Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

МАЙКЛАВ 625 (MYCLAV 625) (328528) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
МАЙКЛАВ 625 (MYCLAV 625)
Відсутній у продажу Підібрати аналоги

Аналоги МАЙКЛАВ 625 (MYCLAV 625)

Амоксил-К 1000 таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 875 мг + 125 мг, блістер, № 14; Корпорація Артеріум
Амоксил-К 625 таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 500 мг + 125 мг, блістер, № 14; Корпорація Артеріум
Аугментин™ (BD) таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 875 мг + 125 мг, блістер, № 14; ГлаксоСмітКляйн
Амоксиклав® 2x таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 875 мг + 125 мг, блістер, № 14; Sandoz
Амоксиклав® 2x таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 500 мг + 125 мг, блістер, № 14; Sandoz
Медоклав таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 875 мг + 125 мг, № 14; Medochemie Ltd., Cyprus, Europe
Абиклав® таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 875 мг + 125 мг, блістер у пачці, № 10; Абрил Формулейшнз
Медоклав таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 500 мг + 125 мг, № 16; Medochemie Ltd., Cyprus, Europe
Бактоклав таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 500 мг + 125 мг, стрип, № 10; Мікро Лабс
Абиклав® таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 500 мг + 125 мг, блістер у пачці, № 20; Абрил Формулейшнз
Амоксикомб таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 500 мг + 125 мг, блістер, № 15; Aringa
Амоксикомб таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 875 мг + 125 мг, блістер, № 15; Aringa
Амоксил-К 625 таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 500 мг + 125 мг, блістер, № 21; Корпорація Артеріум
Бетаклав® таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 875 мг + 125 мг, стрип, № 14; КРКА
Бетаклав® таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 500 мг + 125 мг, стрип, № 14; КРКА
Коакт таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 500 мг + 125 мг, блістер, № 15; Ауробіндо Фарма
Коакт таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 875 мг + 125 мг, блістер, № 15; Ауробіндо Фарма
Рапіклав-625 таблетки, вкриті плівковою оболонкою, 500 мг + 125 мг, стрип, № 21; Іпка
Форма випуску
Таблетки, вкриті плівковою оболонкою
Дозування
500 мг + 125 мг
Кількість штук в упаковці
60 шт.
Виробник
Юнікем Лабораторіз
Сертифікат
UA/16661/02/01 від 26.04.2018

МАЙКЛАВ 625 інструкція із застосування

Склад

діючі речовини: amoxicilline, clavulanic acid;

1 таблетка містить амоксициліну (у вигляді амоксициліну тригідрату) 500 мг, кислоти клавуланової (у вигляді калію клавуланату) 125 мг;

допоміжні речовини: магнію стеарат, натрію крохмальгліколят (тип А), кремнію діоксид колоїдний безводний, целюлоза мікрокристалічна, натрію лаурилсульфат; покриття Opadry OY-C-7000А: гіпромелоза, діетилфталат, титану діоксид (Е 171), етилцелюлоза.

Лікарська форма

Основні фізико-хімічні властивості: таблетки білого кольору овальної форми, двоопуклі, вкриті плівковою оболонкою, гладенькі з обох боків.

Фармакотерапевтична група

Антибактеріальні засоби для системного застосування. Амоксицилін та інгібітор ферменту. Код АТХ J01C R02.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Майклав 625 — комбінація амоксициліну, антибіотика широкого спектра антибактеріальної дії, і клавуланової кислоти, інгібітору β-лактамаз, що утворює з ними стабільні неактивні комплексні сполуки та захищає амоксицилін від розпаду. Діє бактерицидно, пригнічує синтез бактеріальної стінки.

Майклав 625 має широкий спектр антимікробної дії.

Мікроорганізми, наведені нижче, класифіковані відповідно до чутливості до амоксициліну/клавуланату in vitro.

Чутливі мікроорганізми

Грампозитивні аероби: Bacillus anthracis, Entrerococcus faecalis, Listeria monocytogenes, Nocardia asteroids, Streptococcus pneumoniae, Streptococccus pyogenes, Streptococcus agalacticae, Streptococcus viridans, інші β-гемолітичні види Streptococcus, Staphylococcus aureus (метицилінчутливі штами), Staphylococcus saprophyticus (метицилінчутливі штами), коагулазонегативні стафілококи (метицилінчутливі штами).

