Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Навела 1,5 таблетки 1,5 мг блістер, №1 Лікарський препарат

  • Інструкція
  • Про препарат
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Навела 1,5
Ціна в місті Київ
За рецептом
Інструкція із застосування Навела 1,5 таблетки 1,5 мг блістер, №1
Форма випуску
Таблетки
Дозування
1,5 мг
Кількість штук в упаковці
1 шт.
Виробник
Зентіва
Сертифікат
UA/17092/01/02 від 11.12.2023

Навела інструкція із застосування

Склад

діюча речовина: левоноргестрел;

1 таблетка містить левоноргестрелу 1,5 мг;

допоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, лактози моногідрат, полоксамер 188, натрію кроскармелоза, магнію стеарат.

Лікарська форма

Таблетки.

Основні фізико-хімічні властивості: круглі, двоопуклі, білі таблетки з гравіруванням «С» на одній стороні та «1» на другій стороні.

Фармакотерапевтична група

Статеві гормони і модулятори статевої системи. Екстрені контрацептиви. Код АТХ G03A D01.

Фармакологічні властивості

Фармакодинаміка.

Точний механізм дії препарату НАВЕЛА 1.5 невідомий. У рекомендованих дозах левоноргестрел впливає на овуляцію і запліднення, якщо статевий акт має місце у предовуляторну фазу менструального циклу, тобто у момент найбільшої імовірності запліднення. При імплантації, що почалася, препарат не ефективний.

Ефективність: згідно з результатом раніше проведеного клінічного дослідження, 750 мкг левоноргестрелу (у вигляді двох доз 750 мкг, прийнятих з інтервалом у 12 годин) запобігає вагітності у 85% випадків. Мабуть, чим більше часу пройшло між статевим актом і прийомом препарату, тим нижча його ефективність (95% протягом перших 24 годин, 85% − у період від 24 до 48 годин, і 58% − у період від 48 до 72 годин).

Згідно з результатами раніше проведеного клінічного дослідження, 2 таблетки левоноргестрелу 750 мкг, прийняті одночасно (протягом 72 годин після незахищеного статевого акту), запобігають вагітності у 84% випадків. Відмінностей у частоті вагітності у жінок, які приймали препарат на третій чи четвертий день після незахищеного статевого акту, немає (p >0,2).

Є обмежені дані, що вимагають подальшого підтвердження впливу надлишкової маси тіла/високого індексу маси тіла (ІМТ) на контрацептивну ефективність препарату. У трьох дослідженнях Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) спостерігалася відсутність тенденції до зниження ефективності зі збільшенням маси тіла/ІМТ (див. таблицю 1), у той час як у двох інших дослідженнях спостерігалося зниження ефективності зі збільшенням маси тіла/ІМТ (див. таблицю 2). Обидва метааналізи проведено з виключенням випадків прийому препарату пізніше 72 годин після незахищеного статевого акту (застосування не за призначенням) і випадків, коли жінки мали незахищений статевий акт після прийому препарату.

Таблиця 1

Метааналіз трьох досліджень ВООЗ (Von Hertzen et al., 1998. and 2002; Dada et al., 2010)

ІМТ (кг/м2)

Жінки з низькою масою тіла

(0–18,5)

Жінки з нормальною масою тіла

(18,5–25)

Жінки з надмірною масою тіла

(25–30)

Жінки з ожирінням

(≥ 30)

Загальна кількість

600

3952

1051

256

Кількість вагітностей

11

3952

6

3

Частота вагітностей

1,83%

0,99%

0,57%

1,17%

Довірчий інтервал

0,92–3,26

0,70–1,35

0,21–1,24

0,24–3,39

Таблиця 2

Метааналіз досліджень (Creinin et al., 2006 та Glasier et al., 2010)

ІМТ (кг/м2)

Жінки з низькою масою тіла

(0–18,5)

Жінки з нормальною масою тіла

(18,5–25)

Жінки з надмірною масою тіла

(25–30)

Жінки з ожирінням

(≥ 30)

Загальна кількість

64

933

339

212

Кількість вагітностей

1

9

8

11

Частота вагітностей

1,56%

0,96%

2,36%

5,19%

Довірчий інтервал

0,04–8,40

0,44–1,82

1,02–4,60

2,62–9,09

При рекомендованому режимі дозування левоноргестрел не чинить істотного впливу на фактори згортання крові, ліпідний і вуглеводний обмін.

