Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Хілак Форте (Hylak Forte) (261179) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
  • Діагнози
Хілак Форте (Hylak Forte)

Хілак Форте інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

Краплі Хілак форте — лікарський засіб, що нормалізує кишкову флору, рН та водно-електролітний баланс у просвіті кишечнику і стимулює синтез епітеліальних клітин кишкової стінки.
Природна фізіологічна мікрофлора кишечнику може бути значно порушена внаслідок таких зовнішніх впливів, як терапія антибіотиками, опромінення, хірургічні втручання на шлунку (операція Більрот II), а також у результаті порушення харчування, що іноді може стимулювати надмірне розмноження патогенних мікробів. Внаслідок цього виникають відчуття тяжкості, метеоризм, діарея або запор.
Введені до складу лікарського засобу Хілак форте численні продукти обміну фізіологічних кишкових мікробів (виробників молочної кислоти, а також грампозитивних і грамнегативних симбіонтів тонкого та товстого кишечнику) сприяють збереженню фізіологічної функції слизової оболонки кишечнику та відновленню його нормальної флори.
Завдяки тому що Хілак форте містить біосинтетичну молочну кислоту та її буферні солі, нормалізується кислотність у кишечнику.
Летючі кислоти жирного ряду, які містяться у краплях Хілак форте, роблять можливими не тільки профілактику, але й відновлення ушкодженого кишкового середовища при інфекційних шлунково-кишкових захворюваннях, вони також сприяють всмоктуванню води та електролітів (натрій, хлор).
Хілак форте не всмоктується в кров, виводиться через ШКТ.

Показання Хілак Форте

– розлади травлення, такі як метеоризм, діарея, запор;
– під час та після терапії із застосуванням антибіотиків і сульфаніламідних препаратів, а також радіотерапії;
– розлади печінкового метаболізму;
– гастроінтестинальні розлади, зумовлені зниженою кислотністю;
– хронічний атрофічний гастроентерит («сенільний кишечник»);
– шлунково-кишкові розлади, пов’язані зі зміною клімату (зокрема поїздка в теплі країни);
– симптоми, пов’язані з хронічною кишковою інтоксикацією, такі як нудота, порушення кровообігу, схильність до швидкої втоми тощо.
Застосування цього лікарського засобу є лише підтримувальним заходом. Його можна застосовувати тільки в комплексі з іншими ефективними терапевтичними заходами. Зокрема, за наявності у хворого діареї застосування крапель Хілак форте не заміняє терапію поповнення втрати рідини та інших заходів, таких як тимчасове утримання від вживання твердої їжі («перерва на чай»).

Застосування Хілак Форте

Хілак форте приймають внутрішньо, до або під час їди, розвівши в невеликій кількості рідини (за винятком молока).
Хілак форте в перші кілька днів хвороби призначають 3 рази на добу:
дорослим і дітям віком від 12 років — по 40–60 крапель на прийом;
дітям від 2 до 12 років — по 20–40 крапель на прийом.
Після покращення стану добову дозу можна зизити вдвічі.
Хворим із підвищеною кислотністю шлункового соку та печією, що часто пов’язують із цим станом, добову дозу слід розділити не менш ніж на 3 прийоми.
Тривалість застосування визначають індивідуально.

Протипоказання

підвищена чутливість до складових препарату. Гостра діарея, що супроводжується високою температурою тіла та наявністю крові в калі.

Побічна дія

за частотою побічні ефекти розподілені таким чином: рідко (≥1/10 000, <1/1000); дуже рідко (<1/10 000).
З боку імунної системи: рідко — реакція гіперчутливості у вигляді шкірних реакцій і реакцій слизової оболонки.
З боку ШКТ: дуже рідко — незначний дискомфорт у черевній порожнині.

Особливості застосування

Хілак форте не можна застосовувати без попереднього розведення (можна розводити водою, чаєм, апельсиновим соком). 1 мл лікарського засобу Хілак форте містить 20 крапель.
Слід порадитися з лікарем у разі виникнення серйозних симптомів, наприклад гострої діареї з високою температурою тіла або кров’ю в калі, якщо діарея триває понад 2 дні або з’являються інші стійкі або нез’ясованої етіології симптоми з боку ШКТ.
У разі виникнення діареї, особливо у дітей та літніх пацієнтів, обов’язковим при лікуванні є поповнення втрати рідини та електролітів.
Препарат Хілак форте слід з обережністю призначати хворим з підвищеною кислотністю шлункового соку за наявності рефлюкс-езофагіту. Добова доза для таких пацієнтів не повинна перевищувати 6 мл, яку слід приймати не менш ніж за 3 прийоми.
Хілак форте містить лактозу. Тому препарат не слід призначати пацієнтам за наявності рідкісних спадкових форм непереносимості галактози, дефіциту лактази або порушення абсорбції глюкози-галактози.
Застосування у період вагітності або годування груддю. Немає достатніх епідеміологічних даних щодо виявлення потенційного ризику застосування препарату під час вагітності або годування груддю. Перед застосуванням препарату Хілак форте у період вагітності або годування груддю слід оцінити співвідношення користь/ризик.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Препарат не впливає на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами.
Діти. Не застосовують у дітей віком до 2 років.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