Грамнегативні аероби: Bordatella pertussis, Heamophilus influenza, Haemophilus parainfluenzae, Helicobacter pylori, Moraxella catarrrhalis, Neisseria gonorrhoeae, Pasteurella multocida, Vibrio cholera.

Інші: Borrelia burgdorferi, Leptospirosa ictterohaemorrhagiae, Treponema pallidum.

Грампозитивні анаероби: види Сlostridium, Peptococcus niger, Peptostreptococcus magnus, Peptostreptococcus micros, види Peptostreptococcus.

Грамнегативні анаероби: види Bacteroides (включаючи Bacteroides fragilis), види Capnotophaga, Eikenella corrodens, види Fusobacteruim, види Porphyromonas, види Prevotella.

Штами, які можуть набувати резистентніст.

Грамнегативні аероби: Escherichia coli, Klebsiella oxytoca, Klebsiella pneumonia, види Klebsiella, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, види Proteus, види Salmonella, види Shigella.

Грампозитивні аероби: види Corynebacterium, Enterococcus faecium.

Нечутливі мікроорганізми

Грамнегативні аероби: види Acinetobacter, Citrobacter freundii, види Enterobacter, Hafnia alvei,

Legionella pneumophila, Morganella morganii, види Providencia, види Pseudomonas, види Serratia, Stenotrophomas maltophilia, Yersinia enterolitica.

Інші: Сhlamidia pneumonia, Chlamydia psittaci, види Chlamydia, Сoxiella burnetti, види Mycoplasma.

Фармакокінетика.

Після прийому внутрішньо обидва активних компоненти Майклаву 625 — амоксицилін і клавуланова кислота — швидко і повністю всмоктуються з травного тракту. Абсорбція оптимальна при застосуванні препарату на початку прийому їжі. При прийомі Майклаву 625 концентрації амоксициліну в плазмі схожі з такими при прийомі внутрішньо еквівалентних доз тільки амоксициліну. При прийомі внутрішньо терапевтичні концентрації амоксициліну і клавуланової кислоти утворюються в різних органах і тканинах, інтерстиціальній рідині легенів, органах черевної порожнини, жировій, кістковій і м'язовій тканинах, плевральній, синовіальній і перитонеальній рідинах, шкірі, жовчі, мокротинні. Амоксицилін і клавуланова кислота мають помірний ступінь зв'язування з білками плазми крові, а саме, 25% загальної кількості клавуланової кислоти і 18% амоксициліну. Сліди клавуланової кислоти і амоксициліну спостерігаються у грудному молоці (у дітей, які знаходяться на грудному вигодовуванні, існує ризик сенсибілізації без інших негативних впливів). Амоксицилін і клавуланова кислота проникають через плацентарний бар'єр (не було відмічено порушень фертильності або несприятливого впливу на плід). Метаболізуються обидва компоненти у печінці: амоксицилін — на 10% від введеної дози, клавуланова кислота — на 50%. Виводяться головним чином нирками (клубочкова фільтрація і канальцева екскреція): 50–78% амоксициліну і 25–40% клавуланової кислоти у незміненому вигляді протягом перших 6 годин після прийому.

Показання

Лікування бактеріальних інфекцій, спричинених чутливими до препарату мікроорганізмами, таких як:

  • гострий бактеріальний синусит;
  • гострий середній отит;
  • підтверджене загострення хронічного бронхіту;
  • негоспітальна пневмонія;
  • цистити;
  • пієлонефрити;
  • інфекції шкіри та м'яких тканин, у т. ч. целюліти, укуси тварин, тяжкі дентоальвеолярні абсцеси з поширеним целюлітом;
  • інфекції кісток та суглобів, у т. ч. остомієліти.

Протипоказання

Підвищена чутливість до будь-яких компонентів препарату, до будь-яких антибактерільних засобів групи пеніцилінів.

Наявність в анамнезі тяжких реакцій гіперчутливості (в т. ч. анафілаксії), пов'язаних із застосуванням інших β-лактамних агентів (у т. ч. цефалоспоринів, карбапенемів або монобактамів).

Наявність в анамнезі жовтяниці або дисфункції печінки, пов'язаних із застосуванням препарату.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Одночасно застосовувати пробенецид не рекомендується. Пробенецид зменшує ниркову канальцеву секрецію амоксициліну. Одночасне його застосування з Майклавом 625 може призводити до підвищеного рівня амоксициліну у крові протягом тривалого часу, але не впливає на рівні клавуланової кислоти.

