Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Кальцій-Д3 Нікомед з апельсиновим смаком (Calcium-D3 Nycomed orange) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Кальцій-Д3 Нікомед з апельсиновим смаком (Calcium-D3 Nycomed orange)

Кальцій-Д3 Нікомед з апельсиновим смаком інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Вітамін D3 збільшує всмоктування кальцію в кишечнику.
Застосування кальцію та вітаміну D3 перешкоджає підвищенню рівня паратиреоїдного гормону, яке спричинене дефіцитом кальцію та призводить до підсилення кісткової резорбції (вимивання кальцію з кісток).
Клінічне дослідження у госпіталізованих пацієнтів з дефіцитом вітаміну D показало, що щоденний прийом 2 таблеток кальцію по 500 мг та вітаміну D у дозі 400 МО протягом 6 міс нормалізував рівень 25-гідроксильованого метаболіту вітаміну D3 і зменшував прояви вторинного гіперпаратиреозу та рівень ЛФ.
Фармакокінетика.
Кальцій
Всмоктування. Приблизно 30% прийнятої дози кальцію всмоктується через ШКТ.
Розподіл та біотрансформація. 99% кальцію концентрується у твердих структурах організму (кістки, зуби); 1% кальцію міститься у внутрішньому та позаклітинному середовищі. Приблизно 50% кальцію в крові знаходиться у фізіологічно активній іонізованій формі, майже 10% знаходиться у комплексі з цитратами, фосфатами та іншими аніонами, а решта 40% входить до складу білків, в основному альбумінів.
Виведення. Кальцій виводиться з калом, сечею та потом. Виведення нирками залежить від клубочкової фільтрації та канальцевої реабсорбції кальцію.
Холекальциферол
Всмоктування. Вітамін D3 легко всмоктується у тонкій кишці.
Розподіл та біотрансформація. Холекальциферол та його метаболіти циркулюють у крові у зв’язаному стані зі специфічним глобуліном. У печінці холекальциферол перетворюється шляхом гідроксилювання на 25-гідроксихолекальциферол. Далі він перетворюється на активну форму 1,25-дигідроксихолекальциферол у нирках. 1,25-Дигідроксихолекальциферол є метаболітом, що відповідає за посилене всмоктування кальцію. Вітамін D3, який не піддався метаболізму, депонується у жировій та м’язовій тканинах.
Виведення. Вітамін D3 виводиться з калом та сечею.

Показання Кальцій-Д3 Нікомед з апельсиновим смаком

профілактика та лікування дефіциту кальцію та вітаміну D.
Додаткове застосування вітаміну D та кальцію як доповнення до специфічної терапії остеопорозу у пацієнтів з ризиком розвитку дефіциту кальцію та вітаміну D.

Застосування Кальцій-Д3 Нікомед з апельсиновим смаком

препарат призначений для перорального застосування. Таблетку слід розжувати або розсмоктати.
Дефіцит кальцію та вітаміну D.
Дорослі та пацієнти літнього віку: 1 таблетка 1–3 рази на добу.
Діти віком від 5 років: 1 таблетка 1–2 рази на добу за рекомендацією лікаря.
Доповнення до терапії остеопорозу.
Дорослі: 1 таблетка 2–3 рази на добу.
Пацієнти з печінковою недостатністю не потребують коригування дози.
Пацієнтам з тяжким ступенем ниркової недостатності не слід застосовувати препарат (див. ПРОТИПОКАЗАННЯ).
Пацієнти літнього віку. Рекомендовано застосовувати такі ж самі дози, що й для дорослих.
Діти. Препарат застосовувати для лікування дефіциту кальцію та вітаміну D дітям віком від 5 років за рекомендацією лікаря.

Протипоказання

– гіперчутливість до активної речовини або інших компонентів препарату;
– тяжкий ступінь ниркової недостатності (швидкість клубочкової фільтрації <30 мл/хв/1,73 м2);
– захворювання та/або стани, пов’язані з гіперкальціємією та/або гіперкальціурією;
– сечокам’яна хвороба (нефролітіаз);
– гіпервітаміноз D.
— туберкульоз в активній фазі.

