Все аптеки Украины
Киев (адрес не указан)

Хвоща польового трава (Herba equiseti) (270628) - інструкція із застосування ATC-класифікація

  • Інструкція
  • Ціни
  • Карта
  • Аналоги
Хвоща польового трава (Herba equiseti)
Форма випуску
Трава
Дозування
50 г
Кількість штук в упаковці
1 шт.
Виробник
ЗАТ "Ліктрави"
Сертифікат
UA/5699/01/01 від 18.05.2016

Хвоща польового трава інструкція із застосування

Актуальна інформація

Хвоща польового трава (лат. Herba Equiseti) згідно з АТС-класифікацією належить до інших нетіазидних діуретиків з помірно вираженою активністю. У той же час хвоща польового трава виявляє широкий спектр біологічних ефектів. Так, вона виявляє діуретичний, протизапальний, кровоспинний, антисептичний, гіпотензивний ефекти, а також сприяє виведенню з організму токсичних речовин (наприклад свинцю) та нормалізації водно-сольового обміну (Губергриц А.Я., Соломченко Н.И., 1992).

Хвоща польового трава: характеристика лікарської рослинної сировини

Хвощ польовий (лат. Equiseti arvensis) — це багаторічна рослина, яка належить до родини хвощових (лат. Equisetaceae). Зустрічаються такі назви даної рослини: сосонка польова, хвойка, тіничка, пастиш, лускавець, пряска. У хвоща довге розгалужене кореневище, що глибоко входить у ґрунт. Весною виростають жовтувато-бурі нерозгалужені гладкі ростки висотою до 25 см. На їх кінці знаходяться спороносні колоски. Після їх відмирання із кореневища виростають зелені вегетативні (так звані літні) стебла, з гілочками, що розходяться зіркоподібно (Котуков Г.Н., 1974). Хвощ польовий широко розповсюджений, переважно на пісковинних ґрунтах прибережних зон, на лугах та схилах ярів. Лікарською сировиною є лише зелені вегетативні стебла, зрізані на відстані 5–10 см від поверхні ґрунту, їх збирають у суху погоду, у період червень–серпень (Пастушенков Л.В., 1989). У стеблах хвоща польового містяться значна кількість кремнієвої кислоти, алкалоїди (еквізентину, нікотину, диметилсульфону), триметилоксипіридин, сапоніни (переважно еквізетонін), каротин, смоли, дубильні речовини та гіркоти (Котуков Г.Н., 1974). Також виявлені флавоноїди кверцетин, лютеолін, кемпферол, вітаміни К, С, каротиноїди, органічні кислоти (ферулова, n-кумарова, ванілінова та галова кислоти) (Николаева А.В., 2015).

Хвоща польового трава: одна рослина — різнобічні біологічні ефекти

Дана рослина виявляє протизапальний, протимікробний, кровоспинний, сечогінний, протигельмінтний, відхаркуючий ефекти (Пастушенков Л.В., 1989). Кремній — мікроелемент, що відіграє важливу роль у метаболізмі сполучної тканини. Завдяки високому вмісту кремнієвих сполук трава хвоща польового стимулює регенерацію кісток при переломах. Так, у результаті досліджень встановлено, що вона інгібує активність остеокластів. Флавоноїди кверцетин та кемпферол, що містяться у траві хвоща польового, мають антиоксидантні та гепатопротекторні властивості. Важливо, що у рекомендованих дозах трава хвоща польового як у складі зборів, так і у формі настоїв, відварів не чинить токсичної дії та характеризується хорошою переносимістю (Кароматов И.Д., Садирова Д.Р., 2017).
Біологічно активні речовини, що містяться у траві хвоща польового, стимулюють лейкопоез та, таким чином, виявляють імуностимулювальний ефект (Губергриц А.Я., Соломченко Н.И., 1992).

