Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

ЦИТОСЕЙВ (359910) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
ЦИТОСЕЙВ

Аналоги ЦИТОСЕЙВ

Тіотриазолін® розчин  для ін'єкцій, 25 мг/мл, ампула, 4 мл, № 10; Корпорація Артеріум
Мексикор® розчин  для ін'єкцій, 50 мг/мл, ампула, 2 мл, № 10; Компания фармаркетинга "ZDRAVO"
Антарес® розчин  для ін'єкцій, 50 мг/мл, ампула, 4 мл, контурна чарункова упаковка, пачка, контурн. чарунк. yп., пачка, № 10; Корпорація Артеріум
Сульфокамфокаїн-Дарниця розчин  для ін'єкцій, 100 мг/мл, ампула, 2 мл, № 10; Дарниця ФФ
Тіотриазолін® розчин  для ін'єкцій, 25 мг/мл, ампула, 2 мл, № 10; Корпорація Артеріум
Метамакс розчин  для ін'єкцій, 100 мг/мл, ампула, 5 мл, контурна чарункова упаковка, пачка, контурн. чарунк. yп., пачка, № 10; Дарниця ФФ
Цитоцерт розчин  для ін'єкцій, 100 мг/мл, ампула, 5 мл, № 10; Доміфарм
Вазопро® розчин  для ін'єкцій, 100 мг/мл, ампула, 5 мл, № 10; Фармак
Т-Тріомакс розчин  для ін'єкцій, 25 мг/мл, ампула, 4 мл, контурна чарункова упаковка, контурн. чарунк. уп., № 10; Дарниця ФФ
Рипронат розчин  для ін'єкцій, 100 мг/мл, ампула, 5 мл, № 10; Уорлд Медицин
Т-Тріомакс розчин  для ін'єкцій, 25 мг/мл, ампула, 2 мл, контурна чарункова упаковка, контурн. чарунк. уп., № 10; Дарниця ФФ
Мельдоній розчин  для ін'єкцій, 100 мг/мл, ампула, 5 мл, № 10; Юрія-Фарм
Цитохром-С розчин  для ін'єкцій, 0,25 %, ампула, 4 мл, № 10; БІОЛІК ФАРМА
Триазофам розчин  для ін'єкцій, 50 мг/мл, ампула, 4 мл, № 10; ООО "Фармасел"
Триазофам розчин  для ін'єкцій, 25 мг/мл, ампула, 2 мл, № 10; ООО "Фармасел"
Триазофам розчин  для ін'єкцій, 25 мг/мл, ампула, 4 мл, № 10; ООО "Фармасел"
Вазонат® розчин  для ін'єкцій, 100 мг/мл, ампула, 5 мл, № 10; Олайнфарм
Мілдралекс-Здоров'я розчин  для ін'єкцій, 100 мг/мл, ампула, 5 мл, у коробці, у коробці, № 10; Здоров'я ФК
Тіо-Нормік розчин  для ін'єкцій, 25 мг/мл, ампула, 4 мл, № 10; Здоров'я ФК
Тіо-Нормік розчин  для ін'єкцій, 25 мг/мл, ампула, 2 мл, № 10; Здоров'я ФК
Форма випуску
Розчин для ін'єкцій
Дозування
100 мг/мл
Кількість штук в упаковці
5 шт.
Виробник
Мікрохім
Сертифікат
UA/18016/01/01 від 26.05.2020
Міжнародна назва

ЦИТОСЕЙВ інструкція із застосування

Склад

діюча речовина: meldonium;

1 ампула 5 мл містить 3-(2,2,2-триметилгідразиній) пропіонату дигідрату 0,5 г;

допоміжна речовина: вода для ін'єкцій.

Лікарська форма

Розчин для ін'єкцій.

Основні фізико-хімічні властивості: прозора безбарвна рідина.

Фармакотерапевтична група

Інші кардіологічні препарати. Мельдоній. Код АТХ С01Е В22.

Діти

Немає даних про безпеку та ефективність застосування мельдонію дітям віком до 18 років, тому застосування препарату такій категорії пацієнтів протипоказане.

Відсутні дані про безпеку та ефективність застосування мельдонію дітям віком до 18 років, тому застосування мельдонію цій категорії пацієнтів протипоказане.