Діти

У проспективному неекспериментальному дослідженні було показано, що з 305 випадків застосування таблеток левоноргестрелу для екстреної контрацепції вагітність настала в 7 випадках, що призвело до загальної частоти неефективності 2,3%. Частота неефективності у жінок віком до 18 років (2,6% або 4/153) була порівнювана з частотою неефективності у жінок віком від 18 років (2,0% або 3/152).

Фармакокінетика.

При пероральному прийомі левоноргестрел швидко і практично повністю всмоктується.

За даними дослідження 16 пацієнток, через 2 години після однократного прийому левоноргестрелу 1,5 мг максимальна концентрація (Сmax) = 18,5 нг/мл.

Після досягнення Сmax рівень левоноргестрелу у крові знижується, середній період напіввиведення становить приблизно 26 годин.

Виводиться у формі метаболітів зі сечею і каловими масами у рівних співвідношеннях. Біотрансформація левоноргестрелу здійснюється метаболічним шляхом, характерним для стероїдів. У печінці левоноргестрел гідроксилюється та у вигляді глюкуронідних кон’югатів виводиться з організму. Фармакологічно активні метаболіти левоноргестрелу невідомі.

Левоноргестрел вступає у зв’язок з альбуміном і глобуліном, що зв’язує статеві гормони (ГЗСГ). 1,5% загальної кількості у плазмі крові знаходиться у формі вільного стероїда, 65% специфічно зв’язані з ГЗСГ.

Абсолютна біодоступність становить 100% від прийнятої дози.

Приблизно 0,1% дози потрапляє в організм дитини з грудним молоком.

Лікарський засіб НАВЕЛА 1.5 не призначена для застосування дітям препубертатного віку за показанням екстрена контрацепція.

Показання

Екстрена контрацепція протягом 72 годин після незахищеного статевого акту або в разі, якщо використаний метод контрацепції був ненадійний.

Протипоказання

Гіперчутливість до діючої речовини (левоноргестрелу) або до будь-якої з допоміжних речовин лікарського засобу.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій

Метаболізм левоноргестрелу активізується при одночасному застосуванні препаратів, які є індукторами печінкових ферментів, переважно індукторами ферментної системи CYP3A4. При одночасному застосуванні з ефавірензом було виявлено зниження рівня левоноргестрелу в плазмі крові (AUC) приблизно на 50%.

Лікарські засоби, що містять нижче зазначені діючі речовини, можуть знижувати ефективність препаратів, що містять левоноргестрел: барбітурати (у т.ч. примідон), фенітоїн, карбамазепін, препарати звіробою (Hypericum perforatum), рифампіцин, ритонавір, рифабутин, гризеофульвін.

Жінкам, які приймають протягом останніх 4 тижнів препарати, які є індукторами мікросомальних ферментів печінки, у разі необхідності екстреної контрацепції слід розглянути питання про застосування негормональних екстрених контрацептивів (наприклад, мідної ВМС). Прийом подвійної дози левоноргестрелу (наприклад, 3000 мкг левоноргестрелу протягом 72 годин після незахищеного статевого акту) є варіантом для тих жінок, які не мають можливості або не бажають використовувати мідну ВМС, хоча ця специфічна комбінація (подвійна доза левоноргестрелу під час застосування індукторів мікросомальних ферментів печінки) не досліджувалася.

Лікарські засоби, що містять левоноргестрел, можуть підвищувати токсичність циклоспорину у зв'язку з можливим пригніченням його метаболізму.

Особливості застосування

Екстрена контрацепція — це метод, який можна використовувати епізодично. Вона не повинна замінювати регулярну контрацепцію.

Екстрена контрацепція не у всіх випадках дає змогу запобігти настанню вагітності.

