Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Меновален (Menovalen) ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Меновален (Menovalen)
Форма випуску
Капсули
Дозування
+
Кількість штук в упаковці
20 шт.
Виробник
Борщагівський ХФЗ
Сертифікат
UA/5279/01/01 від 22.11.2016

Меновален інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Комбінований препарат рослинного походження з м’якою седативною дією, зумовленою ефектами компонентів, що входять до його складу, — валеріани та м’яти перцевої. Чинить слабкий заспокійливий ефект, показаний для зниження слабкого транзиторного нервового напруження при розумових навантаженнях, збудженому стані, дратівливості. Валеріана чинить седативну дію, позитивно впливає на самопочуття при симптомах дратівливості, таких як неспокій, збудження та напруження внаслідок нервового перенавантаження.
Препарат сприяє швидшому засинанню. М’ята перцева традиційно застосовується у поєднанні з валеріаною у заспокійливих препаратах. Препарат застосовувати при неврозах, коли прийом сильнодіючих заспокійливих засобів недоцільний.
Фармакокінетика. Не вивчалася.

Показання Меновален

неврози, що супроводжуються такими симптомами: нервове збудження; неспокій; зниження концентрації уваги; розлади сну.

Застосування Меновален

дорослим та дітям віком від 12 років слід застосовувати Меновален по 1 капсулі 3 рази на добу за півгодини до прийому їжі. При початковій формі безсоння препарат застосовувати по 1–2 капсули за 1–1,5 год до сну. Тривалість лікування встановлює лікар індивідуально, але зазвичай вона становить 3–4 тиж.
Якщо протягом 14 днів від початку лікування стан не поліпшився, слід проконсультуватися з лікарем.

Протипоказання

підвищена чутливість до валеріани, м’яти перцевої або інших компонентів препарату; виражена артеріальна гіпотензія; депресія або інші стани, що супроводжуються пригніченням діяльності ЦНС, виражена сонливість.

Побічна дія

нервова система: головний біль, запаморочення, в’ялість, сонливість, пригнічення емоційних реакцій, депресія, загальна слабкість, зниження розумової та фізичної працездатності, концентрації уваги; в окремих випадках — психічне збудження, тривожність, безсоння.
Серцево-судинна система: артеріальна гіпотензія, відчуття стиснення за грудниною, відчуття серцебиття, біль у серці, порушення серцевого ритму (у тому числі брадикардія, тахікардія).
ШКТ: диспептичні явища, печія, нудота, діарея, спазми та біль у черевній порожнині, при тривалому застосуванні можливі пригнічення процесу травлення, запори.
Гепатобіліарна система: можливі прояви гепатотоксичності.
Імунна система: можливі прояви реакцій гіперчутливості, у тому числі шкірний висип, свербіж, кропив’янка, гіперемія, набряки, задишка, БА.
Побічні реакції виникають рідко, є зворотними, розвиваються зазвичай при застосуванні препарату протягом тривалого часу та значному перевищенні рекомендованих доз. У разі появи будь-яких небажаних реакцій слід припинити прийом препарату та обов’язково звернутися до лікаря.

Особливості застосування

не слід перевищувати рекомендовані дози препарату. При застосуванні препарату слід утримуватися від вживання алкогольних напоїв. Пацієнтам з тяжкими порушеннями функції печінки або перенесеним тяжке захворювання печінки в минулому, пацієнтам з жовчнокам’яною хворобою при прийомі препарату слід дотримуватися обережності. Оскільки до складу препарату входить перцева м’ята, пацієнтам з гастроезофагеальним рефлюксом, ахлоргідрією, грижею стравохідного отвору діафрагми слід уникати застосування препарату через можливе збільшення вираженості симптомів захворювання. Слід з обережністю застосовувати при БА. Валеріана може чинити помірний депресивний ефект, тому не рекомендується одночасний прийом препарату з синтетичними седативними засобами через потенціювання ефекту. При вираженому атеросклерозі мозкових судин препарат можна застосовувати тільки під контролем лікаря. До складу кришечки і корпусу капсули входить барвник діамантовий чорний BN (Е151), який може спричиняти алергічні реакції. Можлива специфічна чутливість до запаху валеріани, м’яти.
Застосування у період вагітності або годування груддю.Не рекомендується застосовувати препарат у період вагітності або годування груддю через недостатність даних щодо безпеки його застосування в ці періоди.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. При застосуванні препарату слід утримуватися від керування транспортними засобами або роботи з іншими механізмами у зв’язку з седативною дією препарату.
Діти. Препарат не застосовувати у дітей віком до 12 років.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

препарат може посилювати дію транквілізаторів (у тому числі хлордіазепоксиду, діазепаму), седативних, снодійних (у тому числі фенобарбіталу, зопіклону, золпідему), анксіолітичних, спазмолітичних препаратів, антигіпертензивних засобів центральної дії, анальгетиків, нейролептиків, спирту етилового, ноотропних засобів, засобів для наркозу, курареподібних міорелаксантів.
Одночасне застосування із синтетичними седативними препаратами не рекомендується. Також слід уникати одночасного застосування етанолу.

Передозування

симптоми: можливі підвищена втомлюваність, загальна слабкість, світлочутливість, головний біль, запаморочення, сонливість, спазми та біль у животі, нудота, відчуття стиснення за грудниною, тахікардія/брадикардія, тремтіння рук і розширення зіниць, зниження гостроти слуху та зору, посилення інших проявів побічних реакцій.
Лікування: припинити застосування препарату та обов’язково звернутися до лікаря. При необхідності промити шлунок, прийняти активоване вугілля, провести симптоматичну терапію.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С. Зберігати в недоступному для дітей місці.