Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Віпратокс лінімент туба 40 г в пачці, №1 Лікарський препарат

  • Інструкція
  • Про препарат
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Віпратокс
Форма випуску
Лінімент
Вага
40 г
Сертифікат
UA/5669/01/01 від 19.05.2017

Віпратокс інструкція із застосування

Склад

діючі речовини: отрута гюрзи 16 МОД, саліцилова кислота, камфора рацемічна, ялицева олія;

1 г лініменту містить отрути гюрзи 16 МОД 0,0176 мг, саліцилової кислоти 10 мг, камфори рацемічної 30 мг, ялицевої олії 30 мг;

допоміжні речовини: натрію хлорид, олія соняшникова, парафін білий м'який, гліцерин, емульгатор Т-2, вода очищена.

Лікарська форма

Лінімент.

Основні фізико-хімічні властивості: лінімент білого кольору з характерним запахом камфори та ялицевої олії.

Фармакотерапевтична група

Препарати, які застосовуються місцево при болю у суглобах та м'язах. Код АТХ M02A X10.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Основною діючою речовиною Віпратоксу є отрута гюрзи (Venenum Macroviperaе lebetina), що містить фосфоліпазу, фосфодіестеразу, гіалуронідазу та інші активні речовини.

Дія препарату зумовлена токсинами, які містить отрута гюрзи.

Постсинаптичні нейротоксини, які специфічно блокують Н-холінорецептори субсинаптичної мембрани скелетної мускулатури і деяких відділів центральної нервової системи.

Пресинаптичні нейротоксини, які діють на пресинаптичні нервові закінчення та сприяють збільшенню виділення медіаторів.

Мембраноактивні нейротоксини (поліпептиди-кардіо та цитотоксини), які діють активно на мембрани клітин, у тому числі викликаючи їх деполяризацію.

Поряд зі специфічною дією, яка безпосередньо залежить від складових частин отрути, лікувальний ефект препарату пов'язаний з рефлекторними реакціями, які виникають у зв'язку з подразненням рецепторів шкіри, з впливом біогенних речовин, які утворюються при місцевій дії препарату, на тканини, з впливом на імунологічні реакції організму, а також зі стимуляцією системи «гіпофіз — надниркові залози». При місцевому застосуванні отрута гюрзи має подразнювальну та болезаспокійливу дію.

Саліцилова кислота при зовнішньому застосуванні має антисептичну, подразнювальну, відволікаючу та кератолітичну дію, сприяючи кращому проникненню діючих компонентів.

Ялицева олія завдяки високій ліпофільності легко проникає через епідерміс, подразнює закінчення чутливих нервів як поверхневих судин, так і судин більш глибше розташованих тканин.

Завдяки камфорі препарат проявляє місцевоподразнювальну, аналгезуючу та протизапальну дії та, збуджуючи чутливі нервові закінчення шкіри, покращує трофіку тканин.

Фармакокінетика.

Не вивчалась.

Показання

Симптоматичне лікування болю при ревматизмі, невралгії, ішіасі, люмбаго, радикуліті, міалгії, артралгії.

Протипоказання

Підвищена чутливість до компонентів препарату. Бронхіальна астма, коклюш, схильність до бронхоспазму, схильність до судом, гострий туберкульоз легень, порушення мозкового та коронарного кровообігу, схильність до виникнення ангіоспазмів, тяжкі порушення функції нирок і печінки, гнійничкові захворювання шкіри, пошкодження цілісності шкіри у місці нанесення препарату, гарячка, загальна втомлюваність.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Протипоказане у період вагітності або годування груддю.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами

Препарат не впливає на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Спосіб застосування та дози

Для уникнення появи побічних ефектів необхідно заздалегідь нанести невелику кількість лініменту на шкіру для визначення індивідуальної чутливості до препарату.

Залежно від розміру поверхні болючої ділянки лінімент наносити невеликими порціями 5–10 г та ретельно втирати в шкіру 1–2 рази на добу до зникнення больового синдрому.

Курс лікування визначає лікар залежно від тяжкості перебігу захворювання та ефективності лікування.

Діти

Досвід застосування дітям відсутній, тому застосування цій категорії пацієнтів не рекомендується.

Передозування

При випадковому потраплянні на слизові оболонки мазь спричиняє сильне подразнення. Можливі алергічні реакції (свербіж, дерматит, лущення шкіри). Рекомендується припинити застосування лініменту та змити його залишки зі шкіри. У разі необхідності показане симптоматичне лікування.

Неправильне застосування.

Випадкове проковтування мазі може спричинити гастроінтестинальні симптоми, такі як блювання та діарея. Лікування симптоматичне.

При випадковому проковтуванні великої кількості мазі можуть проявлятися симптоми гострого отруєння, такі як нудота, блювання, біль у животі, головний біль, запаморочення, почуття жару/почервоніння, судоми, респіраторна депресія та кома.

Спостереження та лікування пацієнтів із тяжкими гастроінтестинальними або неврологічними симптомами отруєння симптоматичне. Не можна викликати блювання.

Побічні реакції

Можливі місцеві алергічні реакції (у т.ч. свербіж, печіння, висипання, сухість, лущення, подразнення, контактний дерматит, кропив'янка), підвищення температури тіла.

Термін придатності

3 роки.

Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

Умови зберігання

Зберігати при температурі 8–20 ºС у недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 40 г у тубі в пачці.

Категорія відпуску

Без рецепта.

Виробник

ТОВ «ДКП «Фармацевтична фабрика».