Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Гриппостад® Рино (Grippostad® Rhino) (267737) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Гриппостад<sup>&reg;</sup> Рино (Grippostad<sup>&reg;</sup> Rhino)

Гриппостад Рино інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Ксилометазолін є похідним імідазоліну, альфа-адренергічним симпатоміметиком. Безпосередньо збуджує альфа-адренорецептори та звужує судини. За умови місцевого застосування зменшує набряк слизової оболонки носоглотки. Відновлює прохідність носових шляхів та полегшує носове дихання шляхом деконгестації слизової оболонки та поліпшення дренажу секрету.
Препарат починає діяти через 5–10 хв та продовжує діяти впродовж кількох годин (у середньому 6–8 год).
При інтраназальному застосуванні кількість засобу, що поглинається, іноді може бути достатньою для розвитку системних ефектів, наприклад, у ЦНС та серцево-судинній системі.
Фармакокінетика. При місцевому застосуванні ксилометазолін у плазмі крові практично не виявляється (концентрація у плазмі крові є меншою за ліміт визначення).

Показання Гриппостад Рино

симптоматичне лікування закладеності носа при застуді, сінній лихоманці, інших алергічних ринітах, синуситах.
Для полегшення відтоку секрету при захворюваннях придаткових пазух носа.
Допоміжна терапія у випадках середнього отиту (для усунення набряку слизової оболонки).
Для полегшення проведення риноскопії.

Застосування Гриппостад Рино

Гриппостад Рино 0,1% Назальні Краплі слід застосовувати у дорослих та дітей віком від 12 років по 2–4 краплі у кожен носовий хід до 3 разів на добу. Застосовувати не більше 3 разів у кожен носовий хід на добу.
Тривалість лікування залежить від перебігу захворювання і не повинна перевищувати 10 діб поспіль. Застосовувати краплі необхідно наступним чином:
— ретельно очистити ніс перед застосуванням препарату;
— відкинути голову максимально назад, наскільки є комфортним;
— закапати краплі в кожний носовий хід та тримати голову відкинутою назад протягом невеликого проміжку часу час для того, щоб препарат розподілився по всьому носу;
— після застосування очистити крапельницю перед вміщенням її у флакон;
— з метою запобігання інфікування кожен флакон з препаратом може використовувати лише одна особа.
Останнє застосування рекомендується здійснювати безпосередньо перед сном.
Діти. Гриппостад Рино 0,1% Назальні Краплі не слід застосовувати у дітей віком до 12 років.
Гриппостад Рино 0,1% Назальний Спрей слід застосовувати у дорослих та дітей віком від 12 років по 1 вприскуванню в кожен носовий хід до 3 разів на добу. Застосовувати не більше 3 разів у кожен носовий хід на добу.
Тривалість лікування залежить від перебігу захворювання і не повинна перевищувати 10 діб поспіль. Застосовувати спрей необхідно наступним чином:
— ретельно очистити ніс перед застосуванням препарату;
— вприснути 1 раз у кожний носовий хід та тримати голову відкинутою назад протягом невеликого проміжку часу для того, щоб препарат розподілився по всьому носу;
— з метою запобігання інфікування кожен флакон з препаратом може використовувати лише одна особа.
Останнє застосування рекомендується здійснювати безпосередньо перед сном.
Діти. Гриппостад Рино 0,1% Назальний Спрей не слід застосовувати у дітей віком до 12 років.

Протипоказання

гіперчутливість до ксилометазоліну або будь-якого іншого компонента препарату, гострі коронарні захворювання, серцева астма, гіпертиреоз, закритокутова глаукома, трансфеноїдальна гіпофізектомія та хірургічні втручання з оголюванням мозкової оболонки в анамнезі, сухий риніт (rhinitis sicca) або атрофічний риніт. Одночасне лікування інгібіторами МАО та протягом 2 тиж після припинення їх застосування.