Одночасний прийом алопуринолу під час лікування амоксициліном збільшує імовірність алергічних реакцій з боку шкіри. Даних про одночасне застосовування Майклаву 625 та алопуринолу немає.

Як і інші антибіотики, Майклав 625 може мати вплив на флору кишечнику, що призведе до зменшення реабсорбції естрогенів та зменшення ефективності комбінованих пероральних контрацептивних засобів.

Існують окремі дані про збільшення рівня міжнародного нормалізованого співвідношення (МНС) у пацієнтів, які лікуються аценокумаролом або варфарином та приймають амоксицилін. Якщо таке застосування необхідне, слід ретельно контролювати протромбіновий час або рівень МНС.

У хворих, які лікуються мікофенолату мофетилом, після початку застосування перорального амоксициліну з клавулановою кислотою може зменшитись предозова концентрація активного метаболіту мікофенольної кислоти приблизно на 50%. Ця зміна предозового рівня може не точно відповідати зміні загальної експозиції мікофенольної кислоти.

Пеніциліни можуть зменшувати виведення метотрексату, що може спричинити зростання токсичності останнього.

Особливості застосування

Перед початком терапії необхідно точно визначити наявність в анамнезі реакції гіперчутливості до пеніцилінів, цефалоспоринів або інших алергенів. Серйозні, а часом навіть летальні випадки гіперчутливості (включаючи анафілактичні реакції та тяжкі шкірні побічні реакції) спостерігаються у пацієнтів під час терапії пеніциліном. Ці реакції найімовірніші в осіб з аналогічними реакціями на пеніцилін у минулому. У разі виникнення алергічних реакцій слід припинити терапію препаратом і розпочати відповідну альтернативну терапію.

У разі, якщо доведено, що інфекція зумовлена мікроорганізмами, чутливими до амоксициліну, необхідно зважити можливість переходу з комбінації амоксицилін/кислота клавуланова на амоксицилін відповідно до офіційних рекомендацій.

Препарат Майклав 625 не слід застосовувати у разі високого ризику того, що патогени є резистентними до β-лактамів, а також для лікування пневмонії, спричиненої пеніцилінрезистентними штамами S. pneumoniae.

Майклав 625 не слід призначати, якщо є підозра на інфекційний мононуклеоз, оскільки під час застосування амоксициліну при цій патології спостерігалися випадки короподібного висипання.

Тривале застосування препарату іноді може спричиняти надмірне зростання нечутливої до Майклаву 625 мікрофлори.

Розвиток мультиформної еритеми, асоційованої з пустулами на початку лікування, може бути симптомом гострого генералізованого екзантематозного пустульозу. У такому разі необхідно припинити лікування, і надалі протипоказано застосування амоксициліну.

Майклав 625 слід з обережністю призначати пацієнтам з ознаками печінкової недостатності. Побічні реакції з боку печінки виникали головним чином у чоловіків та пацієнтів літнього віку і були пов'язані з тривалим лікуванням. Про такі явища у дітей повідомлялося дуже рідко. В усіх групах пацієнтів симптоми зазвичай виникали під час або одразу після лікування, але у деяких випадках вони з'являлися через кілька місяців після припинення лікування. Загалом ці явища були оборотними. Побічні реакції з боку печінки можуть бути тяжкими та дуже рідко мати летальний наслідок. Вони завжди виникали у пацієнтів з тяжкими супутніми захворюваннями або при одночасному застосуванні лікарських засобів з потенційним негативним впливом на печінку.

При застосуванні майже всіх антибактеріальних препаратів повідомлялося про виникнення антибіотикоасоційованого коліту, що може варіювати від легкого ступеня до такого, що загрожує життю. Тому важливо мати це на увазі у разі виникнення у пацієнтів діареї під час або після застосування антибіотика. У разі виникнення антибіотикоасоційованого коліту лікування Майклавом 625 слід негайно припинити та розпочати відповідне лікування.

Зрідка у пацієнтів, які приймають амоксицилін і клавуланову кислоту та пероральні антикоагулянти, може спостерігатися понаднормове подовження протромбінового часу (підвищення рівня МНС). При одночасному прийомі антикоагулянтів необхідний відповідний моніторинг лабораторних показників. Може бути потрібна корекція дози пероральних антикоагулянтів для підтримки необхідного рівня коагуляції.

Для пацієнтів з порушенням функції нирок необхідно коригувати дозу відповідно до ступеня ниркової недостатності.