Побічна дія

небажані ефекти за частотою виникнення класифікують таким чином: нечасто (≥1/1 000, <1/100), рідко (≥1/10 000, <1/1 000), дуже рідко (<1/10 000), невідомо (частоту не можна визначити за наявними даними).
З боку імунної системи.
Невідомо: реакції гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк, набряк гортані.
З боку обміну речовин.
Нечасто: гіперкальціємія, гіперкальціурія.
Дуже рідко: молочно-лужний синдром (часті позиви до сечовипускання, постійний головний біль, постійна відсутність апетиту, нудота або блювання, нетипова втома або слабкість, гіперкальціємія, алкалоз, ниркова недостатність) спостерігається лише при передозуванні (див. ПЕРЕДОЗУВАННЯ).
З боку травного тракту.
Рідко: запор, диспепсія, метеоризм, нудота, болі у животі, діарея.
З боку шкіри і підшкірної клітковини.
Дуже рідко: свербіж, висипання, кропив’янка.
Особливі групи пацієнтів.
Пацієнти із нирковою недостатністю: можливий ризик розвитку гіперфосфатемії, нефролітіазу та нефрокальцинозу (див. ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ).

Особливості застосування

під час тривалого лікування препаратом необхідно контролювати рівень кальцію та креатиніну в сироватці крові і функцію нирок, особливо у пацієнтів літнього віку при поєднаній терапії з серцевими глікозидами або діуретиками (див. ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ) та у пацієнтів з високою схильністю до утворення зубних каменів. У випадку появи ознак гіперкальціємії або порушення функції нирок необхідно знизити дозу або припинити прийом препарату.
Препарат необхідно з обережністю застосовувати у пацієнтів з гіперкальціємією або ознаками порушень функції нирок та контролювати рівень кальцію і фосфатів. Слід брати до уваги ризик кальцифікації м’яких тканин. У пацієнтів з нирковою недостатністю тяжкого ступеня вітамін D3 у вигляді холекальциферолу не може нормально метаболізуватися, тому слід застосовувати інші форми вітаміну D (див. ПРОТИПОКАЗАННЯ).
Одночасне надходження вітаміну D з інших джерел, зокрема з лікарських засобів або продуктів, що містять кальцій (наприклад молоко), може спричинити гіперкальціємію та молочно-лужний синдром з подальшим порушенням функції нирок. Додаткові дози кальцію або вітаміну D слід приймати під наглядом лікаря. Таким пацієнтам необхідно регулярно контролювати рівень кальцію у сироватці крові і функцію нирок.
Кальцій-Д3 Нікомед протипоказано застосовувати пацієнтам із саркоїдозом та гіпопаратиреоїдизмом через ризик підвищення метаболізму вітаміну D3 у його активну форму. Необхідно проводити моніторинг рівня кальцію в сироватці та сечі у таких пацієнтів.
Кальцій-Д3 Нікомед з обережністю застосовувати іммобілізованим хворим з остеопорозом через ризик розвитку гіперкальціємії.
Препарат Кальцій-Д3 Нікомед містить сахарозу, яка може бути шкідливою для зубів. Препарат також містить ізомальт (E 953). Тому пацієнтам, які мають рідкісну спадкову непереносимість фруктози, сахаразо-ізомальтазну недостатність або порушення всмоктування глюкози-галактози, не слід застосовувати препарат.
Препарат Кальцій-Д3 Нікомед містить менше 23 мг натрію на таблетку, тобто по суті є вільним від натрію.
Застосування у період вагітності або годування грудьми
Вагітність. Препарат Кальцій-Д3 Нікомед можна застосовувати у період вагітності при дефіциті кальцію та вітаміну D. Добова доза не має перевищувати 2500 мг кальцію та 4000 МО вітаміну D. Дослідження на тваринах показали, що вітамін D у високих дозах проявляє репродуктивну токсичність. Вагітним слід уникати передозування препарату, оскільки тривала гіперкальціємія має несприятливі наслідки для плода. Немає підтверджень, що вітамін D у рекомендованих дозах може спричинити тератогенний ефект у людини.
Годування грудьми. Препарат Кальцій-Д3 Нікомед можна застосовувати у період годування грудьми. Кальцій, вітамін D3 та його метаболіти можуть проникати у грудне молоко, тому необхідно враховувати надходження кальцію та вітаміну D з інших джерел в організм дитини.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами
Відомих даних щодо впливу препарату Кальцій-Д3 Нікомед на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами немає.
Діти. Препарат застосовувати для лікування дефіциту кальцію та вітаміну D дітям віком від 5 років за рекомендацією лікаря.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

