбінова кислота підвищує загальний кліренс етилового спирту. Аскорбінова кислота підсилює виділення оксалатів із сечею та підвищує ризик кристалурії при лікуванні саліцилатами.
Всмоктування вітаміну С зменшується при одночасному застосуванні з пероральними контрацептивами, вживанні фруктових або овочевих соків, лужного пиття.
Вітамін В1 впливаючи на процеси поляризації у ділянці нервово-м’язових синапсів, може послаблювати курареподібну дію міорелаксантів.
Вітамін В2 несумісний зі стрептоміцином і знижує ефективність антибактеріальних лікарських засобів (окситетрацикліну, доксицикліну, еритроміцину, тетрацикліну і лінкоміцину). Трициклічні антидепресанти, іміпрамін і амітриптилін інгібують метаболізм рибофлавіну, особливо у тканинах серця.
Вітамін В6 послаблює дію леводопи, запобігає виникненню чи зменшує вираженість токсичних проявів ізоніазиду та інших протитуберкульозних лікарських засобів.
При застосуванні нікотинової кислоти з ловастатином повідомлялося про випадки рабдоміолізу.

Передозування

при передозуванні препарату можуть виникати диспептичні явища (нудота, блювання, діарея, біль в епігастрії), алергічні реакції (свербіж, шкірні висипання), зміни з боку шкіри і волосся, порушення функцій печінки, головний біль, сонливість, в’ялість, гіперемія обличчя, дратівливість. У таких випадках прийом препарату слід припинити.
Терапія симптоматична.
При тривалому застосуванні вітаміну С у високих дозах можливе пригнічення функції інсулярного апарату підшлункової залози, зміни ниркової секреції аскорбінової та сечової кислот під час ацетилювання сечі з ризиком випадіння в осад оксалатних конкрементів.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °C.