У хворих зі зниженою екскрецією сечі дуже рідко може виникнути кристалурія, головним чином при парентеральному введенні препарату. Тому для зменшення ризику виникнення кристалурії рекомендується під час застосування високих доз амоксициліну підтримувати баланс рідини в організмі.

При лікуванні амоксициліном для визначення рівня глюкози в сечі слід використовувати ферментативні реакції з глюкозооксидазою, оскільки інші методи можуть давати хибнопозитивні результати.

Наявність клавуланової кислоти в Майклаві 625 може спричинити неспецифічне зв'язування IgG і альбуміну на мембранах еритроцитів, у результаті чого можлива хибнопозитивна реакція Кумбса.

Є повідомлення про хибнопозитивні результати тестів на наявність Aspergillus у пацієнтів, які отримували амоксицилін/клавуланову кислоту (тест Bio-Rad Laboratories Platelis Aspergillus EIA). Тому такі позитивні результати у пацієнтів, які лікуються амоксициліном/клавулановою кислотою, слід інтерпретувати з обережністю та підтверджувати іншими діагностичними методами.

Застосування в період вагітності або годування груддю.

Повідомлялося, що профілактичне лікування амоксициліном з клавулановою кислотою збільшує ризик розвитку некротичного ентероколіту у новонароджених. Слід уникати застосування Майклаву 625 у період вагітності, особливо у I триместрі, за винятком ситуацій, коли користь від застосування препарату переважає потенційний ризик для плода.

Обидва активні компоненти препарату екскретуються у грудне молоко (немає інформації стосовно впливу клавуланової кислоти на дітей, яких годують груддю). Таким чином, у дітей, яких годують груддю, можлива поява діареї та грибкової інфекції слизових оболонок, тому годування груддю слід припинити.

Майклав 625 у період годування груддю можна застосовувати лише тоді, коли, на думку лікаря, користь від застосування буде переважати ризик.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами

Досліджень з вивчення здатності препарату впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами не проводилось. Однак, можуть виникнути побічні реакції (наприклад, алергічні реакції, запаморочення, судоми), які можуть вплинути на здатність керувати автомобілем або іншими механізмами.

Спосіб застосування та дози

Препарат слід застосовувати згідно з офіційними рекомендаціями щодо антибіотикотерапії та даними місцевої чутливості до антибіотика. Чутливість до амоксициліну/клавуланату відрізняється у різних регіонах та може змінюватися з часом. За необхідності слід звернутися до даних щодо місцевої чутливості, провести мікробіологічне визначення та тест на чутливість.

Доза залежить від очікуваних патогенів та їх чутливості до антибактеріальних препаратів, тяжкості захворювання, локалізації інфекції, віку, маси тіла та функції нирок хворого.

Для дорослих і дітей з масою тіла ≥ 40 кг добова доза становить 1500 мг амоксициліну/375 мг клавуланової кислоти (3 таблетки), при призначенні як зазначено нижче.

Для дітей віком від 6 років з масою тіла від 25 до 40 кг максимальна добова доза становить 2400 мг амоксициліну/600 мг клавуланової кислоти (4 таблетки), при призначенні як зазначено нижче.

Якщо для лікування потрібні більші дози амоксициліну, слід застосовувати інші форми комбінованого препарату (амоксицилін/клавуланова кислота), щоб уникнути призначення зайвих високих доз клавуланової кислоти.

Тривалість лікування визначають за клінічною відповіддю пацієнта на лікування. Деякі інфекції (наприклад остеомієліт) потребують тривалішого лікування.

Дорослі та діти з масою тіла ≥ 40 кг: 1 таблетка 3 рази на добу.

Діти віком від 6 років з масою тіла від 25 до 40 кг: доза від 20 мг/5 мг/кг маси тіла на добу до 60 мг/15 мг/кг маси тіла на добу, розподілена на 3 прийоми.

Оскільки таблетку не можна ділити, дітям, маса тіла яких менше 25 кг, цю форму препарату Майклав 625 не призначають.

Хворі літнього віку

Дозування при порушенні функції нирок

Дозування базується на розрахунку максимального рівня амоксициліну. Немає необхідності змінювати дозу пацієнту при кліренсі креатиніну > 30 мл/хв.

