Всі аптеки України
Київ (адресу не вказано)
Активні речовини — “ÔòДРОКОРТИЗОН (HYDROCORTISONUM)

ГІДРОКОРТИЗОН (HYDROCORTISONUM) Діюча речовина

Сортування:
Гідрокортизону ацетат суспензія для ін'єкцій, 2,5 %, ампула, 2 мл, № 10; Фармак
Гідрокортизон мазь, 1 %, туба, 10 г, № 1; СТАДА-УКРАЇНА
Локоїд® мазь, 1 мг/г, туба, 30 г, № 1; Чеплафарм Арцнайміттель
Гідрокортизон мазь очна, 0,5 %, туба алюмінієва, 3 г, № 1; Гледекс
Локоїд® крем, 1 мг/г, туба, 30 г, № 1; Чеплафарм Арцнайміттель
Гідрокортизоновий крем крем, 1 мг/г, туба, 30 г, № 1; КОРПОРАЦІЯ ЗДОРОВ'Я
Гідрокортизон мазь очна, 5 мг/г, туба, 3 г, № 1; Єльфа
Гідрокортизон-Пос® мазь очна, 10 мг/г, туба, 2.5 г, № 1; Урсафарм
Гідрокортизон мазь, 1 %, туба, 10 г, № 1; Гледекс
Гідрокортизон 10 мг Мібе® таблетки, 10 мг, блістер, № 60; Мібе Україна
Гідрокортизон-Пос® мазь очна, 25 мг/г, туба, 2.5 г, № 1; Урсафарм
Локоїд ліпокрем крем, 1 мг/г, туба, 30 г, № 1; Чеплафарм Арцнайміттель
Солу-Кортеф порошок для розчину для ін'єкцій, 100 мг, флакон, № 1; Пфайзер Інк.
Гідрокортизону ацетат суспензія для ін'єкцій, 25 мг/мл, ампули у блістері, 2 мл, пачка, пачка, № 10; БІОЛІК ФАРМА
Локоїд Крело емульсія нашкірна, 1 мг/г, флакон, 30 г, № 1; Чеплафарм Арцнайміттель
Кортидерм крем, 1 мг/г, туба, 15 г, № 1; КОРПОРАЦІЯ ЗДОРОВ'Я
Гідрокортизон Ромфарм порошок для розчину для ін'єкцій або інфузій, 100 мг, флакон, № 1; Rompharm Company Georgia LLC
Солу-Кортеф порошок та розчинник для розчину для ін'єкцій, 100 мг/2 мл, флакон act-o-vial, № 1; Пфайзер Інк.
Mm = 362,47 Да. Точка плавлення — 220 °С; log P (октанол-вода) = 1,61; розчинність в воді - 320 мг/л при температурі 25 °С. Білий або майже білий порошок без запаху, дуже слаборозчинний в воді. Гідрокортизон в формі ацетату і ципіонату (отримують синтетично) - нерозчинні у воді і слаборозчинні в спирті і хлороформі. На відміну від них гідрокортизон фосфат натрію, гідрокортизон сукцинат натрію легкорозчинні у воді, гігроскопічні.
ГІДРОКОРТИЗОН (HYDROCORTISONUM)
CAS №: 50-23-7 C21H30O5
USPDDN, HSDB, RTECS, MESH: прегн-4-єн-3,20-дион, 11,17,21-тригідрокси-, (11β)-.
USPDDN, MESH: (11β)-11,17,21-тригідроксипрегн-4-єн-3,20-дион.

має протишокову, антитоксичну, імуносупресивну, антиексудативну, протисвербіжну, протизапальну, десенсибілізуючу, антиалергічну дію; гальмує р-цію гіперчутливості, проліферативні та ексудативні процеси у вогнищі запалення; дія опосередкована ч/з специфічні в/клітинні рецептори; протизапальна дія полягає у гальмуванні всіх фаз запалення: стабілізації клітинних і субклітинних мембран, зменшенні вивільнення протеолітичних ферментів із лізосом, гальмуванні утворення супероксидного аніону та інших вільних радикалів; гальмує вивільнення медіаторів запалення, у т.ч. інтерлейкіну-1 (ІЛ-1), гістаміну, серотоніну, брадикініну тощо, зменшує вивільнення арахідонової к-ти із фосфоліпідів і синтез простагландинів, лейкотрієнів, тромбоксану; зменшує запальні клітинні інфільтрати, знижує міграцію лейкоцитів і лімфоцитів у вогнище запалення; гальмує сполучнотканинні р-ції в ході запального процесу і знижує інтенсивність утворення рубцевої тканини; зменшує кількість опасистих клітин, які виробляють гіалуронову к-ту, пригнічує активність гіалуронідази і сприяє зменшенню проникності капілярів; гальмує продукцію колагенази та активує синтез інгібіторів протеаз; знижує синтез і посилює катаболізм білків у м’язовій тканині; стимулюючи стероїдні рецептори, індукує утворення особливого класу білків - ліпокортинів, яким притаманна протинабрякова дія; має контрінсулярну дію, підвищуючи рівень глікогену у печінці, викликаючи розвиток гіперглікемії; затримує натрій і воду в організмі, збільшуючи при цьому ОЦК та підвищуючи АТ (протишокова дія); стимулює виведення калію, зменшує абсорбцію кальцію з травного тракту, зменшує мінералізацію кісткової тканини; знижує кількість Т- лімфоцитів у крові, зменшуючи тим самим вплив Т-хелперів на В-лімфоцити, гальмує утворення імунних комплексів, зменшуючи прояви АР.

