Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Циклодинон® таблетки (Сyclodynon® tablets) (260565) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Циклодинон<sup>&reg;</sup> таблетки (Сyclodynon<sup>&reg;</sup> tablets)
Форма випуску
Таблетки, вкриті оболонкою
Кількість штук в упаковці
30 шт.
Виробник
Сертифікат
UA/0267/02/01 від 24.01.2019

Циклодинон таблетки інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Препарат є рослинним лікарським засобом для лікування порушень менструального циклу, мастодинії та передменструального синдрому.
Компоненти препарату чинять нормалізувальну дію на рівень статевих гормонів. Дофамінергічні ефекти препарату спричиняють зниження продукування пролактину, тобто усувають гіперпролактинемію. Підвищена концентрація пролактину порушує секрецію гонадотропінів, унаслідок чого можуть виникнути порушення при дозріванні фолікулів, овуляції та у стадії жовтого тіла, що надалі призводить до дисбалансу між естрадіолом і прогестероном. Цей дисбаланс між статевими гормонами спричиняє менструальні порушення, а також мастодинію. Пролактин чинить також пряму стимулювальну дію на проліферативні процеси у молочних залозах, підсилюючи утворення сполучної тканини і розширюючи молочні протоки. Зниження рівня пролактину призводить до зворотного розвитку патологічних процесів у молочних залозах і купірує больовий синдром. Нормалізація рівня статевих гормонів сприяє нормалізації другої фази менструального циклу.
Фармакокінетика. Дані відсутні.

Показання Циклодинон таблетки

порушення менструального циклу.
Мастодинія (припухлість та болючість молочних залоз), яка часто супроводжується болем (масталгія).
Передменструальний синдром (психологічна лабільність, головний біль або мігрень, запор).

Застосування Циклодинон таблетки

приймати по 1 таблетці 1 раз на добу. Таблетки, вкриті оболонкою, слід ковтати не розжовуючи, запиваючи достатньою кількістю води (наприклад склянкою води).
Лікування триває протягом 3 міс без перерви також на період менструації. Лікування слід продовжувати також після покращання стану ще протягом кількох тижнів.
Якщо симптоми не минають після прийому препарату протягом 3 місяців, зверніться за консультацією до лікаря.
Діти. Через недостатність даних препарат не слід застосовувати у дітей та підлітків (віком до 18 років).

Протипоказання

підвищена чутливість до плодів прутняку звичайного або будь-якого із допоміжних компонентів препарату, період вагітності.

Побічна дія

після застосування лікарських засобів, які містять плоди прутняку звичайного, повідомлялося про алергічні реакції, включаючи шкірний висип, кропив’янку, набряк обличчя, задишку та утруднене ковтання, а також про шлунково-кишкові розлади (включаючи нудоту, біль у животі), головний біль та запаморочення, акне, порушення менструального циклу.
У разі виникнення будь-яких реакцій слід припинити застосування препарату і звернутися до лікаря.

Особливості застосування

плоди прутняку звичайного можуть позитивно впливати на жіночу фертильність шляхом регулювання менструального циклу.
Пацієнткам, які мають або мали естрогензалежні злоякісні пухлини, а також пацієнткам, які застосовують агоністи дофаміну, антагоністи дофаміну, естрогени та антиестрогени, слід проконсультуватися з лікарем перед застосуванням препаратів, у складі яких є прутняк звичайний (Vitex agnus-castus).
За наявності в анамнезі розладів гіпофіза перед застосуванням препарату необхідно проконсультуватися з лікарем, оскільки плоди прутняку звичайного впливають на гіпоталамо-гіпофізарну систему.
Застосування плодів прутняку звичайного може маскувати симптоми пролактинсекретуючих пухлин гіпофіза.
Якщо під час застосування препарату вираженість симптомів збільшується, необхідно проконсультуватися з лікарем.
Таблетки містять лактозу. Якщо у пацієнтки встановлена непереносимість деяких цукрів, їй слід проконсультуватися з лікарем, перш ніж приймати цей лікарський засіб.
Препарат не слід приймати хворим зі спадковою непереносимістю галактози, дефіцитом лактази або порушенням всмоктування глюкози-галактози.
Примітка для хворих на цукровий діабет. Оскільки разова доза препарату містить менше 0,01 хлібних одиниць, таблетки Циклодинон® можна застосовувати хворим на цукровий діабет.
Період вагітності або годування грудьми. У зв’язку з відсутністю відомостей щодо репродуктивної токсичності препарат не слід застосовувати в період вагітності.
У зв’язку з відсутністю даних стосовно потрапляння препарату або його метаболітів у грудне молоко, ризик для немовлят не може бути виключений. Дані досліджень свідчать про те, що прутняк звичайний (Vitex agnus-castus) може вплинути на лактацію. Тому препарат не слід застосовувати під час годування грудьми.
Вплив на швидкість реакцій при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. Якщо під час лікування препаратом спостерігається запаморочення, слід утриматися від керування транспортними засобами або роботи з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

не виключена взаємодія з агоністами дофаміну, антагоністами дофаміну, естрогенами та антиестрогенами через можливі дофамінергічний та естрогенний ефекти прутняку звичайного.

Передозування

у разі передозування лікування симптоматичне.

Умови зберігання

для захисту від світла в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °C у недоступному для дітей місці.