Хвоща польового трава: застосування у медицині

Захворювання сечовидільної системи
Як у народній, так і у традиційній медицині траву хвоща польового застосовують при набряковому синдромі, зумовленому захворюваннями сечовидільної та серцево-судинної систем. Це найбільш відома сфера застосування даної лікарської сировини. Також ця рослина широко застосовується при запальних захворюваннях сечовивідних шляхів. Його застосовують як у формі монопрепарату, так і в складі лікарських зборів, наприклад таких, що містять листя толокнянки та берези (Пастушенков Л.В., 1989). У той же час при тяжких захворюваннях нирок із вираженим ураженням паренхіми та зниженням ниркової функції траву хвоща польового слід застосовувати з обережністю. Дана лікарська сировина протипоказана при гострих нефритах (Губергриц А.Я., Соломченко Н.И., 1992). Згідно з інструкцією МОЗ України трава хвоща застосовується у дорослих та дітей віком старше 12 років. У той же час у літературі існує інформація про її застосування у педіатрії. Завдяки протизапальній та сечогінній дії, а також хорошій переносимості, трава хвоща польового застосовується в терапії пієлонефриту у дітей (Мальцев С.В., Сафина А.И., 2007). Рекомендують застосовувати траву цієї рослини і в терапії гострих циститів у дітей (Майданник В.Г., 2002).
Захворювання дихальних шляхів
Застосовується дана рослина при запальних захворюваннях дихальних шляхів, у тому числі ексудативному плевриті (Губергриц А.Я., Соломченко Н.И., 1992). Існує інформація, що у фітотерапії застосовують траву хвоща польового в лікуванні туберкульозу (Кароматов И.Д., Садирова Д.Р., 2017). Цікаво, що на теперішній час у традиційній китайській медицині рекомендується застосовувати фітозбори, що містять траву хвоща польового, у терапії гострого респіраторного синдрому, викликаного коронавірусом COVID-19. Так, у результаті досліджень продемонстровано, що застосування збору, що включає хвоща польового траву, забезпечує протизапальний, противірусний та цитопротекторний ефект (An. X. et al., 2021).
Застосування при кровотечах
Застосовується хвоща польового трава і у якості кровоспинного засобу при маткових та гемороїдальних кровотечах невисокої інтенсивності (Котуков Г.Н., 1974); при мікрогематурії та кровохарканні (Кароматов И.Д., Садирова Д.Р., 2017).
Запальні захворювання
Завдяки протимікробним властивостям відвари трави хвоща польового ефективні при лікуванні гнійничкових уражень шкіри (Кароматов И.Д., Садирова Д.Р., 2017). Окрім того, він рекомендується для лікування гінекологічних захворювань запального генезу. При цьому можливе застосування у формі відвару всередину та у формі спринцювань (наприклад при бактеріальному вагінозі, що супроводжується рясними білями) (Губергриц А.Я., Соломченко Н.И., 1992). У фітотерапії застосовується для лікування трофічних виразок, гнійних ран та фурункульозу. Водний настій трави хвоща польового застосовується місцево при запальних захворюваннях ротової порожнини та глотки (наприклад стоматиті (Кароматов И.Д., Садирова Д.Р., 2017)). У результаті досліджень на щурах із пародонтитом виявлено, що поліфеноли, отримані з трави хвоща польового, на 50% підвищують рівень глікозаміногліканів у альвеолярному відростку щелепної кістки, підвищують рівень глікопротеїнів міжклітинного матриксу, знижують резорбцію тканин пародонту та чинять протизапальну дію (Николаева А.В., 2015). У результаті подальших досліджень виявлено, що препарати хвоща польового чинять подібну дію на тканини пародонту людини (Николаева А.В., 2016).

Інші сфери застосування хвоща польового трави

У фітотерапії хвоща польового трава рекомендується при атеросклерозі (Кароматов И.Д., Садирова Д.Р., 2017). Окрім того, дану рослину рекомендовано застосовувати у терапії діареї, дизентерії, ревматизму, подагри, артрозу, ожиріння, енурезу, екземи. Також рекомендуються ванночки для ніг з відваром хвоща при підвищеній пітливості ступнів (Губергриц А.Я., Соломченко Н.И., 1992) і в терапії себорейного дерматиту (лупи, лат. pityriasis) (Пастушенков Л.В., 1989).

Хвоща польового трава: висновки

Трава хвоща польового виявляє протизапальний, антиоксидантний, антисептичний, сечогінний, дезінтоксикаційний ефекти. Властивості даної лікарської рослинної сировини зумовлені високим вмістом біологічно активних речовин. Так, основними фармакологічно активними речовинами, що містяться у траві хвоща польового, є флавоноїди (похідні апігеніну, лютеолін, кемпферол, кверцетин), кремнієва кислота, фенолкарболові кислоти, дубильні речовини (Константинова О.В. и соавт., 2018). Трава хвоща польового застосовується для приготування настоїв, відварів, спиртових настоянок. Хвоща польового трава багато років застосовується в народній медицині різних країн, проте не втратила своєї актуальності і сьогодні.