Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Скипидарна мазь (Terebinthinae unguentum) (273356) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Скипидарна мазь (Terebinthinae unguentum)

Скипидарна мазь інструкція із застосування

Актуальна інформація

Скипидарна мазь згідно з АТС-класифікацією належить до препаратів, що застосовуються місцево при м’язовому та суглобовому болю. При місцевому нанесенні скипидарної мазі відмічаються локальний набряк та гіперемія, які є дозозалежними. Гістологічно визначаються розширення капілярів, збільшення кількості діючих анастомозів, підвищення проникності капілярів, інтерстиціальний набряк (Ковалева Д.Д., 2020).

Скипидарна мазь: історія застосування сосни звичайної в народній та традиційній медицині

Діючою речовиною скипидарної мазі є олія терпентинова очищена (скипидар очищений). Його отримують із сосни звичайної. Сосна звичайна вже багато років служить джерелом лікарської сировини. Її надземні частини — бруньки, хвоя, смола, шишки, кора та деревина протягом багатьох років застосовувалися в народній медицині (Кароматов И.Дж., Кодирова Д.У., 2018).
Терпентинова олія, або скипидар — це дистилят деревини сосни, який за хімічною структурою належить до окремого класу летючих вуглеводнів, що називаються терпенами. Терпени поділяються на монотерпени, сесквітерпени та дитерпени залежно від кількості атомів вуглецю у їх хімічній структурі. Основними компонентами скипидару є монотерпени (C10H16), димери ізопрену, наприклад, α-, β-пінен або 3-карен (Umekage Y. et al., 2020). Саме монотерпени зумовлюють специфічний запах хвойних рослин (Шадеркина В.А., Шадеркин И.А., 2019). Скипидар широко застосовується не лише в народній, а й у традиційній медицині. Скипидар очищений застосовується топічно у якості місцево-подразнювального, відволікаючого та знеболювального засобу при м’язово-суглобовому болю різного генезу. Так, він показаний при суглобовій патології (артрит, артроз, ревматизм), радикуліті, що супроводжуються больовим синдромом. Окрім того, скипидар входить до складу багатокомпонентних місцево-подразнювальних лікарських засобів (Кароматов И.Дж., Кодирова Д.У., 2018). Останніми роками у дослідженнях продемонстровані також геропротекторні та протиракові властивості терпенів, а також досліджуються потенційні можливості їх застосування в клінічній медицині (Шадеркина В.А., Шадеркин И.А., 2019).

Скипидарна мазь: особливості застосування

Скипидар очищений виявляє різноманітні біологічні ефекти, які знайшли своє застосування в медицині. У той же час при застосуванні скипидарної мазі слід пам’ятати, що скипидар — токсична речовина (Güzel А., Açıkgöz М., 2015). Терпени, що становлять основу даної лікарської речовини, погано проникають через непошкоджену шкіру (Шадеркина В.А., Шадеркин И.А., 2019). Скипидарну мазь категорично не можна проковтувати, застосовувати для інгаляцій або наносити на пошкоджені ділянки шкіри. Симптоми отруєння скипидаром включають гематурію, ниркову недостатність, втрату зору, біль у грудях, блювання, сильний кашель, шлунково-кишкові кровотечі, брадикардію, гіпотензію, набряк гортані та навіть летальний наслідок (Güzel А., Açıkgöz М., 2015). При вдиханні можливий розвиток еозинофільної пневмонії (Umekage Y. et al., 2020). Зазвичай лікування отруєнь скипидаром симптоматичне та включає внутрішньовенні інфузії колоїдних та кристалоїдних розчинів та допаміну за наявності показань (виражене погіршення гемодинаміки) (Güzel А., Açıkgöz М., 2015).

Скипидарна мазь: висновки

М’язово-скелетний біль — одна з провідних причин інвалідності та тривалої непрацездатності хворих у всьому світі. Такі захворювання, як остеоартроз, артрити, ревматоїдний артрит, остеохондроз та травми м’язів, кісток та суглобів, супроводжуються больовим синдромом (Пфлегер Б., 2001). Діюча речовина скипидарної мазі — олія терпентинова очищена, або скипидар очищений — являє собою суміш терпенових вуглеводнів, переважно α- та β-пінени. Терпени мають протизапальні та анальгезивні властивості. У дослідженнях продемонстровано, що застосування терпенів у якості ад’ювантного засобу протизапальної терапії дозволяє підвищити ефективність лікування та зменшити потребу в застосуванні НПЗП (Шадеркина В.А., Шадеркин И.А., 2019). Завдяки своїм протизапальним, знеболювальним та відволікаючим властивостям, а також доступній ціні скипидарна мазь і сьогодні залишається актуальним топічним засобом при м’язово-суглобовому болю.