Якщо є сумніви щодо часу незахищеного статевого акту або якщо з моменту незахищеного статевого акту минуло більше ніж 72 години протягом цього ж менструального циклу, то існує ймовірність того, що зачаття вже відбулося. У зв'язку з цим застосування препарату НАВЕЛА 1.5 при повторному статевому акті може виявитися неефективним щодо запобігання вагітності. Якщо менструальний цикл затримується більше ніж на 5 днів або якщо в день очікуваної менструації спостерігається незвична кровотеча, або якщо є інші підстави припустити настання вагітності, то необхідно виключити вагітність.

Якщо вагітність настала після застосування препарату НАВЕЛА 1.5, необхідно враховувати можливість ектопічної вагітності. Абсолютна імовірність позаматкової вагітності низька, оскільки лікарський засіб НАВЕЛА 1.5 запобігає овуляції та заплідненню.

Позаматкова вагітність може розвиватися, незважаючи на маткову кровотечу. Таким чином, препарат слід застосовувати з підвищеною обережністю пацієнткам із ризиком розвитку позаматкової вагітності (сальпінгіт або позаматкова вагітність в анамнезі).

Застосування препарату НАВЕЛА 1.5 протипоказано пацієнткам зі серйозним порушенням функції печінки.

На ефективність препарату НАВЕЛА 1.5 можуть негативно впливати тяжкі синдроми мальабсорбції, наприклад хвороба Крона. Жінки з подібними захворюваннями при необхідності проведення екстреної контрацепції повинні звернутися до лікаря.

Після прийому лікарського засобу НАВЕЛА 1.5 зазвичай не порушується регулярність та характер менструації. Іноді менструація може починатися на кілька днів раніше чи пізніше. Жінкам слід рекомендувати відвідати лікаря, щоб підібрати і почати використовувати один з методів регулярної контрацепції. Якщо не настає кровотеча відміни в наступному періоді без таблеток, після застосування препарату НАВЕЛА 1.5 і після застосування регулярної гормональної контрацепції, то вагітність повинна бути виключена.

Повторне застосування препарату протягом одного менструального циклу не рекомендується у зв'язку з можливістю порушення циклу.

Є обмежені дані, що потребують подальшого підтвердження, про те, що контрацептивна ефективність препарату НАВЕЛА 1.5 може знижуватися зі збільшенням маси тіла або ІМТ (див. розділ «Фармакодинаміка»). Усім жінкам, незалежно від їх маси тіла та ІМТ, засоби екстреної контрацепції слід прийняти якомога раніше після незахищеного статевого акту.

Лікарський засіб НАВЕЛА 1.5 неефективний як засіб регулярного методу контрацепції, і його можна застосовувати тільки в екстрених випадках. Жінкам, які звертаються з приводу повторної екстреної контрацепції, слід порекомендувати використовувати довгострокові методи контрацепції.

Застосування екстреної контрацепції не замінює необхідних запобіжних заходів, пов'язаних із захистом від захворювань, що передаються статевим шляхом.

Даний лікарський засіб містить лактозу, тому його не слід застосовувати пацієнтам із рідкими спадковими порушеннями толерантності до галактози, непереносимістю лактози або синдромом мальабсорбції глюкози-галактози.

Застосування у період вагітності або годування груддю

Вагітність

Прийом таблеток НАВЕЛА 1.5 у період вагітності протипоказаний. Препарат не спричиняє переривання вагітності.

У разі продовження вагітності, згідно з обмеженими даними епідеміологічних досліджень, несприятливого впливу на плід не відзначається. В той же час немає клінічних даних про можливі наслідки при застосуванні дози препарату, що перевищує 1,5 мг левоноргестрелу.

Період лактації

Левоноргестрел виділяється у грудне молоко. Потенційний вплив левоноргестрелу на немовлят можна знизити, якщо жінка, що годує груддю, буде приймати таблетки безпосередньо після годування, уникаючи годування після кожного прийому препарату НАВЕЛА 1.5 щонайменше протягом 8 годин.

Фертильність

Левоноргестрел збільшує можливість порушень менструального циклу, що в деяких випадках призводить до більш ранньої або більш пізньої овуляції. Ці зміни можуть впливати на дати фертильного періоду, проте даних щодо фертильності при тривалому спостереженні немає.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами

Досліджень з вивчення можливого впливу на здатність керувати автотранспортом або іншими робочими механізмами не проводили.