Показання

У комплексній терапії наступних захворювань:

  • захворювання серця та судинної системи: стабільна стенокардія навантаження, хронічна серцева недостатність (NYHA I–IIІ функціональний клас), кардіоміопатія, функціональні порушення діяльності серця та судинної системи;
  • гострі та хронічні ішемічні порушення мозкового кровообігу;
  • знижена працездатність, фізичне та психоемоційне перенапруження;
  • у період одужання після цереброваскулярних порушень, травм голови та енцефаліту.

Протипоказання

Підвищена чутливість до компонентів препарату, підвищення внутрішньочерепного тиску (при порушенні венозного відтоку, внутрішньочерепних пухлинах), тяжка печінкова та/або ниркова недостатність (немає достатніх даних про безпеку застосування).

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Мельдоній можна застосовувати разом із нітратами пролонгованої дії та іншими антиангінальними засобами (стабільна стенокардія навантаження), серцевими глікозидами та діуретичними препаратами (серцева недостатність). Також його можна комбінувати з антикоагулянтами, антиагрегантами, антиаритмічними засобами та іншими препаратами, що покращують мікроциркуляцію.

Мельдоній може посилювати дію препаратів, які містять гліцерил тринітрат, ніфедипін, β-адреноблокатори та інші гіпотензивні засоби і периферичні вазодилататори.

У результаті одночасного застосування препаратів заліза і мельдонію у пацієнтів з анемією, спричиненою дефіцитом заліза, покращувався склад жирних кислот в еритроцитах.

При застосуванні мельдонію у комбінації з оротовою кислотою для усунення пошкоджень, спричинених ішемією/реперфузією, спостерігається додатковий фармакологічний ефект.

Мельдоній допомагає усунути патологічні зміни серця, спричинені азидотимідином (АЗТ), та опосередковано впливає на реакції окисного стресу, спричинені АЗТ, які призводять до дисфункції метохондрій. Застосування мельдонію у комбінації з азидотимідином або іншими препаратами для лікування СНІДу має позитивний вплив при лікуванні СНІДу.

У тесті втрати рефлексу рівноваги, спричиненої етанолом, мельдоній зменшував тривалість сну. Під час судом, спричинених пентилентетразолом, встановлено виражену протисудомну дію мельдонію. Зі свого боку, при застосуванні перед терапією мельдонієм α2-адреноблокатора йохімбіну у дозі 2 мг/кг та інгібітора синтази оксиду азоту (СОА) N-(G)-нітро-L-аргініну у дозі 10 мг/кг, повністю блокується протисудомна дія мельдонію.

Передозування мельдонію може посилити кардіотоксичність, спричинену циклофосфамідом.

Дефіцит карнітину, який утворюється при застосуванні мельдонію, може посилити кардіотоксичність, спричинену іфосфамідом.

Мельдоній чинить захисну дію у випадку кардіотоксичності, спричиненої індинавіром, та нейротоксичну дію, спричинену ефавірензом.

Не застосовувати разом з іншими препаратами, що містять мельдоній, оскільки може збільшитися ризик виникнення побічних реакцій.

Особливості застосування

Пацієнтам із легкими порушеннями або з порушеннями функції печінки середньої тяжкості та/або нирок в анамнезі при застосуванні препарату необхідно дотримуватися обережності (слід проводити контроль функції печінки та/або нирок). Багаторічний досвід лікування гострого інфаркту міокарда та нестабільної стенокардії в кардіологічних відділеннях показує, що мельдоній не є препаратом першого ряду при гострому коронарному синдромі.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Вагітність

Для оцінки впливу мельдонію на вагітність, розвиток ембріона/плода, пологи та післяпологовий розвиток досліджень на тваринах недостатньо. Потенційний ризик для людей невідомий, тому мельдоній у період вагітності протипоказаний.

Період годування груддю

Доступні дані на тваринах свідчать про проникнення мельдонію у молоко матері. Невідомо, чи проникає мельдоній у грудне молоко людини. Не можна виключити ризик для новонароджених/немовлят, тому у період годування груддю мельдоній протипоказаний.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами

Досліджень для оцінки впливу на здатність керувати транспортом та обслуговувати механізми не проводили.

Спосіб застосування та дози

Внутрішньовенно. Застосування препарату не передбачає спеціального приготування перед введенням. У зв’язку з можливим збуджувальним ефектом препарат рекомендується застосовувати у першій половині дня.

Дорослі.

Доза становить 500–1000 мг (5–10 мл) на добу, дозу вводити за один раз або розподіляти її на 2 дози. Тривалість лікування зазвичай становить 10–14 днів, після чого лікування продовжувати пероральною лікарською формою.