ендокринні порушення - первинна або вторинна недостатність кори надниркових залоз; г. недостатність кори надниркових залоз; у передопераційному періоді, у разі тяжкої травми або захворювання, пацієнтам з недостатністю кори надниркових залоз або у разі сумнівів щодо резервних функцій кори надниркових залоз; шок, нечутливий до традиційної терапії, коли є або підозрюється недостатність кори надниркових залоз; уроджена гіперплазія надниркових залоз; негнійний тиреоїдит; гіперкальціємія пов’язана зі злоякісним новоутворенням; ревматичні захворювання - як допоміжна терапія для короткочасного застосування (г. і підгострий бурсит, г. подагричний артрит, г. неспецифічний тендосиновіт; анкілозуючий спондиліт, епікондиліт, посттравматичний остеоартроз, псоріатичний артрит, РА, у тому числі ювенільний РА, синовіт при остеоартриті); колагенози - г. ревмокардит, системний дерматоміозит (поліміозит), системний червоний вовчак; дерматологічні захворювання - бульозний герпетиформний дерматит, ексфоліативний дерматит, фунгоїдний мікоз, пухирчатка, тяжкі форми мультиформної еритеми (с-м Стівенса- Джонсона), псоріазу, себорейного дерматиту; алергічні стани, г. неінфекційний набряк гортані (препарат першого ряду - епінефрин), атопічний дерматит, БА, контактний дерматит, реакції гіперчутливості до ЛЗ, сезонний або постійний алергічний риніт, сироваткова хвороба, трансфузійні реакції типу кропив’янки; тяжкі г. і хр. алергічні та запальні процеси з ураженням очей (алергічний кон’юнктивіт; алергічна крайова виразка рогівки, запалення переднього сегмента, хоріоретиніт, дифузійний задній увеїт і хоріоїдит; очна форма оперізуючого герпесу,ірит, іридоцикліт, кератит, неврит зорового нерва, симпатична офтальмія); ШКТ - як системне лікування при виразковому коліті та регіонарному ентериті; респіраторні захворювання - аспіраційний пневмоніт, бериліоз, блискавична або дисемінована форма туберкульозу легенів при одночасному призначенні відповідної протитуберкульозної хіміотерапії, с-м Леффлера, який не піддається іншим видам лікування, саркоїдоз; гематологічні захворювання - набута (аутоімунна) гемолітична анемія, вроджена (еритроїдна) гіпопластична анемія, еритробластопенія (еритроцитарна анемія), ідіопатична тромбоцитопенічна пурпура дорослих, вторинна тромбоцитопенія дорослих; як паліативна терапія при г. лейкозах у дітей, лейкозах і лімфомах у дорослих; набряковий стан; невідкладні стани: при шоці, який розвився внаслідок недостатності надниркових залоз, або шоці, резистентному до стандартної терапії у разі можливої недостатності надниркових залоз; при г. алергічних проявах, які не проходять після застосування адреналіну (астматичний статус, анафілактичні реакції, укуси комах); трихінельоз з ураженням нервової системи або міокарда; туберкульозний менінгіт із субарахноїдальною блокадою або загрозою блокади у поєднанні з відповідною протитуберкульозною хіміотерапією; плечолопатковий періартрит, бурсит, епікондиліт, тендовагініт.

