Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Протекон® (Protechon) (267957) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Протекон<sup>&reg;</sup> (Protechon)

Протекон інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Глюкозамін є субстратом побудови суглобного хряща та стимулює регенерацію хрящової тканини. Глюкозаміноглікани і протеоглікани є часткою складної матриці, з якої складається хрящ.
Глюкозамін входить до складу ендогенних глюкозаміногліканів хрящової тканини та стимулює продукування протеогліканів і збільшує поглинання сульфату суглобним хрящем. Таким чином, глюкозамін поповнює ендогенний дефіцит глюкозаміну. Бере участь у біосинтезі протеогліканів і гіалуронової кислоти, чим протидіє прогресуванню дегенеративних процесів у суглобах, хребті і навколишніх м’яких тканинах. Стимулює утворення хондроїтинсірчаної кислоти, нормалізує відкладення кальцію в кістковій тканині, сприяє відновленню функцій суглобів та зникненню больового синдрому.
Хондроїтин є високомолекулярним мукополісахаридом, що проявляє хондропротекторну, протизапальну та анальгезивну дію. Також стимулює регенерацію хрящової тканини та впливає на фосфорно-кальцієвий обмін у ній. Хондроїтин уповільнює резорбцію кісткової тканини і знижує втрати кальцію, уповільнює процеси дегенерації хрящової тканини. Перешкоджає стисненню сполучної тканини і «змащує» суглобні поверхні, нормалізує продукування суглобної рідини.
Фармакокінетика. При пероральному застосуванні глюкозамін швидко та повністю всмоктується у ШКТ, біодоступність становить 25–26%. Близько 90% глюкозаміну, що надійшов до організму пероральним шляхом, у вигляді солі глюкозаміну всмоктується з тонкої кишки і звідти через портальний кровообіг надходить до печінки. Метаболізується в печінці з утворенням сечовини, води та вуглекислого газу. Близько 30% прийнятої дози тривалий час персистує у сполучній тканині. Виділяється головним чином нирками та в зовсім незначній кількості — кишечником.
При пероральному застосуванні біодоступність хондроїтину становить 13–15%. Сmах досягається через 3–4 год, у синовіальній рідині — через 4–5 год (після одноразового застосування). Накопичується здебільшого у хрящовій тканині (Сmах у суглобовому хрящі досягається через 48 год); синовіальна оболонка не є перешкодою для його проникнення в порожнину суглоба. Виділяється нирками протягом 24 год.

Показання Протекон

дегенеративно-дистофічні захворювання суглобів і хребта; первинний та вторинний остеоартроз, остеохондроз, плечолопатковий періартрит; переломи (для прискорення утворення кісткової мозолі).

Застосування Протекон

препарат застосовувати у дорослих протягом перших 3 тиж у дозі 1 таблетка 3 рази на добу, у подальшому — 1 таблетка 2 рази на добу. Тривалість лікування становить 2–3 міс. Курс слід повторювати 2–3 рази на рік.
Діти. Безпека та ефективність застосування не встановлені, тому препарат не слід застосовувати у дітей.

Протипоказання

підвищена чутливість до діючих речовин або до інших компонентів препарату; схильність до кровотеч; тромбофлебіт; цукровий діабет; недостатність функції нирок/печінки у стадії декомпенсації.
Не застосовувати у пацієнтів з підвищеною чутливістю (алергією) до морепродуктів.

Побічна дія

з боку нервової системи: запаморочення, сонливість, головний біль, безсоння, відчуття втомлюваності, слабкість, розлади зору.
З боку серцево-судинної системи: екстрасистоли (за даними літератури).
З боку травного тракту: біль в епігастральній ділянці помірної чи середньої тяжкості, метеоризм, діарея, запор, нудота, блювання, диспепсія.
З боку імунної системи, шкіри та підшкірної клітковини: реакції гіперчутливості, у тому числі висипання, свербіж, еритема, кропив’янка, ангіоневротичний набряк; дерматит, екзема, випадіння волосся.
Інші: набряки.
Усі прояви помірні та минають після відміни препарату.

Особливості застосування

при застосуванні не слід перевищувати рекомендованих доз.
За необхідності препарат можна застосовувати у складі комбінованої терапії з ГКС та НПЗП.
Пацієнтам з цукровим діабетом доцільно частіше контролювати рівень глюкози в крові, особливо на початку лікування. Препарат застосовувати з обережністю у хворих на БА, оскільки можливе погіршення симптомів захворювання. Слід здійснювати моніторинг стану таких пацієнтів та попередити їх про можливість ускладнень.
1 таблетка містить 3,978 ммоль (91,47 мг натрію). Це повинні взяти до уваги пацієнти, які дотримуються дієти з контрольованим вживанням натрію (з низьким вмістом натрію/солі).
Наявність у складі олії рицинової (касторової) може спричинити розлад шлунка та діарею.
До складу допоміжних речовин входить барвник тартразин (Е102), який може спричиняти гіперчутливість та алергічні реакції.
Препарат застосовувати з обережністю у хворих з порушеннями функції печінки та/або нирок.
Застосування у період вагітності чи годування грудьми. Безпека та ефективність застосування не встановлені, тому препарат не слід застосовувати в період вагітності чи годування грудьми. За необхідності застосування препарату слід припинити годування грудьми.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. Досліджень щодо впливу препарату на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами не проводилося. У разі появи під час застосування препарату сонливості, втомлюваності, запаморочення та/чи порушень зору слід утриматися від керування транспортними засобами або роботи з іншими механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

при одночасному застосуванні препарату з іншими лікарськими засобами можливі такі взаємодії:
з непрямими антикоагулянтами, антиагрегантами, фібринолітиками — можливе посилення дії останніх; при одночасному застосуванні слід контролювати показники згортання крові;
з НПЗП, ГКС — зниження потреби в них, а також у знеболювальних засобах.
з препаратами групи тетрациклінів — збільшення абсорбції останніх;
з пеніцилінами, хлорамфеніколом — зменшення абсорбції останніх.
Ефективність лікування препаратом підвищується при збагаченні дієти вітамінами А, С та солями марганцю, магнію, міді, цинку і селену.

Передозування

випадки передозування не описані. Можливе посилення проявів побічних реакцій. У разі появи симптомів передозування рекомендується симптоматична терапія.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці за температури не вище 25 °С у недоступному для дітей місці.