Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Снуп® 0,1% (Snup® 0,1%) (338696) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
  • Діагнози
Снуп<sup>&reg;</sup> 0,1% (Snup<sup>&reg;</sup> 0,1%)
Форма випуску
Спрей назальний
Дозування
0,1 %
Об'єм
15 мл
Виробник
Стада
Міжнародна назва

Снуп 0,1% інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Ксилометазоліну гідрохлорид, похідна імідазолу, є симпатоміметичною діючою речовиною з альфа-адренергічною дією. Препарат чинить судинозвужувальну дію, зменшуючи таким чином набряк слизової оболонки. Початок дії спостерігається зазвичай через 5–10 хв; препарат полегшує носове дихання, зменшуючи набряк слизової оболонки та покращуючи виведення секрету.
Фармакокінетика. Ефект ксилометазоліну гідрохлориду настає через декілька хвилин та зберігається протягом декількох годин (e середньому 6–8 год).
При назальному застосуванні абсорбованої кількості р-ну інколи може виявитися достатньо для спричинення системних ефектів, тобто проявів з боку ЦНС та серцево-судинної системи.
Немає даних фармакокінетичних випробувань на людях.

Показання Снуп 0,1%

симптоматичне лікування закладеності носа при застуді, сінній лихоманці, при інших алергічних ринітах, синуситах.
Для полегшення відтоку секрету при захворюваннях придаткових пазух носа.
Допоміжна терапія у випадках середнього отиту (для усунення набряку слизової оболонки).
Для полегшення проведення риноскопії.

Застосування Снуп 0,1%

застосовувати у дорослих та дітей віком від 12 років по 1 вприскуванню у кожен носовий хід до 3 разів на добу. Застосовувати не більше 3 разів у кожен носовий хід на добу. Тривалість лікування залежить від перебігу захворювання і не повинна перевищувати 10 діб поспіль.
Застосовувати спрей необхідно наступним чином:
– ретельно очистити ніс перед застосуванням препарату;
– тримати флакон слід вертикально, підтримуючи дно великим пальцем та розташовуючи наконечник між двома пальцями;
– злегка нахилити флакон та вставити наконечник у носовий хід;
– здійснити вприскування та одночасно зробити легкий вдих через ніс;
– після застосування, перед тим як закрити наконечник ковпачком, очистити та висушити наконечник;
– з метою запобігання інфікуванню кожен флакон з препаратом може використовувати лише одна особа.
Останнє застосування рекомендується здійснювати безпосередньо перед сном.
Діти. Не слід застосовувати у дітей віком до 12 років. Препарат не слід застосовувати у дітей довше 10 днів поспіль.

Протипоказання

Снуп, спрей назальний, не слід застосовувати у таких випадках: гіперчутливість до ксилометазоліну або будь-якого іншого компонента препарату, гострі коронарні захворювання, коронарна астма, гіпертиреоз, закритокутова глаукома, трансфеноїдальна гіпофізектомія та хірургічні втручання з оголюванням мозкової оболонки в анамнезі, сухий риніт (rhinitis sicca) або атрофічний риніт. Одночасне лікування інгібіторами МАО та протягом 2 тиж після припинення їх застосування.

Побічна дія

з боку імунної системи: рідко (<1/10 000) — реакція гіперчутливості, включаючи ангіоневротичний набряк, висип, свербіж.
З боку нервової системи: часто (≥1/100, <1/10) — головний біль.
З боку органа зору: рідко (<1/10 000) — тимчасове порушення зору.
З боку серцево-судинної системи: рідко (<1/10 000) — нерегулярне або прискорене серцебиття.
З боку органів дихання, грудної клітки та середостіння: часто (≥1/100, <1/10) — сухість або дискомфорт з боку слизової оболонки носа.
З боку ШКТ: часто (≥1/100, <1/10) — нудота.
Загальні розлади та реакції у місці введення: часто (≥1/100, <1/10) — відчуття печіння у місці нанесення.

Особливості застосування

не застосовувати у дітей віком до 12 років.
Препарат не слід застосовувати довше 10 днів поспіль. Надто тривале або надмірне застосування може призвести до поновлення закладеності носа та/або атрофії слизової оболонки носа.
Препарат, як і інші симпатоміметики, слід з обережністю призначати пацієнтам, які мають сильні реакції на адренергічні засоби, що проявляються у вигляді безсоння, запаморочення, тремтіння, серцевої аритмії або підвищення АТ.
Не слід перевищувати рекомендовану дозу препарату, особливо при лікуванні дітей та осіб літнього віку.
Слід з обережністю призначати препарат пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, АГ, хворим на цукровий діабет, із гіперфункцією щитовидної залози, феохромоцитомою, гіпертрофією передміхурової залози, а також не призначати пацієнтам, які отримували одночасне лікування інгібіторами МАО та протягом 2 тиж після припинення їх застосування.
Препарат містить бензалконію хлорид, що може спричиняти подразнення слизової оболонки носа.
Застосування в період вагітності та годування груддю. Препарат не можна застосовувати у період вагітності через потенційний судинозвужувальний вплив.
Докази будь-якого небажаного впливу на немовля відсутні. Невідомо, чи екскретується ксилометазолін у грудне молоко, тому необхідна обережність, а препарат у період годування груддю слід застосовувати тільки за призначенням лікаря.
Фертильність. Належні дані стосовно впливу препарату Снуп, спрей назальний, на фертильність відсутні. Оскільки системна експозиція ксилометазоліну гідрохлориду дуже низька, імовірність впливу на фертильність вкрай низька.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Зазвичай препарат не чинить або чинить незначний вплив на здатність керувати транспортними засобами чи працювати з механізмами.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

інгібітори МАО: ксилометазолін може потенціювати дію інгібіторів МАО та індукувати гіпертензивний криз. Не застосовувати ксилометазолін у пацієнтів, які приймають або приймали інгібітори МАО протягом останніх 2 тиж.
Три- та тетрациклічні антидепресанти: при одночасному застосуванні три- або тетрациклічних антидепресантів та симпатоміметичних препаратів можливе посилення симпатоміметичного ефекту ксилометазоліну, тому одночасне застосування таких засобів не рекомендується.
При застосуванні разом із блокаторами β-адренорецепторів може спричиняти бронхіальний спазм або зниження АТ.

Передозування

надмірне місцеве застосування ксилометазоліну гідрохлориду або його випадкове потрапляння внутрішньо може призвести до виникнення вираженого запаморочення, підвищеного потовиділення, значного зниження температури тіла, головного болю, брадикардії, АГ, пригнічення дихання, коми та судом. Підвищений АТ може змінитися на знижений. Діти молодшого віку більш чутливі до токсичності, ніж дорослі.
Усім пацієнтам з підозрою на передозування слід призначити відповідні підтримувальні заходи, а також, у разі необхідності, невідкладне симптоматичне лікування під медичним наглядом. Медична допомога повинна включати спостереження за станом пацієнта протягом кількох годин. У разі тяжкого передозування, що супроводжується зупинкою серця, реанімаційні заходи повинні тривати не менше 1 год.

Умови зберігання

не потребує особливих умов зберігання.