слід уникати одночасного застосування з антацидними засобами.
Препарат має значення рН, що відповідає кислому середовищу, тому може викликати згортання молока. Через це Хілак форте не слід застосовувати з молоком.

Передозування

випадків передозування не спостерігалося.

Умови зберігання

у недоступному для дітей місці. Лікарський засіб не потребує спеціальних умов зберігання.

Актуальна інформація

За стабільність кишкової мікрофлори у кишечнику здорової людини відповідає низка факторів. До них належать соляна кислота у шлунку (лімітує бактеріальний ріст у тонкій кишці), кишкова секреція та перистальтика. Будь-які зміни кількісних чи якісних характеристик біотопу людини під впливом екзогенних чи ендогенних факторів об’єднують у поняття «дисбактеріоз» або «дисбіоз». Дисбактеріоз завжди є наслідком, вторинним явищем, та слідує за основним захворюванням (Топчий Н.В., 2012). Прикладами зовнішніх впливів на мікрофлору ШКТ є хірургічні втручання на шлунку (складні реконструктивні операції, що впливають на структуру ШКТ), антибіотикотерапія, променева терапія і навіть порушення харчування. Однак у випадку його декомпенсації відмічають розвиток дистрофічних та деструктивних процесів у слизовій оболонці кишки, які призводять до порушенні її функції бар’єру. Це зумовлює розвиток таких диспептичних симптомів, як розлади випорожнення (як закреп, так і діарея), надмірне газоутворення, відчуття тяжкості тощо (інструкція МОЗ України).
Існує два шляхи відновлення кишкової мікрофлори: введення пробіотиків або пребіотиків. До групи пребіотиків належать деякі компоненти їжі, які не підлягають перетравлюванню та не мають харчової цінності, проте здатні оптимізувати метаболічну активність та ріст, причому вибірково лише тих груп бактерій, з яких і складається нормальна кишкова мікрофлора. У цьому їх відмінність від пробіотичних препаратів ― останні реалізують свою дію за рахунок вмісту живих мікроорганізмів — симбіонтів (Топчий Н.В., 2012). Перевага пребіотиків перед пробіотиками полягає у відсутності проблеми генетичної сумісності між штамами бактерій, що приймаються, та індивідуальними особливостями мікробіоти людини (Громова О.А., 2013).

Склад та точки прикладання Хілаку форте

Оральні краплі Хілак форте ― препарат, що активізує діяльність ентероцитів, забезпечує нормалізацію складу кишкової мікрофлори, а також водно-електролітного балансу та внутрішньопросвітного рН у кишечнику. Активним компонентом препарату є беззародковий водний субстрат продуктів метаболізму (Куликова Л.Е., 2014) фізіологічних кишкових мікроорганізмів, які належать до категорії тонкокишкових та товстокишкових симбіонтів: сахаролітичні лактобацили (Lactobacillus helveticus DSM 4183 і Lасtоbacillus acidofilus DSM 4149), сахаролітичний Enterococcus faecalis DSM 4086, а також протеолітична Esсherichia сoli DSM 4087 (Копанев Ю.А., 2007). Активними метаболітами є в основному біосинтетична молочна кислота, її буферні солі (нормалізують кислотність у кишечнику), а також коротколанцюгові летючі жирні кислоти (відповідають за процеси емульгації жирів, що надходять із їжею (інструкція МОЗ України). У Хілаку форте містяться також сигнальні молекули, необхідні для виживання нормофлори ― аутоіндуктори типів 1 та 2 (контролюють утворення бактеріальних плівок нормофлори). Проведений метаболомний аналіз дозволяє стверджувати, що для активної позитивної мікрофлори у складі препарату Хілак форте характерна наявність таких метаболітів, як рибітил лумазин та фосфорибозил амінопіримідин. Вчені припускають наявність суттєвого синергізму цих компонентів Хілаку форте з вітамінами групи В та такими ключовими мікроелементами, як магній, марганець, цинк (Громова О.А., 2013). Біологічна активність Хілаку форте в кількості 1 мл зіставна з результатом життєдіяльності 1010 живих мікроорганізмів (Копанев Ю.А., 2007).
Такі характеристики препарату забезпечують регуляцію складу та балансу кишкової мікрофлори, нормалізацію її складу. Він стимулює процеси життєдіяльності нормальних симбіонтів, що відповідають за природний синтез вітамінів групи В та К (Копанев Ю.А., 2007). Доведено, що Хілак форте чинить антагоністичну дію на сальмонели (Куликова Л.Е., 2014), сапрофітну флору (золотистий стафілокок, піогенний стрептокок) (Палий Е.В., 2014), а також на ентеробактерії E. coli (Несчисляев В.А., 2014). Також препарат чинить виражений вплив на функціональну активність лактобактерій ― він оптимізує кислотоутворення, яке є важливим фактором антагоністичної активності нормофлори (Нечисляев В.А., 2013).