Спосіб застосування та дози

Дозування. 1 таблетку слід прийняти якомога швидше, бажано протягом 12 годин і не пізніше 72 годин після незахищеного статевого акту (див. розділ «Фармакологічні властивості»).

Якщо протягом 3 годин після прийому таблетки виникло блювання, необхідно прийняти ще 1 таблетку.

Жінкам, які протягом останніх 4-х тижнів приймали ферментіндукуючі препарати і яким необхідна екстрена контрацепція, рекомендується використовувати негормональні методи екстреної контрацепції, тобто мідну ВМС, або прийняти подвійну дозу левоноргестрелу (тобто 4 таблетки одночасно) для жінок, які не можуть або не бажають використовувати мідну ВМС (див. розділ «Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій»).

Лікарський засіб НАВЕЛА 1,5 можна застосовувати у будь-якій фазі менструального циклу за умови відсутності затримки менструальної кровотечі.

Після застосування екстреної контрацепції рекомендується використовувати місцевий бар’єрний метод (наприклад, презервативи, мембрани, сперміцид, цервікальний ковпачок) до початку наступної менструації. Застосування лікарського засобу НАВЕЛА 1,5 не є протипоказанням для продовження регулярної гормональної контрацепції.

Спосіб застосування. Таблетки для перорального застосування.

Передозування

Даних про тяжкі побічні реакції після прийому великих доз препарату немає. Передозування може спричинити нудоту і кровотечі відміни. Специфічного антидоту немає, лікування симптоматичне.

Побічні реакції

Найчастішим небажаним ефектом при застосуванні препарату НАВЕЛА 1.5 була нудота.

Таблиця 3

Клас системи органів

Частота небажаних реакцій

Дуже часті (≥ 10%)

Часті (від ≥ 1% до < 10%)

З боку нервової системи

головний біль

запаморочення

З боку травної системи

нудота, біль у нижніх відділах живота

діарея, блювання

З боку репродуктивної системи та молочної залози

кровотеча, не пов'язана з менструацією

затримка менструації більше ніж на 7 днів, нерегулярні кровотечі (кров’янисті виділення), набухання молочних залоз

Системні порушення

підвищена втомлюваність

 

Характер кровотечі може дещо змінитися, однак у більшості жінок наступна менструація починається в межах 5 - 7 днів від передбачуваного терміну.

Якщо поява наступної менструації запізнюється більше ніж на 7 днів, слід розглянути ймовірність вагітності.

За даними постмаркетингових спостережень, додатково повідомлялося про такі побічні реакції:

З боку шкіри та підшкірних тканин: дуже рідко (< 1/10000): свербіж, кропив’янка, висипання.

З боку репродуктивної системи та молочних залоз: дуже рідко (< 1/10000): біль у ділянці таза, дисменорея (розлад менструального циклу).

З боку травної системи: дуже рідко (< 1/10000): біль у животі.

Системні порушення: дуже рідко (< 1/10000): набряк обличчя.

Повідомлення щодо підозрюваних побічних реакцій

Повідомлення про побічні реакції після реєстрації лікарського засобу має важливе значення. Це дає змогу проводити моніторинг співвідношення користь/ризик при застосуванні цього лікарського засобу. Медичним та фармацевтичним працівникам, а також пацієнтам або їх законним представникам слід повідомляти про усі випадки підозрюваних побічних реакцій та відсутності ефективності лікарського засобу через автоматизовану інформаційну систему з фармаконагляду за посиланням: https://aisf.dec.gov.ua.

Термін придатності

3 роки.

Умови зберігання

Зберігати при температурі не вище 25 °С в оригінальній упаковці для захисту від впливу світла. Препарат зберігати у недоступному для дітей місці.

Упаковка

По 1 таблетці у блістері. 1 блістер у картонній упаковці.

Категорія відпуску

За рецептом.

Виробник

Лабораторіос Леон Фарма, С.А.

Місцезнаходження виробника та адреса місця провадження його діяльності

С/Ла Валліна с/н, Полігоно Індустріал Наватеджера, Віллакіламбре, 24008 Леон, Іспанія.