Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Трібестан (Tribestan®) (268726) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Трібестан (Tribestan<sup>&reg;</sup>)
Форма випуску
Таблетки, вкриті оболонкою
Дозування
250 мг
Кількість штук в упаковці
60 шт.
Виробник
Софарма
Сертифікат
UA/4050/01/01 від 28.11.2019

Трібестан інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Препарат природного походження, отриманий за оригінальною технологією з наземної частини рослини Tribulus Terrestris L. Препарат містить переважно стероїдні сапоніни фуростанолового типу, серед яких переважає протодіосцин. Механізм дії препарату зумовлений цією складовою.
Протодіосцин метаболізується в організмі до дегідроепіандростерону (ДГЕА), який сприятливо впливає на проникність клітинної мембрани, еректильну функцію, метаболізм ХС та імунітет. Інші активні фуростанолові сапоніни, що входять до складу екстракту рослини Tribulus Terrestris L., імовірно, модулюють ефект протодіосцину.
Трібестан має загальнотонізуючу дію та стимулює деякі функції статевої системи. У чоловіків відновлює і поліпшує лібідо та ерекцію. Проявляє стимулюючий вплив на сперматогенез, збільшуючи кількість сперматозоїдів та їх рухливість, підвищує рівень тестостерону. У жінок Трібестан також поліпшує лібідо, стимулює овуляцію. Сприятливо впливає на вазомоторні прояви при природному та посткастраційному клімактеричному синдромі внаслідок його балансуючого впливу на гормональну активність.
Результати у здорових добровольців свідчать, що Трібестан впливає на рівень гормонів гіпофізарно-гонадної осі у сироватці крові, суттєво не змінюючи рівні гормонів надниркових залоз та АКТГ.
Трібестан має гіполіпідемічний ефект, причому у пацієнтів із дисліпопротеїнемією значно знижує рівень загального ХС і ЛПНЩ, без достовірного впливу на рівень ТГ і ЛПВЩ у сироватці крові.
Трібестан має відому антигіпертензивну та діуретичну дію.
Фармакокінетика. Активна речовина протодіосцин швидко виводиться з плазми крові — вже протягом 3-ї години його концентрація є незначною. Екскретується переважно із жовчю. Низький відсоток виділення незміненого протодіосцину порівняно з прийнятою дозою підтверджує припущення, що він інтенсивно біотрансформується в організмі.

Показання Трібестан

для профілактики і лікування (монотерапія та комплексне) статевих розладів у чоловіків і жінок. При еректильній дисфункції чоловікам для посилення лібідо, сили і тривалості ерекції. Як монотерапія чи у комплексній терапії при певних формах безпліддя у чоловіків: безпліддя на базі ідіопатичної олігоастенотератоспермії (зменшення кількості та якості сперматозоїдів у виділеній спермі); безпліддя при відсутності поліпшення спермальних показників протягом 1 року після операції з приводу варикоцеле; імунологічно зумовлене безпліддя.
Жінкам із клімактеричним і посткастраційним синдромом з виявленими нейровегетативними і нейропсихічними проявами; при ендокринному яєчниковому безплідді. При порушенні жирового обміну (дисліпопротеїнемії) для зниження загального ХС і ЛПНЩ.

Застосування Трібестан

таблетки приймати перорально, після їди.
При зниженому лібідо, імпотенції та безплідді. Для чоловіків зі зниженим лібідо, імпотенцією та безпліддям рекомендується дозування по 1–2 таблетки 3 рази на добу. Тривалість лікування — не менше 90 днів. Курс лікування можна повторювати до отримання задовільного терапевтичного ефекту.
Для жінок з ендокринним безпліддям рекомендується дозування по 1–2 таблетки 3 рази на добу, з 1-го по 12-й день менструального циклу. Цей курс можна повторювати періодично до настання вагітності.
Дисліпопротеїнемія. По 2 таблетки 3 рази на добу. Тривалість лікування — не менше 3 міс.
Клімактеричний та посткастраційний синдром у жінок. По 1–2 таблетки 3 рази на добу протягом 60–90 днів. Після поліпшення стану поступово переходити до підтримувальної дози — по 2 таблетки на добу протягом 1–2 років.

Протипоказання

Трібестан протипоказаний при:

  • - підвищеній чутливості до компонентів препарату;
  • - тяжких серцево-судинних і ниркових захворюваннях;
  • - аденомі передміхурової залози.

Побічна дія

можливі реакції підвищеної чутливості. При прийомі до їди препарат може спричинити подразнювальну дію на слизову оболонку шлунка.

Особливості застосування

при лікуванні жінок із клімактеричним синдромом перехід з лікувальної на підтримувальну дозу має бути поступовим. Після різкого зниження або відміни ефективної дози можливий повторний прояв комплексу клімактеричних симптомів.
Застосування у період вагітності чи годування грудьми. Потенційний ризик у людей невідомий. У зв’язку з відсутністю клінічних досліджень у вагітних препарат Трібестан у період вагітності чи годування грудьми застосовувати протипоказано.
При встановленні вагітності прийом препарату необхідно припинити.
Діти. Не рекомендується застосовувати препарат пацієнтам віком до 18 років.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами. Не впливає.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

одночасне застосування препарату Трібестан з лікарськими засобами, які стимулюють овуляцію, призводить до взаємного посилення їх ефектів.
Застосування препарату Трібестан може підсилити ефекти діуретиків і потенціювати гіпотензивну дію антигіпертензивних препаратів.

Передозування

досі не відзначали випадків передозування препарату Трібестан. Немає повідомлень про випадки передозування Трібестану. При прийомі препарату у високій дозі — проводити симптоматичне лікування.

Умови зберігання

в оригінальній упаковці для захисту від вологи при температурі не вище 25 °С.