Калган (Kalgan)
Кореневище перстачу - 50 г
кореневища перстачу містять дубильні речовини, смолисті речовини, флавоноїди, фенолкарбонові кислоти. Відвар з кореневищ перстачу чинить в’яжучу та протизапальну дію.
при захворюваннях ШКТ: діарея; ентерит; коліт.
Зовнішньо — у вигляді полоскань при запальних процесах порожнини рота: стоматит; гінгівіт; ангіна.
приготування відвару. 10 г (1 столова ложка) кореневищ вміщують в емальований посуд, заливають 200 мл гарячої кип’яченої води, закривають кришкою і нагрівають на киплячій водяній бані 30 хв, проціджують, не охолоджуючи, віджимають. Обсяг отриманого відвару доводять кип’яченою водою до 200 мл.
Всередину, по 15 мл (1 столова ложка) 3 рази на добу. Курс лікування — 1–3 тиж.
Зовнішньо, для полоскань використовують по ½–1 склянці. Курс лікування — 2–4 тиж.
Перед застосуванням відвар рекомендується збовтувати.
підвищена чутливість до препарату.
можливі алергічні реакції.
прийом препарату не впливає на здатність до виконання потенційно небезпечних видів діяльності, які потребують особливої уваги та швидких реакцій (керування автомобілем та іншими транспортними засобами, робота з рухомими механізмами, робота диспетчера і оператора).
інтервал між застосуванням препарату та прийомом інших лікарських засобів має становити не менше 1 год.
симптоми: тривале застосування у високих дозах може викликати втрату апетиту, запори.
Лікування: симптоматичне.
при температурі не вище 30 °С. Приготовлений відвар — в холодильнику (при температурі 2–8 °С) не більше 2 діб.