Показання до застосування Хілаку форте

Хілак форте є препаратом підтримувальної дії, тому завжди застосовується у складі комплексної терапії, що включає препарати етіотропної та патогенетичної дії. Він показаний (інструкція МОЗ України):

  • при таких розладах функціонування ШКТ, як діарея, закреп, метеоризм;
  • для полегшення симптомів хронічної кишкової інтоксикації — нудоти, втомлюваності, розладів кровообігу;
  • для профілактики та лікування побічних ефектів від системної антибіотикотерапії, лікування сульфаніламідними препаратами, а також радіотерапії;
  • для усуннення гастроінтестинальних розладів, асоційованих зі зниженою кислотністю, зокрема, у період вагітності (Копанев Ю.А., 2007);
  • у комплексному лікуванні розладів печінкового метаболізму;
  • для полегшення шлунково-кишкових розладів, що супроводжують мандрівки у теплі країни чи інші значні зміни зовнішнього середовища;
  • у складі схем лікування хронічного атрофічного гастроентериту («сенільний кишечник»).

Досвід практичного застосування Хілаку форте

Сьогодні виділено два мікробіологічних типи дисбактеріозу: перший пов’язаний із пригніченням активності облігатних бактерій (лактобактерії, біфідобактерії, кишкова паличка без патогенної ферментної активності), а другий ― з надмірним ростом умовно-патогенних мікроорганізмів (гриби, золотистий стафілокок, гемолізуюча кишкова паличка, лактозонегативні ентеробактерії). Завдяки неспецифічності дії Хілак форте можна застосовувати при обох типах дисбактеріозу (Копанев Ю.А., 2007).
При легкому ступені вираженості дисбактеріозу припустимо призначати Хілак форте у режимі монотерапії, а при помірній вираженості чи тяжкому дисбактеріозі слід комбінувати препарат із пробіотиками та етіотропними засобами (Копанев Ю.А., 2007).
Пребіотичні препарати, у тому числі й Хілак форте, рекомендовано включати у комплексну терапію холагенної діареї. Холагенна діарея ― це специфічний синдром, що пов’язаний зі структурно-функціональною перебудовою травної системи у зв’язку з виконаною раніше холецистектомією. Через холерез порушуються процеси емульгування жирів, що надходять з їжею, залужнюється вміст ДПК і, як наслідок, ― розвивається надмірне бактеріальне обсіменіння проксимальних відділів тонкої кишки. Синдром надмірного бактеріального росту завжди вторинний по відношенню до патології панкреатобіліарної системи та призводить до погіршення мальасиміляції (порушення перетравлювання їжі) та мальабсорбції (порушення всмоктування). Лікування холагенної діареї завжди включає заходи з корекції кишкового мікробіоценозу (Якимова Л.В., 2013).
Рекомендовано поєднувати Хілак форте із пробіотичними та ферментними препаратами для корекції демпінг-синдрому ― особливого виду ускладнень, пов’язаних із післяопераційною анатомо-функціональною перебудовою травлення (Антонян В.В., 2009).
Описаний досвід (Копанев Ю.А., 2007) лікування гострих кишкових інфекцій із включенням у схему Хілаку форте. Прийом препарату супроводжується стимуляцією росту ацидофільної анаеробної флори, яка чинить антагоністичну дію по відношенню до сальмонел, завдяки чому прискорюється їх ерадикація.
Запропоновані схеми лікування функціональних закрепів із включенням Хілаку форте. Препарат стимулює метаболічну активність індигенної мікрофлори, в результаті чого значно покращується біоценоз кишечнику. Оскільки препарат сам по собі не впливає на перистальтику ШКТ, рекомендовано поєднувати його з дієтою (продукти, збагачені клітковиною) та поведінковою терапією (дотримання режиму дня, раціональні фізичні навантаження, вироблення рефлексу на дефекацію) (Чернусь Н.П., 2006).