Тривалість курсу лікування становить 4–6 тижнів. Курс лікування можна повторити 2–3 рази на рік.

Пацієнти літнього віку.

Пацієнтам літнього віку із порушеннями функції печінки та/або нирок може знадобитися зменшення дози мельдонію.

Пацієнти із порушеннями функції нирок.

Оскільки препарат виводиться нирками, пацієнтам із порушеннями функції нирок від легкого до середнього ступеня тяжкості слід застосовувати меншу дозу мельдонію.

Пацієнти із порушеннями функції печінки.

Пацієнтам із порушеннями функції печінки від легкого до середнього ступеня тяжкості слід застосовувати меншу дозу мельдонію.

Передозування

Не повідомляли про випадки передозування мельдонію. Препарат малотоксичний та не спричиняє загрозливих побічних ефектів.

При зниженому артеріальному тиску можливі головний біль, запаморочення, тахікардія, загальна слабкість. Лікування симптоматичне.

У разі тяжкого передозування необхідно контролювати функції печінки та нирок.

Гемодіаліз не має суттєвого значення при передозуванні мельдонію у зв’язку з вираженим зв’язуванням з білками крові.

Побічні реакції

Побічні ефекти класифіковано відповідно за системами органів та частотою виникнення MedDRA: часто (≥ 1/100, < 1/10), рідко (≥ 1/10000, < 1/1000).

Побічні ефекти, які спостерігалися у клінічних дослідженнях та у постмаркетинговому періоді

З боку імунної системи: часто — алергічні реакції; рідко — підвищена чутливість, включаючи алергічний дерматит, кропив'янку, ангіоневротичний набряк, анафілактичні реакції до шоку.

З боку психіки: рідко — збудження, почуття страху, нав’язливі думки, порушення сну.

З боку нервової системи: часто — головний біль; рідко — парестезія, тремор, гіпестезія, шум у вухах, вертиго, запаморочення, порушення ходи, переднепритомний стан, непритомність.

З боку серця: рідко — зміна ритму серця, відчуття серцебиття, тахікардія/синусова тахікардія, фібриляція передсердь, аритмія, відчуття дискомфорту у грудях/біль у грудях.

З боку судин: рідко — підвищення/зниження артеріального тиску, гіпертензивний криз, гіперемія, блідість.

З боку респіраторної системи, органів грудної клітки та середостіння: часто — інфекції дихальних шляхів; рідко — запалення у горлі, кашель, диспное, апное.

З боку шлунково-кишкового тракту: часто — диспепсія; рідко — дисгевзія (металевий присмак у роті), втрата апетиту, нудота, блювання, метеоризм, діарея, біль у животі, сухість у роті або гіперсалівація.

З боку шкіри та підшкірної тканини: рідко — висипання, загальні/макульозні/папульозні висипання, свербіж.

З боку скелетно-м’язової системи та сполучної тканини: рідко — біль у спині, м’язова слабкість, м’язові спазми.

З боку нирок та сечовидільної системи: рідко — поллакіурія.

Загальні порушення та реакції у місці введення: загальна слабкість, озноб, астенія, набряк, набряк обличчя, набряк ніг, відчуття жару, відчуття холоду, холодний піт, реакції в місці введення, включаючи біль у місці введення.

Дослідження: часто — дисліпідемія, підвищення рівня С-реактивного білка; рідко — відхилення в електрокардіограмі (ЕКГ), прискорення роботи серця, еозинофілія.

Термін придатності

5 років.

Умови зберігання

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 30 °С.

Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 5 мл в ампулах, по 10 ампул (5×2) у пачці з картону або по 10 ампул (10×1) у пачці з картону.

Категорія відпуску

За рецептом.

Виробник

Приватне акціонерне товариство «Лекхім-Харків» (відповідальний за виробництво та контроль/випробування серії, не включаючи випуск серії).

ТОВ НВФ «МІКРОХІМ» (відповідальний за випуск серії, не включаючи контроль/випробування серії).

Заявник

ТОВ НВФ «МІКРОХІМ».

Місцезнаходження заявника

Україна, 93000, Луганська обл., м. Рубіжне, вул. Леніна, буд. 33.

Повідомити про небажане явище при застосуванні лікарського засобу Ви можете за телефоном: +38 (050) 309–83–54 (цілодобово).