Дорослі та діти з масою тіла ≥ 40 кг

Кліренс креатиніну 10–30 мл/хв500 мг/125 мг 2 рази на добу
Кліренс креатиніну < 10 мл/хв500 мг/125 мг 1 раз на добу
Гемодіаліз500 мг/125 мг кожні 24 години плюс 500 мг/125 мг під час діалізу (оскільки концентрація амоксициліну та клавуланової кислоти в плазмі знижується)

Діти віком від 6 років з масою тіла від 25 до 40 кг

У разі необхідності отримання меншого дозування лікарського засобу дітям віком від 6 років з масою тіла від 25 до 40 кг, кліренсом креатиніну менше 30 мл/хв або дітям, які знаходяться на гемодіалізі, слід застосовувати інші лікарські форми препарату Майклав.

Тривалість лікування визначають індивідуально. Лікування не слід продовжувати більше 14 діб без оцінки стану хворого.

Лікування можна почати парентерально, а потім продовжити перорально.

Діти

Цю лікарську форму Майклаву 625 застосовують дітям віком від 6 років із масою тіла не менше 25 кг як зазначено у розділі «Спосіб застосування та дози».

Передозування

Може спостерігатися кристалурія амоксициліну, що в деяких випадках може призводити до ниркової недостатності. Є повідомлення про преципітацію амоксициліну у сечовому катетері при застосуванні внутрішньовенно амоксициліну з клавулановою кислотою у високих дозах. Слід регулярно перевіряти прохідність катетера.

Лікування симптоматичне. Майклав 625 можна видалити з кровотоку методом гемодіалізу.

Побічні реакції

Інфекції та інвазії: кандидоз шкіри та слизових оболонок, надмірне збільшення кількості нечутливих мікроорганізмів.

З боку системи крові: оборотна лейкопенія (включаючи нейтропенію) та тромбоцитопенія, оборотний агранулоцитоз і гемолітична анемія, збільшення часу кровотечі та протромбінового індексу.

З боку імунної системи: ангіоневротичний набряк, анафілаксія, сироваткоподібний синдром, алергічний васкуліт.

З боку нервової системи: запаморочення, головний біль, оборотна гіперактивність, асептичний менінгіт, судоми. Судоми можуть виникати у пацієнтів з порушеною функцією нирок або у тих, хто отримує високі дози препарату.

З боку травного тракту: діарея, нудота (частіше асоціюється з високими дозами препарату), блювання (вищезазначені симптоми з боку шлунково-кишкового тракту можуть бути зменшені, якщо препарат приймати на початку прийому їжі), порушення травлення, антибіотикоасоційований коліт (включаючи псевдомембранозний коліт і геморагічний коліт — див. розділ «Особливості застосування»), чорний «волосатий» язик.

З боку гепатобіліарної системи: помірне підвищення рівня сироваткових трансаміназ (аспартатрансамінази та/або аланітрансамінази), гепатити та холестатична жовтяниця. Ці реакції виникають при застосуванні інших пеніцилінів і цефалоспоринів.

Гепатити виникають головним чином у чоловіків і у хворих літнього віку, їх виникнення може бути пов'язане з тривалим лікуванням препаратом.

У дітей такі явища виникають дуже рідко.

Симптоми захворювання виникають під час або одразу після лікування, але в деяких випадках можуть виникнути через кілька тижнів після закінчення лікування. Ці явища зазвичай мають оборотний характер. Надзвичайно рідко траплялися летальні випадки у пацієнтів з тяжким основним захворюванням або у пацієнтів, які одночасно лікувалися препаратами, що мають негативний вплив на печінку.

З боку шкіри та підшкірної клітковини: шкірне висипання, свербіж, кропив'янка, поліморфна еритема, синдром Стівенса-Джонсона, токсичний епідермальний некроліз, пухирчастий ексфоліативний дерматит, гострий генералізований екзантематозний пустульоз, реакція на ліки з еозинофілією та системними симптомами (DRESS).

У разі появи будь-якого алергічного дерматиту лікування слід припинити.

З боку сечовидільної системи: інтерстиціальний нефрит, кристалурія.

Термін придатності

2 роки.

Умови зберігання

Зберігати при температурі не вище 25 °С в оригінальній упаковці.

Зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 6 таблеток у стрипі, по 1 стрипу в картонній коробці, по 10 коробок в картонній упаковці.

Категорія відпуску

За рецептом.

Виробник

Юнікем Лабораторіз Лімітед.

Місцезнаходження виробника та адреса місця провадження його діяльності

Віледж Бхатаулі Калан, Хімачал Прадеш IN — 173205, Індія.