порошок д/ін’єк. вводять в/в болюсно, в/в крап., в/м; для первинної невідкладної допомоги лікування розпочинається з в/в введення протягом 30 сек. (100 мг) і до 10 хв. (500 мг і більше); високі дози застосовувати лише до стабілізації стану хворого, але не більше 48-72 год.; початкова доза для дорослих 100-500 мг або більше, залежно від тяжкості стану хворого; доза призначається повторно через кожні 2-4-6 год., залежно від відповідної реакції організму хворого і клінічної картини захворювання; дітям, у т.ч. немовлятам, дозу лікарського засобу можна зменшити, однак при визначенні дози слід має керуватися більшою мірою тяжкістю стану і відповіддю пацієнта на лікування, а не його віком або масою тіла; добова доза повинна становити не менш ніж 25 мг; сусп.: дорослим та дітям віком від 14 років: разова доза залежно від розміру суглоба і від тяжкості захворювання - 5-50 мг гідрокортизону внутрішньосуглобово та періартикулярно; дітям: разова доза гідрокортизону залежно від розміру суглоба і від тяжкості захворювання - 5-30 мг внутрішньосуглобово та періартикулярно.

підвищена чутливість до діючої речовини або до будь-якої з допоміжних речовин; системні грибкові інфекції; очний простий герпес; пацієнтам, які отримують кортикостероїди в імуносупресивних дозах, протипоказане застосування живих або атенуйованих вакцин; в/м кортикостероїдні препарати протипоказані при ідіопатичній тромбоцитопенічній пурпурі; протипоказано для інтратекального введення.

маскування інфекцій, активація латентних інфекцій, у тому числі повторна активація туберкульозу, опортуністичні інфекції, спричинені будь-якими патогенами, будь-якої локалізації від легких до летальних, реакції гіперчутливості, у тому числі анафілаксія і анафілактоїдні реакції (наприклад бронхоспазм, ангіоневротичний набряк, кропивниця кропив’янка, оманні шкірні реакції); застійна СН у сприйнятливих пацієнтів, артеріальна гіпертензія, брадикардія, зупинка серця, порушення ритму серця, розширення границь серця, судинний колапс, жирова емболія, гіпертрофічна кардіоміопатія, розрив міокарда після нещодавно перенесеного ІМ, набряк легенів, непритомність, тахікардія, тромбоемболії, тромбофлебіт, васкуліт; акне, алергічний дерматит, реакції у місці введення, включаючи печіння або поколювання, інфекції у місці ін’єкції, шкірна та підшкірна атрофія, сухість та лущення шкіри, синці, набряк, еритема, гіперпігментація, гіпопігментація, підвищена пітливість, висипання, стерильний абсцес, стрії, пригнічення реакції на шкірні проби, стоншення волосся на голові; підвищення внутрішньочерепного тиску, доброякісна внутрішньочерепна гіпертензія, судомні напади, запаморочення; задні субкапсулярні катаракти, підвищення внутрішньоочного тиску, екзофтальм, глаукома, задня субкапсулярна катаракта, рідкісні випадки сліпоти, асоційовані із ін’єкціями у періокулярну зону; розвиток пептичної виразки з можливою перфорацією і кровотечею, шлункова кровотеча, панкреатит, езофагіт, перфорація кишечнику, здуття живота, дисфункція кишечнику/сечового міхура, гепатомегалія, підвищення апетиту, нудота; затримка натрію, затримка рідини, втрата калію, гіпокаліємічний алкалоз, збільшення екскреції кальцію; затримка загоєння ран, петехія і екхімоз, тонка слабка шкіра; у пацієнтів, які отримують кортикостероїдну терапію, повідомлялося про розвиток саркоми Капоші; кортикостероїдна міопатія, артропатія, втрата м’язової маси, м’язова слабкість, остеопороз, патологічні переломи, компресійні переломи хребта, асептичний некроз, розрив сухожилля, зокрема ахіллового сухожилля; нерегулярний менструальний цикл, розвиток кушингоїдного стану, глюкозурія, гірсутизм, гіпертрихоз, пригнічення системи гіпофіз - надниркові залози, зниження толерантності до вуглеводів, маніфестація латентного ЦД, збільшення потреби в інсуліні або пероральних протидіабетичних засобах при ЦД, затримка росту у дітей; негативний азотистий баланс внаслідок катаболізму білків; ейфорія, безсоння, зміни настрою, зміни особистості, депресія, головний біль, неврити, невропатії, парестезії, розлади психіки; загострення існуючої емоційної нестабільності або тенденцій до розвитку психозу; арахноїдит, менінгіт, парапарез/параплегія, сенсорні розлади з’являлися після інтратекального застосування; аномальні жирові відкладення, зниження резистентності до інфекцій, гикавка, підвищення або зниження рухливості та кількості сперматозоїдів, нездужання, збільшення маси тіла.