Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Гепабене (Hepabene) (267109) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Аналоги
  • Діагнози
Гепабене (Hepabene)
Форма випуску
Капсули тверді
Кількість штук в упаковці
30 шт.
Виробник
Сертифікат
UA/2381/01/01 від 04.04.2019

Гепабене інструкція із застосування

Фармакологічні властивості

фармакодинаміка. Гепабене − комбінований препарат рослинного походження, що містить екстракт рутки лікарської та сухий екстракт плодів розторопші плямистої.
Екстракт рутки лікарської містить алкалоїд фумарин, що чинить жовчогінну дію, нормалізує секрецію жовчі, знижує тонус сфінктера Одді.
Екстракт плодів розторопші плямистої містить силімарин — біофлавоноїд, що включає ізомери силібінін, силідіанін і силікристин. Силімарин чинить гепатопротекторну дію при гострих і хронічних інтоксикаціях, виявляє мембраностабілізуючі властивості та сприяє відновленню клітин печінки.
Фармакокінетика. Після перорального застосування силімарин в основному елімінується з жовчю та підлягає ентерогепатичній циркуляції.

Показання Гепабене

додаткове лікування пацієнтів з дискінезією жовчовивідних шляхів (у тому числі після холецистектомії) та з супутніми хронічними захворюваннями печінки.

Застосування Гепабене

капсули Гепабене приймати під час їди. Капсулу слід ковтати цілою, не розжовуючи, і запивати достатньою кількістю рідини.
Дорослим рекомендується приймати препарат Гепабене по 1 капсулі 3 рази на добу.
За наявності нічного болю рекомендується додатковий прийом 1 капсули перед сном. У разі необхідності добову дозу препарату підвищувати до максимальної ‒ 6 капсул (по 2 капсули 3 рази на добу).
Курс лікування визначає лікар індивідуально, залежно від характеру і перебігу захворювання.
Якщо після тривалого застосування (2 тиж) не відбувається покращення, необхідно звернутися за консультацією до лікаря.

Протипоказання

підвищена чутливість до діючих речовин або до інших рослин родини складноцвітих, або до будь-якої з допоміжних речовин препарату; гострі запальні захворювання печінки і жовчовивідних шляхів; гострий гепатит та холангіт; запалення жовчного міхура; гострі отруєння різної етіології; жовчнокам’яна хвороба; обструкція жовчовивідних шляхів; дитячий вік (до 18 років); період вагітності та годування грудьми.

Побічна дія

частота виникнення побічних реакцій за класифікацією MedDRA: рідко (≥1/10 000‒˂1/1000), дуже рідко (˂1/10 000), включаючи окремі випадки.
З боку ШКТ: нудота, блювання, диспепсія, печія, легка діарея (рідко).
З боку сечовидільної системи: підвищення діурезу.
З боку імунної системи: алергічні реакції, включаючи висипання на шкірі, свербіж, утруднене дихання (дуже рідко).
Судинні порушення: припливи.
З боку шкіри та підшкірної клітковини: посилення алопеції; висипання на шкірі (дуже рідко).
Інші: посилення існуючих вестибулярних порушень.

Особливості застосування

загальні принципи лікування захворювань паренхіми печінки — відпочинок та заборона вживання алкоголю, які не слід ігнорувати.
Для осіб літнього віку корекція дозування препарату не потрібна.
Через можливий естрогеноподібний ефект силімарину у максимально високих дозах його слід застосовувати з обережністю у пацієнтів з гормональними порушеннями (ендометріоз, міома матки, карцинома молочної залози, яєчника і матки, карцинома передміхурової залози). У цих випадках потрібна консультація з лікарем.
У разі розвитку жовтяниці необхідно проконсультуватися з лікарем для проведення корекції терапії.
Застосування у період вагітності або годування грудьми. Не застосовувати у період вагітності та годування грудьми через недостатність клінічних даних.
Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні транспортними засобами або іншими механізмами. Не впливає. Пацієнтам з існуючими вестибулярними порушеннями необхідно з обережністю застосовувати препарат при керуванні транспортними засобами або роботі з іншими механізмами.
Діти. Не застосовувати у дітей (віком до 18 років) через недостатність даних щодо безпеки та ефективності лікарського засобу.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

при одночасному застосуванні препаратів, що містять силімарин, та пероральних контрацептивних засобів і препаратів, що застосовуються при естрогензамісній терапії, можливе зниження ефективності останніх.
Препарат може підсилити ефекти таких лікарських засобів, як діазепам, алпразолам, кетоконазол, ловастатин, вінбластин, фексофенадин, клопідогрель, варфарин, за рахунок пригнічення системи цитохрому P450.
Заборонено вживати алкоголь при застосуванні препарату.

Передозування

випадків передозування не спостерігали. У разі передозування можливі діарея, біль у животі. У цьому випадку слід припинити застосування препарату.
Лікування симптоматичне.

Умови зберігання

при температурі не вище 25 °С в оригінальній упаковці для захисту від вологи. Зберігати в недоступному для дітей місці.