активність вітаміну D3 може знижуватися при його одночасному застосуванні з рифампіцином.
Діуретики тіазидного ряду знижують виведення кальцію з сечею. При поєднаній терапії необхідно регулярно контролювати рівень кальцію в сироватці крові, оскільки підвищується ризик виникнення гіперкальціємії.
Кальцію карбонат може перешкоджати абсорбції препаратів тетрациклінового ряду. Препарати тетрациклінового ряду необхідно приймати щонайменше за 2 год до або через 4–6 год після прийому препарату Кальцій-Д3 Нікомед.
Гіперкальціємія може потенціювати токсичність серцевих глікозидів (можливе виникнення аритмій та ін.) при застосуванні препаратів кальцію та вітаміну D. Одночасне застосування у пацієнтів, які приймають серцеві глікозиди та високі дози кальцію, не рекомендовано. У разі необхідності поєднаної терапії із серцевими глікозидами необхідно використовувати низькі дози препарату. Необхідно проводити контроль роботи серця за допомогою ЕКГ та рівня кальцію в сироватці крові пацієнтів.
Для запобігання зниженню всмоктування бісфосфонатів рекомендується приймати Кальцій-Д3 Нікомед не раніше ніж через 1 год після їх прийому.
При одночасному застосуванні кальцію ефективність левотироксину може бути знижена за рахунок зменшення його абсорбції. Левотироксин необхідно приймати щонайменше через 4 год після прийому препарату Кальцій-Д3 Нікомед.
При одночасному застосуванні кальцію може порушуватись абсорбція хінолонових антибіотиків. Хінолонові антибіотики необхідно приймати за 2 год до або через 6 год після прийому препарату Кальцій-Д3 Нікомед.
Солі кальцію можуть знижувати абсорбцію заліза, цинку та стронцію ранелату. Тому препарати заліза, цинку та стронцію ранелату необхідно приймати щонайменше за 2 год до або після прийому препарату Кальцій-Д3 Нікомед.
Лікування орлістатом потенційно може порушувати всмоктування жиророзчинних вітамінів (наприклад вітаміну D3).

Передозування

симптоми. Передозування може призвести до гіперкальціємії та гіпервітамінозу D. Симптомами гіперкальціємії є: анорексія, спрага, нудота, блювання, запор, біль у животі, м’язова слабкість, підвищена втомлюваність, психічні розлади, полідипсія, поліурія, біль у кістках, нефрокальциноз, нефролітіаз, порушення серцевого ритму у тяжких випадках. Тяжка форма гіперкальціємії може призвести до коми та летального наслідку. Стійкий високий рівень кальцію в організмі може призвести до необоротного ураження нирок та кальцифікації м’яких тканин.
У пацієнтів, котрі приймають велику кількість кальцію та лугів, які абсорбуються, може виникати молочно–лужний синдром; такі пацієнти потребують госпіталізації.
Лікування. Симптоматична та підтримувальна терапія. Слід припинити застосування препарату. Слід також припинити терапію тіазидними діуретиками та серцевими глікозидами (див. ВЗАЄМОДІЯ З ІНШИМИ ЛІКАРСЬКИМИ ЗАСОБАМИ). Потрібно промити шлунок пацієнтам із порушенням свідомості та ввести в організм велику кількість рідини. Залежно від тяжкості передозування може виникнути необхідність застосування петльових діуретиків, бісфосфонатів, кальцитоніну, кортикостероїдів окремо або сумісно. Потрібно контролювати рівень електролітів сироватки крові, функцію нирок і діурез. У тяжких випадках слід проводити моніторинг показників ЕКГ та центрального венозного тиску (ЦВТ).