Хілак форте показаний для корекції надмірної бактеріальної проліферації у тонкій кишці при цирозі печінки (зокрема алкогольного ґенезу). За даними водневого дихального тесту, після місячного курсу прийому препарату спостерігається редукція надмірної проліферації бактерій у тонкій кишці. Встановлена кореляція таких змін мікробіоти зі зниженням інтенсивності проявів печінкової енцефалопатії (Богомолов П.О., 2006).
Хілак форте рекомендовано розглядати як допоміжний лікарський засіб під час курсу антибіотикотерапії. Це пов’язано з пригніченням антибактеріальними препаратами не лише патогенних мікроорганізмів, а й симбіонтів. Хілак форте виступає в якості субстрату для росту та розмноження нормофлори (Копанев Ю.А., 2007). Включення пребіотика у лікувальну схему також сприяє біоценозопосередкованій активації клітинного імунітету, внаслідок чого підвищується ефективність лікування різних захворювань (ЛОР-інфекцій тощо) та скорочується тривалість прояву клінічних симптомів (Каннер Е.В., 2016).
Дослідники пропонують застосовувати Хілак форте у стоматологічній практиці локально: при запальних захворюваннях пародонта виконувати інстиляцію препаратом зубоясневого карману. Після такої процедури спостерігається зменшення кількості специфічних пародонтопатогенних мікроорганізмів з подальшою стійкою стабілізацією мікрофлори протягом 1 року (Еричев И.В., 2016). Також існує досвід успішного лікування верхівкового періодонтиту методом ендодонтичної імпрегнації 20% р-ну нітрату срібла у поєднанні з Хілаком форте (Палій О.В., 2013).
Хілак форте у поєднанні з пробіотиками призначають у гінекологічній практиці ― при проведенні інвазивних діагностичних заходів (наприклад гістероскопія) ці препарати забезпечують стабілізацію мікробіоценозів ШКТ та урогенітального тракту, за рахунок чого досягається ефективна профілактика запально-інфекційних ускладнень (Гриценко Я.В., 2013).
Препарат довів свою ефективність при включенні у схему лікування пацієнтів із неспецифічним виразковим колітом. Після курсового лікування Хілаком форте у хворих знижується гіперкалікреїнемія, що, у свою чергу, призводить до зниження проникності кишкової стінки та судин (Сергиенко М.Г., 2006).

Особливості застосування препарату Хілак форте

Хілак форте не всмоктується у кров та реалізує свою дію виключно у просвіті ШКТ (інструкція МОЗ України).
Препарат характеризується кислим рН, тому його не можна вживати у чистому вигляді. Разову дозу розчиняють у воді, чаї чи фруктовому соку (апельсиновому). Не слід приймати Хілак форте одночасно з молоком, оскільки препарат викликає його звурджування. Окрім того, не слід поєднувати препарат з антацидними препаратами. Пацієнтам із гіперацидним гастритом та/або рефлюкс-езофагітом слід розподіляти добову дозу як мінімум на 3 прийоми (інструкція МОЗ України).
Не рекомендовано поєднувати прийом Хілаку форте з бактеріофагами ― вони інактивуються у кислому середовищі (Копанев Ю.А., 2007).
Препарат успішно застосовується у педіатричній практиці, однак нижня вікова межа для його застосування становить 2 роки (інструкція МОЗ України). Хоча в літературі описаний досвід успішного застосування Хілаку форте у дітей віком 1–12 міс в якості допоміжного препарату при переведенні з грудного вигодовування на прикорми ― препарат сприяє збереженню популяції кишкових лактобактерій та біфідобактерій, що, у свою чергу, чинить протекторну дію на слизову оболонку товстої кишки (Топчий Н.В., 2012), а також вказані індивідуальні дози для дітей віком молодше 2 років (Плоскирева А.А., 2017).

Висновок

Хілак форте є лікарським засобом для неспецифічної регуляції кишкової мікрофлори при порушеннях її складу різного походження. Його можна рекомендувати дорослим і дітям як при функціональних розладах ШКТ, так і при вторинних порушеннях, пов’язаних із тяжким захворюванням чи агресивним лікуванням.