Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Клотримазол (Clotrimazolum) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Клотримазол (Clotrimazolum)
Форма випуску
Крем
Дозування
1 %
Вага
20 г
Виробник
ГлаксоСмітКляйн Експорт
Сертифікат
UA/2564/02/01 від 24.06.2019
Міжнародна назва

Клотримазол інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Механізм антимікотичної дії клотримазолу пов’язаний із пригніченням синтезу ергостеролу, що приводить до структурного та функціонального пошкодження цитоплазматичної мембрани.
Клотримазол має широкий спектр антимікотичної активності in vitro та in vivo та діє на дерматофіти, дріжджові, плісняві та диморфні гриби.
При відповідних умовах тестування мінімальні інгібуючі концентрації для цих типів грибів становлять приблизно 0,062–8,0 мкг/мл субстрату.
Механізм дії клотримазолу пов’язаний із первинною фунгістатичною чи фунгіцидною активністю, залежно від концентрації клотримазолу в місці інфекції.
In vitro активність обмежена елементами гриба, що проліферують; спори гриба мають лише незначну чутливість.
Додатково до антимікотичної активності клотримазол також діє на грампозитивні мікроорганізми (стрептококи, стафілококи, Gardnerella vaginalis) та грамнегативні мікроорганізми (Bacteroides).
In vitro клотримазол пригнічує розмноження Corynebacteria та грампозитивних коків (за винятком Enterococci) у концентрації 0,5–10 мкг/мл субстрату.
Первинно резистентні штами чутливих видів грибів трапляються рідко. Розвиток вторинної резистентності при лікуванні у чутливих грибів досі спостерігався дуже рідко.
Доклінічні дослідження, які проводилися за участю добровольців із застосуванням одноразової та повторної токсичної дози, не виявили пошкоджувального токсичного, генотоксичного впливу та впливу на репродуктивну функцію.
Фармакокінетика. При місцевому застосуванні крему на шкіру клотримазол абсорбується епідермісом. Вища концентрація клотримазолу виявляється у роговому шарі епідермісу та ретикулодермі. У системну циркуляцію крем потрапляє у дуже незначній кількості (<2 та 3–10% застосованої дози з піком концентрації діючої речовини у плазмі крові <10 нг/мл). Таким чином, виникнення побічної дії чи системних ефектів є малоймовірним.

Показання Клотримазол

грибкові інфекції шкіри та слизової оболонки, спричинені дерматофітами, дріжджовими та пліснявими грибками та іншими збудниками, чутливими до клотримазолу.
Інфекції шкіри, спричинені Malassezia furfur (різнобарвний лишай) та Corynebacterium minutissimum (еритразма).
Кандидозний вульвіт та кандидозний баланіт.

Застосування Клотримазол

препарат призначений для місцевого застосування.
Крем наносять тонким шаром на уражену ділянку шкіри 2–3 рази на добу і злегка втирають.
При кандидозному вульвіті та кандидозному баланіті у дорослих смужку крему наносять тонким шаром на уражені ділянки і втирають. Терапія при цих захворюваннях потребує одночасного лікування обох партнерів.
Загальна тривалість лікування становить:
- дерматомікоз — 3–4 тиж;
- еритразма — 2–4 тиж;
- різнобарвний лишай — 1–3 тиж;
- кандидозний вульвіт та кандидозний баланіт — 1–2 тиж.
З метою профілактики рецидиву інфекції важливо продовжувати лікування протягом 2 тиж після зникнення суб’єктивних симптомів інфекції.
У разі відсутності покращення стану після 4 тиж застосування препарату хворому слід звернутися до лікаря.

Протипоказання

гіперчутливість до активного компонента та до інших складових препарату.
Не використовувати крем для лікування нігтів або інфекцій шкіри голови.

Побічна дія

з боку імунної системи: алергічні реакції, включаючи кропив’янку, диспное, артеріальну гіпотензію, синкопе.
З боку шкіри та підшкірної тканини: свербіж, висипання, пухирці, ексфоліація шкіри, дискомфорт/біль, набряк, почервоніння (еритема), відчуття печіння, відчуття жару, подразнення.
При підвищеній чутливості до цетостеарилового спирту можуть виникати алергічні реакції на шкірі або на слизовій оболонці.

Особливості застосування

не рекомендується наносити крем на ділянки шкіри біля очей. Уникати контакту з очима. Не ковтати. Рекомендується лікувати всі уражені ділянки шкіри одночасно.
У зв’язку з наявністю у складі препарату цетостеарилового спирту при застосуванні можлива поява місцевої реакції з боку шкіри (наприклад контактного дерматиту).
Цей лікарський засіб містить бензиловий спирт, тому його не слід застосовувати недоношеним дітям та новонародженим.
Під час застосування цього препарату слід уникати статевих контактів, оскільки інфекція може передатися партнеру. При одночасному застосуванні Клотримазолу крему з латексними продуктами (наприклад презервативами та діафрагмами) функціональна здатність останніх може знижуватися внаслідок наявності допоміжних речовин у Клотримазолі кремі (особливо стеарати), що в результаті може впливати на ефективність цих продуктів. Цей ефект тимчасовий і спостерігається лише впродовж періоду застосування препарату.
Хворому рекомендується проконсультуватися з лікарем: при виявленій гіперчутливості до будь-яких протигрибкових засобів або похідних імідазолу; за наявності венеричних захворювань в анамнезі хворого чи його статевого партнера; якщо у пацієнта висока температура тіла (≥38 °С), біль у нижній ділянці живота, дизурія, біль у спині, гнійні вагінальні виділення з неприємним запахом, виразки вульви та вагінальні виразки, почервоніння, діарея, нудота, блювання, вагінальна кровотеча, яка супроводжується болем у плечі.
Застереження щодо лікування кандидозного вульвіту у жінок. Під час менструації лікування проводити не слід. Лікування слід закінчити до початку менструації.
Не використовуйте тампони, інтравагінальні зрошення, сперміциди або інші вагінальні лікарські засоби під час застосування цього препарату.
Застосування у період вагітності чи годування грудьми. Клінічні дослідження щодо впливу клотримазолу на фертильність у жінок не проводилися, проте дослідження на тваринах не виявили впливу клотримазолу на фертильність.
Дослідження на тваринах не виявили прямого чи непрямого шкідливого впливу з точки зору репродуктивної токсичності. Кількість досліджень з використанням клотримазолу у період вагітності обмежена, тому рекомендовано уникати застосування препарату у I триместр вагітності.
Під час лікування препаратом необхідно припинити годування грудьми. Крем не слід наносити на молочні залози під час годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. Не впливає.
Діти. Досвід застосування відсутній.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