Умови зберігання

флакон зберігати щільно закритим при температурі не вище 30 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Коментарі (1)
Филипп Александрович Бекало
13.05.2019 17:32

Протягом останніх років ведеться дискусія щодо доз кальцію та вітаміну D, необхідних для профілактики остеопоротичних переломів. Якщо помірний позитивний вплив кальцію та вітаміну D на мінеральну щільність кісток (МЩК) вважається доведеним, то ефективність щодо зниження ризику переломів вимагає підтвердження. До останнього часу в ціломі ряді робіт проводилося вивчення частоти переломів при прийомі кальцію та вітаміну D. Було продемонстровано, що прийом кожного з них окремо не призводить до зниження ризику переломів.
У відкритому рандомізованому контрольованому дослідженні, проведеному на рівні первинної ланки охорони здоров’я в Великобританії, що включало 3300 жінок похилого віку (≥70 років) з ≥1 фактором ризику остеопоротичних переломів, вплив 2-річного щоденного прийому 1000 мг кальцію та 800 МО вітаміну D на ризик переломів не продемонстрований за умов низького рівня травми (OR = 1,01 [95% ДІ 0,71-1,43]) та, зокрема, перелому шийки стегна (OR = 0,75 [95% ДІ 0,31-1,78]) [Porthouse J., 2005].
У дослідженні RECORD [Grant AM et al., 2005] у 5200 осіб ≥70 років оцінювався ризик повторних переломів при прийомі кальцію та вітаміну D в однаковій дозі (окремо та в комбінації) в порівнянні з плацебо. Через 2 роки число повторних переломів було однакова в усіх групах. Не було і відмінностей між групами в частоті переломів шийки стегна, а також в показниках смертності та частоті падінь. Відсутність впливу терапії на частоту переломів у цих дослідженнях, можливо, пов’язана з низькою прихильністю до лікування: тільки половина хворих дотримувалася рекомендацій лікаря, невідомо, чи був дефіцит вітаміну D у даних пацієнтів, а в групі контролю не можна було виключити самостійний прийом добавок кальцію та вітаміну D. Аналіз результатів дослідження RECORD, в якому проводилась вторинна профілактика остеопоротичних переломів комбінацією кальцію та вітаміну D, продемонстрував, що таке лікування малоефективне за відсутності активної антирезорбтивної терапії. У метааналізу [Bischoff-Ferrari HA. et al., 2005], заснованому на 7 рандомізованих контрольованих дослідженнях, в яких брало участь 9829 людей, продемонстровано, що прийом вітаміну D в дозі 700-800 МО/добу (з додатковим прийомом кальцію або без нього) попереджує 1/4 всіх переломів стегна та будь-яких позахребцевих переломів у амбулаторних пацієнтів, що проживають в будинках для людей похилого віку, в той час як доза вітаміну D 400 МО/добу не знижує ризик переломів.
Для досягнення ефекту щодо ризику переломів при призначенні вітаміну D концентрація 25(ОН)D в крові пацієнтів повинна підтримуватися на рівні 75-100 нмоль/л. Ці дані знайшли підтвердження в метааналізі, що включав дані про 53260 пацієнтів, які брали участь в 9 рандомізованих контрольованих дослідженнях, у 6 з 9 пацієнти отримували вітамін D в дозі 700-800 МО/добу, а в 3 інших — 400 МО/добу в комбінації з кальцієм (500-1200 мг/добу) або без нього; тривалість терапії складала від 24 до 84 міс. У 6 рандомізованих контрольованих дослідженнях (загальне число пацієнтів = 45509) порівнювали комбіноване лікування вітаміном D (400 або 700-800 МО/добу) та кальцієм з групами пацієнтів, що приймали плацебо або не отримували лікування. У групах пацієнтів, які отримували комбіновану терапію, у порівнянні з групами пацієнтів, що не отримували лікування, встановлено достовірне зниження ризику перелому стегна на 18% [RR = 0,82 (95% ДІ 0,71-0,94), р = 0,0005] та ризику позахребцевих переломів на 12% [RR = 0,88 (95% ДІ 0,78-0,99), р = 0,036]. У дослідженнях, в яких застосовували вітамін D в дозі 700-800 МО/добу, зниження ризику перелому стегна було більш вираженим, ніж при призначенні 400 МО (21 та 18% відповідно).
У дослідженнях, в яких пацієнти отримували монотерапію вітаміном D або плацебо (4 рандомізованих контрольованих дослідження, що включали 9083 пацієнти), не спостерігалось зниження ризику позахребцевих переломів при застосуванні вітаміну D в дозі як 400 МО/добу (RR = 1,14 [95% ДІ 0,87-1,49]), так і 700-800 МО/добу (RR = 1,04 [95% ДІ 0,75-1,46]), що підтверджує раніше наведені дані про те, що вітамін D без додавання кальцію не знижує ризик переломів.