Побічна дія

з боку імунної системи: рідко (<1/10 000) — реакція гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк, висип, свербіж.
З боку нервової системи: часто (≥1/100, <1/10) — головний біль.
З боку органа зору: рідко (<1/10 000) — тимчасове порушення зору.
З боку серцево-судинної системи: рідко (<1/10 000) — нерегулярне або прискорене серцебиття.
З боку органів дихання, грудної клітки та середостіння: часто (≥1/100, <1/10) — сухість або дискомфорт з боку слизової оболонки носа.
З боку шлунково-кишкової системи: часто (≥1/100, <1/10) — нудота.
Загальні розлади та реакції у місці введення: часто (≥1/100, <1/10) — відчуття печіння у місці нанесення.

Особливості застосування

Гриппостад Рино 0,1% Назальні Краплі не застосовувати у дітей віком до 12 років.
Гриппостад Рино 0,1% Назальний Спрей застосовувати у дорослих та дітей віком від 12 років.
Препарат не слід застосовувати у дітей довше 7–10 днів поспіль. Надто тривале або надмірне застосування може призвести до поновлення закладеності носа та/або атрофії слизової оболонки носа.
Препарат, як і інші симпатоміметики, слід з обережністю призначати пацієнтам із сильними реакціями на адренергічні засоби, що виявляються у вигляді безсоння, запаморочення, тремтіння, серцевої аритмії або підвищення АТ.
Не слід перевищувати рекомендовану дозу препарату, особливо при лікуванні дітей та осіб літнього віку.
Слід з обережністю призначати препарат пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, АГ, цукровим діабетом, із гіперфункцією щитовидної залози, феохромоцитомою, гіпертрофією передміхурової залози, а також не застосовувати у пацієнтів, які отримували одночасно лікування інгібіторами МАО та протягом 2 тиж після припинення їх застосування.
Пацієнти з тривалим Q–T-синдромом, які отримують ксилометазолін, можуть мати підвищений ризик розвитку серйозних шлуночкових аритмій.
Препарат містить бензалконію хлорид, що може спричиняти подразнення слизової оболонки носа.
Застосування у період вагітності або годування груддю. Препарат не слід застосовувати у період вагітності через потенційний судинозвужувальний вплив.
Докази будь-якого небажаного впливу на немовля відсутні
Через відсутність даних про те, чи екскретується активна субстанція у грудне молоко, препарат не можна застосовуват у період годування груддю.
Фертильність. Належні дані стосовно впливу препарату на фертильність відсутні. Оскільки системна експозиція ксилометазоліну гідрохлориду дуже низька, імовірність впливу на фертильність вкрай низька.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Зазвичай препарат не чинить або чинить незначний вплив на здатність керувати транспортними засобами чи працювати з механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

інгібітори МАО: ксилометазолін може потенціювати дію інгібіторів МАО та індукувати гіпертензивний криз. Не застосовувати ксилометазолін у пацієнтів, які приймають або приймали інгібітори МАО протягом останніх 2 тиж.
Три- та тетрациклічні антидепресанти: при одночасному застосуванні три- або тетрациклічних антидепресантів та симпатоміметичних препаратів можливе посилення симпатоміметичного ефекту ксилометазоліну, тому одночасне застосування таких засобів не рекомендується.
При застосуванні разом з блокаторами β-адренорецепторів може спричиняти бронхіальний спазм або зниження АТ.

Передозування

надмірне місцеве застосування ксилометазоліну гідрохлориду або його випадкове потрапляння внутрішньо може призвести до виникнення вираженого запаморочення, потовиділення, значного зниження температури тіла, головного болю, брадикардії, АГ, пригнічення дихання, коми та судом. Підвищений АТ може змінитися на знижений. Діти молодшого віку більш чутливі до токсичності, ніж дорослі.
Усім пацієнтам з підозрою на передозування слід призначити відповідні підтримувальні заходи, а також, у разі необхідності, невідкладне симптоматичне лікування під медичним наглядом. Медична допомога повинна включати спостереження за станом пацієнта протягом кількох годин. У разі тяжкого передозування, що супроводжується зупинкою серця, реанімаційні заходи повинні тривати не менше 1 год.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С у недоступному для дітей місці.