при одночасному застосуванні крему з латексними продуктами (наприклад презервативами та діафрагмами) функціональна здатність останніх може знижуватися внаслідок наявності допоміжних речовин у складі крему (особливо стеаратів), що в результаті може впливати на ефективність цих продуктів. Цей ефект тимчасовий і спостерігається лише впродовж періоду застосування препарату. Пацієнтам рекомендовано використовувати альтернативні методи контрацепції принаймні протягом 5 днів після застосування цього препарату.

Передозування

жодного ризику гострої інтоксикації немає, оскільки малоймовірно, що передозування можливе після нанесення на шкіру (застосування на великих ділянках шкіри за умов, що сприяють підвищеному всмоктуванню), а також після випадкового перорального застосування. Специфічного антидоту не існує. При випадковому пероральному застосуванні рідко може виникнути потреба у проведенні промивання шлунка, якщо доза, яка загрожує життю, була застосована протягом попередньої години чи якщо наявні видимі симптоми передозування (наприклад запаморочення, нудота, блювання). Промивання шлунка слід проводити лише за наявності відповідних умов для проведення процедури.

Умови зберігання

при температурі нижче 25 °С. Не заморожувати. Зберігати в недоступному для дітей місці.

Коментарі (1)
Юлия Владимировна Топузлиева
22.05.2019 11:23

Клотримазол — протигрибковий препарат (один з найстаріших антимікотиків) з широким спектром дії, дуже ефективний, діє локально для лікування грибкових інфекцій шкіри, і як правило, найчастіше, призначається для лікування Candida albicans та інших інфекцій грибкової природи. Для лікування такого захворювання, як tinea pedis (зване, стопа спортсмена) використовують синтетичний азольний антимікотик, а саме клотримазол. Необхідно звернути увагу, що він широко використовується зовнішньо (як місцевий лікарський засіб) при кандидозах вульвовагинальном і ротоглотковом. Він проявляє фунгістатичну протигрибкову активність, спрямовуючи біосинтез ергостеролу, тим самим пригнічуючи зростання грибків. Монопрепарати для місцевої терапії коштують недорого і доступні в декількох різних лікарських формах. Крім своєї протигрибкової активності, клотримазол викликав інтерес для лікування ряду інших захворювань, таких як серповидноклітинна анемія, малярія і деякі види раку. Він також був об’єднаний з іншими молекулами, такими як метали, для отримання комплексів клотримазола, які показують поліпшену фармакологічну ефективність. Крім того, кілька нових фармацевтичних складів з модифікованим вивільненням також знаходяться в стадії розробки. Клотримазол є дуже добре стерпним препаратом з невеликою кількістю побічних ефектів, хоча у пацієнтів з ослабленим імунітетом спостерігається деяка лікарська стійкість. (Crowley PD, Gallagher HC, 2014 року)
Введення клотримазола в терапію вагінальних інфекцій Candida і Torulopsis значно скоротило раніше звичну тривалість лікування і зменшило частоту дозування активного інгредієнта. Це спрощення терапії було засновано на дуже сприятливих антимікотичних властивостях клотримазола. Клотримазол є одним з найбільш використовуваних протигрибкових препаратів в гінекології. Він добре переноситься, має незначні побічні ефекти і широкий спектр призначення. Кандидоз (друга за частотою причина вагініту у жінок) є найбільш поширеною інфекцією вульвовагіни, проявляється сверблячкою, печінням і лейкореєю. На його частку припадає 10 мільйонів медичних напрямків в рік. Препарат, який використовується для лікування вагініту, повинен призначатися таким чином, щоб корисні бактерії (наприклад, молочнокислі бактерії), які роблять вагомий внесок у збереження екосистеми, не знищувалися. Повідомлялося, що деякі інфекції стійкі до звичайного лікування, особливо у пацієнтів з імунодефіцитом. В даний час лікування грибкових інфекцій утруднено через підвищення стійкості грибкових збудників до антимікотиків. Ефективність антимікотиків може бути підвищена шляхом правильного поєднання комерційних препаратів і природних речовин. Антимікотична активність 100% була виявлена за допомогою тесту на чутливість дріжджів Candida albicans тільки на клотримазол і в поєднанні з маслом чайного дерева, або з багатокомпонентним препаратом, що містить масло канабісу та різні ефірні масла, і в поєднанні з настойкою прополісу. Один клотримазол досяг протигрибкової активності 80,95%, але природні активні речовини збільшили його ефективність на 9,55-14,25%. (Kuruc M, Čonková E. 2017)